26 Mayıs 2008

Ballı ve İrmikli Kek

Ballı ve İrmikli Kek

LİMON ve BAL SOSLU KURU REVANİ...
Bu keke isim bulmakta çok zorlandım :) Aklımda o kadar çok seçenek oluştuki, bende uğraşıp ikiye indirdim ve birini yukarı birinide aşağıya yazdım :)
Kek'in yapımı çok kolay, bildiğimiz kek yapar gibi ama lezzeti gerçekten çok farklı. Genellikle farklı ve lezzetli tarifler biraz el oyalıyıcıdır ya, bu kek için geçerli değil. Yerken, aynı anda hem limon kabuğunun tadını, hemde hindistan cevizinin tadını alıyorsunuz.
İrmikten dolayıda kek değilde şerbetsiz revani yiyormuşsunuz gibi. Hazır sıcaklar bastırmışken, bol şerbetli ve kalorili bir revani yemek yerine, yakın bir lezzet olarak önerebilirim sizlere. Ayrıca içinde şeker yerine bal kullanıldığı için, çocuklar içinde çok sağlıklı bir seçenek.
Nasıl anlattım ama? :) Yani bu kek bir ürün olarak şu anda satışa sunulsa hemen alırsınız değilmi? :))
Tarif; İş Bankası Kültür Yayınları - Dünyanın En Güzel Tatlıları kitabından. Bu kitap, aslında bana sevgili Ahmed'in yılbaşı hediyesi. Bu güne kadar sadece fotoğraflarına bakmıştım:)
Bende nedense, kitaplardan yapılan tarifler, helede yabancı kaynak ise ölçüler tutmayacakmış gibi gereksiz bir fobi vardır :)
Genellikle, yeni tarifleri ya bloglardan yada Lezzet ve Sofra dergisi gibi yerli kaynaklardan denerim. Bu kitap benim bu konudaki önyargımı kırdı diyebilirim, hem neredeyse bütün bloglarda bu kitaptan yapılmış tarifler gördüğüm için hemde
Yasemin şekerim bu kitaptan onlarca tarif yapıp, hepsinden de memnun kaldığı için.
E, bende ballı keki çok beğendim :) Demekki, bu kitaptan daha pek çok şey yapıp paylaşacağım ilerki günlerde...

Malzemeler
  • 4 Yemek Kaşığı (60 ml.) Bal
  • 3 Yemek Kaşığı (40 gr.) Margarin
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi ve Suyu
  • 2/3 Su Bardağı (150 ml.) Süt
  • 1 + 1/4 Su Bardağı (150 gr.) Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Çay Bardağı Hindistan Cevizi
  • 1/3 Su Bardağı (50 gr.) İrmik
  • 2 Adet Yumurta Akı
  • 3 Tatlı Kaşığı Susam

Yapılışı

  • Öncelikle küçük bir tavada, margarin ve 3 yemek kaşığı balı, çok kısık ateşte eritin.
  • Yumurta aklarını, mikser ile cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Toz malzemeleri (un, kabartma tozu, irmik, hindistan cevizi) birlikte bir kaba eleyin ve harmanlayın.
  • Süt ve limon kabuğu rendesini de tüm malzemelere (yumurta akları, margarinli bal ve toz malzemeler) karıştırın ve çok az çırpın.
  • Karışımı, katı yağ ile yağlayıp unladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz bir kaba dökün. (Ben 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullandım kitapta 20x20 ölçülerinde dikdörgen bir tepsi kullanılmıştı) Üzerine susamları serpin.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında 25-30 dk. üzeri turuncu bir renk olana ve batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Kek pişerken, bir kasede 1 yemek kaşığı bal ile 1 adet limon suyunu birlikte eritin. Kek fırından çıkar çıkmaz, ballı limonlu sosu üzerine gezdirin ve soğumaya bırakın.

NOT 1: Tarifin orjinalinde hindistan cevizi 1 çay kaşığı olarak verilmiş ama ben yanlışlıkla 1 çay bardağı olarak görmüşüm. Bu hali ile benim çok hoşuma gittiği için, tarifte de bu şekilde yazdım. Siz isterseniz damak zevkinize göre değişiklik yapabilirsiniz.

NOT 2 : Ölçüleri; ml. olarak tam tutturmak için, ekmek makinesinin ölçü kabını kullandım, sizin herhangi bir ölçü kabınız yok ise 200 ml. lik standart bir su bardağını kullanabilirsiniz.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

MÜGECİM BURDAN SÜPER GÖZÜKÜYO TADIDA MUTLAKA HARİKADIR SENİN VERDİGİN BÜTÜN TARİFLER SÜPER GÜZEL TARİFLER OLUNCA FORMUMU KORUMAK ZOR OLUYOR :) CANIM ELLERİNE SAĞLİK SEN BİR NUMARASIN

antepası dedi ki...

Bayıldım valla.Çok güzel görünuyor.Eline sağlık.

gülriz dedi ki...

Biz Ayvalıktı İzmirdi dolaşıp duruken, bizim hünerli bayan yine bütün hünerlerini döktürmüş. Bu arada telefonla konuştuğumuzda söylemeyi unuttum; seneye anneler günü 10 mayısta :))))))) Kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

Tebrik ederim yaptığınız herşey muhteşem görünüyor. Hangisine yorum yapsam şaşırdım bu yorumu bütün yaptıklarınız için kabul edin lütfen. Elleriniz dert görmesin hep böyle güzel yemekler yapsın inşalahh :)

Pelin dedi ki...

Mügeciğim eline sağlık.Tadının güzel olduğuna eminim.Ben de zaen şerbeti az revani severim:)
Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Muge'cigim,
Ne guzel olmus kekin.

sevgiler.

Feyza Fidan dedi ki...

Mügecim enfes bir kek olmuş, tadını çok merak ettim.Fotoğraflarda herzamanki gibi muhteşem,
Ellerine sağlık canımcım,
Öpüyorum seni..

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis bir kek olduğu her halinden belli oluyor..Ellerine sağlık canım..

Sosyete mantının methini çok duydum..Haklılarda ama..))


Sevgiler

Adsız dedi ki...

Blog inizla ilgili birkac sorum var. blogspot i kullanarak bloginizi nasil kisiselllestiriyorsunuz? giris sayfasindaki resim mesela...
Birde arsivi verirken resimleri nasil ekliyorsunuz?
Tesekkurler, basarilar...

Adsız dedi ki...

slm tarifleriniz cok güzel...profiterolu denedim herkes bayıldı teşekkür ederim...ellerinize sağlık...yalnız bu ölçü işini anlamadım bu kekte denemek istedim ama...

Müge Hüner dedi ki...

Sayın Adsız;
Teşekkür ederim.
Bu tarifte ölçüleri hem bardak-kaşık şeklinde hem de ml. cinsinde verdim.
Anlamadığınız nedir ?

aykiz dedi ki...

Müge Hn Merhaba..

Ben bugun tarifiniz denedim. Tarifteki ölcüleri milimetrik hesaplarla uyguladim. Dediklerinizden de hic cikmadim. Gel gör ki; kek firindan cikar cikmaz sosunu gezdirirken aklima bir sey takildi. Bir limon suyunu bir kasik bal keser mi? Biraz fazla gelir mi gelmez mi diye dusynurken kekimi sogumaya biraktim. Buyuk bir hevesle ilk dilimi agzima atmamla cikarmam bir oldu! Inanilmaz limonlu olmus ve hepsini doktum :( yenecek gibi degildi. Limonum da cok sulu bir limon degildi ustelik.. nerde hata yaptim acaba???

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Aykız;
Açıkçası keki dökmüş olmanıza çok üzüldüm.
Keşke gözünüze az göründüğü zaman biraz daha bal ekleseydiniz.
Bana göre tarif ekşi değil sadece mayhoş.
Tüm sütlü tatlılara, keklere, kremalara limon kabuğu rendeleyen ve mayhoş tatları seven biri olarak bu keki de çok sevmiştim.
Ama herkesin damak zevki farklıdır elbet, size ekşi gelmiş olabilir.
Başta da söylediğim gibi ziyan olmasına üzüldüm. :(

Sevgilerimle.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin