12 Kasım 2010

Elmalı Parfe

Elmalı Parfe

HAFİF BİR BAYRAM TATLISI…
Elmalı Parfe’den bayram tatlısı olur mu hiç? demeyin... Olur niye olmasın :)
Tamam, kabul ediyorum, bayram tatlısı deyince herkesin aklına; Şekerpare, Baklava, Revani gibi baba! tatlılar gelir, benimde öyle...
Hatta tatlı dediğin ağır olur, şöyle yerken insanın ağzına bulaşır, içini bir hoş eder, üstüne serin bir şeyler içme hissi uyandırır. :)
Ama devir değişti artık, tatlılarımız da hafifleşmeli. :)
Ben bu bayram; büyüklere gittiğimizde, yine bayıla bayıla ikram edilen klasik tatlıları yiyeceğim ama olurda bize el öpmeye gelen olursa :) Elmalı Parfe ikram edeceğim.
Hem havalarda hala çok güzel ve git gide daha da yaza geliyor bayramlar. Bu gidişle soğuk tatlılar, dondurmalar ikram etmek hiçte tuhaf olmayacak artık :)

Elmalı Parfe; bir paket arkası tarifi, sanırım Dr.Oetker’in krem şanti paketinin arkasında görmüştüm.
Görür görmez çok beğenmiş olmalıyım ki, o günlerde pişmiş elma ile aramız hala limoni iken :) defterime kaydetmişim.
Yerken hem elmanın tadını, hem cevizin tadını hem de limon aromasını yoğun bir şekilde hissediyorsunuz ve hepside birbirine çok yakışıyor.
İçinde çiğ yumurta olmaması da güzel, bu nedenle gönül rahatlığıyla, uzun süre saklanıyor :)
Bu tatlı; aynı zamanda, elma ve ceviz varsa tarçında olmalı klişesini yıkıyor bir anlamda.
Tarçının baygın aroması yerine limonun insanı dirilten aroması ekleniyor ve bence çok da hoş oluyor.

Bir kez orijinal tarif ile deneyin, sonraki denemelerde, eminim kendi eklemelerinizde olacak içine. Belki kuru meyve karışımı, kırılmış çikolata, belki bisküvileri kırarak içine ekleme gibi…
Üzerini ben çikolata eriterek süsledim, donuk parfenin üzerinde çikolata hemen donduğu için geri dönüş şansınız yok, o yüzden ne şekilde süsleyeceğinize karar verip öyle uygulamaya geçin :)
İsterseniz, çikolata sosu ile ya da beyaz çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz.
Ya da sadece kakao serperek… Hepside çok yakışacaktır.
Orijinal tarifte pötibör bisküvi kullanılıyordu, ben biraz pastamsı bir havası olmasını istediğim için; kedi dili kullandım, bu kısım sizin damak zevkinize kalmış.

Malzemeler

  • 3 Su Bardağı (rendelenmiş) Elma
  • 1 Çay Bardağı (75 gr.) Şeker
  • 3 Yemek Kaşığı (taze) Limon Suyu
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Mısır Unu
  • 3 Yemek Kaşığı Su
  • 1 Çay Bardağı (iri kırılmış) Ceviz
  • 1 Adet Limon’un (ince rendelenmiş) Kabuğu
  • 1 Paket Sade Krem Şanti
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 8-10 Adet Kedi Dili Bisküvi

Yapılışı

  • Elmaların kabuklarını soyup, rendeleyin. Kararmasına izin vermeden, şeker, limon suyu, mısır unu ve su ile birlikte, orta ateşte elmalar yumuşayıncaya kadar, karıştırarak pişirin.
  • Karışımı bir kaseye koyun ve iyice soğuyuncaya kadar bekleyin.
  • 1 Su bardağı soğuk süt ile krem şantiyi hazırlayın.
  • Krem şantinin içine, ceviz, limon kabuğu rendesi ve elmalı harcı koyun, iyice karıştırın.
  • Kedi dili bisküvilerini süte batırarak ıslatın ve kalıbın tabanına bir sıra dizin.
  • Üzerine şantili karışımın yarısını yayın.
  • Bir sıra daha, yine süte batırarak ıslattığınız kedi dillerini dizin.
  • Üzerine kalan şantili karışımı yayın.
  • Üzerini örterek, 1 saat kadar buzdolabında bekletin, daha sonra derin dondurucuya kaldırın.
  • En az bir gece dondurucuda beklettikten sonra, istediğiniz zaman servis yapın.

