25 Nisan 2007

Baklava

Baklava

BAKLAVA İLE İLGİLİ BÜTÜN BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN...
Farkındayım başlık çok iddialı oldu ama, eğer tarifi denerseniz bana hak vereceksiniz.
Baklava'yı aile dostumuz Hülya Abla yapıyor, zahmetli olduğu içinde tabiki çok sık yapamıyor. Ay sonu kendisini Umre'ye uğurluyoruz, sağolsun gitmeden bizi bir kez daha bu lezzet ile buluşturdu. Bende kendisinden hemen tarifini alıp sizlerle paylaşmak istedim.
Bir kez daha teşekkürler Hülya Abla, ellerine sağlık, güle güle git..

Malzemeler

Hamuru için;
  • 2 Çay Bardağı Su
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 3 Çorba Kaşığı Sirke
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Kabartma Tozu
  • Un
Şerbeti için;
  • 4 Su Bardağı Şeker
  • 5,5 Su Bardağı Su
  • 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Yapılışı
  • Hamur malzemelerini aldığı kadar un ile kulak memesinden biraz daha sert olacak şeklinde yoğuruyoruz.
  • Ceviz büyüklüğünde, yaklaşık kırk adet toplar hazırlıyoruz.
  • Topları önce tek tek pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz, aralarına nişasta sürerek üst üste on adet diziyoruz, en üste nişasta sürmüyoruz.
  • Nişasta sürdüğümüz onlu grubu tepsimizin büyüklüğünde (Hülya Ablanın tepsisi, dikdörtgen ve yaklaşık 50*70 cm. civarındaydı.) olabildiğince ince açıyoruz.
  • İlk grubu tepsiye yayıp, biraz ceviz serpiyoruz ve ikinci onlu grubu hazırlıyoruz.
  • İkinci onlu grubu hazırlayıp, tepsiye koyunca, bolca ceviz serpiyoruz.
  • Diğer iki grubada aynı işlemleri yapıp, tepside kesme işlemini yapıyoruz.
  • Bir tavada erittiğimiz 1,5 paket margarini kızgın halde iken baklavanın üzerine kaşıkla iyice yediriyoruz.
  • 130 yada 140 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. (Ağır ağır pişmesi gerekiyor)
  • Şerbet malzemelerini yaklaşık 45 dk. kaynatıyoruz. İndirmeye yakın limon suyunu ilave ediyoruz.
  • Son olarak baklava soğuk, şerbet ise dumanı gitmiş kadar ılınmış (sıcak) halde iken şerbeti yediriyoruz.

48 yorum:

NiNo dedi ki...

muhtesem olmus tam turk tatlisi ellerinize saglik

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nino;
Çok teşekkür ederim.Bencede tam Türk Tatlısı:) Sevgiler.

Adsız dedi ki...

mügecim baklavayı yapmak istiyorum ama bu baklavada yogurt süt yok tarifi oldugu gibi yapsam sorun yaşamam dimi tatil dönüsü cevaplarsan çok sevinirim öpüyorum canım birde irmik helvası tarifi rica edebilirmiyim

Adsız dedi ki...

tatlıyı yapmak istiyorum fakat senin onıyını almadan yapmadım irmik helva tarifi rica etmistim mümkünse öpüyorum

Müge Hüner dedi ki...

Handan şekerim;
Baklavayı ben hiç denemedim, nedense kendimi daha o kadar hamarat görmüyorum:)
Ama Hülya yenge'nin ellerinden defalarca yedim ve her seferinde aynı muhteşem lezzete sahipti. Kendisininde onlarca kez artık gözü kapalı yaptığı bir tarif oldugu için güvenerek tarifi aldım ve yayınladım, seninde denediğinde başarılı olacağına ve beğeneceğine eminim canım.

İrmik helvası için annemin yazlıktan dönmesini bekliyoru :) Dönsün ilk iş onunla birlikte yapıp, yayınlayacağım öperim canım.

Adsız dedi ki...

mügecim çok teşekkür ederim sen tadı güzel diyorsan bende denicem ramazan bayramı gelmeden demek istiyorum helva için de beklemedeyim haberin olsun öpüyorum seni

Adsız dedi ki...

mügecim canım baklavayı yaptım muhteşem lezzetli eşim diyorki hanım bayram degil seyran degil hayırdır canım tarif süper bayranma artık bu malzemelerle yaparım öptüm canım

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım uzun zamandır yazdıklarınızı takip ediyorum ve çok beğeniyorum baklavayı da çok beğendim gözümü karartıp bayrama yapmak istiyorum ama benim tepsim 40 cm. çapında yuvarlak bir tepsi acaba bu ölçüler ona uygun olurmu? cevaplarsanız çok sevinirim paylaşımlarınız için çok teşekkürler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Derya;
Hülya Yenge dikdörtgen bir tepsi kullanıyor.
Ama 40 cm. çapında yuvarlak tepsi gayet güzel olur canım, şimdiden kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

sevgili müge hanım baklavayı denedim ilk denememde fırının ısısı az geldiğinden baklava çok kavruk oldu.İkinci denememde 150 derecede kabarana kadar daha sonrada 160 derecede kızarana kadar pişirdim çoook güzel oldu .Emeğinize sağlık benim gibi çıtır baklavayı sevenlere şiddetle tavsiye ederim hayırlı bayramlar AYŞEN

Adsız dedi ki...

canım merhaba baklava tarıfini bayram için yaptım içeriğinde süt ve yogurt olmaması benide düşündürdü sonra bi cesaretle yapayım dedim içine fazladan bir yumurta kırdım ve sonuç mukemmldi daha önceki yaptıklarıma hiç benzemiyordu benim gibi herkes de çok begendive size çok dua ettim artık müdavinizim

Adsız dedi ki...

önceki akşam baklavayı denedim ve tam istediğim gibi oldu. teşekkürler. hamurunda yumurta olmayışı ayrı güzel,tatlı ertesi güne kaldığında oluşan yumurta kokusundan hiç hoşlanmıyordum. denemek isteyenler hemen denesin derim. mügecim bu arada içli köfteyi yapmak istiyordum tarifinize göre ama sizin köftelerin şekli oval ya onu da yine yumurta kadar avucumuza alıp içini oyupda mı yapıyoruz anlatabilirmisin. teşekkürler...

Adsız dedi ki...

merhaba tatliniz cok güzel görünüyor.bir sorum olucakti sirke ne sirkesi acaba tesekkür ederim.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Berfin;
Kesin olmamakla birlikte elma sirkesi diye biliyorum. Ama herhangi bir sirke de kullanabilirsin, tadını olumsuz etkilemeyecektir.

Adsız dedi ki...

Selam Müge hanım,
baklava tarifini denemek istiyorum,
nişasta olarak hangisi kullanıldı.
Teşekkürler.

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba,
Nişasta olarak mısır nişastası kullanılıyor ama diğer nişastalar ile yapıldığında çokda fark olmuyor.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba mügecim bayrama kısmet olursa bir ilki gerçekleştirip baklavayı denemek istiyorum biliyorumki muhteşem olacak fakat bir sorum olacak ben margarin yerine tereyağı ve sıvıyağ karışımı yapsam nasıl olur acaba şimdiden iyi bayramlar sağlıcakla kal cnm

Müge Hüner dedi ki...

Merhabalar;
Margarin yerine tereyağ kullanabilirsiniz yada tereyağ margarin karışık olarak.
Ama sıvı yağ kullanmayın. Hamur işlerinde margarin yada tereyağ çıtırlık veriyor, sıvı yağ yumuşatıyor.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım baklavayı denedim hayatımda ilk defa yapmama rağmen müthiş bir tat oldu artık favorilerim arasında veeeeeeeeee kurban bayramınada 3 tepsi sipariş aldım denemek isteyipte cesaret edemeyen varsa hiç düşünmeden denesin derim inanın benim tatlım bayrama kalmadı kurbanada 2 tepsi yapacağım süper bi lezzet tşkr ederim mügecim sevgiyle kal

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

baklava tarifiniz olduğunu yeni gördüm...
patronum hacca gidiyor dönüşünde ona baklava yapmayı çok istiyorum. baklavayı çok sever . dönüşünde yani bayramdan sonra deneyeceğim sizin bu tarifinizi. inşallah başarılı olurum.....sevgiler.

Adsız dedi ki...

sevgili hunerli bayanlar size cok ama cok tessekur ediyorum bugune kadar bir cok blogu dolastim ve tariflerini uyguladim ama hic birinde seninkileri uyguladigimdaki büyüyk sevincle karsilasamadim ve en son kocamin dogumgününde ona tiramisu yaptim ve krema tarifini her zamanki gibi senden aldim tadina bir bakan birdaha baktim herkesin tadi damamginda kaldi inanirmisin iyiki varsin ya tariflerini herkese öneriyorum cpnkü bire bir tutuyor ha bu arada ben almanyada yazyiroum

Adsız dedi ki...

merhaba dostlar ve müge hanım bi sorum olacak hamura karbonat koysak olurmu şimdiden tşkrlr herkese iyi bayramlar

Adsız dedi ki...

benimki neden citir citir olmadi icine bir yumurta kirdim ondanmidir ya o kadarda zahmet cektim tatlisinimi sicak doktum sicakta deildi ama anlayamadim..

Adsız dedi ki...

Müge Hanım
Tarifinizi karbonat ve tereyağ kullanarak yaptım. Tatlı büyük övgü aldı. Yalnız şerbeti konusunda hala teredddütlüyüm, biraz akışkan oldu koyulaşmadı öyle.İlk gün şerbeti çekmedi fazla sonraki gün kendini topladı. Acaba limon suyu miktarı mı az?

Ayrıca hazır baklavalar gibi kıtır değildi ama ev baklavası olarak herkes beğenerek yedi

Tarif için teşekkür ederim

betül dedi ki...

ben denedim ama güzel olmadı.bence 40 bezi için yorulduğuma degmezmiş.ben o yüzden BU TARİFİ TAVSİYE ETMİYORUM.malzemede yumurta olmadığı için galiba bezilerim açarken dagıldı.ama diğer tarifleriniz hakkında şu an için bişey diyemiyorum.

Muhterem dedi ki...

Sevgili Müge abla , baklavayı denedim ve ilk defa bukadar güzell açılan nakalva hamurum oldu , teşekkür ederim tarif için . Yalnız bir sorum olacaktı şerbet malzemelirinin hepsini br karıştırıp ocağa koyduktan sonramı 45 dk yoksa kaynadıktan sonra mı 45 dk pişireceğiz , şerbet kıvamım herzaman farklı olur bu konuda yardımcı olursanız artık baklava tarifim bir tane olacak :)))

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Muhterem;
Şerbet malzemeleri kaynadıktan sonra kısık ateşte 45 dk. kadar kaynıyor.
Güzel sözlerin için çok teşekkürler.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

yumurtasız baklava beni düşündürdü fakat denemek istiyorum bugün arefe risk alıyorum ama umarım memnun kalırım sevgiler

İnci dedi ki...

selam,bayramınız mubarek olsun müge hanım.45 yaşındayım.tüm hamur işlerim güzel olur ve çevrem tarafından çok beğenilir. ama bu yaşıma geldim .hıyır hıyır ağızda dağılan bir baklava tarifine rastlamadım tutturamadım.eşimin vazifesi gereği çok vilayet dolaştım.arkadaşlarımın yaptıklarıda dahil istediğim damak tadını asla bulamadım.internet sitelerindede çok dolaştım çok tarif denedim olmadı.ta kiiiiiiiiiii yine sitelerde baklava tarifi ararken sizin siteye ulaşana dek... :) tarifi okudum yorumlara baktım.tamam bunuda deneyim dedim ve arefe gecesi yaptım (olmazsa başka yaparım diye)ama sonuç süperdi hatta çok çok çokkkkkk süperdi.bugün sabah bir tepsi daha yaptım.hamurun kendisi,açılması(tepsimin çapı 60 cm valla istesem dahada büyütebilirdim hamurun çapını açıldıkça ipek gibi oldu)pişerkenki kabarması,şurup döküldükten ve dinlendikten sonraki görünümü,ağzıda milföy hamuru gibi dağılması muhteşemdi.tarifin sahibi hülya hanımın ve size sonsuz tşkrler.bundan sonra bu tarifi hep kullanacağım.bu tarifi bizimle paylaştığınız için ALLAH razı olsun...

Adsız dedi ki...

Müge hanım aklıma takılan bir kaç yer var, fırının hangi katında pişmeli hamur? onlu grubu açarken pasta tabağı demişsiniz, mümkünse bu tabağın boyunun tam bir ölçüsünü verebilir misiniz? son olarak bir arkadaş 13-140 derecede kavruk oldu 150-160 derecede daha güzel oluyor demiş. Eğer zahmet olmazsa soruları cevaplayabilir misiniz. Çok teşekkür ederim.

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Fırının orta katında pişerse daha iyi olur.
Pasta tabağı standarttır aslında, ortalama 20 cm. çapında diyebiliriz.
Derece olarak da yavaş yavaş içinin pişmesi gerektiği için 130-140 derece diyoruz, siz kendi fırınınıza göre düzenleyebilirsiniz dereceyi önemli olan ağır ağır pişmesi.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

sevgili müge hanım bende bu tarifinizi buakşam denemek istiyorum fakat tepsim 60 cm yuvarlak bir tepsibu verdiğiniz ölçüler 60 cm tepsime uygun olurmu ya da azmı gelir az gelirse nekadar daha ekleme yapacağım

Adsız dedi ki...

Bu tarifi ben de denedim ama beceremedim galiba.140 derece benim turbo fırına hiç iyi gelmedi.Ağır ağır kızarsın diye beklerken babamın deyimiyle kaz eti pişirir gibi pişirmişim.Kurudu.Yağ da uzun süre yandı galiba.Ben vazgeçmeyip yeniden deneyeceğim hata yaptığım yerler olduğunu düşünüyorum.Yarım ölçü mini fırın tepsisine denemek istiyorum..Bu siteden aldığım hiç bir tarif beni yanıltmadı.İnşallah bunu da başaracağım:)

Adsız dedi ki...

Tarifiniz gerçekten çok güzel ancak ben bunu kırk yıl uğraşsam yapamam:)Canımda çok çekti şimdi..en iyisi ben hazır online sipariş edeyim. bu işi en iyi yapan gurme market diye duymuştum, adamlar gaziantep'ten 1 günde yolluyorlarmış. Ben en iyisi işin kolayına kaçayım :)

Adsız dedi ki...

Bana bile baklava yaptiran bu tarif icin Hulya ablaya ve tabiki sana sevgili Muge tesekkurler.Ama keske arada yine bloguna ugrasan ilk goz agrimsin ozluyorum:))Dilek

Adsız dedi ki...

Ya canım daha önce sirkeyi başka şeylerde de denedim olmadı sirke sorun olmaz dimi

Müge Hüner dedi ki...

Sirke kararında kullanıldığında hamura kıtırlık verir.
Hiç bir sorun olmaz

Adsız dedi ki...

Merhaba müge abla sirke yerine limon koysam bir sakıncası olur mu Teşekkürler tarif için

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Hayır limon olmaz. Çünkü burada sirkenin amacı ekşilik vermek değil hamura gevreklik kıtırlık vermek.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Allahim bu nasıl bir baklava tarifi böyle!yıllardır aradığım tarif ışte buymuş! Ben baklava şeklinde değil de saray sarmasi şeklinde ve sarı burma şeklinde yaptım bu tarifi.ve inanın ben hazır tatlilarda bile böyle çıtırlik gormedimm..kesinlkle gözünüz kpalli deneyin bundan sonra tek yapcagim tarif budur..hem çok az malzemeli hemde mükemmelllll..cookk teşekkür ederim size bu tarif içinn

Unknown dedi ki...

Selam
Ben tarifinizi aynen uyguladım . Doğrusunu isterseniz yediğim en güzel ev baklavası oldu. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Bu yaşıma kadar hiç yufka açmadım. Yani oklava kullanmasını bilmediğimi düşünüyordum. Sonuca inanamadım. Sanırım çok iyi bir gözlemciyim. Bu harika tarif için teşekkürler. Ilk denemede bu başarıyı elde ettiğim için gururluyum. Tekrar yaparmıyım bilmiyorum , çok yorucuydu çünkü 😊. Ancak denemek isteyenlere sonucun mükemmel olacağını söyleyebilirim..
Sevgilerimle. ..
Şule M.


meral dedi ki...

bu bayram ende deneyeceğim teşekkürler & iyi bayramlar herkese :)

ayfer dedi ki...

baklavayı yaptım şerbetine kadar herşey çok güzeldi şerbetten sonra fiyasko oldu ben yazınızın tamamını okumadan baklavanın soğuk şerbetin kaynar olacağı düşüncesiyle kaynar ıslattım sonuç laz böreği oldu neyse ki sayenizde ilk defa baklava açtım cesaretim yerine geldi şimdi 3 tepsiyi verdim fırına şerbetini ılık dökecen sonucu yazarım sizlere


Adsız dedi ki...

Bu tarifi verdiginiz icin size cokk tesekkur ediyorum. Simdiye kadar yaptigim en mukemmel baklava diyebilirim. Benim icin en onemliside bu baklavanin yumusamamasi, tek ve son tarifim bu artik

Neriman dedi ki...

Dün gece baklavayi yaptim bu sabah serbetledim, yapilisi cok kolay tadi harika oldu tesekkürler

AdminKing dedi ki...

İlk defa baklava yaptım harika oldu tarif için teşekkürler tıpkı hazır baklavalar gibi

zeynep alemdar dedi ki...

Ne kadar sure pismesi gerek suan firinda ve 1 saat 45dk oldu hala pisiyor 140 derecede cok guzel gorunuyor ve alerjimiz oldugu icin zeytinyagiyla yagladim sonuca a kaldi ne zaman cikarsam firindan bilemedim daha tam pismedi sanirim

Adsız dedi ki...

merhaba; hamuru acmak icn tahta olan yazgacim yok kaygan olan sentetik yazgacim var olur mu: bide daha da citir citir olmasi icin yagini bol mu dokmem gerkiyo ? Firinim da cok agir pisiriyo isiyi arttirabilir miyim?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin