25 Ağustos 2009

Soğuk Yoğurt Çorbası

Yoğurtlu Soğuk Çorba

BİR ÇORBA'NIN NOSTALJİK HİKAYESİ :)
Soğuk çorba ile ilk kez, tam üç yıl önce bugün, 25 Ağustos 2006 da tanıştım. Yazın en sıcak günlerinde, şimdiki eşim o zamanki nişanlım :) ile harıl harıl ev arıyorduk.
Yaklaşık iki ay boyunca -ama bana iki yıl gibi geldi- onlarca ev gezdik, yaşayanlar bilir, çok sıkıntılı bir süreçtir. Beğendiğiniz evler bütçenize uymaz, bütçenize uygun olan da ya çok eskidir, bakımsızdır, gönlünüze göre değildir vs vs...
Hatta aramaların son günlerinde eşim, emlakçıdan her telefon geldiğinde beni çağırmamaya başlamıştı, önce gidip kendisi görüyor, ev onun gözünde ilk elemeyi geçerse beni haberdar ediyordu :)
Şu anda oturduğumuz evi bulduğunda ise heyecanla beni aradı; "sanırım evimizi bulduk, hemen görmen lazım" dedi.
Evimiz onu olduğu gibi, beni de görür görmez büyüledi :) Büyüklüğü, manzarası, bütçesi, her şeyi ile güzeldi. Ev sahipleri de çok iyi insanlardı.
Anlaşma yapıldıktan sonra bizi evlerine yemeğe davet ettiler.
Ev sahibimizin eşinin eli gerçekten çok lezzetli, bazen işten geldiğimizde, kokuları duyunca, kapısını çalıp, sofralarına oturmamak için kendimizi zor tutarız :)
Yemekte soğuk çorba vardı ve ben bir güzel pot kırdım;
- Naciye teyze, evi o kadar beğendik ki sarhoş gibiyim şu anda, yayla çorbasını ısıtmayı unutmuşsun ama bana yine de tadı çok güzel geldi, olsun varsın :)
- Bu yayla çorbası değilki, bizim yörenin soğuk çorbası, ayran aşı.
- ? ? ?
Özür diledim tabiki ve soğuk çorba ile ilgili bir anı kazanmış oldum :)
O günün mutluluğundanmıdır, bilemiyorum ama çorbayı o kadar beğendimki, tadı damağımdan üç yıl boyunca gitmedi. Hep yapacağım diye dilimdedir ama bir türlü kısmet de olmadı.
Bu yıl Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi ise bu çorba için biçilmiş kaftan.
Bence hava ne kadar sıcak olursa olsun, oruç sonrası bir kase sıcak çorbanın yerini hiç bir şey tutamaz :) ama iftar sofraları için değişik bir seçenek olsun isterseniz, kesinlikle öneririm.
İçindeki malzemeler nedeniyle çok besleyici ve doyurucu.
***
Çorbayı yapmayı bu kadar ertelememin bir nedeni daha var, düdüklü tenceremin olmaması :) Nohut haşlama kısmı zor geldiği için, anneme; "biraz haşlayıp verirsin bana, artık çorba için demiştim" :)
Geçtiğimiz günlerde Tamek'ten gelen devasa hediye paketi, bu problemi çözdüğü için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Paketteki çeşit çeşit ürünlerin içinde beni en çok sevindiren, konserve nohut oldu :) Nedense konserve bir ürün almak hiç aklıma gelmemişti bu güne kadar...
Tamek bir yemek yarışması düzenlemiş, blogunuz olmasına da gerek yok, isteyen herkes katılabiliyor, ilginizi çekerse ayrıntılar burada...

Malzemeler (6 kişilik)
  • 3 Su Bardağı Yoğurt
  • 1,5 Su Bardağı (300 ml) Su
  • 4 Yemek Kaşığı Buğday
  • 1 su Bardağı (haşlanmış) Nohut
  • 2 Yemek Kaşığı (haşlanmış) Mısır (isteğe bağlı)
  • Tuz, Kuru Nane, Zeytinyağ

Yapılışı

  • (Bir gece önce) Buğdayı iyice yıkayın. Küçük bir tencereye koyup, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başlayınca, ocağı kısın ve 5 dk. kaynatın. Suyunu dökmeden, tencerenin kapağını kapatıp, bir masa örtüsü ile güzelce sarın. (eskilerin deyimi ile gelin edin) Bir gece bekletin. Sabah, buğdaylar yarılmış ve iyice yumuşamış olacak, suyunu süzüp, buzdolabında 1-2 gün, buzlukta ise bir kaç ay saklayabilirsiniz.
  • Konserve nohut kullanacaksanız, önce biraz yıkayıp, sonra üzerine 1lt. kadar kaynar su döküp, süzün.
  • Yoğurdu çırpma teli iyice çırpın, pürüzsüz bir hale gelince suyu ve tuzu ekleyin ve biraz daha çırpın.
  • Yoğutlu karışıma, nohut, buğday ve mısırları ekleyin, karıştırın.
  • Kaselere pay ettikten sonra üzerine nane serpin ve biraz zeytinyağ gezdirin.

14 yorum:

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Bu çorbanın tarifini dört gözle bekliyordum, neyseki çok ara vermeden yazdın :)
Bu arada benim annemin adı da Naciye ve eli gerçekten çoook lezzetlidir :)

Gamzelim dedi ki...

Corbayi denemek lazim ama bizim evde soguk oldugu icin icerlermi iste orasi dusunululur...Gelelim oteki meseleye ev arama konusunda seni benden iyi kimse anlyamaz gene bogle ramazan ayi idi ve biz izmir/ cesmede oturma karari almistik ben cesmeye hemen hemen her hafta sonu esimin yanina cesmeye gidip ev bakiyorduk.Ne olduysa teyzemin yemek daveti gunu oldu esimle tabi o zaman nisanliydik,enistem terasta sohbet ediyorlardi bende bir ara yanlarina ugradim ve arkasindan sok sok hayatim ben izmirde oturmaya karar verdim sen yarindan itibaren burda ev aramaya basla dedi benim soglediyim ilk soz ise aaaa nasil yani oldu dugunumuze 3 hafta bile yoktu ben ev aramaya basladim oruc bir yandan hava lar sicak evde ceyiz serme telasi vede benim sansima o donemde sayili kiralik evler vardi sizin gibi gidip bakiyordum ve beyenmiyordum tabi birde ben yanliz gitmek zorundaydim esim cesmede idi neyse cok uzatmayim uzadikca uzar cunku en sonunda beyenmesemde bir ev tutuk degilse dugunumuzden sonra gidecek bir evimiz olmiycakti yani o yuzden iyi anlarim seni ..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

sonunda aradığınız evi ve ev sahiplerini bulmanız en güzeli:))

ben de çok seviyorum bu çorbayı. canım çekti çok fena:)

ellerine sağlık canım..

Hülya dedi ki...

Bu çorba bizim evin yaz çorbasıdır rahmetli babacığım ramazanın sıcak yaz günlerine geldiği zamanlarda bu çorbaya buz atarak yerdi.
Soğuk çorbaya biz bazen salatalık da doğrarız.Daha ferahlatıcı olur.
Sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Müge, son zamanlarda benim de denemeyi düşündüğüm ve merak ettiğim bir çorba.. Allah kabul etsin..

EZGİLİ TARİFLER dedi ki...

Bu çorbayı bende severek yerim.ben yapmam ama canım annem süper yapar.kısmet olursa bende ddenerim.ellerinize sağlık.tarifinizle yemiş kadar oldum.

Sevil Şahin dedi ki...

mügecim öncelikle hemen yazdıgın için bende diğer arkadaşlar gibi tşk etmek istedim bende en kısa zamanda yapıcam bu çorbayı nefis görünüyor
ev konusuna gelince ah ah sorma balım bende iyi bilirim hoş ben hala aramaktayım :))
ama senin evinin mazarası yeter tatlım gercekten sahane guzel ve huzurlu gunlerde otumayı nasip etsin rabbim
hayırlı iftarlar canım

birsence dedi ki...

canım evinde güle güle otur...soğuk çorbayı bende pek severim..iftar için çok mantıklı bir seçim gerçekten...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ev arama telaşının nasıl bir duygu olduğunu iyi bilirim canım. Kısıtlı zaman ve belirli bir bütçe. Herkes tabi senin ve bizim kadar şanslı olamıyor malesef. Dah güzel mutlu günlerinizi evinizde yaşamanız dileğiyle canım.
Bu arada çorba n çok güzel. İnsanıon midesini rahatlana bir çorba bence.
Ellerine sağlık canım
sevgilerimle

Limonlu Kek dedi ki...

Ayran aşı senin marifetli ellerinden de çok güzel görünüyor. Evin manzarasına gelince beni bile fotoğraflardan büyüledi, seni nasıl büyülemesin. Öpüyorum Mügeciğim...

Adsız dedi ki...

sofra ne kadar şık görünüyor.ayrıca yeni peçete halkalarının çok zarif olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.

deniz

made in funda dedi ki...

bir gün ben de yapacağım.ellerine sağlık canım...

handan dedi ki...

mügecim sofran her zamanki gibi çok şık ayran aşını kayınvaldem yapaıyor ama nohut katmadan senin tarifini mutlaka denicem öpüyorum seni

reyyan dedi ki...

CANIM BENİM çorbanın hikayesini zevkle okudum:=) çok güzeldi:=) annem BANA geldiğinde, annecimm sadece buğdaylısını yapmıştı gerçekten çok güzel oluyor ben gidip gelip yiyordum:=) senin tarifide mutlaka denemek lazım.
SEVGİLER...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin