09 Kasım 2007

Sütlü Kek

Sütlü Kek

HEM KEK HEM DE PANDİSPANYA...
Geçen hafta
Cevizli Pasta yazısında yeni bir kek keşfettiğimi ve en kısa zamanda sizlerle paylaşacağımı yazmıştım. Tarifi Dr.Oetker Kakao paketinin arkasında gördüm ve malzemelerden nefis bir şey olacağını anladım. Aylardır blog dünyasının içinde olmak böyle bir yetenek kazandırıyor sanırım, malzemeleri okuyunca ortaya nasıl bir şey çıkacağını kestirebiliyorum artık.
Keki pişirip tadına bakınca altın bulmuş kadar sevindim desem inanın abartmış olmam, neden derseniz; bir kere tek başına kek olarak bile olağanüstü lezzetli ve pandispanya olarakda inanılmaz başarılı. Ben son iki hafta içinde dört beş kez yaptım ve bazen üzerine bir parça kaymak koyarak, bazen çikolata sos dökerek afiyetle yedik.
Bir kez de keki 3 parçaya bölerek arasına Cappucinolu Creme Ole sürdüm.
(
Burçin sayesinde keşfettim bu creme oleyi ve çok lezzetli) ve yine muhteşem oldu. Sadece her zaman kullandığım Dr.Oetker'in pasta kreması ile denemedim ama pazar günü annemin doğum günü ve çilekli yada çikolatalı pasta kreması ile yapacağım eminim müthiş olacak.

Malzemeler
  • 5 Adet Yumurta
  • 2 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Paket (250 Gr.) Margarin
  • 2 Yemek Kaşığı Neskafe
  • 1 Su Bardağı Mısır Nişastası
  • 1 Su Bardağı Un
  • 4 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1 Paket Kabartma Tozu (Ben ekledim)
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Su Bardağı Süt (Islatmak için)

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar yaklaşık 5-6 dk. iyice çırpın. Eritip ılıttığınız margarini ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Bütün toz malzemeleri bir kaba eleyin ve sıvı malzemeleri katarak çırpma teli ile karıştırın.
  • 24 cm. lik kelepçeli kalıbı katı yağ ile yağlayıp un serpin. Karışımı kalıba dökün.
  • 175 derece de ön ısıtma yapılmış fırına verin ve 1 saat 10 dk. fırının kapağını açmadan pişirin.
  • Keki fırından çıkarın ve 4-5 dk. sonra 1 bardak sütü kaşıkla dökerek yedirin.
  • 1-2 saat sonra kalıptan çıkarıp servis yapabilirsiniz. Eğer bir gün önceden yaparsanız kek çok daha güzel oluyor.

Sütlü Kek

ÇOK ÖNEMLİ NOTLAR

Tariflerimi sizlerle paylaşmadan önce defalarca deniyorum ve karşılaştığım sorunları sizler yaşamayın diye notlar halinde belirtiyorum. Bu keki her zamankinden daha fazla ve farklı şekillerde test ettim ve bu nedenle pişirmeden önce notları mutlaka okumanızı rica edeceğim.

NOT 1: Keki yapmaya karar verdiğinizde "iyi hoş da şu margarin işi bozuyor, ben bunu sıvı yağ ile yapayım" demeyin. Çünkü ben dedim:) ve ikinci fotoğraftaki ortası çökmüş ve mud kek kıvamında bir kek çıktı ortaya. Kekin tamamı damla çikolata katılarak truff haline getirildi.

NOT 2: Tarifteki mısır nişastası yerine "hepsi nişasta, sonuçta" demeyin. (Ben dedim) Buğday nişastası ile olmuyor mesela. Lezzeti güzeldi ama ertesi gün keki keserken üst kısım dağıldı.

NOT 3: Keki mutlaka 1 saat 10 dk. pişirin ve kapağını asla açmayın. Daha öncesinde ne kadar kabarmış görünsede içi henüz pişmemiş oluyor ve fırının kapağını açarsanız ortası çöküyor.

NOT 4: 1 saat 10 dk. sürenin sonunda kürdanı mutlaka kenarına batırın, ortası daha geç pişer diye ortasına batırmayın yine kekinizin ortası çöker.

NOT 5: Süt ile ıslatma işlemi için paketin arkasında 20 dk. sonra ve 2 su bardağı süt diye yazmış ama en güzel sonucu 4-5 dk. sonra ve 1 su bardağı süt ile ıslattığımda aldım. Süt ortaya doğru birikme yaparsa elinizle kalıbı oynatarak sütün kenarlara dağılmasını sağlayın.

NOT 6 : Keki pandispanya olarak kullanacaksanız ya çok az süt ile ıslatın ya da ıslatmayın ve mutlaka 2 gün önceden pişirin. Kullanacağınız zaman kestikten sonra hafifçe ıslatın. Böylelikle parçalanmasını önlemiş olursunuz.

23 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Müge'cim,
Çok güzel görünüyor. Deneyimlerindeki püf noktalarını belirtmen de çok faydalı. Sağol. Eline sağlık. İyi haftasonları:)
Sevgilerimle...

Esra Kars dedi ki...

Müge'cim nefis görünüyor mutlaka deneyeceğim tabii notlarını gözardı etmeden :)
Sevgiler...

Hatice dedi ki...

merhaba Müge, kek ne güzel kabarmış, nefis görünüyor, ellerine sağlık... Bu tarifi paketin üzerinde görmüş yağ miktarı çok diye denememiştim, acaba katı yağ miktarını azaltıp denedinmi??
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Selam Müge; kekin buradan muhteşem gözüküyor..Katı yağ kullanma konusunda bende çok sık tereddüt yaşarım.Genelde sıvıyağ kullanıyorum ama asla katı yağın verdiği lezzeti ve kıvamı vermiyor.Bu haftasonu inşallah bu tarifini deneyeceğim..Ellerine sağlık..Sevgilerimle..Kevser A.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Kek ustası arkadaşım ellerine sağlık. Lezzetli görünüşü beni benden aldı. Feci şekilde yemek istedim...

Unknown dedi ki...

Mügecim mehaba bende merakla bahsettiğin bu kekin tarifini bekliyordum.Kek olarak değil ama pandispanya keki olarak bir pastada denemek istiyorum..Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

slm
kek nefis görünüyor.güzel de kabarmış.ellerine sağlık.

Yasemin dedi ki...

ay ne gusel keekkkkk :) himm demek puf noktalari var :D sen ve puuf noktalarin zaten :D halen profiterol yapicme beklio.. bide kek yapim barrii :D ellerine saglik bidenem!

Saliha dedi ki...

mugecım ellerıne saglık..benımde bun gıbı bır tarıfım var ve senın gıbı defalarca denemeler sonucunda buldum:(..ama senınkınde nes..cafe var..bırde kek dılımının uzerındekı samfıstıgı suslemesı cok zarıf durmus ellerıne saglık canım benım:))sevgılerımle

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba canim, sütlü kek harika görünüyor, ellerine saglik. Ayrica vermis oldugun margarinle ilgili tüyolarda cok yararli bilgiler bence, tesekkürler burdan.

Selam ve sevgilerimle..

Müge Hüner dedi ki...

Elvancığım;
Çok teşekkür ederim, her detayı atlamadan yazmaya çalışıyorum umarım faydalı oluyordur.

Esracım;
Dene mutlaka, notları göz ardı etmeden:) Pişman olmazsın:)

Hatice;
Katı yağ miktarını azaltıp denemedim açıkçası, sıvı yağ ile olmayınca gözüm korktu.:( İstersen sen bir dene, öğrenmiş olurum bende.

Kevserciğim;
Katı yağ olunca ister istemez duraksıyoruz hepimiz ama dediğin gibi onun verdiği kıvamıda başka bir şey vermiyor ne yazıkki, burada yine benim en sevdiğim söz geliyor aklıma "Hayatta her şey zehirdir, önemli olan dozdur". Sevgiler canım.

Burçincim;
Sen deyince düşündüm de kekçi oldum çıktım ben, umarım dener ve beğenirsin şekerim:)

Zerrinciğim;
Pandispanya olarak yapacaksan mutlaka 2 gün önceden yap, yumuşak olduğu için parçalanabilir.

Sevgili Sarımutfak;
Çok teşekkür ederim.

Yaseminim, minik kuşum;
Sen yorulma ben sana yapayım, profiterol sözümde var zaten 3 vakte kadar yaparım inşallah:))

Salihacım;
Öncelikle beğendiğin için çok teşekkür eder, pastanın üzerindekini fıstık zannettiğin içinde hanene bir eksi puan yazarım malesef:)) Demekki Renkli Truff yazımı okumamışsın, olmadı:)) Sevgiler canım.

Kevsercim;
Çok teşekkür ederim güzel sözlerine, umarım denersin ve kulaklarımı çınlatırsın oralardan:) Sevgiler canım.

eyerhagu dedi ki...

bloğunuza bayıldım tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık...püf noktalarıda süper.. sevgilerimle

aysemmutfakta dedi ki...

sevgili müge bloğunu yeni keşfettim ve bayıldım anlatımının güzelliği başka bir ayrıcalık.bende beklerim sevgilerimle...

Yazar Çizer dedi ki...

Gerçekten tebrikler. Muhteşem bir kompoziyon olmuş. Kalp şeklindeki tabak ve fincanınız harika.
http://ashurem.blogspot.com/

gülşen dedi ki...

Müge Hanım ben bu keki yaptım,hemde sizin beş kez yaptığınız okuyunca okadar hevselendimki,bir tarifin sizden tam not alması önemli benim için:)
ama ortası çöktüü:(tadı okadar lezzetli olduki yapısıda çok güzeldi ama ortası çok çöktü:(okadar beğendimki çünkü keki ortasıda çökmese üç kata bölebileceğim harika bir pandispanyam olacaktı,ben 3 te iki malzemeyle 16 cm kalıpta pişirdim ölçüleri aynı oranda azalttım,sadece yumurta tam oda sıcaklığı değildi,ve kalıbım teflon kalıp değil malzemesini tam anlatamadım artık kalıba bağlıyorum ben bu çöküşü:(
ama tekrar deneyeceğim bu kekin peşini bırakmayacağım.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

müge hnm merhaba,

kekinizi 2 gün içinde 2 kere yaptım, çok lezzetliydi ancak size bir sorum olacak.ilk pişirmemde fırının turbo ayarında pişirdim, kenarları sert oldu ortası da biraz çöktü, ikincisinde ise alt üst ayarda pişirdim bu sefer görüntüsü daha güzel oldu ama ertesi güne daha sert bir hal aldı. Siz keklerinizi hangi ayarda pişiriyorsunuz acaba?
teşekkürler,
Sezin

Müge Hüner dedi ki...

Sezin Hanım bu kek ne yazıkki çok nazlı bir kek.
Bende çoğu zaman denemeye korkuyorum :)

Ben hiç bir kek tarifinde turbo fırın kullanmıyorum.
Hep normal, alt-üst.

Çok sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

çok kaliteli bir site öncelikle tebrikler...
bu keki kek kalıbında yapabilir miyim?

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Çok teşekkürlr.
Kek kalıbında belki sorun yaşayabilirsiniz.
Yazıdada belirttiğim gibi biraz nazlı bir kek çünkü :)

Sevgiler.

Sunshine dedi ki...

Keki pişirdim çok güzel oldu. Ama 1 bardak süt az geldi.Bir dahakine da çok süt ekliyeceğim bardağım büyük müydü acaba? 175 derecede 1 saat 15 dakikada ancak pişti.dalgınlığıma gelip 1 saatin sonunda açıp baktım ama hiç çökme olmadı. Yumurtaları 15 dakika çırpmıştım ondan mı bilmiyorumm.

Adsız dedi ki...

bende denedim çok güzel oldu

Adsız dedi ki...

bence ok güzel tarifler var yha

Adsız dedi ki...

bayildimmmm butun kekleree bende yaptim harika olduuuu ben tam bir kekcigimm :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin