KİLİS MUTFAĞINDAN NEFİS ORUK KEBABI...
Aslında bu tarifi; Nisan-2007'de yayınlamıştım. Üzerinden tam iki yıl geçtiği ve mevcut fotoğrafı lezzetini tam olarak yansıtmadığı için uzun zamandır fotoğrafını yenisi ile değiştirmek istiyordum.
Bu güne kadar değiştirmememin nedeni ise; buzluktan sadece yiyeceğimiz kadarını çıkartıp, pişirmem. Soğutmadan hemen yediğimiz içinde, her seferinde "bak yine fotoğrafını çekmedik" diyoruz :) Geçen akşam, birazcık sabredip, ılık yemeyi göze aldık :)
Yanlızca fotoğrafını değiştirmeyip, bugün yeniden yayınlamamın nedeni ise; Antep Yuvarlaması tarifine gelen (of of lebeniye, yuvarlama, şıhıl mahşinin ardından bir de oruk patlat derim ben:) şeklinde yazılan ve beni gülümseten bir yorum...
Blogun bütün arşivini gezmeye üşenen kişileri tabiki saygıyla karşılıyorum ama bazı lezzetlerin de arşivimde yok kabul edilmesine gönlüm razı olmadı :)
Oruk; Kilis mutfağının bulgurla yapılan çok lezzetli bir köftesi. Kilis'te şişe sarılarak ve mutlaka mangalda pişiriliyor. Evde pişirilecekse eğer köfte şekli veriliyor.
Eşimin ailesi ile gittiğimiz kalabalık pikniklerde, çeşitlerin içinde mutlaka oruk'da oluyor :)
Oruk eğer mangalda pişirilmeyecekse, ikinci yöntem fırında bir borcamın içinde pişirmek. Üçüncüsü ise teflon tavada ve çok kısık ateşte (çay demler gibi) pişirmek. İçindeki bulgurun, ağır ağır ve tam olarak pişmesi önemli çünkü. Her iki pişirme yönteminde de yağ kullanılmıyor, kıymanın içindeki yağ yeterli geliyor.
Oruk; genellikle ana yemek olarak olarak servis ediliyor, ama benim damak tadıma göre çay saati ikramlarının içinde börek ve salatalar ile birlikte çok hoş oluyor.
Malzemeler
- 1/2 Kg. Yağlı Kıyma (tercihen kuzu veya koyun eti)
- 1 Çay Bardağı Köftelik (ince) Bulgur
- 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
- 3 Yemek Kaşığı Toz Kırmızı Biber
- Tuz
Yapılışı
- Öncelikle bulguru yarım çay bardağı kadar su ile ıslatıp, 10 dk. bekleyin ve yumuşamasını sağlayın.
- Rendelenmiş soğan ve baharatları bulgura ekleyip, malzemeler birbiri ile özleşinceye kadar iyice yoğurun.
- Kıymayı ekleyip, bir süre daha yoğurun. Mümkün olduğunca ince, köfte şekli verip, fırında yada teflon tavada kızartın.
- Fırında pişirecekseniz; 180 derecede, altı üstü iyice kızarıncaya kadar, teflon tavada pişirecekseniz çok kısık ateşte kızartın.
- Oruğu tek tek köfte şeklinde yada bütün olarak buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz.
16 yorum:
eski yorumu copy-paste ediim bareeeee :P
cok begendim ben bunu coooook! gene gelimm gene pisir sen bana :D
biz uzun yıllar kiliste oturduk.yemeklerini hala yaparız.çünkü çocuklugum da orada geçti benim.kilis yemekleri ile büyüdüm.şıhılmaşe,öcce,oruk ve adını sayamayacagım bir sürü lezzet var kilis sofrasında.yöresel lezzetler yazmaya ne olur devam et olur mu?seni büyük bir merakla takip ediyorum çünkü.orugun kokusunu aldım.
Merhaba Muge,
Kilis mutfagini senin sayfanda gormek beni mutlu ediyor bir Kilisli olarak. Oruk gercekten de cok lezzetlidir.
Iffet
Cok guzel gorunuyor, istah acici. Ellerine saglik. Hollandadan selamlar.
Oruk kebabına bende bayılırım. ama yemeyeli yıllar oluyor. Hımm özlemişim valla.
Offf offf süper görünüyor.Her zaman güneydoğu mutfağına ilgi duymuşumdur.Ellerine sağlık...
merhaba cnm nefis bir tarifle karşıladın beni.ellerine sağlık.en kısa zamanda deneyeceğim.
cnm sayfandan tarifleri almak istedim ama alamadım.yoksa unutuyorum nerde ne gördüğümü.öptüm.
Kilisli bir arkadaşım var işyerinde her sohbetimiz yemeğe dayanır sonunda ondan çok dinledim ama yemedim. Yaparım diyecem ama aslında sizin gibi bir erbabından yemek isterdim.Ellerinize sağlık
ayy çok güzel gözüküyo ben hiç yapmadım oruktan hafta sonu bunu denemem gerekir tatlım iyiki varsın
öpüyorum seni
bende bir ödülün var.benim siteye ugrarsan sevinirim.
O nasıl bir görüntüdür ekranın karşısında ağzımın suları aktı resmen. Kızkardeşim Antakya'da yaşıyor ve her gittiğimde oruk ve içliköfte yiyorum mutlaka. Muhteşem bir lezzet. PEllerine sağlık. Sevgiler...
harika bişeye benziyor bu yaaa,gece gece ekran karşısında yutkundum.ellerine sağlık
Bir kilisli olarak kendi blogumda bu kadar kilis yemeği tanıtamadım ne yalan söyleyeyim :( utandım :( ama başka bir blogda Kilis yemeklerini görmek de onurlandırdı açıkcası.. ellerinize sağlık..
rendelemek yerine rondodan geçirsek nasıl olur?
Özlem Hanım;
Rendelenmiş gibi iyice çekerseniz olur.
Afiyet olsun.
Sevgiler...
Merhaba,
Bir antepli olarak yöresel lezzetlere çok önem veriyorum. Ve bunları nasıl dahada sağlıklı yapabilirim diye düşünüyorum. Mini gurmemde bu tadları anlıyor ve çok beğeniyor. Ellerinize sağlık başarılı bir tarif. Kıymaya ruşeymde ekleyerek mini gurmelere daha uygun yapıyorum.
www.minigurme.com
Ferda keser
Yorum Gönder