KIŞ YEMEKLERİ SEZONU AÇILDI :)
Bezelye Yemeğini yayınladığımda uzun uzun anlatmışım aslında…
Evlenene kadar, annemin klasik, etli, kıymalı, soğanlı yemeklerine alışkın ve herkes gibi, tek yöntemin; “annemin yaptığı gibi” olduğunu sanan kişilerdendim :)
Eşimin annesini tanıyınca fikrim değişti, yemeklerin soğansız yapılabileceğini ve gayet de lezzetli olduğunu öğrendim kendisinden.
Eşimin damak tadı da soğansız yemeklere alışkın olduğu için, haliyle onun sevdiği gibi yapmaya başladım.
Önce bezelye, ardından yeşil mercimek, patates yemeği derken bir süredir nohut da soğansız pişmeye başladı bizde.
Önceleri benim için çok fark etmiyordu, soğanlı da, soğansız da yiyordum ama artık durum değişti, şimdi bende soğanlı yemeklerden hoşlanmıyorum :)
Aynı durum; “acı” içinde geçerli…
Evlenene kadar, ağzıma acı sürmez, annemin yemeklerinde azıcık acı olsa gayet şımarıkça; “yiyemiyorum, kusura bakma” derdim.
Acı olarak yiyebildiğim tek şey; çiğ köfte idi, o da “gülü seven dikenine katlanır” misali…
Eşimin ailesinin yemeklerini yiye yiye artık acıya da alıştım. Şimdi; “yemeğin hafif bir acısı olmalı zaten” diyorum :)
Annem bu duruma çok bozuk, “yumurta çıkmış, kabuğunu beğenmemiş” diyor.
Hele geçenler de aramızda geçen diyalog, gülmekten yerlere yatırdı beni :)
Yaptığım bir çorbayı içerken; “güzel olmuş ama çok acı” dedi annem, ben de; “sana acı geldi herhalde, bize göre çok normal” dedim.
Hay demez olaydım, gözünden ateş çıktı resmen ve dedi ki; “pardon, “siz” kim?” :))
Neyse yine konuyu başarılı bir şekilde dağıttım :)
Nohut yemeğini bir de bu şekilde deneyin derim, pişman olmazsınız.
“Mutlaka soğanda olmalı” diyenlerdeniz, biberleri kavurma aşamasında, minik minik doğranmış bir soğanda ekleyebilirsiniz.
Hatta yemeklerde sarımsak aroması seviyorsanız, biberleri kavururken, bir diş sarımsak da ekleyebilirsiniz, çok hoş oluyor.
Evde, domates ya da buzlukta rendelenmiş domates yoksa; domates salçasını çok az arttırabilirsiniz.
Şeker, bir anlamda soğanın görevini görüyor ve anneme göre yemeğin gazını alıyor. Soğanlı yapsanız bile bir adet kesme şeker ekleyin derim…
Malzemeler
- 2 Su Bardağı Nohut
- 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 1-2 Adet Sivri Biber ya da Köy Biberi
- 1 Adet Kırmızı Biber
- 1 Adet (orta boy) ya da 3 Yemek Kaşığı (rendelenmiş) Domates
- 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Biber Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Domates Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Tuz
- ½ (yarım) Çay Kaşığı Karabiber
- 2 Adet Kesme Şeker
- 2 Su Bardağı (400 ml.) (kaynar) Su
Yapılışı
- Nohudu yıkayın ve kapaklı bir kaba koyun, üzerini bir parmak geçecek kadar ılık su ekleyin. Kapağını kapatın ve en az bir gece bekletin.
- Ertesi gün; süzün ve yine üzerini bir parmak geçecek kadar ılık su ekleyin. Nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayın. (Ben Karaca düdüklü tencerede; 15 dk. haşladım) Pişen nohutları süzün ve süzgeçte bekletin.
- Düdüklü tencereye; sıvıyağı ve minik minik doğranmış biberleri koyun, orta ateşte sürekli karıştırarak, 4-5 dk. kadar kavurun.
- Domates rendesini ekleyin ve 1 dk. kadar daha kavurun.
- Salçaları ekleyin ve 1 dk. kadar daha kavurun.
- Nohut, tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, çok az daha kavurun.
- Kaynar suyu ekleyin ve bir iki kez karıştırın. Bu aşamada tadına bakın, damak zevkinize göre, gerekirse tuz ekleyin.
- Buhar çıkıncaya kadar; orta ateşte, buhar çıkıp, ateşi kısınca 8-10 dk. pişirin.
(Ben, Karaca düdüklü tencerede, 2 no.lu seçenekte pişirdim, pişirme süresini, siz kendi düdüklü tencerenizin sistemine göre ayarlayabilirsiniz)
PÜF NOKTA !
- Yemeği; etli yapmak isterseniz, yemek piştikten sonra eti ayrı bir tavada kavurup, yemeğe ekleyin. Bu kısım çok önemli; nohut, kuru fasulye gibi yemekler de; et, kıyma, sucuk ya da pastırma kullanacaksınız, kesinlikle yemekle birlikte pişirmeyin.
Etin lezzeti yemeğin suyuna geçer belki ama kendisi çok tatsız olur.
Mutlaka ama mutlaka yemek piştikten sonra, kavurarak ekleyin.
37 yorum:
Valla annen cok hakli kizmakta. Onca sene annenin yaptiklarina nazlan sonra kayinvalideninkilere bayil! Bilmiyorum artik :)
Nohut yemegin cok hos gorunuyor ama ben illada soganli hemde boool soganli severim. Ellerine saglik.
Sevgili Müge,çok güzel tarif etmişsin ama,sıcak veya soğuk, tüm yemeklere soğanı çok yakıştırıyorum ben.Özellikle zeytinyağlılarda bol soğan kullanırım.Ama soğanları 4 bölerek veya arapacık soğan gibi.Hiç kavurmadan.Çok lezzetli olur şeker gibi.Kokusuda sinmez yemeklere.Eminim güzel olmuştur soğansız nohutta ama denemek için geçerli bir nedeni olmalı insanın .Ellerine sağlık...
Sydneyden sevgiler
Nazan
super gozukuyor,bende 18 yasima kadar agzima sogan surmezdim,annem mecburen her yemege butun sogan koyardi,simdi sogansiz yemek yemiyorum!! :)) butun halinde icine atmayi da deneyebilirsiniz bence :)
Merhaba Müge,
yemek buradan çok hoş görünüyor. ama ben baklagilleri hem içinde hem de yerken yanında soğanla tüketenlerdenim..acı ise hayatımda önce/sonra dönemine ait bir tad, şimdi minnacık bir cin biber ısırıyorum yemek yanında, dilime yayılan o acıyı seviyorum..beni acıya alıştıran eşim değil, çocuklarımın eski bakıcısı :)
senden bir ricam olacak..bunu yapsa yapsa Hünerli Müge yapar dedim :) hani şuanda oynayan Arçelikj reklamı var ya; istemeye istemeye oğlunu evlendiren erkek annesi ile Arçelikte pişen poaçalar sayesinde 'sağlıklı' gelin-kaynana ilişkisi kurulan reklam..oradaki poaçalara hastayım :) acaba tarifini bulabilir misin?
sevgilerimle..
maalesef de bizim evde de bol soğanlı yapılır yemekler. ben marketten bile alırken en büyük dev boy soğanları seçerim ben. ama denemek gerek, nohut olsun da her haliyle yerm zaten. eline sağlık
Hanımlar bi durun, bi sakinleşin :)
Kendimi; “bundan sonra yemekler soğansız yapıla, soğan koyanın kellesi vurula” demiş bir padişah gibi hissettim :)
Ben “soğansız da çok güzel oluyor yemekler, hatta nohut bilhassa çok güzel oluyor” demek istedim sadece.
Soğan ve sarımsak hala baş tacımdır, zeytinyağlıların, pek çok yemeğimin mutlaka içindedir.
Baklagilleri (mercimek, nohut) yerken, tuza banıp soğan yemek vazgeçilmezimdir.
Sadece bir seçenek sunmak istedim hepsi bu…
Yapmayın bu kadar üstüme gelmeyin, lütfen :)
Kocaman sevgilerimi gönderiyorum, hepinize…
So sorry :))
Yorumumu yazarken sayfada hiç yorum yoktu .Tamamen tevafuk olmuş sanırım.Adı üstünde sadece birer yorum.Senle alakası yok sadece soğana arka çıkmıştık :))
Sydneyden sevgiler
uff harika görünüyor.soğanlı soğansız farketmez yarın menü belli oldu.
http://www.teklifborsasi.com//kayit.html
Mmmm... Ellerine saglik canim benim, öyle gpzel anlatmissin ki, okurken bile agzim sulandi.... Bizde de ayni durum söz konusu... Ben de senin gibiydim annemin evinde, ama simdi yine ayni senin gibiyim esimle birlikte... Ve yemekler sanki simdi "annecigin duymasin" sanki daha lezzetli.. Sogansiz (veya cok az soganli) ve etsiz..... Sevgilerimle ellerine saglik Müge`cigim...
ama olur muu şimdi, nasılda canım çekti..tez zamanda nohut yıkanıp ıslana, yarına pişirilivere :)
ellere sağlık diyelim başka ne diyelim şimdi..
nagihan abla güzel olmayan bişi yapmaz zaten:)))sizinde elinize saglık
sogansız nohut çok ilginç
denemeye deger
bizim evde soğanlı sevilince bunu az yapıp denemeliyim :)
Ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
Mügecim tam Nehir'in babasının ağzına layık yapmışsın. Zira et sevmeyen biri olarak şu nohut etsiz olmaz mı ki der durur:)
Eline sağlık!
mmm nefis olmuş ellerine sağlık.
ben hiçbir yemeği soğansız düşünemem, nohutuda etsiz ama yemek konusunda sana çok güvendiğim için bu tarifini deneyeceğim, ellerine sağlık:))
Soğanı falan gectim ben de nohut dedigin etsiz güzel olur, yanında mis gibi yogurt olur, bi de çoban salata olur hmmm:))
soğansız da yemek mi olur gibi düşünenlerdenim aslında ama tecrübelerinizi göz ardı etmiyeceğim:) çok nefis görünüyor resimde de.. ellerinize sağlık... sevgiler...
Nohut he rhaliyle hersekliyle her yere yakisiri bence soganli sogansiz fark etmiyor.
ellerinize saglik
Sevgiler
Sefa
ben de anneye arka çıkayım bari:))
nohut etsiz-soğansız...40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi...
kuru fasulye tarifin nasıl soğansız ...aynı mı?
sevgiler...
Çok nefis görünüyor vallahi canım çekti , bu akşam ıslıyorum nohutları :)
sevgiler,
Sogansız yemek düşünemiyorum.ve sogan sevenlerdenım :) yanında bile kırıp orta tarafına bayılırım.ama tercih meselesi diyorum.annemden ögrendıgım fasulye ve nohutlarda annem hep onceden etlerını kavururdu.tarıf ıcın teşekkurler.
Mügeciğim büyük oğlum yemekler de asla soğan sevmez bende ona soğan koymadan yapıyorum çok yemekleri bazen sarımsak ekleyip yapıyorum olabilecek yemeklere tabi
nohut lezzetli olmuş ellerine sağlık canım bizim ev için ideal tarif "pardon siz kim" :))))))) çok güldüm buna yaaa :D
sevgiler canım
işte bunu seviyorum! herşey alışılageldiği şekilde pişmek zorunda değil - herkesin damak tadı da farklı, denemekten zarar gelmez, en fazla sevmeyiz ama seven birileri çıkar! Ellerinize sağlık, bence harika... Adamlar pilavı yosunla balıkla servis ediyor, biz nohuttan bir soğan kısmışız çok mu:)
soğanlı, soğansız nasıl isterseniz bilmem ama.Yaptığınız yemeğin böyle güzel fotoğrafını çekin ondan sonra konuşalım:)
Eşim foto kalitesine bakarak "hünerli bayanlar aşmış artık" diyor.Resimleri tek tek indirecekmiş olur da bir gün site çöker kaybolurlar falan:)
Ellerinize sağlık Müge Hanım, nohut yemeği harika görünüyor. Ben de bloğuma nohut çorbası tarifi eklemiştim, nohutta pişti olduk yani:) Yazılarınız çok hoşuma gidiyor, o kadar doğalsınız ki, sevgilerimle...(Nazife)
Yaa işte böyle yıllarca evlat yetiştir, büyüt sonra gitsin elin kadınının yemeklerini beğenip annesine ahkam kessin :) hayat böyle garip işte..
ellerinize sağlık..bizde tüm baklagiller soğanlı ama etsiz pişer.et olunca beklagili tadı gidiyormuş gibi geliyor.tabi bu benim fikrim.selamlar
Merhaba Müge siteni bugün keşfettim nefis yemekler bunlar çok beceriklisin maşallah:))siteni tekipteyim artık:)bende bloğuma beklerim.
http://yakamozsaati.blogspot.com/
Mügecim öncelikle profeterol tarifinin videolu paylaşımın için çok teşekkürler canım:)bak bugün sayfamda yayımladım:)link vermeye çalıştım fakat videoya ulaşamadım daha önce bir çok defa görmüştüm neden bulamıyorum yanıtlarsan tekrar deneyeceğim link için:)
Bizim evde nohut pişerken soğanı bütün atıyorum içine lezzeti geçiyor etsizde daha çok seviyoruz:)ellerine emeklerine sağlık canım bütün tariflerin için.çok öpüyorum..
bu tarifin etsiz olması güzel zira 13 yıldır ağzıma kırmızı et sürmedim.soğan konusunu bilemiyorum annem bol soğanlı yemek yapar bnde ondan öğrendiğim için bol koymasamda tencere yemeklerine koyarım.ama denemek lazım tabiki soğansız halini
Ben Hatice. Nohut yemeği ararken kendimi sayfanızda buldum... Aynısını yaptım fakat yemek sulu oldu. Ben daha koyu kıvamlı istemiştim.
walla ben tam tarifteki gibi yaptım, enfes bişey oldu, herkese tavsiye ederim :)
Sizleri keşfettim ya; benden mutlusu yok!! En birinci yemek bloğu favorim sizsiniz!.. Tarifleriniz çok özenli,detaylı ve harika görünüyor hepsi de.. Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler!..
Ellerinize sağlık diyor nohutu biberle salçayla buluşturduktan sonra koymanız gereken sıcak suyu nohutu haşladığjnız sudan kullanırsanız sonuçlar çok çok farklı olacaktır 😋😎
Yanında pilavda olduğu zaman güzel bir yemektir. Ellerinize sağlık..
Yorumlarınız ve tariflerinizden wwww.alametifabrika.com olarak çok faydalanıyoruz.
Sonsuz teşekkürler.Ellerinize yüreğinize sağlık.
Ellerinize sağlık,tarifleriniz mükemmel.
Yorum Gönder