SOSYETİK PATLICAN :)
İnsanın kendi uydurduğu bir yemeğe isim bulması ne kadar zor bir şeymiş :)
Yarım saattir fotoğraf bana bakıyor bende ona. “yoğurtlu, domates soslu patlıcan” mı desem, “kızartma kulesi” mi desem :) karar veremedim gitti.
Halbuki karar verip üst üste dizmesi birkaç dakikamı almıştı :)
Yemek kitaplarında gördüğüm; “yaz gecesi rüyası”, “sıcak şelale” vs. gibi isimleri bulanları bir kez daha tebrik ettim, ne yalan söyleyeyim :)
Hadi itiraf edin, fotoğrafı ilk gördüğünüzde; “bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu Müge” dediniz değil mi?
Daha dün; kızarmadan pişmiş, mis gibi sağlıklı bir patlıcan tarifi ver, “yemeğin en güzel yanı kızarmıyor olması” de, güzel güzel yorumları da at cebe, sonra daha yirmi dört saat olmadan kızartmanın gözüne vur :)
Oldu mu? Oldu, oldu…
E benim, illa sağlıklı yemek tarifleri vereceğim, doğallığın suyunu çıkaracağım diye bir iddiam yok ki zaten, isteyen o tarifi yapsın, isteyen bunu…
Ben ne mi yapıyorum? Fark edeceğiniz üzere hepsini yapıyorum, afiyetle de yiyorum :)
Yemek; hafta sonu evimizdeki ilk iftar davetinin masasını süsledi, aslında niyetim; patlıcanı iki ayrı servis tabağına dizip, birinin üzerine sarımsaklı yoğurt, diğerinin üzerine domates sosu gezdirmek idi.
Hem masada iki çeşit olacaktı, hem de herkesin damak zevkine hitap edecekti ama son anda karar değiştirip, böyle süslü sunmaya karar verdim.
Tarifte vereceğim domates sosu biraz fazla olacak, önerim; yoğurdun üzerine bol bol, şöyle kenarlarından akacak şekilde dökmeniz. Ben fotojenik olsun diye az koydum ama yerken bolca ekledik üzerine :)
Domates sosu tarifi; aynı zamanda tüm kızartmalarda ve makarna sosu olarak kullandığım tarif, aklınızda olsun.
Malzemeler
- 2 Adet (iri) Bostan Patlıcanı
- 2-3 Adet (iri) Domates
- 1 Kase Yoğurt
- 4 Diş Sarımsak
- 4-5 Adet Domates
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1/2 (yarım) Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay Kaşığı Şeker
- 1 Tutam Kekik
- Sıvı yağ (kızartmak için)
- Maydanoz (süslemek için)
Yapılışı
- Patlıcanları alacalı şekilde soyun, 1 cm. kalınlığında dilimleyin. Bol tuz eklediğiniz suda yarım saat kadar bekletin.
- Patlıcanların suyunu sıkın ve kağıt havlu ile iyice kurulayın.
- Domatesleri de 1 cm. kalınlığında dilimleyin.
- Bir tavaya 1 parmak yüksekliğinde sıvıyağ koyun ve kızdırın.
- Önce patlıcanları, ardından domatesleri kızartın ve kağıt havlu üzerine alıp, bekleterek, iyice yağını süzdürün.
- Yoğurdu, 2 diş ezilmiş sarımsak ve biraz tuz ile iyice çırpın.
- Diğer domatesleri rendeleyin yada robotta kabukları ile birlikte çekin.
- Domates rendesine, 2 diş ezilmiş sarımsak, zeytinyağ, tuz, şeker ekleyin ve karıştırın.
- Orta ateşte, yarım saat kadar pişirin. Ateşi kapatınca kekiği ekleyin.
- Servis tabağına bir dilim patlıcan koyun, üzerine bir dilim domates, bir kaşık yoğurt, tekrar bir dilim patlıcan, bir kaşık yoğurt ve bir kaşık domates sosu koyun, maydanoz ile süsleyin.
NOTLAR;
- Sos yapacağınız domatesler; mümkünse yumurta gibi olan domateslerden olsun. Şimdi tam mevsimi, ben o domatesler ile yapılan, sosun, menemenin ve salatanın tadına doyamıyorum :) Hatta bolca rendeleyip, kış için buzluğa koyuyorum.
- Kekiği mutlaka pişme işlemi bitince ekliyoruz, yoksa tadı acılaşır.
- Kızartma yağı olarak; fındık yağı kullanıyorum ve çok memnunuz. Çotanak ve Oruçoğlu markaları özellikle çok lezzetli...
29 yorum:
hepsinin yeri ayrı sirkeli olan da çok güzel bu kızartmada çok güzel ben patlıcanı severim o nedenle ellerinize sağlık çok canım çekti vallahi
Ben iki türlüsünü de severim. Yemeklerimiz günlük hayatimiza renk katar. Öyle de olsun, böyle de . Ellerinize saglik. Sevgiler...
ayyy çok lezzetli görünüyor.ellerine sağlık canım ya.iştah açıcı bir sunum olmuş...
İsim konusu cidden zor! Sahrap Soysal ne güzel "annemin keki" "babaannemin kurabiyesi" diye sıradan sayıyor, biz de kafa patlatıp duruyoruz! Hal boyle olunca benden de "Salamonata" çıkmıştı geçen ay:) Ama kızartma kulesi harika! daha bol malzemeli daha yüksek olan için o adı koymaya değer bence:)
gerçekten çok güzel görünüyor sunumuda çok degişik olmuş ellerinize saglık bende izninizle deneyip bloguma koyacam
Bu aksam hemen deniyorum:)
Mügecim her zaman ki gibi bir sunum. Ellerine sağlık birtanem. Patlıcan kulesi harika görünüyor.
Ne kadar güzel bir sunum bu. Bayıla bayıla yerim, kızartmaymış, sağlıklı değilmiş kimin umurunda? Ellerinize sağlık Müge..
mügecim gerçektennefis duruyorlar ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
Mügeciğim harika görünüyor, çok şık olmuş, fotoğraf da çok güzel.
ellerine sağlık, hayırlı Ramazanlar...
sevgiler...
adi ne olursa olsun lezzeti harika olmustur eminim
Müge'ciğim her zamanki gibi harikasın hangi patlıcana yorum yazacağımı şaşırdım doğrusu. İkiside çok lezzetli görünüyor.İlk fırsatta deniyeceğim inşallah.Nihayet uzun bir aradan sonra kendi muhteşem tariflerinle döndün bize.Ramazan sofralarını,menülerini dört gözle bekliyorum hergün.Hünerli Bayanlarla geçen sene ramazanda tanışmıştım ve hayran olmuştum.Şimdide yine o güzel sofralarını, yemeklerini ve yazılarını bekler oldum.Tekrar ellerine sağlık ...
not: kızarmış patlıcan dizmesi güzel ifade etmiş bu güzelliği :))
Sydneyden sevgiler
Nazan
Canım,ne diyeyim;çok leziz ,ellerine saglık,sevgilerrrr...
Ellerinize sağlık gülüm,muhteşem görünüyor.Patlıcan,mutfağımızın vazgeçilmezi..
Muhabbetle
Adaş...Sıradanı nadideleştiren adaş.. insana bildiğini yeniden öğreten adaş ..Eline sağlık
Nefis nefis ellerinize sağlıkkk:)
Yine harika bir sunum, ellerine sağlık Mügecim...
Ne yalan söyliyeyim ilk baktığımda aman benimde blogum var diyorum. Baksan amillet neler yapiyor. Çok harika olmuş Ellerinize saglık. Sitenizden çok faydalandım diye bilirim.
sevgili Müge, tarif ve fotoğraf çok güzel ama ne yalan söyleyeyim tarifle ilgili anlatımın daha çok hoşuma gitti..gitti kelimesi az olur, bayıldım..sevgiler..
Ellerinize sağlık. Gerçekten çok fotojenik olmuş. Yiyenlere afiyet olsun. Bu arada o yumurta gibi domateslere Bursa domatesi deniyor=) Ben de çok severim. Sevgilerimle.
Müge yaa, senin tariflerinden epey faydalanmış biri olarak birşey sormak istiyorum :) Şimdi arkadaşlarlar da karar veremedik. Bir parmk yağ konuyor ya kızartmak için, dikine boyu mu olacak? yani 3-4 cm yağ mı konacak yoksa parmak enine mi olacak yani 1 cm boyunda mı olacak yağ :) Bi de, ben patlıcan kızartırken, yağ hep bitiyor ve son patlıcanlar yanıyor. Çok yağ gidiyor. Sizde de öyle mi?
Sevgili Kirazzade;
İlahi :))) güldürdün beni.
Tavaya mümkün olduğu kadar az (senin deyiminle dikine 1 cm.) yağ koyuyorum.
Patlıcan bol yağda kızarmayı seviyor evet, bu nedenle sadece patlıcanı actifry ile kızartamıyorum :(
Yağ bittikçe ben üzerine azar azar ilave yapıp, yağı hep aynı seviyede tutuyorum canım.
Çok sevgiler.
Ellerinize sağlık çok nefis görünüyorlar,domatesleri kızartırken yağ sıçrar mı acaba? suyunu alıyor musunuz? teşekkürler...Emine
Emine Hanım;
Bir miktar sıçrıyor ama çok rahatsız edici değil.
Suyunu almıyorum domateslern bu arada.
Sevgiler.
Blogunuzu yakın bir süredir takip etmeye başladım.Sunumlarınızı ve fotoğraflarınızı çok beğeniyoruum.Elinize, emeğinize sağlık.Güzel fikirler veriyorsunuz teşekkürler...Seval.
slmlar biraz gec oldu ama temiz oluck eminim ben tarifinizi biraz degistirdim yani ek yaptim arasina patates ve ince dilimler halinde kizratilmis köfte koydum isminide son osmanli koydum harika bi tarif misafirlerim bayildi ellerinize saglik
Merhaba Müge hanım, şu domates olayını biraz açabilirmisiniz :) rendeleyip buzluğa koyuyorum demişsiniz hangi aşamalarda hazırlıyorsunuz sadece rendeleyip mi buzluğa atıyorsunuz... Mutfağa çok acemi birine anlatır gibi açıklarsanız çok mutlu olacağım şimdiden teşekkürler... Sıkı takipciniz :)
Adsız;
Domatesleri rendeliyorum ya da kabukları ile rondoda iyice çekiyorum.
Buzdolabı poşetine koyarak buzluğa kaldırıyorum hepsi bu :)
Sevgilerimle...
Gerçekten çok basitmiş, domates olayı :)teşekkürler... Bu arada hafta sonu iftarda Kölük aşı'nı yaptım inanılmaz övgü aldı, bu tarif içinde ayrıca teşekkür etmek istedim farklı tarif altında oldu ama idare ediverin artık :) Hayırlı günler dilerim... Sıkı takipciniz...
Yorum Gönder