Elmalı Parfe

NOTLAR;

  • Parfeyi baton silikon kek kalıbına hazırladım. Silikon kalıpta tatlı yapışmadığı için altına bir şey sermedim. Eğer borcamda ya da farklı bir kalıpta yapacaksanız altına mutlaka buzdolabı poşeti ya da strech film serin.
  • Kap olarak; baton kek kalıbı ya da 16-18 cm. çapında bir kap uygundur. Kabın ölçüsü çok problem değil, sadece dilimlerin ince ya da kalın olmasını belirler hepsi bu :)
  • Tatlıyı ters çevirerek servis edeceğiniz için; eğer en üstte bisküvi tabanı görmek istemiyorsanız, tabana ince bir kat şantili karışım serin, üzerine bisküvileri dizin. Böylelikle üzerini herhangi bir süsle iyice kapatmanıza gerek kalmaz.
  • Tatlıyı direk derin dondurucuya koymak yerine, bisküvilerin iyice yumuşaması için, bir saat kadar buzdolabında bekletin, sonra derin dondurucuya kaldırın.
  • Servis etmeden önce oda sıcaklığında 3-4 dk. kadar bekletirseniz, dilimlemeniz daha kolay olur.
  • Tatlıyı strechfilm ile sarar ya da buzdolabı poşetine koyarsanız, tıpkı dondurma gibi birkaç hafta rahatlıkla derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Elmalı Parfe

İYİ BAYRAMLAR...
Tüm okuyucularımın, dostlarımın, sevdiklerimin; Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, huzurlu, sağlıklı, mutlu, bereketli, kısacası “bayram gibi bir bayram” yaşamayı diliyorum.
Bu bayram herkesin gönlündeki dilek gerçek olsun, hepimiz küçükken verilen bayram harçlığında ne kadar mutlu oluyorsak o kadar mutlu olalım istiyorum :)
Büyüklerimin ellerinden saygı ile küçüklerimin gözlerinden sevgi ile öperim…

54 yorum:

dyt.kelebekdiyeti dedi ki...

harik harika harika...
ellerinize sağlık

Eya dedi ki...

Aman allahim...hani alltaki o iki fotograf varya...beni benden aldi götürdü Mügecigim...hani elma sevmeyen hemde hic sevmeyen ben bile bu parfeyi yutuveririm gibi geliyor, ellerine saglik, svegilerimle

zehra

Cafe Pepela dedi ki...

''Devir değişti,tatlılarımız da hafifleşmeli''
Süperdi :) Parfeyi kışın pek tercih etmesem de,bu lezzet ve nefasete asla hayır diyemem,bayramda geliyorum elinizi öpmeye o halde:D
Kalbi sevgilerimle

ruken dedi ki...

İdolüm olma yolunda hızla ilerliyorsun haberin olsun.. Ben gerçekten hayranım sana!!!
en sıradan bir tarif bile ellerinden muhteşem bir şekilde çıkıyor. sadece görüntüsüyle bunları düşünüyorum.. bir de tadına bakmış olsam kedi gibi kapından ayrılmazdım herhalde :)Seviyorum seni Müge.. Sevdiklerinle, sağlık içinde geçirdiğin en güzel bayramın olsun bu bayram.. Sevgiyle kal..

ruken dedi ki...

Gülmene azıcık sebep olabiliyorsam ne mutlu bana :) bilmeni isterim ki yazdıklarımda küçücük bir abartı bile yok.. Sende iyi ki varsın.. mutfağım şenlendi sayende :) bir gün bir yerlerde buluşmak dileğiyle.. öpüyorum seni..

lavantalimon dedi ki...

Müge harika bayram tatlısı olmuş:) sanrırm bu akşamdan başlar bayram siz de ve sen tekrar yapamak zorunda kalırsın:))) çok şık görünüş ellerien sağlık. elmaların bol zamanı yapalım elmalı tarfileri:))sevgiler

Adsız dedi ki...

Çok güzel yaa.Ellerinize sağlık. Diğer parfe tarifinizi denedim. Güzel oldular. Bunu da ilk fırsatta denerim inşallah. Sayenizde dr. oetker ürünlerini daha çok kullanır oldum. Hiiiç puding almayan "aman canım evde yaparım kendi kremamı diyen ben" (gerçi hala öyleyim ama) dolabımda bi kaç paket puding bulundurur oldum. :))) Gerçekten pudingleri güzel. FATMA

Ege dedi ki...

Tatlıya mı methiyeler düzeyim, süslemeye mi şirin mi şirin tabağa mı bilemedim :) Ellerine sağlık canım.

gulsev dedi ki...

Geçen bayram İstanbul'da kalınca bende bu parfeden hazırladım, kahve aromalı.Ne yazık ki kimse gelmediği için kendimiz yedik:)
Bu bayram İst'da olsaydık sizin parfeden yemeğe gelirdik ama kaçırdın bizi memlekette olucaz :)
Elinize sağlık.
İyi bayramlar.

Petite Madame dedi ki...

Sevgili Muge,Harikasiniz,nasi bisidir tanrim bu ortadaki fotograf! Bende el opmeye gelmekkk istiyorumm sizee ;))

Syhn dedi ki...

hayır ben de yapayım diyeceğim..
böyle olmayacak..
ne diye moralimi bozayım :)

mükemmel görünüyor!!!!!!!!!!

Gülçin dedi ki...

Gerçekten çok güzel anlatıyor ve resimliyorsunuz. İnsanın iştahını kabartmakta üstünüze yok. Sayenizde bende size özenerek bir blog açtım. sizinki kadar renkli olmasa birşeyler yapmaya çalışıyorum. Size çok teşekkür ederim Müge anım kendimde bu cesareti bulmama yardımcı olduğunuz için. Ellerinize sağlık.

nazan dedi ki...

Harikasın yine! Ben boşuna Hünerli Bayanlara bayılmıyorum :) İşte yine Sevgili Müge tam bize uygun bir bayram tarifiyle beni 12 den vurdu.Evde hediye gelen 1 kasa elmayı bayrama nasıl değerlendirsem ,birde buna 30 derecelik yaz sıcağınıda ekleyince hem elmalı hem soğuk nasıl bir tatlı yapmalıyım diye düşünürken, birde baktımki sevgili Müge sanki bana tarif yollamış:) Bu kadar isabetli bir tarif olabilirdi benim için.2 ölçü olarak yapılacaklar listesine hemen ekledim .Teşekkürler Mügeciğim. Bende senin ve tüm Hünerli Bayan takpçilerinin Mübarek Kurban bayramını tebrik ediyorum.Güzel temennilerine kalben katılıyorum.İnşallah seninde her şey gönlünce olur...
Sydneyden sevgilerimle
Nazan

Derya dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor, farklı bir tatlı deneyeceğim zaten denediğim pek çok yeni tarif sizin bloğunuzdan, benim en güvenilir kaynağımsınız, hiçbir denemede hayal kırıklığı yaşamadım, parfe hiç yemedim ama görüntü beni çekti, en kısa sürede deneyeceğim, özellikle elma bu kadar faydalıyken bu tatlıyı kaçırmamak lazım, sevgiler elinize sağlık..

sedamert dedi ki...

Sevgili Müge hanım;bayram tatlınızda mesajınızda harika dönüşte mutlaka deneyeceğim sizin ve blogunuzu ziyaret eden herkesin bayramını kutlarım mutlu,huzurlu,sağlıklı ve en önemlisi sevdiğiniz insanlarla dolu dolu bir bayram geçirmenizi dilerim...seda

Adsız dedi ki...

Muhteşem... Tebrik ediyorum!

Yunkabu dedi ki...

Ikinci fotograf var ya... of of of !

anneminkizıyim dedi ki...

Yüreğine damla damla umut, günlerine bin tatlı mutluluk dolsun. Sevdiklerin hep yanında olsun, yüzün ve gülün hiç solmasın. Kurban Bayramın kutlu olsun... Tüm arkadaşların Kurban Bayramı?nı en içten dileklerimle kutlar, sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim. Her şey gönlünüzce olsun!

Adsız dedi ki...

Müge Hanım artık size söylenecek söz kalmadı:) Gerçekten ikinci fotoğraf yıktı bizi. İstanbul'da olsam bayramda el öpmeye gelirdim. Yeliz GÜLTEKİN

Hulya Unsal Sakiroglu dedi ki...

Sofranızdan misafir, yüzünüzden gülücükler eksik olmasın! İyi bayramlar!

Adsız dedi ki...

oyumu verdim :) birinci olursunuz inş. sevgiler.

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık,bi harika hepsi,bayramınız mübarek olsun inş.tuğba

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Mutlu bayramlar dilerim Mügecigim:)

cocuklarimicin dedi ki...

Oyumu seve seve sizin için kullandım.İyi şanslar diliyorum.

Adsız dedi ki...

Beutifull!

Adsız dedi ki...

ben denedim şahane oldu ama şekeri 3 tatlı kaşığı attığım halde tatlı geldi bana,bidaha ki yapışımda hiç şeker koymayacağım

zeze dedi ki...

merhaba müge hanım
sayfanızın aydınlık renkleri,sizin heyecanlı ve samimi halleriniz beni müdaviminiz yaptı:)
artık ne pişirdiğinizi değil ne paylaştığınızı merak eder oldum
böyle profosyonel olmasa da benim de bir sayfam var çiçeği burnunda..ziyaretinizle mutlu olurum
hoşçakalın
zezeninhayaldükkanı

yasemin dedi ki...

müge ablacığım oyumu sizin için kullandım hatta her gün giripbakıyorum kaçıncı sıradasınız diye(sanki beni birinci seçecekler:)) ancak böyle güzel bir sitenin bu kadar geride olması içime sinmedi:( sizden aldığım tarifleri başkalarına da vermiştim onlara da söyleyeceğim tatil dönüşü onlar da oy kullansın hiç tanışmamış olsak da seviyorum sizi görüşmek dileğiyle...

NILGUN dedi ki...

MUGECIM İLK ÖNCE GEÇMIŞ BAYRAMINI KUTLUYORUM.BU NASIL BIR SUSLEME ŞEKLI MUHTEŞEMSIN YAAAAA,HARİKA GÖRÜNÜYOR TADI DA EMINIM NEFISTIR..SEVGILERIMLE

zeze dedi ki...

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM sıcak ve içten ziyaretiniz için ..umarım sizin de bayramınız gönlünüzce geçmiştir..ablam ve eniştemin desteği var arkamda ama başım sıkışırsa kapınızdayım..hep böyle hoş kalın

Londra'dan Burcu dedi ki...

Oyumu verdim Muge Hanim:) Bu arada yemek bloglari icinde en ondesiniz:)

Basarilar dilerim

Sevgiler

Adsız dedi ki...

tarifinizi denedim
muhteşem oldu
ellerinize sağlık
teşekkürler

Adsız dedi ki...

sizin bu tarifinizi begendim ve yaptim gorunusu cok hosuma gitti,az oncede cikolata sosunu yapip yine dolaba koydum 1 saat sonra cikarip afiyetle tadina bakacagim ama cok lezzetli olduguna simdiden eminim.tarifleriniz cok guzel gorunuyor sirayla deneyecegim:)

ebru dedi ki...

bende oyumu verdim

Adsız dedi ki...

hatice.tarıf cok hosuma gıttı ellerıze salık.ben cıkolatayı nasıl erıtınız benmarı usulumu? ve erıtırken cıkolatanın ıcıne bısey koydunuzmu sıvı hale gelmesı ıcın .tesekurler

Adsız dedi ki...

cok guzellll bı sıtee olmussss bayıldmmm yaptıgınız hersey mükemmel görünüo ellerınızee saglıkk

Müge Hüner dedi ki...

Hatice Hanım;
Çikolatayı genellikle mikrodalga fırında eritiyorum.
Benmarie usulude olur.
İçine herhangi bir şey katmıyorum, eriyince sıvılaşıyor.
Parfe buz gibi olduğu için, üzerine döktüğünüz anda tekrar donuyor zaten.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Sitenize girer girmez herşeyin mukemmel olduğunu anlamıştım.Tek kelime ile harika şeyler!!!

yeşimmmm dedi ki...

dün gece nöbetçiydim canım acaip derece de tatlı çekmişti ve hastalarımdan fırsat bulduğum bir anda internetten tariflere bakarken sitenizi buldum VEEEE hayran kaldım acıklayıcı anlatım ve fotoğraflı paylaşımınız ayrıca her tarif için notlarınızın bulunmasını çok ama çok beğendim .Nöbetten çıkınca ilk işim profiterolü denemk oldu.ANNEM işten gelir gelmez mutfağa girmeme çok şaşırdı ki ben hastam olsun olmasın nöbetten çıkınca hemen sızar kalırdım bugün beni arayan tüm arkadaşlarıma sitenizden bahsettim çok teşekkürler müge hanım
yeşimmmmm

Adsız dedi ki...

müge hanım birde kızartılmış dondurma tarifi verirseniz süper olurrr

yeşimmmm

Adsız dedi ki...

OFFF HARİKA BİR TARİF,ELMELI HERŞEYE BAYILIYORUM,,AMA BİRŞEY SORACAĞIM GOOGLEDE ELMALI PARFE DİYE ARATINCA HERKESİN SİTESİNDE AYNI FOTO VE AYNI TARİF VAR,HERKES KENDİ YAPMIŞ GİBİ YAZMIŞ,ANLAMADIM BU TARİFİ GERCEK YAPAN KİŞİ KİM SİZMİSİNİZ

ebru uysal dedi ki...

müge ablacım üzerine ne tür çikolata kullanıyoruz.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ebru;
Ben, bitter kuvertür çikolata kullandım.
Benmarie usulu erittim.
İstediğin herhangi bir çikolatada olur.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Muge hanim bir sorum olacak. Misir unu yanlis yazilmadi degil mi? Misir nisastasi degil yani? Biraz garip geldi. Evimde misir unu bulundurmam acikcasi. Sirf 1 kasik icin de almak istemiyorum, onu yerine kullanilabilecek bir sey denediniz mi? Cevaplarsaniz sevinirim

Guzel tarifleriniz icin tesekkurler

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Mısır unu yanlış yazılmadı, doğru...
Ben hep mısır unu ile yaptım ve tariften oldukça memnunum.
Siz isterseniz mısır nişastası ile bir deneyin. Ama bir yemek kaşığı değil, bir tatlı kaşığı kullanın.
Ya da ne nişasta nede mısır unu kullanmayın.
Yinede güzel olacaktır diye düşünüyorum.

Güzel sözleriniz için teşekkürler.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Müge abla merhabalar, tarifin harika görünüyor denemeyi düşünüyorum yalnız bir sorum olacak.. kremşantiyi bir kutunun içinde 2 poşet olarak alıyorum 1 paket derken 1 poşetmi demek istedin yoksa kutumu anlamadım cevaplarsan çoook sevinirim şimdiden teşekkülerrr
sevgilerle..

Müge Hüner dedi ki...

Krem şantiyi 1 poşet kullanıyoruz.
Şimdiden afiyet olsun :)
Sevgiler...

esra dedi ki...

merhaba müge hanım enfes görünüyor, yarın yapmayı düşünüyorum ancak elma yarine çilek nasıl olur???olursa yapılışına yönelik öneriniz ne olur???
sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba Esra hanım;
Siz söyleyince şöyle bir düşündüm de çilekli de şahane olur.
Ama çilekleri pişirmeyin. Çiğden ve iyice suyunu süzüp ekleyin kremayı boyamasınlar.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Kaç kişilik bu tarıf kalabalık bır grup ıcın hazırlayacağım 10 kişilik olurmu

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Bu tarif 10 kişiye çok çok rahat yetecek bir tariftir.
Sevgiler...

mavii dedi ki...

cok guzel muge ablacim bu bayramda olur:)hala sicak')

Adsız dedi ki...

Ben de önceden hazirlayip derin dondurucuya atmistim, is yerinden bebek görmeye gelen arkadaslarima çikardim hazirca ve ilk defa daha önceden yapmadigim tadini bilmedigim bir tatliyi misafirlerime ikram ettim.Müge hanimin tariflerine güvendigim için aldim bu riski.Kedi dili bisküvilerini fazla islatmisim çok yumusamislardi hatta esim bisküvilerden süt aktigini söyledi ikinci yanlisim ise tarifin altinda servis etmeden birkaç dakika önce oda sicakliginda bekleyiniz uyarisini biraz abarttim dilimleyemem diye bir kaç saat önce çikarip buzdolabina koydum bu seferde dilimlerken kiriliverdiler yani yumusamisti ama misafirler gittikten sonra bakabildim tadina bayildim bu tatliya bana limonlu dondurmayi animsatti çok begendim.O gün bugün tekrar yapmak istiyordum aklimdaydi ama rende isinden nefret ediyorum hep parmagimi kaptiriyorum onyüzden üsenmistim zaten elmada yoktu evde yumusamis kararmaya baslayacak muz vardi emzirme döneminde oldugum icin canim çok tatli istiyordu esimede iftar sonrasi icin bugün baska bir versiyonunu yaptim kremsanti, krema, ceviz damla çikolata,muz ve burçak biskuvi ile yaptim hatta limon kabugu da rendelemeye çalistim ama kabuklar bir tuhafti rendelemedi. bu sefer servisten bir kaç dakika önce çikardim ama yiyemiyorum dislerim donuyor galiba biraz daha erimis seviyorum hala kupta yumusamasini bekliyorum esim bugünkü yaptigimi daha çok begendi benim favorim ise elmali limonlu olani.bu arada bugün yaptigimi baton kaliba dökmek yerine pasabahcenin cam dikdörtgen kapakli saklama kabi var onlara bosalttim 3 kap doldu her kaptan kalinca 6 dilim rahar çikar böylece 2 yada 4 kisi yiyecegi zaman bir kalip çikarmak yeterli oluyor canininiz istediginde yada aniden misafiriniz geldiginde diger kaliptakileri çikarinca tatlida israf olmamis oluyor. Çok uzunca bir yorum oldu ütfen kusura bakmayin ama tatli enfes görünüyor çok güzel gibi yorumlar yazmaktansa tarifi denemis biri olarak deneyecek olanlara fikir vermesi acisindan tecrübelerimi paylasmam gerekiyordu.

Adsız dedi ki...

Müge Hanım merhabalar, tarifinizi denemek istiyorum fakat bir sorum olacak baton kek kalıbında kaç cm önerirsiniz acaba?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin