20 Kasım 2014

Aşure

asure1

MEVSİMSEL LEZZET. :)
Biliyorum aşure ayı bitmek üzere, bir iki gün kaldı.
Ama ben yine de sizlerle bu tarifi paylaşmak istedim.
Son bir kaç senedir tarifi paylaşmak bir türlü kısmet olmadı, ya fotoğrafı çekilemeden bitti, ya da fotoğrafı çekildiğinde aşure ayı bitmiş oldu. :)
İnanmazsınız, elimde, geçen yıl ve ondan önceki çekilmiş yıllara ait iki aşure fotoğrafı daha var mesela :)
Her seferinde, artık seneye yayınlarım demişim. :)

Aşure, senede bir kez yapılan, aynen Ramazan ayının pidesi, güllacı gibi, o ay bol bol yenen, çok sevilen, sonrada kalan on bir ayda unutulan bir lezzet.
Halbuki yapımı o kadar zor değil, sadece biraz el oyalayıcı.
Yani her zaman yapılıp yenebilecek bir tat ama nedense yapılmıyor. :)

Aşure tarifi annemden. Yani süper garantili! :)
Blogumun sıkı takipçileri bilirler, annemin tarifleri hem çok lezzetli hem de garantilidir.
Eğer bir yemeği kendim yapmış isem; ikram ettiğim kişiler; "çok güzel olmuş" dediğinde; "bilmem olmuş mu, ne biliyim yaptım işte" gibi mütevazi cümleler kurarım. :)
Tarif annemin ise; "ay evet süper olmuş dimi" derim :)

Aşure; yüzyıllardır yapılan ve neredeyse kemikleşmiş bir tarif olmasına rağmen bana göre her evin, her hanımın aşuresi farklı.
Her hanım yaptığı aşureye kendi yorumunu ekliyor diye düşünüyorum. Eminim bu tarifi kullanarak hayatında ilk defa aşure yapan biri bile, bir süre sonra ufak tefek değişiklikler yaparak kendi aşuresini oluşturacaktır.
Aşureyi içinde kırk çeşit olması makbuldür deyip, çok zengin malzemeli hazırlayanda var, annem gibi az malzeme ile hazırlayanda.
Biz doğal olarak anneminkini çok seviyoruz, sizlerle de onun tarifini paylaşacağım.
Umarım denersiniz ve sizde beğenirsiniz efendim :)

asure3

Annemin aşuresi; dediğim gibi az malzemeli ama en önemli özelliği sanki sütle yapılmış gibi bembeyaz olması. :)
Bunun için de çok süper bir taktiği var.:)
Aşurenin rengini koyu yapan; incirdir. İnciri ne kadar önceden haşlasanızda, son anda aşureye ekleseniz de rengini koyu yapabiliyor.
Annem, inciri aşure kazanına hiç eklemiyor. Kaselere pay ediyor, böylelikle hem rengi beyaz kalıyor hem de her kasede eşit incir oluyor ağıza gelen.
Nohutların kabuklarını mutlaka soyuyor ama kuru fasulyeyi dağılmaması için soymuyor.
Buğdayı düdüklü tencerede haşlayıp, kapağını hiç açmadan, tabiri caizse gelin ediyor. Eğer düdüklü tencere kullanmıyorsanız, akşamdan ıslatıp, ertesi gün buğdaylar dağılana kadar haşlamanız gerekiyor.
Tarifte de söyledim ama su miktarı biraz da size bağlı.
Son aşamada, ocağı kapatmadan az evvel oldukça sulu hatta "bu çok sulu oldu tüh" diyeceğiniz kadar sulu olmalı. Daha sonra içindeki malzemelerin nişastası ile kıvam alıyor.
Hatta fotoğraftaki aşure buzdolabında uzun süre poz vermeyi beklediği için gördüğünüz gibi oldukça katı.
Bu kadar katı olması da güzel değil bence, taze iken yani ilk bir kaç gün hafif sulu olmalı.
Süsleme kısmında ki püf noktası ise; kuru yemişler. Aşurenizi; fındık, ceviz badem gibi yemişler ile süsleyecekseniz, servis sırasında bunları eklemekte fayda var.
Eğer buzdolabına yemişli koyarsanız ne kadar kavrulmuşta olsa buzdolabında yumuşuyor, aklınızda olsun.

Malzemeler (ortalama 24 kase için)
  • 1/2 kg. (yarım kg.) Aşurelik Buğday
  • 1.250 gr. Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Kuru Fasulye
  • 1 Çay Bardağı  Nohut
  • 1 Çay Bardağı Pirinç
  • 1 Çay Bardağı Sultani Kuru Üzüm
  • 1/2 Çay Bardağı Kuş Üzümü
  • 1 Su Bardağı Kuru Kayısı
  • 1 Su Bardağı Kuru İncir
  • 5 lt. Su
Yapılışı
  • Öncelikle kuru fasulye ve nohutu akşamdan ılık suya ıslatın.
  • Buğday ve pirinci 3 lt. su ile düdüklü tencereye koyun. Orta ateşte dumanı çıkıncaya kadar bekleyin. Dumanı çıkar çıkmaz ateşi kapatıp, kapağını hiç açmadan bir gece bekletin.
  • Ertesi gün, tencereyi açın. Eğer buğdaylar dağılmış ise, aşure yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer diri ise dağılıncaya kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.
  • Kuru fasulye ve nohutu haşlayın ve nohutun kabuklarını soyun.
  • Kuru kayısıları iri iri doğrayın ve 15 dk. kaynar suda bekletin.
  • Kuş üzümlerini de 10 dk. kadar ılık suda bekletin.
  • Kuru incirleri dörde bölün ve kaynar suda 15-20 dk. (yumuşayıncaya kadar) bekletin.
  • Buğdaylar dağılmış ise, 1,5 Lt. su ekleyerek, orta ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Kaynamaya başlayınca, nohutu ve fasulyeyi ekleyin.
  • Hiç beklemeden, (ıslattığınız, sularını süzerek) kuş üzümünü, sultani üzümünü ve kayısıları ekleyin.
  • Şekeri de ekleyin ve ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Yaklaşık 15-20 dk. pişirin. Bu aşamada damak zevkinize göre şeker ve kıvamına göre biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  • Toplam da 30-40 dk. pişirdikten sonra ocağı kapatın.
  • Kaselere önce kuru incirleri 2-3 tane pay edin.
  • Aşureyi dengeli bir şekilde kaselere paylaştırın.
  • Soğuyunca üzerlerini dilediğiniz gibi süsleyin ve buzdolabına kaldırın.

asure2

3 yorum:

moon dedi ki...

aşur mi bayılırım, bayılırım....

Yasemin dedi ki...

Asure gibisi yok. Tadi bir ayri.

Mutfak Hazinem dedi ki...

Bloga emek vermiş arkadaşlarımı ararken size de rastladım. Bir teşekkür etmeden ayrılmak istemedim. Devamı olan, samimi duygularını katarak birbirimize destek olabileceğimiz paylaşımlarda buluşmak üzere.. Dostlarınız ile birlikte bana da beklerim :) http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin