26 Nisan 2010

Nişastalı Kurabiye

nisastalikrb-m

ALTERNATİF UN KURABİYESİ :)
Aslında bu tarife çok çok benzeyen bir tarif vardı blogda. Siret yenge'nin tarifi ile; Mantar Kurabiye...
Bugün tekrar yayınlamak istememin nedenleri var :)
Birincisi ve en önemlisi blogumda artık kendi denemediğim tarifler olsun istemiyorum.
Eskiden, bir tarifi güvendiğim birinin elinden tatmam ve beğenmem yeterli idi blogda yayınlamak için, hemen en yakındaki kağıda ya da peçeteye :) not alır, ertesi gün de yayınlardım.
Ama aradan yıllar geçtikçe, tarif yazma işini çok daha ciddiye almaya başladım.
Şimdilerde yine -eskiden olduğu gibi- beğendiğim bir tarifi hemen not alıyorum ama yayınlamadan önce mutlaka kendim deniyorum.
Hatta defalarca deniyorum, farklı malzemeler ile deniyorum ve aklıma iyice yatınca sizler ile paylaşıyorum.
Bu şekilde yayınlanmayı bekleyen o kadar çok tarif var ki, ekler pasta gibi, ev yapımı mayonez gibi, mercimek köftesi gibi, vs.vs...

Tarifi kendim denememiş olmanın bir sıkıntısı da herhangi bir soru geldiğinde yanıt verirken çok zorlanıyor olmam :(
Kendi denediğim tariflerde zaten bir soruya gerek kalmayacak kadar uzun uzun anlatıyorum en basit tarifi bile... Ama eğer ben yapmadıysam :(
Örneğin; Siret yenge'nin mantar kurabiyesinde sadece sıvı yağ kullanılıyor ve hamur işleri ile haşır neşir olanlar bilirler bir tarife kıtırlık, kıyırlık veren tereyağ ya da margarindir. Sadece sıvıyağ ile hamuru toparlamak zordur, piştikten sonra yumuşama riski de cabası...
İşte tüm bu nedenlerden dolayı, nişastalı kurabiyeyi tekrar denemek istedim.

Tarif; "Oktay Usta ile Çay Saati" kitabından.
Gelelim benim notlarıma :)
Tarifte margarin kullanılıyordu ben tereyağ-margarin karışık kullandım.
Tamamen margarin ya da tamamen tereyağ ile de yapabilirsiniz, ben evde tereyağ olarak; Trabzon-Vakfıkebir tereyağı kullanıyorum, tahmin edeceğiniz üzere diğer markalı tereyağlara göre çok yoğun, ağır bir lezzeti var, bunu hafifletmek adına biraz margarin katıyorum.
Eğer Sütaş, Pınar gibi tereyağları kullanıyorsanız, tamamını tereyağ ile yapabilirsiniz, muhteşem olur.
Sadece margarin ile yapacaksanız, hamur işi margarin kullanmanızı öneririm.
Şeker olarak toz şeker yerine, pudra şekeri de kullanabilirsiniz, hatta yoğurma kısmında pudra şekeri ile daha rahat edersiniz, şekeri erimedi gibi bir derdiniz olmaz :)
Kurabiyeleri servis edeceğiniz gün pişirmenizi özellikle öneririm, ilk piştiğinde inanılmaz güzel bir kıvamda oluyorlar, beze yiyormuşsunuz gibi, daha sonra biraz yumuşayarak normal kurabiye kıvamına geliyorlar :)
Aynı şekilde glazür süslemesinide aynı gün yapmanızı öneririm, glazürde kurabiyeyi bir miktar yumuşatıyor çünkü.
Bu malzemeler ile oldukça fazla kurabiye çıkıyor. Ben hamurun yarısı ile iki tepsi yani yaklaşık otuz beş kurabiye hazırladım.
Kalan yarısını güzelce sarıp, derin dondurucuya kaldırdım, bir sonraki misafir için bekliyor :)

Malzemeler
  • 150 Gr. Tereyağ
  • 100 Gr. (hamur işi) Margarin
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı (200 gr.) Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı (125 gr.) Un
  • 3-4 Su Bardağı Mısır Nişastası
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Süslemek için; Dr.Oetker Çikolatalı Glazür

Yapılışı

  • Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan yağları, toz şeker ile 1 dk. kadar yoğurun.
  • Yumurtaları ekleyip, biraz daha yoğurun.
  • Ayrı bir kaba, un, kabartma tozu ve 2 su bardağı nişastayı birlikte eleyin.
  • Unlu karışımı, yağlı karışıma ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  • Hamur toparlanana kadar nişasta eklemeye devam edin.
  • İlk unlu karışımı ekleyip, hamuru çok az yoğurduktan sonra, nişasta eklemeye devam ederken hamuru tezgaha alıp yoğurmaya devam edebilirsiniz, hem daha kolay yoğurursunuz hem de hamur daha çabuk toparlanır.
  • Oldukça yumuşak ama ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur yoğurun.
  • Hamuru yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.
  • Nişasta serpilmiş tezgahta, yarım cm. kalınlığında açın ve istediğiniz bir kalıpla kesin.
  • Hafifçe yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk. üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin.
  • Kurabiyelerin piştiğini anlamak için, alt kısmına bakın, hafifçe pembeleşmiş ise pişmiş demektir.
  • Kurabiyeleri fırından çıkarıp, hemen ızgara tel üzerine alın ve soğuyana kadar bekleyin.
  • Glazürü paketin arkasında tarif edildiği şekilde hazırlayın ve kurabiyeleri arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.

nisastalikrb-s

Servis Önerileri;

  • İlk önerim; hiç birşey ! Kurabiyeyi herhangi bir şekilde süslemeden sade olarak tüketebilirsiniz, başlı başına çok lezzetli :)
  • Hamuru kalıpla kesip açmadan, yuvarlak kurabiye şeklinde hazırlayabilir, üzerine bir fındık ya da fıstık saplayarak un kurabiyesi gibi servis edebilirsiniz.
  • Aynı şekilde yuvarlak hazırlayıp, ortasına bir boşluk oluşturarak pişirebilir, pişince boşluğa marmelat ya da nutella koyabilirsiniz.
  • Kurabiyelerin arasına reçel ya da nutella sürerek, iki kurabiyeyi sandviç şeklinde yapabilirsiniz.
  • Kurabiyelerin sadece uç kısımlarını reçele, nutellaya yada erimiş çikolata batırabilir, hatta bu kısımları toz ya da file fındık, fıstığa bulayabilirsiniz.

26 yorum:

Egeden Tarifler dedi ki...

Tarif de fotoğraf da altındaki öneriler de harika görünüyor, eline sağlık canım.

Gamze Konuk dedi ki...

Müge Hanım, ellerinize sağlık, kurabiyeler sizin dokunuşunuzla başka bir güzel görünüyor...

Unknown dedi ki...

kurabiyeler çok sevimli görünüyor..
glazürler kurabiye üzerinde çok şık duruyor ve kolaylık sağlıyor.
Ellerinize sağlık Müge Hanım..

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

elelrine sağlık nefis olmuşlar bütün servis önerileri harika aynı hamurdan hepsini denemek istiyorum sevgilerimle ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Çoooook nefis görünüyor. Ellerinize sağlık. Fatma

Nur.. dedi ki...

Müge Hanım, hafta sonu gece saat 23.00-24.00 gibi elmalı üzümlü çöreği yaptım. Gerçekten çok muhteşem bi şey oldu. Mutlaka bunu da deneyeceğim. Daha erken bi vakitte :)

Adsız dedi ki...

Müge Hanım geçenlerde size Tefal ActiFry ile ilgili fikrinizi sormuştum, okuduğum plumlu yorumlardan sonra siz de tavsiye edince heyecanla eşimle paylaştım. Ancak o da bana okuduğu olumsuz yorumlardan bahsetti, bu yorumlar genelde patates kızartmasının beklenilen lezzeti sağlamadığı yönündeydi. Siz ne düşünüyorsunuz?

narcicegirengi dedi ki...

Merhaba Muge Hanim
Gercekten enfes gorunuyorlar. Ben de esim de kurabiyeyi cok seviyoruz. Ilk firsatta ben de deneyip sizi de anmayi unutmayarak siteme eklemeliyim.
Sevgiler
sevde
www.narcicegirengi.com

Müge Hüner dedi ki...

Actifry, bir önceki yanıtımda belirttiğim gibi sıklıkla kullandığım ve çok sevdiğim bir ürün.
Patates kızartması da gayet güzel oluyor bence.
Evet bol yağda kızaranın tadı bir başka :)
Ama fırın patates gibi olmuyor kesinlikle, kızatma tadına çok çok yakın.

Sevgiler.

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

mügecim ellerine sağlık çok güzel görünüyor herzamankiler gibi.

Pınar Günay dedi ki...

ne kadar harika görünüyorlar. Ellerine sağlık. Nişasta nasıl yumuşak ve çıtır çıtır yapıyor di mi kurabiyeleri? Ama sunumu da çok zevkli ve güzel olmuş:)

Tümay Öztürk dedi ki...

Kurabiyeler ne kadar pürüzsüz ve güzel duruyorlar. Çok denemek istiyorum. O kadar çok denenecek tarif var ki zaten sabahtan akşama kadar mutfakta dursam yetişmez hepsi herhalde:) Ellerine sağlık. Çok albenili duruyorlar her zamanki gibi. Sevgiler...

Pembe Tatlar dedi ki...

Mügeciğim elerine ssağlık canım harika olmuşlar...

memolininannesi dedi ki...

blogunuz cok guzel zevkle ızleyecegım.. hele fotograflar hrıka. tebrık ederım..ıyı haftalar

www.memolininannesi.blogspot.com

Selma dedi ki...

ilk firsatta bunuda yapacagim insaAllah!
tsk ederim muge abla

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık,gerçekten muhteşem görünüyor. Açıklamalar,detayler herşey süper:))

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bende canım denemdiğim hiç bir tarifi siteme koymuyorum. Aksi taktirde tarifi önerebilmem mümkün değil.
Kurabiyen gerçekten nefis olmuş. Çok ta şık..
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Adsız dedi ki...

Müge Hanım merhabalar.. size bir sorum olacak glazürü kurabiyelerin üstüne nasıl o şekilde sürdünüz..

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Glazürü paketin arkasında tarif edildiği şekilde ısıttım.
Paketin köşesini minicik kestim ve ızgara tel üzerindeki kurabiyelerin üzerine, elimi hızlıca sağa sola sallayarak sıktım.
Umarım gözünüzde canlanmıştır bu anlatım ile :)

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba çok hoş görünüyorlar bugün malzemelerini alıp geleceğim yarına misafirim var her ne kadar sınavlarım nedeniyle misafirlere pek tahammülüm olmasa da geleni de en iyi şekilde ağırlamak boynumuzun borcu dimi
Bu kurabiyeyi ve her zaman mükemmel sonuç aldığım havuçlu keki yapmayı düşünüyorum ( kakaolu olanı mı denesem henüz karar veremedim )
Kurabiye için birşey soracağım servis edeceğiniz gün pişirin yazmışsınız hamuru akşamdan hazırlasam yarın pişirmek için dondurucuya atmam gerekirmi ?
Yoksa normal buzdolabında kalsa yeterli olurmu
Dilek

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Dilek;
Hemen ertesi gün pişireceksen, buzdolabına koyman yeterli, derin dondurucuya gerek yok.
Şimdiden kolay gelsin :)
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

mügecimm ellerine sağlık zaten acıkmışdım okadar güzel geldi ki bu tarif.çok güzel gözüküyor.öpdüm :)

domatessepeti dedi ki...

canım ellerie sağlık çok güzel görünüyorlar.En kısa zamanda deniyecem görünüşüncen belli tadının harika olduğu.

sena çeyiz dedi ki...

Hepsi çook güzel gözüküyor, hangisine yazsam şaşırdım. ellerinize sağlık...

gülşen dedi ki...

Müge Hanım bu kurabiyeyide denedim,yarım malzemeye yarım paket kabartma tozu koyduğum halde sizinki kadar pürüzsüz olmadı sanırım daha az koymam gerekiyor kabartma tozunu.
ayrıca dediğiniz gibi beze yiyormuşuz gibi oluyor,ama çok kıtırdı ben birazcık kıtır ve yumuşak olsun isterdim,yarım malzemeye yarım su bardağı un 2 su bardağı nişast koydum,acaba nişasta miktarınımı azaltmalıyım?

aykiz dedi ki...

Merhaba Muge Hn;

Bugun kurabiyenizi denedim ve cok guzel oldu. Mantar kurabiye kivaminda.. Hala annemin göz kararini tuturamadigimdan "yeter canim bu misir nisastasi" deyip yari yolda kaldim ve alelacele bugday nisastasi _ un takviyesiyle tarifi kurtarmaya calistim :) Yuvarlak olarak hazirladigim kurabiyelerin de ortasina findik saplayarak sekerpare goruntusunde pisirdim. Cok guzel oldu.. Ama ben yine de tek misir nisastasi ile tadinin nasil olacagini merak etmekteyim ;)

Tesekkurler, sevgiler..

Kalibiniz ve suslemeniz bir harika.. elinize saglik..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin