16 Mayıs 2011

Nohutlu Pilav

Nohutlu Pilav

NOHUT YEMEĞİNİN BONUSU :)
Doğum günü kızı hala şımarık… Hala gerçek dünyaya dönemedi. :)
Salı gününden (hatta bir hafta öncesinden ) başlayan tüm ülkede ve dış temsilciliklerde kutlanan :) doğum günüm hala devam ediyor. Tam bitti bu coşku, “hadi Müge kendine gel diyorum” kapı çalıyor bir çiçek buketi, kapı çalıyor kocaman bir kargo paketi!
Bu hafta hem pasta hem kurabiye eğitimim olmasından dolayı öğrencilerin daha doğrusu misafirlerimin yaptığı jestlerde cabası! :)
Mutfakla pek ilgisi olmadığını söyleyen; Zeynep Hanım’ın, sırf benim doğum günüm için kendi elleriyle yapıp, süslediği ve getirdiği un kurabiyesini, hayatım boyunca unutmayacağım mesela.

Bu aralar eğitimler ve kendi kendime yaptığım çalışmalar nedeniyle mugehuner.com a epey malzeme çıkıyor ama Hünerli Bayanlar’ın boynu biraz bükük :)
Ama bu konuyu; sizinle aramızda konuştuk hallettik, Haziran sonuna kadar beni idare edeceksiniz söz verdiniz :)

Ofis mutfağında pişen, basit ama temel tariflere devam diyelim. Nohutlu Pilav pek çok kişi için kolay ötesi bir tarif ama olsun. Arşivimde olsun istedim. :)
Nohutlu pilavın benim için tek olmazsa olmazı; nohutların kabuklarının soyulması. Kesinlikle çok daha güzel oluyor bu şekilde. Daha parlak, daha temiz görünümlü bir pilav oluyor.
Tamam, kabul ediyorum biraz el oyalayıcı ama Nohut Salatası yaparken koca bir tabak nohudun kabuklarını soymaya da alışkın olduğum için, pilav için olanı bana kolay bile geldi :)
Bir diğer konuda bulyon konusu. Eğer bulyona karşı değilseniz ve pilavda tadını seviyorsanız tavuk yerine et bulyon kullanmanızı öneririm. Böylelikle daha ağır Osmanlı tarzı bir pilavınız oluyor :)

Yapılışı neredeyse temel pilav tarifi ile birebir aynı. Sadece birazcık yağını arttırıyorum çünkü nohut yağın büyük kısmını çekiyor. Ama siz damak zevkinize göre tabiî ki yağı azaltabilirsiniz.
Bu pilavı; aynı aşamaları izleyerek nohut yerine konserve mısır ekleyip, mısırlı pilav haline getirebilirsiniz. Benim en çok yaptığım pilav, mısırlı pilavdır bu arada :)

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Kaynar Su
  • 1 Su Bardağı (haşlanmış) Nohut
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • ½ (yarım) Limon
  • Tuz
  • ½ Çay Kaşığı Şeker
  • 1 Adet Et Bulyon
Yapılışı
  • Öncelikle pirincin üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve iri parçalar halinde doğradığınız limonu serpin. Üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin ve 1 saat bekletin.
  • Pirinci akan suyu berraklaşıncaya kadar iyice yıkayın ve süzün.
  • Teflon tencereye yağı koyun ve ısıtın. Pirinci ekleyin ve 3-4 dk. bazı pirinçlerin uçları şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
  • Ayrı bir kapta; kaynar su, bulyon, şeker, pirinci ıslattığınız limonların suyu ve tuzu karıştırın.
  • Kavrulan pirinçlerin üzerine sulu karışımı ekleyin. Bir kez karıştırın.
  • Kabukları soyulmuş nohutları da hemen ekleyin ve yine bir kez karıştırın.
  • Tencerenin kapağı kapalı şekilde, orta ateşte 1 dk. daha sonra kısık ateşte 8-10 dk. pişirin.
  • Pilavın ortasına kaşığı batırıp, hafifçe itin, suyunu çekmiş ise olmuş demektir.
  • Ateşi kapatın ve kapağın altına bir kağıt havlu yerleştirin.
  • 10-15 dk. dinlendirin ve servis yapın.

8 yorum:

Hayatın Tatları dedi ki...

müge ablajım çocukluğumdan beridir bayılırım nohutlu pilava ama malesef eşim sevmiyor bu şekilde.. o yüzden uzun zamandır yememiştim ve tamamen aklımdan çıkmış bu hafta içi birgün çocuklarla kendime yapayım en iyisi. ellerine sağlık. Bu arada hiçde öyle kolay falan değil ben biliyorum yavan olmayacak şekilde tadına ayarlamak lazım

Muhterem dedi ki...

tesadüfün böylesi :) bende etli patlıcan tavasının yanına şöyle bol nohutlu pilav yapayım yanına da cacık derken siz hemen tarif verdiniz.

Bu arada pilavı birebir aynı yapıyoruz :) bende herkesin zararlı demesine kulak tıkayarak tüm pilavlarıma bulyon kullanırım .

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

Müge hanım merhaba pilavı helede nohutlu pilavı böyle güzel tutturan hanım çok şeyi aşmıştır bence
ellerine sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

konuyla alakasız olacak ama Müge hanım ben sizden cheesecake tarifi bekliyorum. inanın sizde olmayınca başkasından tarif alıp ta yapamadım:)

NİLGÜN dedi ki...

HIMMM ENFES GÖRÜNÜYOR BAYILIRIM NOHUTLU PİLAVA ELLERINE SAĞLIK GÜZELLER GÜZELİ

ebru dedi ki...

Yanında ayranla ne de lezzetli olur ama. Ellerine sağlık Mügecim.

canikom dedi ki...

çok severim

Kulak Memesi dedi ki...

Nohutun kabuklarını soyma fikri mi? Aman allahım! :) Ellerinize sağlık, ben de henüz tazecik bir blogger olarak ilk tarifimi nohutlu pilavdan yana kullandım. Ziyaretleriniz beni mutlu edecektir. Sevgiler!
http://pilavindibituttu.blogspot.com/2011/06/bir-kadn-pilav-guzel-yapt-myd-butun.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin