28 Temmuz 2009

Bursa - Cumalıkızık ve Uludağ Gezisi

Bursa - Uludağ Gezisi

HERKES GİDER MERSİN'E, BİZ GİDERİZ TERSİNE :)
Son zamanlarda yaptığımız tatiller, işte tam da bu atasözünü haklı çıkarıyor :)
Geçen yıl; "yılbaşı tatili için Alaçatı'ya gidiyoruz" dediğimizde de herkesin ağzından çıkan ilk söz; "Kış günü? Eminmisiniz?" olmuştu ve biz bütün olumsuz sözlere kulağımızı kapatıp, abartısız hayatımızın en huzurlu ve dinlendirici tatilini geçirmiştik.
Geçen hafta arkadaşlar arayıp; "hafta sonu Uludağ'a gidelim mi?" dediğinde, bu konuda çok güzel deneyimlerimiz olmasına karşın yine çekimser kaldık; "Temmuz ayı ve Uludağ, nasıl olurdu ki acaba?"...
Çok kısa bir düşünme evresi ve "aslında başka bir yere gitsek, hem denize de gireriz" şeklindeki öneriler karşı tarafta itibar görmeyince :) "tamam" dedik. İyiki de demişiz.
Bir kez daha farklı zaman, farklı mekan tatilinin güzelliğini yaşamış olduk.

Bursa - Uludağ Gezisi

Temmuz ayı, Uludağ'a gitmek için gerçekten en doğru zamanmış inanın.
Hatta bence Uludağ uzun zamandır gerçek kayak sever hatta kar sevenlerin bile tercih etmemesi gereken bir yer. Özellikle hafta sonları, mangal dumanından göz gözü görmeyen, sonradan görme sosyetik bayanların, renkli kar giysilerini sergilediği, insanların kayak yapmak yerine, fincanı 10 liradan buz gibi kahveler içtiği bir yer... Ben kış mevsiminde de gerçekten temiz hava almak ve kar görmek istersem, Uludağ son tercihim bile değil.
Bu hafta sonu ise, Uludağ'da, kelimenin tam anlamı ile ruhumuz dinlendi, huzur buldu. İnanılmaz güzel bir sessizlik vardı. Havanın temizliğinden, bol oksijenden, zaman zaman başımıza ağrı girdi. (Bunu şikayet anlamında söylemiyorum, mutluluk veren bir ağrı bence:)
Sabah kuş sesleri ile uyanmak, telesiyej ile ağır ağır zirveye çıkmak, derin derin nefes alarak ciğerlerimizi temizlemek, zirvede kaynak suyu ile yapılmış enfes çayı yudumlamak ve sessizliği bozmamak adına kendi aramızda bile fısıltı ile konuşmak çok güzeldi :)
İstanbul'un yılın en sıcak saatlerini yaşadığı gün, üzerimize bir şal istemek ise ayrı bir keyif...
Sözün özü yaz günü Uludağ'a gidilir mi? Kesinlikle evet !

Bursa - Cumalıkızık Gezisi

Uludağ'a gitmeden önceki durağımız Cumalıkızık oldu. Eşimin daha önce fotoğraf gezisi nedeniyle geldiği ve çok beğendiği bu köyü, buralara kadar gelip, görmeden gitmek olmaz dedik. Cumalıkızık; bir kaç sokaktan oluşan minicik bir köy. Biraz Safranbolu ve Mudurnu'yu andırıyor. Köy de çekilen bir dizi film, burayı ünlü bir yer ! haline getirmiş :) İnsanlar, filmdeki karakterlerin yaşadığı evleri, çalıştığı okulu görmek için akın akın buraya gelir olmuşlar. Benim fikrim ise yaşanan bu kalabalığın köyün dokusunu bozmuş olması.

Bursa - Cumalıkızık Gezisi

Köy halkı (haklı olarak) bu ziyaretleri, turizm gelirine dönüştürmüş. Tüm evlerin önünde tezgahlar açılmış, yiyecekler, el yapımı ürünler satılıyor. Evlerin, avluların kapıları açık, hepsinde bir çay bahçesi görünümü var. İstediğiniz evin bahçesine girip, çay içip, gözleme yiyebiliyorsunuz. Bu sırada evin sahibi ile sohbet edip, erişte kesmesini de izleyebiliyorsunuz :) Bu durum benim çok hoşuma gitti mi? diye sorarsanız yanıtım; hayır :( Çünkü ben kendimi tarihi bir köy de değil, Mısır çarşısı gibi, otantik bir şekilde dekore edilmiş, insanların otantik kostümler giydiği bir alışveriş merkezinde hissettim. Ürün satışlarının sadece pazar da yapıldığı, bir bölümün çay bahçesi olarak düzenlendiği ve kapıların kapalı, evlerin kendine has mahremiyetlerinin olduğu bir köy benim çok daha hoşuma giderdi.

Bursa - Cumalıkızık Gezisi

Her ne kadar köylerini, evlerini bir turizm merkezi haline getirseler de, Anadolu insanının sıcaklığını, cana yakınlığını, misafirperverliğini asla kaybetmemişler. Evinde çay içtiğimiz hanım, mutfağın camına asarak kuruttuğu kekikleri alıp, yalvar yakar para ödediğimiz için bizden özür diledi mesela :) "Ay böylede olmuyo ya, kekikten de para alıyoz, ay kusura bakmayın yaa" :) ...

Bursa - Cumalıkızık Gezisi

Bursa - Cumalıkızık Gezisi

Rengarenk tezgahlar gerçekten çok göz alıcı idi. Envai çeşit reçel, turşu ve erişte vardı. Özellikle, ıspanaklı ve domatesli eriştelere bayıldım, tablo gibiydiler. Dalından yeni toplanmış, böğürtlen, kızılcık, frenk üzümü ve şeftaliler de enfesti.

Bursa - Cumalıkızık Gezisi

Ekmeklere bayıldım ! Nasıl da taze ve çıtır çıtır duruyorlar değil mi? Özellikle cevizli ekmek inanılmaz duruyordu ama biz az önce iskender olayını abarttığımız için :) sadece tablo gibi izlemek ile yetindik.
Sonuç; Cumalıkızık'a gidilirmi ? Eğer Bursa'ya gitmişseniz ve bir çay molası verecek vaktiniz var ise; evet...

Benzer Yazılar;

22 yorum:

pembecikolata dedi ki...

Selam; mis gibi bir hava, doğal kalmış manzaralar, tazecik meyvalar,ekmekler ohhhhh daha ne olsun...Yorucu hayata kısa bir mola...harika!
Hoşgeldiniz:)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Mügecim ne güzel yapmışsınız valla, kalabalıktan kaçıp kafa dinlemişsiniz. biz de eşimle böyle kafa dinleme şarj olma tatillerini seviyoruz, bu yıl da şarjımızı Gökçeadada yaptık,küçük bey pek izin vermese de. tam istediğin gibi senin turizme henüz yeterince açılmamış mahremiyeti korunmuş bir yer, eğer görmediysen aklında olsun. sevgiler canım

Betül... dedi ki...

merhaba müge hanım!
bizde 2 sene önce bursa ziyaretimizde cumalıkızığa gittik çok şirin bir yerdi ama şimdi işi baya ticarette dökmüşler malesef...
resimler çok güzel...
yeni tarifler bekliyoruzzz:))) sevgiler betül :)

Delfina ; dedi ki...

Resimleri işyerinde göremediğim için çok merak ettim uludağ'ı şimdi ben :) zaten alaçatı keşfim de senin sayende oldu müge...senin zevklerine güveniyorum,bence sen gezi notlarını daha çok artırmalısın.ille de tarif yayınlayacağım diye sınırlama kendini.kalemin kuvvetli her konuda güzel şeyler çıkaracağına inanıyorum...

sevgiler,

durutarifler dedi ki...

Hoşgeldiniz Bursa'mıza.
Uludağ yaz kış çok güzeldir. Ne iyi yapmışsınızda gelmişsiniz.
Cumalıkızık zaten çok bilinen bir yer oldu. Ortam gerçekten son derece nostaljik
Sevgiler

Banu dedi ki...

Merhabalar Muge Hanim
Vallahi bencede cok iyi etmissiniz, sessiz sakin tertemiz bir yer secmekle...Yurdumu boyle gezmek en buyuk hayalim.Ama yurtdisinda oldugum icin , Turkiye tatillerimizde fazla uzun olamadigi icin , boyle gezintiler yapamiyoruz.Velhasili sayfaniza baktikca icim acildi...
Sevgiler, hoscakalin...

Nes-Kayfee / Nesli dedi ki...

ayyy keşke haberimiz olsaydı belki tanışma fırsatımızda olurdu
resimler çok güzel ne iyi yapmışsınız uludağ ve cumalıkızık gezisi yapmakla

Unknown dedi ki...

Bence de iyi ki gitmişsiniz:) sizin sayenizde biz de oraları görmüşolduk gerçi tv de görmüştüm ve çok merak ediyordum ama öyle kaliteli fotoğraflar çekmiş ve öyle gerçekçi kareler yakalamışsınız ki kendimi oraları geziyo gibi hissettim :) Teşşekkürler

Unknown dedi ki...

Fotoğraflar süper çok beğendim.
Bu gezi notları artık o kadar hoşuma gider oldu ki neredeyse bir de bu konuda blog açmayı düşünür oldum

Unknown dedi ki...

cnm ben 10 yıl once mımarlık stajımı o koyde bir restorasyon rojesi olarak yapmıstıım müthis br yer cumalıkızık.bu arada seni de kesfettiğim ii oldu sen de bennim izleyicimm olursan cok seviniriim.sevgilerr

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Merhaba canım. Ne güzel bir tatil yapmışsın. Buralara bende daha önce gittim. Cumalıkızık köyünü bend eçok beğenmiştim. Ama dediğin gibi ticaretin köyde aşırı ön planda olması beni biraz rahatsız etti. Birde çok pahallıydı. 4 kişi kahvaltıya çılgın bir para ödemiştik. Turizm köyü olma yönünde ilerliyor (:
Ama sesiz sedasız bir tatil için gerçekten bursa iyi bir seçim olmuş canım.
Allah içine sindirsin canım
sevgiler
http://www.lezzetibol.com

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende kışın Bodrum sevenlerdenim..
Sakin sessiz ve bakir oluyor kış aylarında...
Yazın uludağ fikride kulağıma çok hoş geldi doğrusu :)

sevgiler

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

yazını okuduktan sonra atlayıp arabaya gidesim geldi valla..bencede dağlık yerler yaz tatili için ideal..sonuçta tatil demek denize gidip güneşlenmekten ibaret değil..sizi böyle yerlere yönlendiren dostlarınız olduğu için şanslısınız:)

Adsız dedi ki...

resimlere bayildim.ben deniz den cok dagliklari ,koylukleri severim,bu gezi hikayesi cok sahane,eger firsatim olursa,anlattiginiz yerlere gitcem. koyluler ticaret yapiyosa yapsin,napcan.az para gorsunler,nolcak. bide bu yer kinalikar filminin cekildigi yermiydi,hangi filmdi keske onuda yazsaydiniz,filmi izlemek isterdim cok.

Neslihan Toker dedi ki...

Sevgili Müge, keşeke herkes tatilin sizin gibi değerlendirse.
İlle de deniz kenarı...
Bloğundaki tariflere ve fotoğraflarına bayılıyorum.
Sevgiler ve başarılar...

aleyna dedi ki...

merhaba.ne güzel resimler.gitmiş kadar olduk.umarım bizimde yolumuz düşer.

zarpandit dedi ki...

gecen gun kendi kendime bunu konusuyordum sayet evlenirsem her yaz sahil boyunda deliler gibi ıstakoz olmayacagım (benim bronzlasma durumum yok malesef :() deliler gibi olmadık yerlere gideceğim demiştim..

misal : yaylalara cıkacagım :) yurt dısı sansım varsa oraları turlayacagım :) ceğim cagım vs vs vs :)

yalnız olmadıgıma sevindim birden :)))

tubanıntarifleri dedi ki...

Manzaraya hayran kaldım ama o tezgaha bayıldım...
erişteleri ve turşuları alıveresim geldi :)))
Hayırlı kandiller diliyorum.antalyadan sevgiler

yepyeniurunler dedi ki...

Merhaba,

Acaba hangi otelde kaldınız merak ettim. Ben de hafta sonu için Bursa'da temiz ve uygun fiyatlı bir otel arıyorum.İnternetten bulduklarım ya çok pahalı ya da çok kötü görünümlüler. Termal otelde kalmak istiyoruz aslında. O yüzden Çekirge civarında arıyoruz. Bilginiz varsa paylaşabilirseniz sevinirim.

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba Yepyeniürünler;
Biz Grand Yazıcı'da kaldık ve çok beğendik. Kış sezonu olmadığı için fiyatlarıda gayet uygundu.
Termal değil sanırım ama kapalı havuzu, hamam ve saunası vardı.

Sevgilerimle.

yepyeniurunler dedi ki...

Teşekkürler yanıtınız için. Grand Yazıcıyı aradım ancak henüz açılmamışlar. Aslında yazın açık olup şu anda kapalı olmaları çok ilginç :) Tadilat falan var herhalde.

Sevgiler.

Uludağ otelleri dedi ki...

Demek ki kışın güzel olduğu kadar yazında ayrı bir güzellikmiş uludağ. Her mevsim gitmeliyiz

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin