07 Ağustos 2012

Etsiz Çiğ Köfte

Etsiz Çiğ Köfte

PRATİK VE EKONOMİK DEĞİL, SADECE ETSİZ! :)
Çok ama çok uzun zaman olmuş tarif yazmayalı, sizi bırakın ben bile hatırlamıyorum en son ne zaman yazdığımı :( Ama özlemişim hem de feci özlemişim :)
Aylar önce twitterda; "Pazartesi dukan diyetine başlıyorum ve bu sayede blogumu biraz hareketlendirmeyi planlıyorum" demişim. :) Eh yalan değil biraz kıpırdanma oldu, yazdım bir şeyler ama işte tarif değil, tarifin tadı başka. :)

Bu nefis çiğ köftenin daha doğrusu salatanın -mezenin- tarifi; blogumun daimi destekçilerinden Siret yengeye ait. Tamamen kendisinin bulduğu, süper lezzetli bir tarif.
Kendisinde defalarca yedim, hatta masasından bir miktar yürütüp misafir bile ağırlamışlığım var ama gel gör ki tarifi alayım, yazayım, yapayım, yayınlayayım kısmı... İşte orası uzadı gitti. :)

Bugün bu köftenin benim için çok komik olan hikayesini paylaşmak istiyorum sizinle asıl.
Dediğim gibi köfteyi Siret yenge'de defalarca yedim, neredeyse her gittiğimizde ben çok seviyorum diye yapar sağ olsun. Bende her seferinde; "aa yenge pratik çiğ köfte mi yaptın" ya da "etsiz, kolay çiğ köfte mi yaptın" der, bir güzel mideye indirirdim.
Tarifini istediğim gün bile; "yenge şu senin kolay çiğ köfte var ya, benim sevdiğim, onu bana yazar mısın, kendim yapıp, pratik, etsiz çiğ köfte başlığı ile yayınlamak istiyorum" dedim.
Elbette dedi ve eline kağıdı, kalemi alıp yazmaya başladı.
Bu arada ben kuzenle sohbete dalmışım, kafamı bir çevirdim, Siret yenge hala yazıyor!!
Neredeyse iki sayfa doldurmuş! :) Nasıl yani? dedim, yenge bu kadar uzun mu bu tarif? :)
Kağıdı alıp, malzemeleri ve yapılışını okumaya başladığımda şaşkınlığım iki kat arttı. Tarif; ne ekonomikti ne de pratik. Bildiğin gayet zor tariflerden. :)
İnanın kendimden utandım, Siret yengeye hayran oldum, onun yerinde ben olsam, bu kadar uğraşarak yaptığım bir yemeğe, her geldiğinde "pratik çiğ köftemi yaptın" diyen birine, ellerimi belime koyup; "bana baksana gelin hanım, bunu yapmak için ne kadar uğraşıyorum ben, pratik deyip durma" diye fırça atardım.
Ama o yapmaz, pamuktur o pamuk :)

Tarifi sizlerle paylaşmadan önce elbette kendimde denedim. Malzemelerde "göz kararı" diye söylenenleri ölçülü hale getirdim, yapılışında kendim ufak tefek farklılıklar yaptım.
Örneğin tüm malzemeleri birden robotta çekmek yerine, fındığı ve cevizi sarımsakla, ekmeği soğanla birlikte çekip, aromalarının iyice karışmasını sağladım.
Tadına baktığımda ise çok mutlu oldum, çünkü aynı lezzeti yakalamıştım. :)
Tarifin orijinalinde, bir su bardağı karışık kuru yemiş -ceviz, badem, fıstık- vardı. Ben evde fındık ve ceviz olduğu için ikisini kullandım, gayet güzel oldu, badem ve fıstık eklemeyebilirsiniz. Ceviz yok ise sadece fındık ya da tam tersi sadece ceviz ile de yapabilirsiniz.
Benim en büyük şansım içindeki malzemelerin çoğunun, -bulgur, salça, nar ekşisi, isot gibi- Kilis'ten gelmiş olması, bu yüzden lezzetini garantilemiş oluyorum. :)

Ramazan'da iftar sofralarınıza ya da akşam yemeği, çay daveti sofralarınıza kısaca her sofraya ve monuye uygun bir tarif, denerseniz beğeneceğinize eminim.
Son olarak, köftenin yapıldıktan sonra biraz dinlenmesi gerektiğini söylemeliyim.
Normalde çiğ köftenin,  bulgurun şişmesi nedeniyle hemen tüketilmesi gerekir ama bu sefer durum farklı, adı aynı olsa da bu köftenin buzdolabında en az beş altı saat, hatta bir gece dinlenmesi gerekiyor. Dinlendikçe tadı oturup, güzelleşiyor.
En az üç dört günde lezzetinden bir şey kaybetmiyor. :)

Malzemeler (ortalama 50-55 Adet için)
  • 2 Su Bardağı (ince, kahverengi) Bulgur
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Ceviz 
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Fındık
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı (100 ml.) Zeytinyağ
  • 1 Adet (220 gr.) Konserve Mısır
  • 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
  • 5-6 Diş Sarımsak
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Nar Ekşisi
  • 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) İsot
  • 2 Su Bardağı (rendelenmiş) Domates
  • 2 Dilim (bayat, esmer) Ekmek
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Köfte Baharı
  • 1 Çay Kaşığı Tuz

Yapılışı
  • Bulguru derin bir kaseye koyun ve üzerine rendelenmiş domatesi ekleyin. Güzelce karıştırın ve üzerine bir kapak kapatarak, bulgurun yumuşaması için 45 dk. kadar dinlendirin.
  • Ceviz, fındık ve sarımsağı rondoda un gibi incecik oluncaya kadar çekin. Oldukça büyük, derin bir kaba alın.
  • Kuru soğan ve bayat ekmeği de rondoda iyice çekin ve fındık, ceviz karışımının olduğu kaba ekleyin.
  • Mısır ve salçaları da rondoda çekin ve yine aynı kaba ekleyin.
  • Bu üç malzemenin birleşimine, şişmiş olan bulguru ve listedeki diğer malzemeleri ekleyin.
  • Hepsini güzelce bir yoğurun.
  • Daha sonra karışımı robotta 1 dk. kadar çekin. (Tüm malzeme robota sığmayacaktır, 2-3 parça halinde çekmenizi tavsiye ederim)
  • Robottan aldığınız karışımı en az 5-6 dk. yoğurun, tuzunu kontrol edin ve gerekirse damak tadınıza göre ekleme yapın.
  • Hava almayacak bir saklama kabına koyup (buzdolabınızı kokutmaması için) en az 5-6 saat ya da bir gece dinlendirin. Çiğ köfte şekli vererek servis edin.

Etsiz Çiğ Köfte

51 yorum:

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

Ömrüm boyunca hayır diyemeyeceğim bir tat bu! Ellerine sağlık, afiyetle

Kaymak Tadında dedi ki...

hmm çok nefis gözüküyor. Fotoğrafta renk tonunu çok güzel yakalamışsınız. ellerinize sağlık.

Zeynep Kim Mi:) dedi ki...

of of canım istedi ...

Her Telden dedi ki...

Çok güzel görünüyor iftarda ne yiyeceğim belli oldu sayenizde :D Şimdilik hazırıyla idare ederim mecbur :D En kısa zamanda denemek lazım tarif çok açıklayıcı her zamanki gibi muhteşemsiniz:)

herteldenhepberaber.blogspot.com

Eya dedi ki...

Cok sahane bir lezzet, test edip onaylayan biri olarak önce Siret Yengeye...sonra bizlere ulastiran ve tanistiran Müghecim sana tesekkürler, emeklerinize saglik...

zehra

Yasemin dedi ki...

bak simdi fotoyu gorunce hatirladim.. ben bu kofteden yeteri kadar yemedim sanirim o aksam.. fena halde canim cekti!!!

nursen aksoy dedi ki...

Süper görünüyor,biz hep etli yaparız ...sizinkide çok güzel olmuş,hiç etsizini yemedim..tarif süper..hemen denemeli..ellerinize sağlık..sevgiler..

Tülin ATEŞAL dedi ki...

Mugecim ellerine saglık yengene de teşekkürler ... Facedeki hazır çorba olayına üzüldüm takma kafama sen bir tanesin.

olsada yesek suzan dedi ki...

her daim yiyebileceğim bir lezzet harika olmuş gerçekten ellerinşze sağlık sevgiler....

fatosun mutfagından... dedi ki...

kalbinin güzelliği,duruluğu yüzüne yansıyan güzel kadın...ellerine sağlıkk hem şifalı hem lezzetli olmuş..sevgiler

Nilhan - Küçük Mucizem dedi ki...

çiğ köfte sevmeyenlerdenim ama bu tarif "beni dene" diyor.

Nes-Kayfee / Nesli dedi ki...

Ellerine sağlık canım bende asla hayır diyemem bu tarife ;) sevgiler dostçakal

Elisi Defteri dedi ki...

Çok teşekkürler bu tarif için Müge hanım, mutlaka denemek istiyorum, sevgilerimle:)

AHU dedi ki...

Tarirflerinizi özlemişim. Arayı açmayalım lütfen:)))

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,2008 yıldan beridir sizi takip etmekteyim ve sayenizde misafirlerime her zaman güzel sofralar hazırladım.Etsiz çiğköfte tarifinizi okudum.Eminim tadı güzeldir ancak Urfalı olarak malzemelerin robotta çekilmesini çiğköftenin yapılış şekli ile bağdaştıramadım. Malzemeleri gerçek çiğköfte gibi sadece yoğurarak yapmayı denediniz mi acaba

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Malzemelerin robotta çekilmesi konusuna bende genel olarak karşıyım.
Soğanı elde doğrarım, domatesi rendelerim mesela :)
Ama bu köftenin malzemesi çok fazla oluyor ve malzemelerin iyice özleşmesi için aynı çiğ köfte gibi çok çok uzun süre yoğrulması gerekiyor.
Kaldı ki robottan sonra bile 5-6 dk. yoğuruluyor.
Ben tamamen süreyi kısaltmak ve yorulma miktarını azaltmak amacı ile böyle yaptım ve yazdım. :)

Bileğine güvenen hanımlar elbette tamamen elde yoğurabilir ve tabi ki daha güzel olur.:)

Çok sevgilerimle...

yemeknesli-nesli dedi ki...

O kadar severim ki çiğ köfteyi,etli,etsiz, robotta,elde...hiç fark etmez ama bi yapan olsa:)hiç kendime güvenmiyorum bu konuda maalesef

zeytindalim.mutfaksırlarım.com dedi ki...

gercekten harika görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim inş.ama birsey merak ediyorum dukan diyetiniz ne durumda bende baslıycam ama sizden haberler bekliyorum merakala cevaplarsanız cok sevinirim

Kibele Demirbas dedi ki...

hiç cevizlisini fındıklısını yememiştim ama acıka da süper olduğuna göre çiğköfteyede yakışır eminim :)
blogunuz çok cazip eğlenceli , dukan diyetinin sonucunu da merak ediyorum ,hemen başlıyorum takibe , vaktiniz olursa sizide beklerim
kibelem.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Tarifi dun okudum, bugun hemen yaptim. Gercekten cok lezzetli oldu. Yazdiginiz olculerle yapinca kivam konusunda da hic zorluk yasamadim. Cok tesekkurler,
Gul

umutluhayat dedi ki...

gerçekten zahmetliymiş.ama nefis görünüyor.ellerinize sağlık.

Özge esk dedi ki...

Müge abla ellerine saglık nefis görünüyor...sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

yaptığınız herşey çok güzel. tarifler çok açık ve net. elinize sağlık. milföylü dondurma pasta yapmak istiyorum ama cesaret edemiyorum. bir fırsatınız bulduğunuzda siz yapsanız da bize anlatsanız keşke :)

Adsız dedi ki...

öldüm bu manzara karşısında müge ablaaa mmmhh nefiss hemen yapcam meltem

Mrs.Kurtulus dedi ki...

Ellerine saglik ilk firsatta denicem :))

kıvırcık bayan/Fatoş dedi ki...

Mügeciğim ne kadar uzun bir liste bu....İnsan resme bakıp YAPMALIYIM diyor. Okudukça ve malzeme listesini okudukça, vazcayıyor...En iyisi bu tarifi ustalarına bırakıp onlardan yemek...Ya da becerikli arkadaşlara yaptırıp hazır hazır yemek he he he :)

Saliş Mutfakta dedi ki...

Rengini hazır salçalara böylesi tutturmak mümkün olmuyor tabi tadınida ellerinize saglik

Müge Hüner dedi ki...

Hanımlar;
Güzel yorumlarınız için her zamanki gibi binlerce teşekkürler. :)

Dukan diyetime gelince;
Biliyorsunuz, 7 Mayısta başladım ve 7 Temmuz gibi yani iki ay sonra toplam 11 kg. verdim.
Hedef kilom; 55.
Yani hala vermem gereken 3-4 kg. fazlam var. :)
Ancak Dukan diyetini tam olarak (her detayına uyarak) uygulamayı artık bıraktım.
Çünkü bana göre hangi diyeti yapıyorsanız yapın, hayat boyu diyet yapmak çok keyifsiz bir şey :(
Bu yüzden ben kendi yeme düzenime geçtim.
Azar azar pek çok şeyi yiyorum, en büyük felsefem akşam 20:00 den sonra pek bir şey yememek ve her şeyden az yemek.
Kesinlikle içinde beyaz un ve şeker olan bir şey tüketmiyorum.
Krema vs. gibi yağlı ürünler tüketmiyorum.
Gazlı içecekler tüketmiyorum.
Makarna ya da pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yiyorum, dolmalarımı bile bulgur ile yapıyorum.
Tam buğday unundan ekmek ya da mısır ekmeği yiyorum.
Yani diyet değil ama elimden geldiğince sağlıklı yaşamaya çalışıyorum.
Çünkü artık biliyorum ki kilo vermek zor bir şey değil, çok kolay, zor olan kiloyu korumak.!
Ben şimdi bunu yapmaya çalışıyorum, kendimi sıkmadan diyet psikolojisine sokmadan...

Sorduğunuz ilgilendiğiniz için çok teşekkürler, umarım sizlere biraz olsun fikir verebiliyorumdur. :)

Sevgili Adsız;
Yukarıda yazdıklarımdan sonra bana dondurma ve milföyün ne kadar uzak olduğunu tahmin etmişsinizdir. :))

Sevgiler...

Aciiill dedi ki...

Merhabalar! Bir sorum olacak bulgurlari domatesle yumsatirken normal 1 ,1 su ilavesi ilemi sisirecegiz simdiden tesiekkurlerr!!

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Bu tarifte su yok.
Bulguru çiğ domates rendesi ile şişiriyoruz.
Kahverengi bulgur çok sıcak su sevmiyor çünkü. :)

Ayse Nur dedi ki...

Merhaba Muge Hanim,

Blogunuzu severek takip ediyorum.Denedigim butun tarifleriniz beni hic hayal kirikligina ugratmadi.Ayrica detayli anlatim sekliniz ve tariflerin gorselligi de bir o kadar harika,her sey icin cok tesekkur ederim oncellikle,elleriniz dert gormesin.

Bu etsiz cig kofte tarifi de suan acil yapilacaklar listeme girdi :) Yalniz bu kofte bahari denilen seyin ne oldugunu bilmiyorum ve sanirim bulamam da :( Amerika da yasiyorum ben,herseyim suan tam gorunuyor,hafta sonu Turk marketine gitmistik ve biliyormusum gibi nar eksisinden bulguruna herseyi almistim :)Yalniz bulgurum da acik renkli birde..Ne yapabilirim acaba? Bu kofte baharinin yerini tutabilecek ya da hic koymadigim zaman lezzetinden cok bir sey kaybedermi ki ?

Tesekkurler,

Aysenur

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ayşenur Hanım;
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Her zaman beklerim. :)

Sorunuza gelince;
Kahverengi bulgur yerine açık renkli bulgur kullanacaksanız, domates rendenizi ısıtmanızı hatta bir taşım kaynatmanızı öneririm.
Kahverengi bulgur sıcak suyu çok sevmiyor anında lapa oluyor ama açık renkli bulgur biraz inatçıdır, sıcak domates daha iyi olacaktır.

Köfte baharı yoğun bir baharat ama eğer yoksa kimyonu biraz bol tutarak dengelenebilir diye düşünüyorum.
Ayrıca yurt dışında tavuk baharatı, tavuk toz çeşnisi diye bir baharat var (anneannem Almanya'dan getirir ve tavuk marine etmek için kullanırım) o da köfte baharı gibi hatta daha yoğun bir baharat.
Belki onu deneyebilirsiniz.

Ama dediğim gibi çok sorun değil, kimyon fazlası ile de gayet güzel olur.
Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum. :)

Sevgiler...

sare dedi ki...

Müge hanım, nihayet bir tarif dedim ama bütün yazılarınıza ve fotoğraflarınıza bayılarak bakıyorum. Ellerinize sağlık.
Köfte tarifi muhteşem, size ve Siret hanıma teşekkürler. Mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler.

nilay dedi ki...

Hayallerinize bir bir ulaşacağınız, sevdiklerinizle hep beraber olacağınız ,sağlıklı, mutlu ve her zaman gülebileceğiniz nice bayramlara !

Sevgiler

MÜNSTER dedi ki...

Gercekten denenesi bir tarif yayinlamissiniz, önce yengenizin, sonra da sizin emeklerinize saglik... Sevgilerimle, Bayraminiz kutluyorum....

Blog Tutkusu dedi ki...

Elinize Sağlık çok güzel yemek tarifleri

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Muge tarifi hemen denedim muhtesem bir tat gercekten. Sayfamda gorebilirsin. www.cafeikra.blogspot.com

merrapunzel dedi ki...

mükemmel gözüküyor. özellikle benm gibi hamilelerin evde hijyenle yapabileceği bir tarif.. ellerine sağlık.. merrapunzel.blogspot.com

mutfakkimyası dedi ki...

Gerçekten güzel görünüyor. Çok acı yemiyoruz ama az acılı denemek isterim bu tarifi. Bu arada Müge abla nerelerdesin bi merhaba de bize :)

Melislicious dedi ki...

harika görünüyor, evde böyle leziz ve temiz çiğ köfte yapabilmeyi çok istiyordum, paylaşım için teşekkürler

kırmızı ekoseli battaniye dedi ki...

MErhaba,

Bunu denedim ama rondonun azizliğne uğradım. Tamamen elle yapmak zorunda kaldım uğraştırdı beni:)annemin günü için hazırladım. tadını bilmediğim bir şey için riskliydi ama bugün anlayacağız risk miydi, şahane miydi:)ben lezzetini çok beğendim. çok farklı buldum ve kesinlikle bir kere daha yapacağım. ben sadece ceviz kullandım. fındık kullanmadım ve bence mısır kullanılmasa da olur.

Sevgiler..

kırmızı ekoseli battaniye dedi ki...

ve tarif yıkılıyorrr:)annemin arkadaşlarından arayan arayana:) bir tane bile kalmamış..10 kişi..pess dedim:)

kırmızı ekoseli battaniye dedi ki...

http://kirmiziekoselibattaniye.blogspot.com/2012/10/bu-sefer-bulgurla-cemen-evlensin-etsiz.html bu da yapılmış hali...

çiğ köfte dedi ki...

Tskler tarif uzun olsada denedim muhtesem bi tat ortaya cikti yazanlarin eline saglik

Kübra GÖKKUŞ dedi ki...

müge hanım bu tarıfınızı hemen bu aksam deneyecgım ınasllah bebgım oldugu ıcın cıg kofte yapmak oldukca zor benım ıcın ama bu robot işi harıka bişeymiş tesekkurler...

kübra gökkuş dedi ki...

tarıfınızı denedım ve harıka oldu hatta arkadasım hazır aldıgımı zannettı ama kesınlıkle dınlenmesı gerekıyo bır gece lezzeetı tamamen degısıyo ve cok guzel oluyor bu kadar kolay(robotla yapıldıgı ıcın) bır cıg kofte tarıfı verdıgınız ıcın cok cok tesekurlerr:))

Adsız dedi ki...

ben tarifi denedim çok lezzetli oldu. fakat bi dahaki sefere mısır koymayı düşünmüyorum. hem lezzete katkısı fazla değil hem de rondoda tam anlamıyla ezilmiyor.

Adsız dedi ki...

tarifinizi 2 kere yaptım.çok güzel oldu.bi keresinde esmer bulgur yerine beyaz kullandım.esmer bulgur daha iyi sonuç veriyo..robotta ayrı ayrı çekip karştırdım oda iyi oldu...gönlünüze sağlık...elifnur

elif dedi ki...

Tarifi bugün denedim benim tarifime göre farklı. Çok güzel oldu ellerinize sağlık, teşekkürler.

Udeh dedi ki...

Emeğinize sağlık..

ipek ateş dedi ki...

Gerçekten çok lezzetli bir tarif. Yaptığım her seferde kim yediyse çok beğendi. Ellerinize sağlık, teşekkürler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin