KABAK DOLMASI'NA KİLİS YORUMU :)
Blogun Yöresel Lezzetler etiketinden Siret ve Filiz yenge sorumlu biliyorsunuz. Ailenin diğer hünerli bayanları... Birde Gülsüm teyze var, onun soyadı Hüner değil ama Karadeniz yemekleri kısmından o sorumlu :) Hani "Hünerli Bayanlar" derken, laf olsun diye koymadım bu ismi, arkamda dağ gibi bir ekip var, daha öncede çok kez bahsettim ama bir kez daha hatırlatayım dedim :)
Filiz Yenge; uzun zamandır blogda yöresel tarif yayınlanmadığını farkedip, bu nefis yemeği hazırlamış. Başlıkta da söylediğim gibi kabak dolmasına minik farklar getiren çok lezzetli bir yemek olmuş. Bana sadece tadına bakmak ve tarifi dikkatlice not almak, eşime de her zamanki fotoğraflamak kaldı.
Şıhıl Mahşi; Kilis'te genellikle taze acur ile yapılıyormuş ama İstanbul'da minik kabaklar ile de oluyormuş, birde "içine mutlaka kırık kudama (sarı leblebi) ekleriz" diyor Filiz yenge. Bu kısım sizin damak zevkinize kalmış.
Malzemeler
- 1 Kg. (mini boy) Kabak
- 100 Gr. (orta yağlı) Kıyma
- 1 Adet Soğan
- 2 Adet Domates
- 2 Adet Sivri Biber
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 8-10 Dal Maydanoz
- Tuz - Karabiber
- 1 Türk Kahvesi Fincanı Sarı Leblebi (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Kabakların kabuklarını incecik soyun yada kabak oyacağı aletinin arka tarafı ile kazıyın. Her iki şekilde de çok ince soymaya özen gösterin. İçlerini oyarak boşaltın.
- Bir tavaya çok az sıvı yağ koyun ve kabakları kızartın. Bir peçetenin üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.
- Soğanı ve biberleri minik minik yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını soyun ve yine minik doğrayın.
- Kıyma, soğan, biber, domates, kıyılmış maydanoz ve biber salçasını karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve leblebileri ekleyin.
- Karışımı kabakların içine doldurun. (kabak dolması yaparken harcın içinde pirinç olduğu için biraz gevşek doldurulur, şıhıl mahşi de pirinç olmadığı için kabakları aldığı kadar harç ile dolduruyoruz)
- Bir tencereye kabakları dik olarak dizin. 2 Su bardağı kadar su ekleyip, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynayınca altını kısıp 20 dk. kadar pişirin.
NOT : Şıhıl Mahşi daha hafif olması nedeniyle genellikle yukarıda yazdığım şekilde hazırlanıyormuş ama bir diğer yöntem harcını çiğden değil, karnıyarık harcı gibi hazırlamakmış, yani;
- Kıymayı, soğan ve salça ile birlikte kavurup, domates ve biberleri ekleyerek çok az pişirin. tuz, karabiber, leblebi ve kıyılmış maydanozu ekleyip altını kapatın. Soğuyan harcı kabakların içine doldurun ve yine dik olarak dizip, su ekleyerek pişirin.
18 yorum:
Bu lezzeti çok iyi biliyorum,tek kelimeyle nefis oluyor.Kilisli bir yengemden acurla yapılanını denemiş ve bayılmıştım.Şimdiler de uzakta olunca mahrum kaldığım bir lezzet:)))
Yapanların ellerine sağlık...
sevgiler
canım ellerine saglık hünerli bayanların on parmagında on marifet nazar degmesin öpüyorum seni
sevgili müge abla,
uluslararası arkadaşlık ödülünü en içten duygularımla takdim ediyorum.
Sevgilerimle,
Sanirim bir bilgi eksikligi var; kabak dolmasiyla sihilmahse birbirinden tamamen farkli iki yemek. Sihilmahsenin bu adi hakedebilmesi icin acurla ( ki bu acur tuylu acur olarak bilinir Kilis'te) yapilmasi sart ve bu acurlar dolmadan farkli olarak oyulduktan sonra doldurulmadan kizartilir. Bir de leblebi istege bagli degildir o da bu tarif icin olmazsa olmazdir.
Sevgiler
ipek
Sevgili İpek;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Yöresel lezzetler ile ilgili en sevdiğim kısım; tarifi yayınladıktan sonra yeni bilgiler öğrenmek oluyor.
Ancak tarifi dikkatle okursanız, kabakların oyulduktan sonra kızartıldığını, Kilis'te bu yemeğin acur ile yapıldığını ve mutlaka kırık kudama (leblebi) eklendiğini zaten belirtmişim.
Dolayısı ile bilgi eksikliği kısmını izniniz ile kabul etmiyorum.
Sevgilerimle.
ellerini sağlık çok güzel görünüyor:))
merhaba mügecim sana blogumda bir ödül var ugrayıp alırsan sevinirim sevgiler alkım
mugecım ellerıne saglık canım..bır yemek kıtabında görmustum ama cesaret edememıstım:))
uluslar arası kardeslık odulu dagıtılıyor zıncırleme bende sana verdım:))
yarım yazıyı eklıcem.ç..sevgılerle..
merhaba canım blogumda seni bekleyen bir ödül var ..sihirlimutfak.blogcu.com
Ben ilk defa böyle bir yemekle karşıkarşıyayım.Görüntüsü kadar lezzetide muhteşem olmalı .Ellerinize ve emeğinize sağlık
Mügecim çok değişik ve tabiiki çok leziz bir dolma..Yeni tatlar arayan benim için birebir..İlk fırsatta deneyip tadına bakacağım..
Ellerine sağlık canımcım,
Sevgiler...
Mügeciğim bloğuma gelirsen sevinirim..sevgiler...
Müge'ciğim,
Ben de meraklıyımdır yöresel lezzetlere. Ancak bu dolmayı hiç duymamıştım.
Evet, arkanda pek çok hünerli bayan var. Hepsinin ve tabii ki senin de ellerine sağlık.
Şu aralar acur bulabilirsem (orijinalini)denemeyi düşünüyorum.
Sevgilerimle,
Mügecim merhaba;
Yorumun ve güzel sözlerin için t. ederim.Gerçekten severek takip ettiğim,yeni tariflerini merakla beklediğim 3 isme vermeyi istedim bu ödülü.Sende bunlardan birisin.Her ne kadar tarifle ilgili sorum olmadığı sürece bloglara yorum yazmak gibi bir alışkanlığım olmasada sıkı takipcimin..Sevgiler...
Müge'ciğim emeği taktir eden sözlerin için çok teşekkür ederim...Krema tariflerini bir yazı altında toplamayı bende düşünüyorum. Hem kendime bir arşiv oluşturmak için, hemde denediğim ve iyi sonuç aldığım değişik krema tariflerim var.
Lütfen sende yayınla iyi bir kaynak olacağını düşünüyorum. Hemen hemen benimde bloğumun kuruluş amacı seninki ile aynı değişik lezzetleri insanlarla paylaşmak...Yazını merakla bekliyorum.
Sevgiler...
Muge'cigim,
Harika bir manzara, ellerine saglik. Ayrica asagida ki pastan da oyle, tek eklime ile nefis...
Sevgiler.
Canım, ellerinize sağlık yemeğinizin nefis bir görüntüsü.
Sevgiler...
değişik bir lezzet... bugün denedim ve gerçekten çok güzeldi...teşekkür ederim mügeciğim....
Yorum Gönder