18 Mayıs 2009

Kuru Meyveli Biscotti

Kuru Üzümlü Biscotti

ESKİ GÜNLERİ ANMA ÇALIŞMALARI... BÖLÜM 3:)
Evet, bir kez daha başaracağım diye tutturdum ve başardım. Pandispanyada olduğu gibi, krema da olduğu gibi, paskalya çöreğinde olduğu gibi :)
Bir önceki biscotti denemem beni mutlu etmemişti hatırlarsanız, tamam küçük kıtır kurabiyeler olmuşlardı ama biscotti değildiler. Bende, madem bu konuyu diğerlerinde olduğu gibi, inada bindirdim :) başladım araştırmaya. Bu sefer öyle dergilerden, kitaplardan değil ama... Benim için çok daha güvenilir olan blog komşularıma başvurdum. Burçin Birdane ve Cafe Fernando'ya...
Tariflerini dikkatlice okudum, Burçin şekerimin tarifinde karar kıldım ve aklımda birazcık harmanladım :) Bir kaç denemenin sonunda, bana sevinç çığlıkları attıran bu nefis minikler ortaya çıktı. Hafta sonu annemin gününde, kaç peçeteye tarifi yazdığımı hatırlamıyorum bile :)
Tarife geçmeden önce söylemem gereken bir kaç şey var; öncelikle biscotti yapacaksanız mutlaka tereyağ ile yapın. Sıvı yağ yada margarin ile kesinlikle değil. Mis gibi tereyağ kokmalı bu minikler, hatta ısırmadan önce, ağzınıza götürürken, bir iki santim kala kokusu gelmeli :) Emin olun her üç şekilde de denedim. Hatta, çay saati yiyeceklerinde tereyağdan hoşlanmayan, çok ağır bulan annem bile; "inanılmaz yakışmış" dedi. "Ben katiyyen yiyemem tereyağlı bir şey" diyorsanız, denemeyin bile diyebilirim :)
Dilimlerken mümkün olduğunca ince dilimleyin ve dilimleri fırınlarken her iki yüzünüde renkleri iyice turuncu olacak şekilde pişirin. "Uzun uzun biscottilerim olsun" derseniz, verev şekilde dilimleyin.
Kuru meyve olarak, karışık renkli kuru meyvelerden kullanmanızı öneririm, örneğin; kuru üzüm ikinci fırınlanma sırasında yanıyor. Karışık kuru meyveler hem yanmıyor hemde hafif ekşimsi tatları ile biscottilerin içinizi bayıltmasını önlüyor.

Kuru Meyveli Biscotti

BİSCOTTİ ÇIT ÇIT ETMELİ :)
Geçtiğimiz haftalarda, bir cafe de çay ile birlikte gelen biscottileri çantama koyup, evde çalışmak üzere götürdüğümü anlatmıştım :) Mis gibi tereyağ kokan ve ağızda çıt çıt eden biscottiler... Burçin'in tarifindeki mısır ununu görür görmez, tamam dedim, cafe dekine en yakın tarif bu olmalı... Hatta ben mısır ununu biraz daha arttırdım ve üzerine şekerde serptim. Şahane oldular.

Kuru Meyveli Biscotti

BİSCOTTİYE İRMİK DOKUNUŞU :)
Mısır unlu biscottiler, lezzet anlamında beni fazlasıyla memnun etmişti aslında, gayet kıtır ve çıtırdılar. Ama bir eksik vardı işte; yerken çıt çıt etmiyorlardı :)
Burçin; anladın sen onu :)
Belki inanmayacaksınız ama bunun için bir kaç gün düşündüm, önce "haşhaş tohumu nasıl olur?" dedim, tamam çıt çıt ederdi ama renkliydi haşhaş tohumu...
İri çekilmiş mısır unu kullanmak da geldi aklıma (hala da aklımda) Ve bingo ! buldum; İrmik...
Malzemelere ek olarak hamura yarım su bardağı irmik ekledim. Sonuç; fazlasıyla tatmin edici :) Yerken, ağızda çıt çıt çıt :) eden mis kokulu biscottilerim oldu.

Malzemeler

  • 125 Gr. (yarım paket) Tereyağ
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 1 Su Bardağı Mısır Unu
  • 1/2 Su Bardağı İrmik
  • 2 Adet Yumurta
  • 2-3 Su Bardağı Un
  • 1 Tutam tuz
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 3 Yemek Kaşığı Karışık Kuru Meyve

Yapılışı

  • Oda sıcaklığında (iyice yumuşamış) tereyağını tuz ve şeker ile birlikte mikserle, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. (En az 3 dk. çırpın. Şeker tam olarak erimeyecek ama karışım özleşecek)
  • Yağlı karışıma yumurtaları ekleyin ve 1 dk. daha çırpın.
  • Karışımın üzerine, 2 su bardağı un, mısır unu, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin, karıştırın.
  • Hamuru unlanmış tezgah üzerine alın ve kaşıkla azar azar un ekleyerek, oldukça yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Bu aşamada kuru meyveleride ekleyin. (Kuru meyveleri, 5 dk kadar suda bekletip, hafifçe yumuşatın peçete ile iyice suyunu çektirin)
  • Hamurun üzerini örterek buzdolabında 20 dk. dinlendirin. Bu sırada yavaş yavaş fırını ıstmaya başlayın.
  • Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve rulo yapın. Üzerine fazla bastırmadan, yağlı kağıt serili tepsiye koyun.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dk. yada üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Fırından alıp ızgara üzerinde 10 dk. kadar ılınmasını bekleyin.
  • Çok keskin bir bıçak ile, mümkün olduğunca ince dilimleyin. Dilimleri ızgara tel üzerine veya fırın tepsisine dizin ve tekrar sıcak fırına koyun.
  • Biscotti dilimlerinin bir yüzü turuncu olunca, diğer yüzlerini çevirin ve tekrar fırına koyarak, diğer yüzlerinin de kızarmasını sağlayın. (Bu işlem benin fırınımda, 20-25 dk. kadar sürdü ama her fırının pişirme şekli farklı olduğu için, bu aşamada süre veremiyorum, mümkünse başında bekleyip, turuncu olunca çevirin)
  • Kıtırlaşan biscottileri, fırından alın ve ızgara üzerinde soğutun. İyice soğuyunca, kapaklı bir kavanozda bir kaç hafta, buzlukta ise aylarca taze saklayabilirsiniz.

34 yorum:

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

EMİNİM NEFİS OLMUŞTUR ELLERİNE SAĞLIK MÜGE ABLA MUTLAKA DENİYECEĞİM BENDE ÇOK SEVİYORUM BISCOTTIYE BEN DAHA ÖNCEDEN ADINI BİLMİYORDUM PASTANEDEN ALDIĞIMDA GEVREK DİYORDUM KENDİMCE ADINI ÖĞRENDİĞİMDE İYİ OLDU.
SEVGİLERİMLE,

Püstüklü Mama dedi ki...

Bu kadar güzel yazınca insanın durup dururken yapası geliyor. Neyse ki evdeyim bugün deneyeyim bakalım :)

sevil dedi ki...

mügecim inan ne yazacagımı sasırıyorum sayfana girince bu kadarmı güzel bir anlatım olur idol olarak seciyorum seni:))
ellerine saglık nefis görünüyor eminbim tadıda öyledir ..
sevgiler

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

EN SEVDİĞİM BİSKOTTİLERRRRR... HEMEN BİR KAÇ TANE ALDIM ÇAYIMIN YANINA... EN KISA ZAMANDA DENEYECEĞİM... ELLERİNE SAĞLIK CANIM... KOLAY GELSİN...

reyyan dedi ki...

Mügecim bu ne güzel bir görüntü.
Sunum muhteşem süsleme harika ne dyim artık.
Sanırım Fotoğraf makinanın çözünürlüğü çok yüksek görüntüler çok net çünkü.
ACABA MAKİNANIN MARKASI NEDİR?
SEVGİLER....

Yasemin dedi ki...

ellerıne saglık canım harıka olmuslar... :))))))))))))))))))))))

Unknown dedi ki...

yine görüntüye bayıldım.eminim tadıda muhteşem olmuştur.ellerine saglık.

müjde dedi ki...

O kadar ballandıra ballandıra anlatmışsın ki canım çekti resmen.Denemek üzere not alındı.Sevgiler...

ipek dedi ki...

Harika görünüyorlar, detayları da yazmışsın artık yapmak şart oldu sanırım. çok severim biscottiyi zaten :)))

made in funda dedi ki...

biscotti ile sizin bloğunuzda tanıştım açıkçası ama süper görünüyorlar.ellerinize sağlık...

Unknown dedi ki...

Blogculardan çıkan tariflerin güzelliği burada işte üzerinde düşünülen emek verilen gerçekten bittiğinde gurur duyulan ve resmedilen
nefis görünüyor ellerinize sağlık

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA O KADAR GÜZEL ANLATMIŞSINIZKİ MERAK ETTİM BİS COTTİ BİLMEDİĞİM BİR TAT HAZIRINI YEMEDİĞİM ŞEYLERİ YAPMAYI SEVMİYORUM ÇÜNKİ GERÇEKTENDE BÖYLEMİ OLUYOR DİYE BİLEMEİYORUM

SEVGİLER

Adsız dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK CANIM ALATIMDA ÇOK HO...

Yasemin dedi ki...

yani şekerim biscotti ugruna bu kadar çaba! vallahi bravo! neyse en azından ben aaa denenmişi var der sendeki tarifi uygularım ne uğraşıcam araştırcam :D büyük kolaylıksın sen büüüyyyüük kolaylııkk :D:D:D

HUYSUZBALIK dedi ki...

Benim de pastanelerde en bayıldığım tariflerden birisidir biscotti. Azmine hayran oldum. İrmik çok iyi fikir. Hele yanındaki krem şantili bardak gel beni ye diyor. Ellerine sağlık. Sevgiler...

fatos-mutfakveben dedi ki...

siz bana yorum yazmıssınız.
reyyan dıye.. yanlıslık oldugunu yazmak istedim:))
mutfakveben'e yazmıssınız..
karıstırdınız herhalde..
sevgiler..

Butikpartim dedi ki...

Çok severimm..Becerebilirmiyim bilmiyorum ama bu tariflerle çok lezzetli olur bence.Sevgiler..

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
hep görürdüm biscottileri diger bloglarda ama sen öyle güzel anlatmis ve uygulayip önümüze getirmissin ki, artik denemek farz oldu.

Ellerine saglik canimcim, cok basarili buldum!

Selamlar ve kocaman öptüm..

Delfina ; dedi ki...

e sen böyle detaylı bindirmeler yap tarife,ondan sonra biz cesaret edip yapalım...mümkün mü yaa :)

tamam tarifi vermişsin ama insan kendini "ya ben niye böyle üretken değilim" diye sorgularken buluyor...

burçin'in o nefis biscottileri ireks gezisinde bana da nasip olmuştu gerçekten muhteşemdi.hadi size afiyetler olsun,ben diyete tam gaz :)))

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ellerinize sağlık.
Çooooook güzel olmuşlar
Sevgiler

http://www.lezzetibol.com

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Mügecim ilk denemenden sonra ben de denemiş ve ben de senin gibi çakma biscotti demiştim ama bu defa cidden çok başarılı görünüyorlar. ilk sefer yemin ettim bir daha asla diye ama sanırım bunu da deneyeceğim çoook yakında. ben de mutlaka burçine bir bakarım eğer hiç denemediğim birşey yapacaksam,asla şaşmadım onu tariflerinden.ellerine sağlık canım

Zehra Gürgen dedi ki...

Bayılıyorum bunlara :)
bu tarifte çok güzel, madem sende harika diyorsun deneyeceğim.
Ellerine sağlık
sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Hiç biskotti yapmayı denemedim.Ne zaman niyetlensem başka birşeyler çıktı. O kadar güzel ve detaylı anlatmışın ki :)))
Ellerine sağlık.

Doğum günün kutlu olsun :)) Nice sağlıklı,sevdiklerinle güzel yaşlara...

leyla dedi ki...

mügecim
yarışma bahane siten şahanemi şahane.... iyki yarışma olmuş seninle tanışma fırsatı buldum
arkadaşlığımız daim olur inşalllah başarılarının devamını diliyorum.BİSCOTTİ yi en kısa zamanda yapacağım çok güzel gözüküyor,sana kolay gelsin
Sevgiler...


Leyla ZEHİR

pembecikolata dedi ki...

Müge Hanım Merhaba! Tariflerin fotoğrafları ve sunumları süper...Fotoğrafları çekerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Ellerinize sağlık...

Tinker Bell dedi ki...

Her zamanki gibi ellerine sağlık,mügecim.Nefis görünüyorlar.

Mutfakname-Zuhal dedi ki...

24 mayısta pastacı kızın duzenledıgı pıknıgımıze sende gelsen keşke. tanışmak ıcın çok ıyı olurdu blogcularla.. sevgiler...

cocuklarimicin dedi ki...

Merhabalar.Sayfanızı hergün birkaç kere dakikalarca geziyorum.Ve evde denemeler yapıyorum.Sizden aldığım tarifler çok güzel tutuyor.Sayfamda da isminiz andım.Ellerininize sağlık.Takipçinizim.

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Müge nasılsın? Umarım cumartesi gününden daha iyisindir. Kendine dikkat et (bu arada söylemeden de duramadım belki de...:)

özgülün taifleri dedi ki...

Ellerine saglik Muge hanim nefis olmus.Diger tariflerinizde cok nefis.

Sevgiler

sezinetta dedi ki...

denedim..şahane oldu..

buzlubadem dedi ki...

Merhaba, bir sorum olacak. Bu tarifi ilk deneyişim. Bu tarifi derken, daha önce hiç biscotti yapmamıştım. Fırından çıkarıp dilimlerken neredeyse unufka oldu. Dışı biraz pembeleşmiş olmasına rağmen içi tam olarak pişmemişti.
Keserken dağılmamasını nasıl sağlıyorsunuz? Nerede hata yapmış olabilirim?

buzlubadem dedi ki...

Biraz daha bekletip kestiklerim o kadar dağılmadılar, içinin az pişmesiyle ilgili de sorunumu buldum galiba. Fırında kaynaklanıyor, kekte de sorun çıkarır, zamanın yarısını üstü örtülü pişiririm çünkü
Çok lezzetli oldular, bir dahaki sefere fırının açıklarını kapatacak püflerle pişirdiğimde daha güzel olacağını düşünüyorum. Başarılı bir tarif olmuş, ellerinize sağlık. İrmik çok yakışmış bence de.
Teşekkür ederim, sitemde de yayınlarım :)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Medura;
Tam ben size yanıt yazıyordumki ikinci yorum geldi :)
Benim söyleyeceklerimi siz söylemiş oldunuz, ben hep diyorum markası aynı bile olsa her evin fırını farklıdır diye :)
Beğenmenize çok sevindim, afiyet olsun.
Sevgiler.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin