22 Aralık 2010

Yayla Çorbası

Yayla Çorbası

BESLEYİCİ, LEZZETLİ, ŞİFALI...
Karnıyarık, İmam Bayıldı, Mantı vs. gibi bilinen, klasikleşmiş tüm yemeklerin arşivinde olmasını isteyen bir blog yazarı için; yayla çorbası gerçekten eksiklerden biriydi.
Diyebilirim ki, üzerimden koca bir yük daha kalktı :)
Yayla çorbası tüm çorbalar içinde en çok sevdiğimdir. Bugüne kadar bazı denemelerim oldu ama anneminkinin lezzetini yakalayamadım bir türlü.
Hazır çorbaların tadını sevmememe rağmen; yayla çorbasının hazırını da sıklıkla alırım, daha doğrusu alırdım diyelim, artık almayacağım :)
Çünkü hafta sonu annemle birlikte pişirdik.
Daha çok o pişirdi, ben dikkatle izleyip, her noktayı not aldım, blogdaki pek çok tarifte olduğu gibi.

Kitaplardaki tariflerin çoğunda; tamamı tavuk suyu ile yapılıyor, annemin tarifinde ise tavuk suyu ve su birlikte kullanılıyor. Bana göre bu şekli ideal, çok ağır ve yağlı değil ama tavuk suyunun lezzeti de hissediliyor.
Pirinç oranı da bana göre tam ama siz kendi damak tadınıza göre eksiltme, arttırma yapabilirsiniz.
Üzerine kırmızı biberli kızgın yağ gezdirmek de hoş olabilir ama ben sevmiyorum hatta daha fotojenik olacağını bildiğim halde :) süslemesi için bile kullanmadım. Bu kısımda yine size kalmış. Çorbayı pişirir pişirmez servis edecekseniz, kıvamı gayet uygun. Birkaç saat ya da bir gün önceden pişirecekseniz, kaynar su ya da tavuk suyu ile kıvamını biraz açmanız gerekebilir.
Yoğurt olarak; ne yazık ki markette satılan ve içindeki koruyucu maddeler nedeniyle, aylar geçse bile bozulmayan! bildiğimiz yoğurtlardan kullandım, yinede ekşiliği gayet kıvamında idi.
Evde yoğurt yapıyorsanız ya da ev yapımı yoğurt bulabilirseniz, hele de bu yoğurt biraz ekşimiş ise yaptığınız çorba tadından yenmez diye düşünüyorum :)
Bu çorbayı; tavuk suyu yerine et suyu kullanıp, içine haşlanan etleri ve nohut ekleyerek; Lebeniye ve hatta minik köfteler ekleyerek Antep Yuvarlaması haline getirebilirsiniz.
Benim işime gelen kısım yayla çorbası yapmak, diğerlerini hamarat hanımlara bırakıyorum :)

Malzemeler (8-10 kişilik)
  • 4 Su Bardağı (800 ml.) Tavuk Suyu
  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Su
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Pirinç
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Kuru Nane
  • Tuz

Yapılışı

  • Bir tencereye su, tavuk suyu, tuz ve yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri koyun. Kısık ateşte, pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15 dk. kaynatın.
  • Küçük bir teflon tavaya tereyağını koyun ve orta ateşte yakmadan eritin. Unu ekleyin ve karıştırarak un pembeleşene kadar kavurup ateşi kapatın.
  • Pirinçli sudan 3-4 yemek kaşığı kadar alıp, tereyağlı unu bulamaç haline getirin.
  • Pirinçler yumuşayınca unlu karışımı ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın.
  • Bir kasede yoğurdu çırpın ve yine çorbadan 3-4 kaşık alarak yoğurda ekleyin ve çırpın. (bu şekilde yoğurdun sıcaklığını arttırıp, çorbaya eklediğimizde kesilmemesini sağlıyoruz)
  • Yoğurdu da çorbaya ekleyip, çırpma teli ile karıştırın.
  • Kısık ateşte arada sırada karıştırarak 5 dk. pişirin.
  • Naneyi ekleyin. Bir kez karıştırıp, ateşi kapatın.
  • Mümkün olduğu kadar taze ve sıcak servis edin.

36 yorum:

mintinin dünyası dedi ki...

selamlar sevgili arkadaşım.çorban şahane görünüyor.
ellerine sağlık
sevgiler

Londra'dan Burcu dedi ki...

