19 Aralık 2008

Baklava Yufkası ile Kıymalı Börek

Baklava Yufkası ile Karaköy Böreği

BAKLAVA YUFKASI İLE TANIŞTIM :)
Hemde ne tanışma, bir paket baklava yufkası ile denemediğim tarif kalmadı, hala da yarısı duruyor :) Başarılı bulunanları sırasıyla sizlerle paylaşacağım.
Baklava yufkasının değişik tariflerini, Yemek.Name'de gördüm ilk kez ve neler yapılabildiğine şaşırdım açıkçası... Ama her zamanki gibi henüz tatmadan alıp denemeye cesaret edememiştim.
Ne zamanki adaş şekerim bizi evinde ağırladı ve bu yufkadan inanılmaz güzellikte bir ıspanaklı börek yaptı, işte o zaman tamam dedim. Hemen denemelere başlamalıyım :)

İlk aklıma gelen, Karaköy Böreği yapmak oldu, sizde severmisiniz bilmem ama ben bol soğanlı, üzümlü bu böreğe bayılırım.
Babacığım küçükken bizi Sarıyer'e gezmeye götürdüğünde, beni en çok heyecanlandıran bu börek ve köşedeki çay bahçesinde yiyeceğim dondurma olurdu. O zamandan belliymiş ne kadar boğazıma düşkün biri olacağım :)
Aslında kıyma ile de çok aram yoktur, yemeğin içinde, makarnanın veya mantının içinde kıyma olmasından hoşlanmam ama bu börek benim bütün tabularımı yıkıyor:)

Kendi damak zevkime göre (yani oldukça tatlı) ve annemin destekleri ile malzemesini
oluşturduğum bu börek, doğum günü sofrasının da yıldızı oldu, tadan herkes, "hepsi çok güzel, ama börek on numara" dedi.
Denemek için daha ne bekliyorsunuz ? :))

Malzemeler (16 parça börek için)
  • 12 Adet Baklava Yufkası
  • 250 Gr. Kıyma
  • 3 (Orta Boy) Kuru Soğan
  • 1 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Kuş Üzümü
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz - Karabiber
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ (İç harcı için)
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ (Yufkaların arasına sürmek için)
  • 1 Yumurta Sarısı (Böreklerin üzeri için)
  • Susam (Üzerine serpmek için)

Yapılışı

  • Öncelikle iç harcını hazırlayın. Soğanları minik minik (yemeklik) doğrayın. Zeytinyağ ile orta ateşte, renkleri sararıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve kuş üzümlerini ekleyin. soğumaya bırakın. (Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra, ılık su içinde 10 dk. bekletip, süzün ve harca o şekilde ekleyin.)
  • 1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayıda serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. (Nohut büyüklüğünde ve mümkün olduğunca eşit serpmeye gayret edin)
  • Yufkaları, nazikçe ama mümkün olduğunca sıkı şekilde rulo yapın ve 4 parça olacak şekilde kesin.
  • Tepsinizi hafifçe yağlayın ve börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Baklava Yufkası ile Karaköy Böreği

36 yorum:

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Ben bu yufkayı her markette göremiyorum ya az geliyor kalmıyor yada bizde yok deniliyor kıymalıda çok güzel olmuştur eminim bulunca hemen deneyeceğim.

Sevgiler...

Sevil Şahin dedi ki...

merhabalar arkadaşım ellerine saglık harika olmuş bende cok severim baklava yufkasını hem çıtır çıtır oluyor

Adsız dedi ki...

hımmmmm enfes gözüküyorrrr...Özlem Çelik Kırca

Adsız dedi ki...

Sevgili müge zeytinyaglı havucunu denedim akşam, feci tatlı geldi bayada yapmıştım şimdi bu yemeği nasıl kurtarabilirim. Sevgilerimle
Cevap bekliyorum evde net yok haftasonuna giriyorum ve cvbını okumam mümkün olmıycak yemeği atmak istemiyorum bayağı yapmıştım çünkü??

Adsız dedi ki...

mügecim harikasın bu pazartesi sayende herşey çok güzel olucak misafirlerim menüye bayılacaklarkendine iyi bak öpüyorum

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Pınar;
Bir önceki yorumunuda bunuda okuduğumdan beri kara kara düşünüyorum :(
Ben zeytinyağlı yemeklerin tamamını çok tatlı severim, fasulye olsun, dolma sarma olsun.
Hatta bir arkadasım, zeytinyağlı biber dolmam için; "hayatımda hiç z.yağlı biber tatlısı yememiştim" demişti :))
Havucu da aynı şekilde kendi damak tadıma göre hazırlamıştım.
Tatlı olmasını nasıl kurtarırız inan hiç bilemiyorum, belki üzerine bolca limon sıkarak yada çok az yağlı su ekleyerek biraz daha pişirirsende olur gibime geliyor, eğer çöpe atacaksan bu yöntemi denemeden atma derim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Mügecim deniyip yazıcam olup olmadıgını sevgilerimle.

Yemekbahane dedi ki...

Adaş şekerim,
İnan bu şekilde denemek için nelerimi vermezdim.Evdeki muhafazakar yemek seçme kralının bu böreği gördüğündeki surat ifadesini adım gibi bilmesem bu pazar sabahı gelecek kahvaltı sofrası misafirlerime hemen bu çeşidi hazırlayıverirdim.Ama yılmak yok.Ne zaman bizim aslan kral yokken bir konuğum olacak o zaman bu börek bizim masada da vuku bulacak.
Kokusu geldi yaww...Canım nasıl çekti anlatamam sana.
Baklava yufkasına devam :)

Sevgiler
Müge

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık, çıtır çıtır görünüyor..

ebru dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık.Geçen gün markette bende gördüm fakat dediğin gibi almaya cesaret edemedim.Ama bir kaç kişi tarafından denenince ve senin damak zevkine de güvendiğim için deniycem.Teşekkür ederim

lemanice dedi ki...

sayfanı çok beğendim canım.doğum günü masanı da ellerine sağlık.gene gelirim sende gel.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çok nefis görünüyor,baklava yufkası bulur bulmaz deneyeceğim.Sevgiler...

Yasemin dedi ki...

Allah'im hale tadi damagimda! super super superdi!!!!

Esradan dedi ki...

merhabalar ellerinize sağlık,sitenizdeki ikramların hepsi birbirinden güzel gözüküyor,gönlünüzce güzel bir gün geçirmenizi dilerim,sevgiler

zarpandit dedi ki...

baklava yufkası iyiki var diyosun değilmi ? bende gecenlerde peynirli yaptıgımda dedim hatta annem istemeye gelenlere yaparsın millette sen actın sanır yufkayı diye kafa bile buldu beni :)

ümmühan dedi ki...

görünüşü süper olmuş, eminim tadı da öyledir. Hemen denemek lazım, ben tatlıyı pek sevmediğimden baklava yufkasıyla börek yapmak daha da hoş olacak diye düşünüyorum, ellerine sağlık...

FİLİZ'CE dedi ki...

çok yaratıcısınız valla.ellerinize sağlık..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Mügeciğim ellerine sağlık ben de hala baklava yufkası deneyemeyenlerdenim ama sen bana cesaret verdin, lütfen devam et.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge, eve gider gitmes bolca limon (ki baya bolca eminol
) sıkıp zeytinyaglı havucumun üzerine gezdirdim, baskın şekerli lezzeti kırmak için. Bir nebze kendine geldi ama genede şekerli demek senın zeytınyaglılarda 1çaykaşığı şeker koymak lazım:) ama bence güzel tariflerinde bu ölçüyü benım gibi baskalarınada aynı durumu yaşatmaması açısından standart tutabilirsin. 2şer cm kestiğim Maydanoz sapı ekledim içine gözüme cok boş geldi yemek bir yeşillik oluştu. Hoş yanımda getirdim buöglen yicem. Baya yapmıştım bitmedi:)

Adsız dedi ki...

en güzel tiramisu tarifini sizin sitenizden alıp birkaç kez yaptım.sıra sarıyer böreğinde.acaba 2 3 kaşık yağ yeterli olacak mı.sonucu yazacağım teşekkürler

Adsız dedi ki...

baklava yufkası ile bende birkaç kez yaptım bu börekten.çok kıyır kıyır geldiği için.normal yufka artı baklava yufkasını birarada kullanıyorum.sanki daha iyi oldu.

nilgün dedi ki...

canım günaydın baklavalık yufkadan börek hakikatten süper oldu dün günümde bende yaptım tam not aldım teşekkürler tariflerin 10 numara,kremalı poğça tadını merak ediyorum bu konuda bana bilgi verirmisin,gerçekten kıyır kıyır oluyormu sevgilerimle........

mom dedi ki...

bende oglusumun dogumgununde yapmistim bu boreklerden, dedigin gibi cok begenildi
sadece fazla yagli geldi,hertarafini yaglamayinca yufka kivrilip bukulmuyor pek, yag yerine su yada yari yag yari su seklinde bir deneme yapicam
tesekurler bu guzel tarif icin

sevgiler

mrscoskun dedi ki...

bu tarifi cok ozel bir cay davetimde yaptim
herkes bayildi
ellerinize saglik!

tuba dedi ki...

sevgili müge.sürekli tariflerine bakan ve fırsat buldukça denemeye çalışan yeni bir okurunum.baklava yufkasını açtıktan sonra kalanları nasıl muhafaza edebilirim.yardımcı olabilirsen sevinirim.sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Öncelikle güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Baklava yufkasını açtıktan sonra hava almaması için çok iyi sarman gerekiyor.
Ben kendi poşetinin haricinde bir başka poşete de koyuyor ve ağzını sıkıca bağlıyorum.
Yinede kenarları hafif kuruma yapabiliyor.
İyi sarılmazsa tamamı kuruyup toz haline geliyor, aklında olsun :)

Sevgilerimle.

aykiz dedi ki...

Kiymami alip yufka secimine gectigim zaman, neyi sececegime bir turlu karar veremedim. Baklavalik yufka ve bir de boreklik yufka vardi. Ancak ikisi de AYNI incelikteydi ve citir citirdi. Neyse ben boreklik yufkayi sectim ve eve geldim. Aman Allah'im ne kadar cok ve inceydi, bir de ustune serit halinde kesilerek hazirlandigini gördügümde yeniden markete gitmemek icin kendimi zor tuttum.. sonra yufkalar ile mucadele verip neredeyse 6 kat yaparak rulo yapmayi becerdim. Kisa surede pisti ve tam not aldi. Evet fotograftakinin 5 kat buyuguydu ama tadi enfesti... :))

Tesekkur ederim...

tuba dedi ki...

merhaba müge.geçen gün yazdığım soruma cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.evime ilk defa gelecek misafirlerim için sarıyer böreğini yapmak istiyorum.önerebileceğin bir marka var mı?şimdiden çok teşekkür ederim.çok öpüyorum seni.sevgiler.tuba

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Tuba;
Marka olarak Yu-Ka kullanıyorum.
Bir çok marka denedim ve en güzeli Yu-Ka diyebilirim.
Marketlerde genellikle Segmen marka satılıyor ama kesinlikle önermem. Çok kalın ve lezzetsiz.
Bulabilirsen Yu-Ka al derim...

Çok sevgilerimle...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Müge börekler nefisti,
benim için kıymada yemek içinde sevilmeyen birşeydir ama bu börek içinde üzüm ile birlikte bambaşka idi. Geçen sabah burnuma kokusu geldi. Bugün yapacağım kısmetse:)

Adsız dedi ki...

Bu yılbaşında denedim ilk kez, bissür başka çeşit de hazırladım. Böreği ilk sardığımda pişirmeden önceki görüntüsünden sanırım en kötüsü bu oldu diye düşündüm. Ama pişir ikram ettiğimde herkes parmaklarını yedi neredeyse. Ev yapımı olduğuna inanamadılar, hazır aldım zannetiler.

Eşim ertesi gün yine istedi, ona yeniden yaptım. Denemeyenler mutlaka denesin derim..

Sizin de ellerinize sağlık...

sezen dedi ki...

müge hanım dün vişneli kekinizi denedim çok güzel oldu yorumumu yazmıştım ama göremedim. bugünde baklava hamurundan kıymalı börek tarifinizi denedim .ben normalinde normal yufkadan yapar çıtır olması içinde yaglardım.ama baklava hamurundan yaptım bu akşam tek kelimeyle muhteşem muhteşem .herkese tavsiye ediyorum. herhalde baklava hamuru kullanıcam artık. teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

müge hanım merhaba tarifinizi yarın ki misafirlerim için denemek istiyorum akşamdan yapsam yarın için sorun olur mu bu baklavalık yufkada?

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Böreği akşamdan hazırlayıp, buzdolabında bekletebilirsiniz. Dinlenince çok daha güzel oluyor hatta...
Ancak hangi tepside pişirecekseniz, o tepsi ile buzdolabına koymanızda fayda var, çok ince olduğu için taşırken yırtılabilir.

Şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler.

Zeynep'le Güne Merhaba dedi ki...

ben bir türlü vazgeçemiyorum şu baklava yufkası böreklerinden müge ablacım :))) enfeslerrr enfesss

Unknown dedi ki...

tarifinize dün akşam yaptım kocamın dogum gününe..
Gerçekten pastadam sonra ilk sırayı aldı lezzetde. Tşk ederim bu güzel tarif için. Ellerine saglık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin