27 Ağustos 2008

Mantarlı ve Dereotlu Pilav

Dereotlu Mantarlı Pilav

BAŞLI BAŞINA BİR ANA YEMEK...
Hani makarna benim için ana yemek demiştim ya, sonrada makarna küsmesin diye bulgur pilavına da benim için ikinci ana yemek demiştim :)
Şimdi bu pilava da ana yemek demek biraz komik oldu farkındayım :)
Ama bu pilavı anlatmak için, bir şeyler yazmak isteyince inanın aklıma başka bir tanımlama gelmiyor. İçindeki bol mantar ve mis gibi dereotu aroması ile çok zengin bir yemek oluyor kendileri.
Tarif; artık ismine aşina olduğunuz Ahmed'e ait, Tavuklu Spagetti'den sonra blogumda yer alan ikinci tarifi oldu bu.
Malum ramazan ayı yaklaştı hatta geldi sayılır, hepimizi iftar sofralarının tatlı telaşı sardı, iftar sofralarında her zamankinden daha özenli ve zengin içerikli yemekler pişirme arzusunda oluyoruz, bu nedenle bu pilav hepimizin sofralarına çok yakışacak diye düşünüyorum.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı (kaynar) Su
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 500 Gr. Mantar (1 paket)
  • 1 Demet Dereotu (15-20 dal)
  • 1 Adet Tavuk Bulyon
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1/2 Adet Limon

Yapılışı

  • Pirincin üzerine limonu üç dört parçaya ayırıp koyun ve 1 tatlı kaşığı tuz serpin, pirinçleri bir parmak şekilde geçecek şekilde kaynar su ekleyin ve 35-40 dk. su ılınıncaya kadar bekletin.
  • Mantarları yıkayın ve incecik doğrayın, bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile renkleri sararıncaya kadar kavurun. Mantarlar önce su salacak bir süre sonra suyunu çekecektir. Pişen mantarları bir kağıt havlu üzerine alarak, yağının süzülmesini sağlayın.
  • Islattığınız pirinci, musluğun altında kevgirden akan su berraklaşıncaya kadar yıkayın.
  • Ayrı bir kapta, kaynar su, bulyon, şeker, tuz ve ıslatmak için kullandığınız limonların suyunu karıştırın.
  • Zeytinyağını hafifçe kızdırın ve pirinçleri ekleyin, 4-5 dk. kavurun. Mantarları ekleyin ve çok az daha kavurun.
  • Kaynar su ile hazırladığınız karışımı ekleyin ve karıştırın. 3 dk. hızlı ateşte, daha sonra altını kısarak 10-15 dk. suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Pilavın altını kapatınca, incecik kıydığınız dereotunu ekleyin ve sadece üst kısmını hafifçe karıştırın. Üzerine bir peçete kapatın ve 10-15 dk. dinlendirin. Servis yapacağınız zaman karıştırıp, dereotlarının tamamen karışmasını sağlayın.

Servis Önerisi;

& Pilavı pişirip, demlendirdikten sonra bir borcama döküp, üzerine 1 su bardağı kadar kaşar rendesi serpin. Fırında 3-4 dk. kaşarlar eriyip, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin veya tek kişilik güveç kaplarına paylaştırıp, aynı şekilde üzerine kaşar rendeleyerek kişiye özel pilavlar elde edin :)

Dereotlu Mantarlı Pilav

NOTLAR;

& İlk pişirdiğimizde, fotoğraf açısından daha fotojenik olsun diye içine bezelye ekledik :) Tadı fena değildi ama ben sonraki pişirdiklerimin hiç birinde eklemedim. Renkli olmasını istediğimde, demlenme aşamasında, bazen 2 yemek kaşığı konserve mısır ekledim.

& Mantarı kavanozda satılan konserve halinde alırsanız, hem sarı rengi kaybolmuyor hem de kavururken su bırakmıyor, pilavın içinde daha hoş bir görüntüsü oluyor. Ben genellikle paket halinde satılanlardan alıyorum, kararmaması için ilk önce limonlu suda haşlıyor, sonra kavuruyorum. (Bu fikri çok severek takip ettiğim bir blogda okudum ama şimdi hatırlamıyorum, kendisi beni uyarırsa hemen linkini eklerim)

& Pirinci ıslatırken limon parçaları kullanmamız ve pişirme suyuna şeker eklememiz pilavın renginin beyaz olmasını sağlıyor, sadece bu pilav için değil, pişirdiğim tüm pirinç pilavlarında bu yöntemi uyguluyorum.

& Pirinci kavururken, kavrulduğunu anlamak için pirinç tanelerine dikkatlice bakın. Pirinç tanelerinin iki ucu şeffaflaşmış ve ortasında bir çizgi oluşmuş ise kavrulmuş demektir.

& Pilavı demlendirirken, üzerine çay kaşığı ile 4-5 parça tereyağda ekleyebilirsiniz, nefis oluyor. Ben son zamanlarda tüm yemekleri, makarna ve pilav da dahil sadece zeytinyağ ile yapıyorum.

& Bulyon tadını pilavda çok sevdiğim için, bazen 2 tane koyuyorum. Buzlukta hazır tavuk suyu küplerim var ise, iki küp tavuk suyu, bir adet bulyon ekliyorum, tavuk suyu kadar su miktarını karışımdan eksiltiyorum.

Tavuk Suyu Küpleri Nedir ? :

- Tavukları yada kemiksiz tavuk but aldığımızda çıkan kemikleri tuz ve karabiber eklediğim suda haşlıyorum. Tavuk suyu ılınınca, buz kalıplarına koyup, donduruyorum ve küpleri bir poşet içinde buzlukta saklıyorum. Fikir Portakal Ağacı - Hatice hanım'a ait...

19 yorum:

Yasemin dedi ki...

pilav kismi super ama mantar ve dereotu sanirim bu pilava biz ailecek agzimizi surmeyiz :))) ama ben yinede se yaptigin icin harka oldguna eminim :) optum gulooommm

Adsız dedi ki...

Pilavın ve dereotunun kokusu burnuma geldi desem inanır mısın? Çok severim çook, ellerine sağlık Sevgili Müge...

Esra Kars dedi ki...

Müge valla süpersin ne diyim. Bu sabah eşime "şimdiden düşüneyim pazartesi günü iftarda ne pişirsem diye" dedim. İşte buldum bile :)
Harika gözüküyor,ellerine sağlık canım.
Öptüm seni...

Pelin dedi ki...

Ben de yapmıştım bu pilavı.Gerçekten şahane olmuştu.Ama kaşar peyniri ile denememiştim.Ama şahane bir fikir.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

mügecim süpersin ya ramazan için iyi bir seçenek ramazanda insan degişik şeyler yemek istiyor tariflerin harika dereotlu pilav harika olmalı ramazanda bol tarif bekliyorum öptüm seni

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ama bu pilavv süpperrr ve gerçekten bir ana yemek olmuş. En kısa zamanda ddeneyeceğim ellerine sağlık canım!!!

Sevgier,
Evren

neslihan erzincan özgür dedi ki...

nefis bir pilav olmuş,mantara bayılırım,hiç pilavda denememiştim,iftar sofrasında şahane durur.eline sağlık.sevgiler...

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik nefis gorunuyor

şengül dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş mantarlı her şeyi severim mutlaka deneyeceğim
özellikle pratik bilgiler çok güzel olmuş elrine sağlık canım öptüm.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Gece gece ağzım sulandı yahu!
Mügecigim pilavı durduk yerde aramasam da, bazen boyle sebzeli tarifler çekiyor canım, bu yüzdn bu tarif tam bana göre:)Ellerine saglık.

Adsız dedi ki...

mügecim hayırlı ramazanlar sofranın bereketi her zaman bol olsun öpüyorum canım

Limonlu Kek dedi ki...

Hayırlı, bereketli, sağlıklı geçecek bir Ramazan diliyorum, sevgiler...

Saliha dedi ki...

canım ellerıne saglık..bayıldım ben buna..ne tevafukturkı bende dereotlu pılav yayınlamıstım kalblerımız birmiş:))
bunuda denerım ben artık..cok guzel olmus coookkk

Adsız dedi ki...

Çok beğendim. Özellikle pilavın üzerindeki kaşardan kabuğa bayıldım.
Off off, hangi birini deneyeceğimi şaşırdım ilk:)

Adsız dedi ki...

dün akşam misafirlerim için hazırladım onlarda çok beğendi gerçekten çok lezzetli bi yemek oldu... yanında ne yemek yapsam diye düşünenlere; tavuk çok güzel oluyor ;)

böyle güzel tariflerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim müge hanım....

Adsız dedi ki...

Dereotunu çok severim, ögrenciyim ve evde babam ve kardesime bu pilavi pisirdim bu aksam. çok begendiler,

paylastiginiz için tesekkurler

semoş hanım dedi ki...

değişik ve olağan üstü görünüyor. görüntüsü beni acıktırdı vallahi,, içimden bir ses bu pilavı yapıcam ve tekrar yapıcam diyo.. yarın ki menümde denicem.. ama sırrımı söylemicem tabi.. teşekkürler

Tarif dedi ki...

Değişik görüntüsü var. Ama oldukça leziz gözüküyor. Tarif paylaşımı için teşekkürler

LifeofUrban dedi ki...

Bugun arkadaslarima yapacagim, tesekkurler :)
iamthetourist.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin