05 Şubat 2010

Çekirdekli Tam Buğday Unlu Ekmek

Çekirdekli Tam Buğday Unlu Ekmek

EKMEĞİN KÖŞESİNİ SEVENLER... BİRLEŞİN :)
İki yılı aşkın süredir, ekmek makinesi kullanarak evde ekmek yapıyorum. Ekmek makinesinin kendi kitapçığında yer alan bir çok tarifi denedim ve pekte beğenmedim açıkçası.
Yada bizim damak zevkimize uymadı. Bir de evde ekmek yapmak, ne kadar ekmek makinesinde de yapıyor olsanız, çok nazlı bir olay :)
Sütün yada suyun ısısı, mayanın tazeliği hatta ortamın sıcaklığı bile ekmeğinizi etkileyebiliyor.
Benim bu iki yıl zarfında, sayısız ortası çökmüş ekmeğim oldu mesela :) yada içi çiğ kalan, dilimleyip, biscotti gibi ikinci kez fırınladığım, neler neler...
Bu nedenle uzun zamandır, daha garanti olduğu için, hazır ekmek karışımlarını kullanıyorum. İçine; bazen zeytin, bazen ceviz, bazende kurutulmuş domates ekliyorum ve sonuç hiç şaşmıyor, gayet güzel kabarmış, şık görünen ekmeklerim oluyor :)

Gelelim asıl meseleye, ekmek makinesin de, hazır ekmek karışımı kullanarak, ekmeği pişirdik, mis gibi kabardı, dilimledik koyduk sofraya...
Sorun çözüldümü ? Hayır...
Benim gibi, ekmeğin kabuğunu, kıtır kısımlarını seven, çocukken bakkala ekmek almaya gönderildiğinizde, ekmeğin iki ucu da yenmiş halde eve getiren ! biri iseniz, işiniz zor :)
Çünkü makine ekmeğinde, kabuk oranı çok az :(
Gerçi, eşimle bu anlamda çok uyumlu bir çiftiz, O; "kabuk kısımları damağımı kesiyor" deyip, ekmeğin içini sevenlerden. Bir güzel paylaşıyoruz ekmeği kavga etmeden :)

Sözün özü, son beş altı seferdir, eğer vaktim var ise, hamuru ekmek makinesinde mayalatıp, ekmeği fırında pişiriyorum. Mümkün olduğu kadar minik parçalar yapıyorumki, kabuğu bol olsun :)
Hem bu şekilde ortası çöktü, kabarmadı, riski olmadığı için hazır ekmek karışımı kullanmama da gerek kalmıyor, evde hangi un varsa çeşit çeşit ekliyorum.
Tarifini vereceğim ekmek, çeşitli denemelerden sonra oluşmuş ve tadına bakan herkesten tam not almış bir ürün :)
Yarı yarıya, tam buğday unu ve beyaz un şeklinde.

Ekmeği, kahvaltıda Yaso'ya ikram etmiştim, bir güzel yedi bitirdi, ama ses yok :(
Bende, "çok beğenmedi herhalde" diye düşündüm. Kahvaltının sonunda, cesaretimi toplayıp :) "ekmek için bir şey demedin, beğenmedin mi Yaso, yayınlanmaz mı?" diye sordum.
"A aa, sen mi yaptın ??? Ben onu hazır zannettim, onun için ses etmedim" dedi.
"Hımm" dedim, anlaşıldı, yayınlanır bu ekmek :)

Ekmeği, ölçülere sadık kalarak, yine yarı yarıya kepekli un - beyaz un, tam buğday unu - kepekli un gibi, çeşitlemeler ile yapabilirsiniz. Ben hepsini denedim, gayet güzel oluyor.
İçine kıyılmış ceviz, ay çekirdeği, yeşil yada siyah zeytin veya kurutulmuş domates ekleyebilirsiniz, hepsi de çok yakışıyor.

En güzeli de bu hamur ile aynı zamanda, inanılmaz güzel hamur kızartması - pişi- oluyor. Fırından hamur alıp, kızartmasını yapıyor ve bayıla bayıla yiyorsanız benim gibi, birde bu hamuru deneyin.
"Yok artık, daha neler" demez iseniz, bir gün hamur kızartmasını nasıl yaptığımı da anlatırım, pek meşhurdur benim hamur kızartmam :)

Malzemeler (12 adet için)
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Ilık Su
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Ilık Süt
  • 2 Su Bardağı (250 gr.) Beyaz Un
  • 2 Su Bardağı (250 gr.) Tam Buğday Unu
  • 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Paket Kuru Maya
  • 1 Çay Bardağı Ay Çekirdeği

Yapılışı

  • Ekmek makinesinin karıştırma kabına, süt, su, yağ, tuz ve şekeri koyup, bir kere karıştırın.
  • Üzerine unları eleyerek ekleyin.
  • Unun üzerinde, çay kaşığı ile minik bir havuz açın, bu havuza mayayı koyup, üzerini un ile kapatın.
  • 10 dk. kadar bekletin. (Bu süre zarfında unun üzerinde çatlaklar oluşacak, bu maya çalışmasına başladı demek)
  • Kabı, ekmek makinesinin içine yerleştirin ve hamur mayalama seçeneği ile çalıştırın.
  • Sürenin sonunda, ellerinizi sıvıyağ ile yağlayarak, ekmeği kabından alın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Bu işlem sırasında, kolay çalışabilmeniz için, elleriniz hafif yağlı olsun hep. Yağsız yapmak isterseniz, hamuru unlanmış tezgaha alın ve ellerinizi sürekli unlayarak hazırlayın, size kalmış. Unla çalıştığınız da hamur elinize yapışacak ve hazırladığınız toplar, üzeri pütürlü yamuk yumuk olacak biraz ama dert etmeyin, fırına girdikten on dakika sonra, fotoğraftaki gibi pürüzsüz bir hal alıyorlar :)
  • Ekmekleri hazırlayıp, tepsiye dizin, üzerlerine çekirdekleri serpin. Ekmekleriniz yağlı değilse, çekirdeklerin yapışması için fırça ile biraz su sürün.
  • Tepsinin bir köşesine, fırına dayanıklı minik bir kasenin içinde su koyun.
  • 180 derecede ısınmış fırında, 35-40 dk. üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkınca bir süre üzerine, bir mutfak havlusu kapatıp, kabuğunun sertleşmemesini sağlayın.

Kırmızı Beyaz Sofra

  • Çekirdekleri sadece üstüne değil, bir çay bardağı kadar hamura da ekleyebilirsiniz, çok güzel oluyor ve mümkünse çekirdekleri tv izlerken, kendiniz imal etmeyin, kuruyemişçilerde çok uygun fiyata satılıyor :))
  • Tepsiye minik bir kapta su koymamızın nedeni; fırının içine buhar vermesi. Bu şekilde ekmeğin kabuğu çok sertleşmiyor.
  • Hamuru yuvarlak yerine, dikdörgen hazırlarsanız, Fransız ekmeği tarzında, şirin, minik somunlar oluyor.
  • Ekmek; kekikli, pul biberli zeytinyağına banarak yediğinizde muhteşem... Davet sofralarınız da, konuklar yemeği beklerken, onları bu şekilde oyalayabilirsiniz, tek dez avantajı, yemekten önce doyma ihtimalleri :)
  • Kullandığım ekmek makinesi; Sinbo - 4705 modeli.

26 yorum:

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerinize sağlık ....

Yasemin dedi ki...

demek hamur kizartman meshur, eeee ben neden yemedim o zaman ondaannn! sinirlendim :P

sekercim valla ben bu ekmegi tatmis biri olarak, firinlar halt etmis.. coook lezzetli! helede nutellaya bandigindaaa... allaahhhhhhhhh...

ceydabural dedi ki...

şahane olmuşlar ekmeğin uclarını hep ben yerim :)
bu arada sofrafaki sunum çok çok güzel :)

hilal dedi ki...

bende evde ekmek yapanlardanım ama bi türlü yerim dar diyede alamayanlardan..ama makine almaya artık karar verdimi (2.si yoldada:))
ekmek makinanızın markasını daha önceden paylaşmışmıydınız acaba? sorsam ?

sevgiler

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Mügecim ;

Bende ekmeğin içini sevenlerdenim :) Ondan bu kilolar :)

Ekmek çökmesine gelince geçenlerde yaptığım ekmek kabarmadı ve çöktü nedenmi havalar karlı idi biliyosun o dönem kullanmadığım salonum soğuktu sanırım makinamda orda idi.Oranın soğuğu etkiledi sanırım.

Bir ekmek yapmıştım sütlü çok güzel olmuştu bugün onu denicem.Hazır karışım değil kendim yapıcam inşallah yine güzel olur hava soğuk gerçi ama hadi hayırlısı :)

Buarada ekmeklerin çok hoş ve lezzetli görünüyor.Ellerine kollarına sağlık.Ellerin dert görmesin

Sevgiler

Mehtap

nalan dedi ki...

ben geçen sefer çiçek ekmeği denedim. çok kabaracağına ihtimal vermeyip parçaları biraz irice tuttum. aman ekmek azmanı çıktı ortaya :)
tadını sorma, hele kızartınca akıllara zarar oldu.
yarı yarıya beyaz un ve tam buğday unu ile yaptım, deneme diye malzeme eklememiştim,hafta sonu ayçekirdeği ekleyerek yapayım.

Pembe Tatlar dedi ki...

Mügeciğim aynen ekmeğin uç kızmını ve kıtır yerlerini yerim bende:)))

Ellerine sağlık çok şirin olmuşlar masan harika herzamanki gibi...

HUYSUZBALIK dedi ki...

Ekmek nefis görünüyor ellerine sağlık. Ben de aldım ekmek makinası ama henüz elime ulaşmadı. Tarifi not ettim. Sevgiler...

Sevil Şahin dedi ki...

mügecim madem o kadar meşur hamur kızartman hemen geliyorum sana yanınada çay koy birde peynir tamam dır yok yok peyniri ben getiriryorum sen hamuru hazırlaya koy ben anca gelirim geleyim mi :))
canımcım şaka bir yana tatlım gercekten süper olmuş ekmeklerin bu masayada bu ekmekler yakışırdı harikasın sen ellerin dert görmesin hepinize afiyet bal olsun ..
izninle ekmek tarifini not aldım benim bıcırık kızdan fırsat bulur bulmaz deneyeceğim hoş ekmek makinam yok koyacak yer olmadığından :) artık bende fırında yaparım senin ekmeklerin kadar güzel olmaz ama idare edicez artık :))
güzel bir hafta sonu diliyorum tatlım sana
sevgiler

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

bu ekmekler müthiş lezzetli görünüyor:)
ellerine kollarına sağlık mügeciğim.
oğlum bayılıyor böyle minik ekmeklere,en yakın zaman da pişireyim bende:))mis gibi ev ekmeği...
kocaman öpüyorummm canım

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bende ekmeği eski usul fırında pişirmeyi seviyorum. Dediğin gibi o zaman çok lezzetli bir kabuğu oluyor. Benim eşimde bende kabuk hastasıyızz. Hatta son kalan kabuk için birbirimize hain bakışlar fırlatır son duanı et deriz:)))
Senin ekmekçikler de inanılmaz güzel görünüyor.
Tam bizlik:))))
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Asuman la dedi ki...

Ekmekler şahane iştah kabartıcı ama yazında bi o kadar güzel olmuş,eşinle ve sevdiklerinle tam buğdaylı eşim için yumuşak senin için kıtır kıtır yıllar diliyorum..
sevgiler

Bengü-www.pemberehber.com dedi ki...

Hünerli Müge'ciğim, ekmeklerin çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık. Eşin çok şanslı, bu yüzden ekmeğin içini yiyip seni kızdırmak istemiyor:) Sanki fırından alınmış gibiler. En yakın zamanda çekirdek içi alıp deniyeceğim.Sevgiler canım.

Unknown dedi ki...

ekmekler gerçekten gözalıcı çok hoş olmuş ...
aslında evde yapmayı bende düşünüyorum ama pratiğe dönüştüremedim bi türlü ...
elinize sağlık..

Adsız dedi ki...

ellerinize saglık ekmekler çok lezzeti ve şık gözüküyorlar

birde birşey sorcaktım fotoğrafları beyaz zemindemi çekiyorsunuz yoksa bilgisayarda mı yapıyorsunuz

Delfina ; dedi ki...

Mügee :) Senin de ekmeğin köşesini seviyor oluşundan ötürü ben seni çok seviyormuşum yaw :)

Yaso'nun dediği gibi hazır zannedilen bu ekmeklerden ben de yapacağım bir gün,çünkü verdiğin tüm tarifler şahane tutuyor.Az önce yaptığım kuru incirli tatlı ev halkı tarafından bayılındı :))) teşekkürler Mügecimmm..

Aysultan... dedi ki...

Çok cici bir sunum:)))
ellerine sağlık,minik minik ne güzel yenir misss gibi ev ekmeği gibisi yok :)))

Hilal dedi ki...

ellerinize sağlık. ben de niyetliyim ekmek makinası almaya.. sizinkinin markası nedir acaba?

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Fotoğrafları beyaz zeminde çekiyoruz (daha doğrusu, eşim çekiyor bütün fotoğrafları)
Photoshop ile fazla oynama yapmıyorum, sadece boyutunu ayarlayıp, yazı yazıyorum)

Sevgili Hilal ve Hilal;
Size de biraz sitem edeceğim izninizle :)
Yazının sonunda ekmek makinemin markası ve modelini yazmıştım, merak edenler olabilir diye:)
Dikkat etmemişsiniz demekki :)

Sevgiler...

e.esma.albayrak dedi ki...

mehabalar
yaklaşık 20 dk bloğunuzu inceliyorum, yapılanlar, fotoğraflar ve tabikide şık masalarınız herşey çok güzel
emeğiniz daim olsunki bizi bu göz zevkinden mahrum etmeyin:)....
ekmeklerinize gelince oldum olası ev ekmeğini çok severim not alıyorum ekmek makinem olduğunda birgün mutlaka yapacağım..
sevgiler selamlarrr

yasemin dedi ki...

Merhaba arkadaslar,

Bende Isveccede bir blogum var. Amacim Isveclilere turk yemegini tanitmak.

Subatin son haftasina Istanbula geliyorum ve yemek kurslarina katilmak istiyorum. Bildiginiz guzel bir kurs varmidir? Chefs Istanbul nasil sizce? Yardiminiz icin tessekurler. Isvece gelmek isterseniz buyurun misafirim olun, gezdiririm ;)

Tessekurler!
yasemin45@hotmail.com

BosandaSemeriniY dedi ki...

Bu defa kesin kararliyim, rejimdeyken sitenize girsem de, fototgrafa bakmadan, yazinizi okuyup gececegim.
Cunku, zayifliyorum:)

BosandaSemeriniY dedi ki...

Sevgili Muge,
Benim de size bir sorum olacak.
Hani postlarinizin altinda, "bunlar da ilginizi cekebilir" kismi var ya, onceki postlarla alakali olan resimler. Onu nasil yaptiniz? Bir mahsuru yoksa soyleyebilir misiniz?
Tesekkurler

ŞÜKRAN KAYAOĞLU dedi ki...

Müge Hanım cım
bende çok severim hamur kızartmasını, bizim küçüklüğümüzde çok sık yapılırdı şimdilerde hiç kimsenin yaptığına rastlamadım. Bende yemeyeli hatta yapmayalı çok uzun zaman oldu diyebilirim. Yanında peynir, zeytin ve domatesle gerçekten çok güzel gider değilmi... Tabi işin kalori kısmını gözardı edersek..
Sevgiler
Şükran

Unknown dedi ki...

merhaba Müge hn.
eğer ekmak makinesi yoksa mayalanması için ne kadar beklemek gerekir.
teşekkürler.

Müge Hüner dedi ki...

Serkan Zeynep;
Hamurun iyice kabarıp, iki üç katına çıkması gerekir.
Ortamın sıcaklığına göre bu süre 1-2 saat olabilir.
Sevgiler :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin