DİYET YAPANLARI BURAYA ALALIM :)
Öncelikle bir itiraf; bana kalsa; Tahinli Rulo Çörek tarifini birkaç hafta tutardım en üstte :)
Hem uzun zamandır hayalini kurduğum bir lezzeti yakaladığım için, hem de sayfamı her açışımda içimi ısıtan fotoğrafını çok sevdiğim için…
Ama sizler birkaç gün sayfada aynı tarifi görünce sıkılıyorsunuz biliyorum.
Siz nasıl mutluysanız bende öyle mutlu olduğum için, istemeyerek de olsa kendisini bir alt bölüme uğurluyoruz :)
Tahinli çörek tarifine gelen yorumların çoğu; "diyet biter bitmez deneyeceğim” şeklinde olmuş :)
Bu demek oluyor ki; havalar her ne kadar hala Londra kıvamında olsa da hanımlar yaz telaşına kapılmış bile.
Her yıl bu aylarda olduğu gibi; “eyvah, kalın kazaklar gidiyor, kilolar meydana çıkıyor” telaşları başlamış, beslenme şekli değişmiş, diyet listeleri elden ele gezer olmuş.
Şimdi bu satırları okuyup, haklı olarak; “Ee Müge hanım, sende yok mu bu sıkıntılar, görmeyeli sıfır beden mi oldun, ya da uzayda mı yaşıyorsun” diyebilirsiniz. :)
Hayır tabiî ki… Aksine tüm hayatım boyunca olmadığı kadar fazla kilom var şu anda, yakında yuvarlana yuvarlana yürüyeceğim. Görsel güzelliğini geçtim, nefes almakta, merdiven çıkmakta zorlanıyorum :)
Ama bütün bunlara rağmen, ne diyet yapıyorum, ne de spor :)
Gözümün önünde; hafif zeytinyağlılar yerine, kremalı pastalar, incirli cevizli olabildiğince ağır çörekler uçuşuyor. Mutfağa girdiğimde hep tatlı bir şeyler yapmak istiyorum.
Sanırım bunca yıldır yediğine içtiğine hep dikkat etmek zorunda olan, birazcık kilolansa deli gibi diyet yapmaya zorlanan bünyem artık isyan ediyor, kafasına göre takılmak istiyor… :)
Bende onu biraz kendi haline bıraktım sanırım bu aralar…
Neyse, bugüne kadarki yazılarımdan hatırlarsınız, benim ne depresyonum çok uzun sürer, ne de sevgi kelebeği durumum... An be an değişir ruh halim…
Bu kendini boş vermiş, şişko halimi de en kısa zamanda yolcu edeceğime emin olabilirsiniz, üstelik gerçekten en kısa zamanda, benim en kısa zaman dilimimde değil :)
İşte bu konu ile ilgili start vermek için en uygun tarif; zeytinyağlı bakla.
Baklayı çok severim, zeytinyağlısını da, Fava'sını da…
Annem her şeyi olduğu gibi baklayı da öyle güzel yapar ki, ben bugüne kadar pişirme gereği duymamıştım :)
Ama kısa bir tatil için gittiğimiz Ağva’da, bahçeden topladığımız tazecik, pazılar, baklalar bana öyle güzel baktı ki, dün mutfakta epey bir haşır neşir oldum kendileri ile…
Hem zeytinyağlı bakla yaptım, hem de bakla çorbası. İkisi de gerçekten nefis oldu.
Yalnız, bakla çorbası için aklımda bir deneme daha var, hafta sonu onu da yapıp, en içime sinen tarifi paylaşacağım sizlerle…
Zeytinyağlı Bakla tarifi annemden, telefonda canlı bağlantı ile yapıldı ve gururla söylüyorum ki onunki kadar güzel oldu.
Ben yoğurtlu halinin fotoğrafını sevmediğim için, sade fotoğrafı koydum ama siz mutlaka yanında yoğurt ile servis edin.
Annemin önerisi; eğer evde var ise; kavururken, kuru soğana ek olarak, bir iki tane taze soğanın yeşil yaprağını da eklemeniz…
Annem, pek çok yemeği Zeytinyağlı Pırasa gibi düdüklü tencerede yaptığı için bu tarifte düdüklü tencere de yapılacak şekilde…
Düdüklü tencere kullanmıyorsanız, aynı yapılış aşamalarını uygulayıp, baklalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirebilirsiniz.
Malzemeler
- 750 Gr. Bakla
- 1 Adet (iri) Kuru Soğan
- 7-8 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Su
- 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
- 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı (taze) Limon Suyu
- 1 Diş Sarımsak
- ½ (yarım) Demet Dereotu
Yapılışı
- Öncelikle bir kap suya, 2 yemek kaşığı un ekleyerek, unlu su hazırlayın.
- Baklaları yıkayın, uçlarını kesip, kenarlarını temizleyip, ikiye bölün ve unlu suya atın.
- Baklaları unlu sudan süzün ve bol suyun altında iyice yıkayın, süzülmeye bırakın.
- Ayrı bir kapta; su, şeker, tuz, limon suyu, 1 yemek kaşığı un, ezilmiş sarımsak ve kıyılmış 1-2 dal dereotunu karıştırın.
- Soğanları minik minik (yemeklik) doğrayın.
- Soğanı zeytinyağ ile, orta ateşte 2-3 dk. kavurun. (çok fazla kavurmayın, hafifçe şeffaflaşsınlar yeter)
- Baklaları ekleyin ve bir iki kez karıştırın.
- Hazırladığınız, unlu karışımı ekleyin ve bir iki kez karıştırın.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatın, orta ateşte dumanı çıkıncaya kadar, duman çıkınca ateşi kısarak 13 dk. pişirin. (ben Karaca düdüklü tencerenin 2 no’lu seçeneği ile pişirdim.)
- 15 dk. sonra tencerenin kapağını açın ve başka bir kaba alın.
- Üzerine bolca kıyılmış dereotu serpin ve soğumaya bırakın.
- Mümkünse bir gün buzdolabında dinlenmiş olarak servis edin.
18 yorum:
Bayılırım...Missss:) Ellerinize sağlık.Yanında da sarımsaklı yoğurt, daha ne isterim:)
Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun...
Müge'cim bayılırım baklaya ellerine sağlık sevgi
ler...
ooff off çok severim
elinize sağlık harika görünüyor
kandiliniz mübarek olsun sevgiler
Sevgili Müge,bugün pasta&kurabiye bloğunuzda benim e-mail'ime verdiğiniz cevabı görünce çok mutlu oldum,çok teşekkür ederim sonra hünerli bayanlar bloğunada bir bakayım,bakalım Sevgili Müge yeni bir tarif eklemiş mi acaba dedim.Bir de ne göreyim,Zeytinyağlı Bakla!!Bugün bizim mutfakta ne pişti? ZEYTİNYAĞLI BAKLA..Kalp kalbe karşıymış derler ya böyle bir şey olsa gerek.Zeytinyağlıları çok severim,tabi baklayı da.Malum yaz mevsimide gelince sofradaki zeytinyağlıların çeşitleride artıyor.Her sebzeyi mevsiminde tüketmeyi sevdiğimizden yaz sebzelerini hem özlüyoruz hem de lezzetleri bence daha farklı oluyor.Resimdeki Zeytinyağlı Baklanın taze kıyılmış dereotlu görüntüsü çok hoş,inanıyorum çok da lezzetli olmuştur.Ellerinize sağlık.Ayrı ayrı sofralarda da olsak hepimize AFİYET OLSUN..Ayrıca ailece kandiliniz de mübarek olsun.HAYIRLI KANDİLLER..Sağlıcakla Kalın..Sevgilerimle..PERİHAN
Bahar havaları hala devam ederken ve mevsimi geçemeden denenmesi gereken bir tarif. Ellerine sağlık. Kandiliniz mübarek olsun.
lezzetli görünüyor ellerinize sağlık hayırlı kandiller.
Selamlar Müge,
ben de o bahsettiğin diyete giren hanımlardan olacağım p tesi günü inşallah...Senin tariflerine bayılıyorum revanı ve profiterol en çok övgü aldıklarım :) Ayrıca tahinli çörek görüntüsü karşılasın beni diye açtım siteni :)))
Baklayı biz ailecek çok severiz hatta abartırız.. ama sanırım bana uykusuzluk gibi bi yan etki yaptı :(
Sevgilerimle...
Harika. Ben de yarın yapacağım, sabırsızım:) Kilolara gelince, nasılsa, eğer karar verip dikkatli ve sağlıklı bir beslenme planı uygulanırsa yavaş yavaş gidiyor kilolar, ama mutluysak yemekten, kim tutar bizi? Yiyen de rejim yapan da biziz:) Ellerine sağlık...
önce resimlere sonra tariflerinize bayılıyorum:)
Fotoğraf makinanızın markası acaba makina almayı düşünüyorum :) yardımcı olursanız cok sevinirim
sezen
Ellerine saglik, tabakta yesil olan hersey istahimi aciyor.:))
Selametle...
Sevgili Sezen Hanım;
Güzel sözleriniz ve beğenileriniz için çok teşekkürler.
Fotoğrafları eşim çekiyor, kullandığı makine; Canon 5D Mark II.
İltifatlarınızı onun adına da kabul ediyorum :)
Çok sevgiler.
Mügecigim,
hani yazmissin ya, diyet yapanlari buraya alalim, bunun bana bir faydasi olmaz cünkü ben baklayi ekmekle yemege bayilirim. Ben de baklayi cok seviyorum. Hic baklanin unlu suya konuldugunu duymamistim, ben de senin tarifindeki gibi baklayi düdüklüde pisirecegim. Senin ve anneciginin ellerinize saglik. Sevgiyle kal :)
tesekkür ederim bilgi için :)
ellerinize saglık
bayılırımmmmm
baklayı çok severim
Merhaba Müge hanım,
Baklalar neden unlu suda bekletilir?
Bekletme zamanı önemli midir?
Teşekkür ederim. Tuba
Merhaba Tuba hanımcım;
Baklaları unlu suda kararmasınlar diye bekletiyoruz.
Herhangi bir süresi yok, maksat; diğer aşamaları yaparken kararmasınlar diye bekliyor. :)
Sevgilerimle...
offf be harika görünüyor.
Yorum Gönder