Verdim bile Muge Hanim, hatta esim icin de uye olup onun adina da verdim:)

Umarim birinci olacaksiniz...

Sevgiler

narcicegirengi dedi ki...

Mugecimm, ben de cok severimm yayla corbasini. Ne de guzel anlatmissin. Eksi yogurtla daha da guzel oluyor kesinlikle:)Anneciginin de senin de ellerinize saglik:)Yarismada da basarilar dilerim.:)
Sevgi ve muhabbetle.. Sana ve tum sevdiklerine saglikli, mutlu huzurlu gunler temennisiyle...
sevde

Emine dedi ki...

Merhaba,oyumu da kullandım ,bol naneli çorbamı da içicem oh oh oh hadi bakalım :) ellerinize sağlık,yarişmada başarılar...Emine

Eya dedi ki...

Mügecigim...oy kullanmistim önceki seferlerde...hemen gidiyorum ve bir kez daha senin icin atiyorum tik! Bu arada bende cooook severim yayla corbasini...ah birde annecigiminki olsa....anneciginin ellerine,ikinizin de gönlüne saglik....öptüüm

Göçebe dedi ki...

Yarışmada bol şanslar. Umarım birinci olursun:)

Aktuelmoda dedi ki...

Oyum size Müge Hanım,bloğunuzu çook severek takip ediyorum,umarım siz kazanırsınız :)Sevgiler..Bu arada yayla çorbası eşim ve benim en sevdiğimiz çorba,sizinki de nefis gözüküyor,ellerinize sağlık...

NİLGÜN dedi ki...

ÇORBA NEFIS GÖRÜNÜYOR,OY KULLANDIM BİZİM BİRİNCİMİZ OLDUĞUN GIBI TRENDUSÖDULLERINDEDE OLACAKSIN BUNA İNANIYORUM,TAKIP EDIYORUM ÇOK IYI GIDIYORSUN MAŞALLAHHHH.BOL ŞANSLARRRRRRRRR MUGECİM

Sessizce dedi ki...

Özenle hazırlanmış bunca tarif için ve bunları bizlerle paylaştığınız için çok çok teşekkürler. Benim için burası güvenilir bir sitedir, yanılmayacağımı bilirim. O yüzden motivasyonunuzu yüksek tutmaya yarayacaksa bir oy nedir ki hemen bi koşu verdim geldim :)
Sevgiler,
Sessizce

Sayın KARACA dedi ki...

Şu an eşimle hala çalışıyoruz. Eve ancak 1 - 2 saat sonra gidebiliriz. Ama buradan bağırıyorum ki... Eve gittiğimizde sıcak sıcak bu çorbayı görmeye çook ihtiyacımız varr :)

lezzetiharikalarmutfagi dedi ki...

Müge Hanım oyum size kalbim sizin kazanmanızı istiyor. Başarılar dilerim.

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Ben oyumu verdim Mügecim.. başarılar dilerim :)

Elifin Terazisi dedi ki...

Ellerinize sağlık, ben de yayla çorbasını böyle beyaz severim.

elif ada dedi ki...

Merhaba,
Uzun zamandır sitenizin takipçisiyim. Hangi tarifinizi denediysem hepsi muhteşem oldu. Sizin tepsi kekiniz (sütle yapılan), bizim evin favorisi. Oyumuz da size tabii ki. Bence siz kazanmalısınız çünkü gerçekten hak ediyorsunuz. Her şey hep gönlünüzce olsun. Bereketli günler...
Umur

arzulanan tatlar dedi ki...

Oy işlemi tamamdır. Başarılarınızın devamı dileğiyle...

Tarifkolik / Öznur dedi ki...

Merhaba ben oyumu verdim inş kazanırsınız çorba harika elinize sağlık sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Müge hn sizin için zahmete girmeye değmez mi? ne zaman evime misafir gelecekse hoop sizin sayfanıza. neyi denesem millet parmaklarını yaladı.. İyi ki varsınız!! Baktıgül

Bir Melek Geliyor dedi ki...

bende oyumu verdim size boynumuzun borcu gibi hissediyorum oy vermeyi destek olmayı.yazıların samimiyetinizden büyük keyif alıyorum ayrıca tam kalbime göre oldu bu çorba tam minnik oğluma ne çorbalar yapsam nasıl lezzetli olur diye düşündüğüm zamanda karşıma çıktı:)ellerine sağlık

canikom dedi ki...

inşallah siz birinci olursunuz ..dualarım sizinle............

esra dedi ki...

merhaba böyle güzel şeyler yaparken size oy vermemek haksızlık olur bence hemen giriyorum o siteye:) sevgiler..

Güloanne mutfakta dedi ki...

Her yeni yıl başka bir güzel.. 2011 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.

Gülsen dedi ki...

Müge Hanım bloğunuzun yakın takipçisiyim, yemekleriniz ve sunumlarınız harika, yayınladığınız bir kaç yemeği bende yaptım herkes çok beğendi, ellerinize ve emeğinize sağlık. Sırf sizin için Trendusa üye olarak oy verdim, inşallah muvaffak olursunuz sevgiler...

Adsız dedi ki...

bloğunuzu çok severek takip ediyorum müge hanım ve bir cok tarifinizi denedim hepsi harika cok özenli ve gercekten birinciliği hak ediyorsunuz hergün sayfanızı heyacanla acıyorum acaba bugün nevar neler eklenmiş diye yaptıklarınız ve bizlerle paylaştıklarınız icin binlerce teşekkürler oyum size siz nerde olursanız hep oylarım bundan sonra kesinlikle size bende kücük kücük blogculuga basladım daha öncesindede hala yayında olan bir sitem var www.kadininsesi.com

Adsız dedi ki...

bana o kadar çok faydanız dokunduki bi oyun lafı mı olur:) çok büyük bi istekle oy kullandım herşey için çok teşekkürler
sevgilerimle
hatice kübra

Saliha dedi ki...

Herşey çok güzel, elinize, yüreğinize sağlık. Sizi mutlu eder ümidiyle bir küçük oy ben de kullandım. Hep mutlu kalın inşaallah.

Meyra dedi ki...

oyumu zevkle ikinci kez kullandım...başarılarınızın devamını ve yüzünüzün hep gülmesini diliyorum...
sevgiler:))

DryThyme dedi ki...

Blogunuz herzaman bana ayri sevinc ve huzur vermistir. Bende oy verdim :-) Basharilar dilerim!
Bulgaristan'dan selamlar ve saygilar.

esra dedi ki...

slm çok üzülerek söylüyorum oy kullanamadım iş yerinde çoğu site yasak olduğu için bu da yasak malesef :(

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge hanım , ben de blogunuzu ilgiyle takip ediyorum , kahvaltı sofralarınıza bayılıyorum, sizden çok kopya çektim :) Dün akşam da yayla çorbasını denedim.Kullandığım yoğurt ta ev tipi olunca harika oldu, bir kase içen ikinciyi istedi.Sizden ricam kemik suyuna terbiyeli çorba tarifide yazarmısınız lütfen :)

hera dedi ki...

Canım yoğurtlu bir çorba çekti. Yoğurtlu çorba hiç yapmadığım için hemen google da arattım. Çıkan sitelere baktım. Hemen hemen aynı şeyler yazıyordu. Sonra sizin sitenize baktım. Diğerlerinden farklı olarak unu kavurmak vardı. Bu püf noktası inanılmaz bir lezzet kattı çorbaya. İçenler hayran kaldı. Bundan sonra blogunuza bakmadan mutfağa gitmek yok :)

http://citysmylife.blogspot.com/2011/01/mamma-mia.html

ilke dedi ki...

tereyağ yerine sıvıyağ kullanamaz mıyız?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İlke;
Kullanabiliriz elbette ama tereyağının verdiği lezzet ve aroma çok başka :)

Sevgiler

Asya dedi ki...

Denedim! Çok lezzetli oldu! Zaten bu çorbanın tarifini sizin blogunuzdan öğrendim. Ellerinize sağlık!

Dilzy dedi ki...

Denedim, ve cok guzel oldu. Tarif icin cok tesekkurler. Siteme izninizle ekleyecegim. Ama bir sorum olacak, yumurta eklenmemis, bir nedeni var mi?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Dilzy;
Afiyet olsunn öncelikle :)
Yumurta çorbalara daha çok kıvam vermek yani terbiyesi için kullanılır.
Bu zaten koyu bir çorba ve tadını yumurta ile ağırlaştırmak istemedik.

Sevgilerimle...

Tarif dedi ki...

Müge hanım süper bir tarif paylaşımı, çok teşekkürler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin