29 Nisan 2008

Klasik Yoğurtlu Kek

Yoğurtlu Muffin

KEK YOĞURT İLE YAPILMALI :)
Bu yazı ile arşivimde yer alan ve hepside benim için ayrı ayrı değerli sevgili keklerime biraz haksızlık etmiş olacağım biliyorum:)
Gelin görünki bu deneyimi yazmaz isem kendimi sizlere karşı sorumlu hissedeceğim :)
Gülme işaretlerinden de anlayacağınız üzere bu yazıyı yazarken, kendi kendime gülüyorum ve etraftandan yanlış ! anlaşılmamak adına elimle ağzımı kapatıyorum:)
Çünkü her zamanki gibi abarttım, sadece "kekinizi yoğurt ile yaparsanız daha güzel oluyor" u anlatmaya çalışıyorum:)
Pek çoğunuzun zaten bildiği bir şey bu ama bilmeyenlerde olabilir.
Geçenlerde, Fatoş'u eşi ve kızı ile ofiste ağırladığımızı anlatmıştım. Onlar gelmeden, bir gün önce ikram etmek için kek yapayım dedim. Malzemeleri hazırladım ama sütün kalmadığını farkettim (iyikide kalmamış) "yoğurtla yapayım bari ama inşallah güzel olur" diye çekinerek ekledim, sonuç; muhteşem...
Sünger gibi bir dokuya sahip, pufidik bir kek, üstelik harcından bir miktar çalıp:) içine kakao ekleyerek, 4 tane muffin yaptım, yinede, aşağıdaki fotoğraftada görülen, 24 cm. çapında kocaman kek oldu.
Daha önce yaptığım muffinler, ya istediğim gibi kabarmamıştı yada sert olmuştu, oysa bu muffinler üstlerinde minik tepecik oluşturacak şekilde :) kabardılar ve içleride yumuşacıktı. Ben şeker hamuru ile kaplayacağım için üstlerinden bir miktar keserek düzleştirdim.
Dikkatli okuyucular, "Fatoş'un kızı Alara değilmiydi?, Bu muffinlerde Buse yazıyor" diyebilir :) Aynı kek harcı ile daha sonra, doğduğu günden beri, elimizde büyüyen, benim için çok değerli prenses Buse içinde muffin yaptım. Alara için yaptıklarımı fotoğraflamayı unutunca, yazıyı Buse'nin muffinleri süsledi:)
Basit bir yoğurtlu kek için, bu kadar uzun bir yazı yazan ben, demekki yarın bir yaprak sarma yada cheesecake yapsam kimbilir neler yazarım:) Kınıyorum kendimi:)

Malzemeler
  • 4 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı Zeytinyağ
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket (80 gr.) Bitter Çikolata

Yapılışı

  • Yumurta aklarını, cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ayrı bir yerde yumurta sarılarını, şeker ile birlikte şeker eriyinceye kadar çırpın. Akları ve sarıları birleştirip, çok az daha çırpın. (vaktiniz az ise, yumurtaları ayırmadan, şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın) Yoğurt ve zeytinyağını ekleyip, tüm malzemeler karışıncaya kadar çırpın.
  • Toz malzemeleri bir kaba eleyin, üzerine minik minik doğradığınız çikolatayı ve sıvı karışımı ekleyin, bir kaşık yardımı ile çok az karıştırın. (Çok fazla çırparsanız, kekiniz sert olabilir)
  • Karışımdan 4-5 yemek kaşığı kadar ayırın ve katı yağ ile yağlayıp, un serptiğiniz kalıba karışımı dökün.
  • Ayırdığınız karışıma bir yemek kaşığı kakao ekleyin ve karıştırın (katı olursa 1-2 damla süt yada bir tatlı kaşığı yoğurt ekleyin).
  • Kakaolu karışımı, sade karışımın üzerine dökün ve bir bıçak yardımı ile şekiller verin. (Bknz. vişneli çikolatalı kek'in görüntüsü)
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 45-50 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Yoğurtlu Kek

21 yorum:

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

mügecim süpersin yazıyı okurken gülümsemedim desem yalan olur.aslına bakarsan bende pek yoğurt kullanmıyordum ama bu yazıdan sonra en azından 2-3 kaşık eklemeyi düşünüyorum.muffinlerin de kekinde süper cnm ellerine sağlık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Harikasin, hersey cok guzel elleriune saglik. Hizina yetisemiyorum.

Senin havuclu kekini yaptim, harika oldu, sagol tarif icin.

Guzel bir gun diliyorum ve sevgilerimi gonderiyorum.

antepası dedi ki...

Ben kek yaparken hep yoğurt kullanıyorum ama kalmamışsa süt kullanıyorum.Daha önce televizyonda yoğurdun içinde maya olduğu için kekin süt koyulana oranla daha fazla kabaracağını duymuştum.YA demek ki bu yoğurtlu kek muhabbetinde bir şey var utanmasam destan yazacağım:))Birde şöyle bir baktım filozoflaşmışım.

Unknown dedi ki...

Bende kek süt ile yapılmalı :)) diyorum...
Eskiden annemin yaptığı bir kek vardı yoğurtla yapılan o keki hiç sevmezdim,o zamandan beri beni kekte yoğurt kullanılması rahatsız eder oldu.Yani ortada bir teze dayalı denenmiş bir tecrübe yok :))

Adsız dedi ki...

mügecim yazdıklarını okumak bana çok keyif veriyor benım annemde keki sürekli yogurtla yapar yogurtla kekin daha güzel oldugunu söylüyor mügecim bu kadar marifetli olamanın sırlarınıda yazarsan sevinirim canım tarif için teşekkürler sevgilerimle

Selcen Şenocak dedi ki...

:) Süpersin
Ellerine sağlık, bende keklerde aslında yoğurt kullanmıyorum denemek gerek. Kek nefis görünüyor.

Sevgiler...

Ateş Mutfakta... dedi ki...

Mügecim yoğurt konusunda sana kesinlikle katılıyorum..Pratik keklerimi bende yoğurtla yaparım..Sünger gibi oluşuna bayılırım..Sütü ise meyveli keklerimde kullanırım..Yalnız şöyle bir durum var; Yoğurtlu kek yapıldığı gün tüketilmek zorunda..Ertesi gün çok sertleşir ve kesilirken dağılır..Sütle yapılan kek ise soğuyunca daha lezzetli olur..Birde içerisinde kuru meyve parçalarıda varsa hazır keklerden bir farkı olmaz..diye düşünüyoruuum..Ellerine sağlık hamarat hanımcığım..Sevgiler..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Keklerinden istiyorum bir de meşhuuuur kahvaltı sofralarından istiyoruuuummmm. Yeter artık hep bak hep bak işkence gibi ama aaaa :)

Ellerine, zevkine, sunumuna sağlık Mügeciğim, çok şirin duruyorlar. Ben de akşam anneciğimin gün misafirleri için hazırladım minicik kekler. Artık bütün kek yapamaz oldum.

Sevgilerimle...

Hülya dedi ki...

Çok güzel olmuş bu kekler ellerine sağlık.

gülriz dedi ki...

Kendimi çok dikkatsiz bir okuyucu ilan ediyorum; değil Alara-Buse eşleşmesini fark etmek, ben Buse'yi bile Müge okudum. Yok yok kınadım şimdi kendimi, zaten mızıkçıyım da :)))

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müge'cim ben de "kekin hası yoğurtla yapılanıdır" diyenlerdenim :)) Ellerine sağlık, çok güzel olmuş..

Gönül dedi ki...

:))))) hala gülüyorum.....süt iyiki bitmiş evde:))) ellerine sağlık canım benim harika görünüyor sevgilerimle ...öpüyorum

Cafe Gusto dedi ki...

Ben de yoğurtsuz yapıyordum ama artık deneyeceğim..Ellerine sağlık..sevgiler..

Adsız dedi ki...

Selam canım
emeğine sağlık
tariflerine bayıldım hemen
arkadaş listeme ekledim seni
görüşmek üzere
sevgiler...

hayat dedi ki...

Merhaba Müge bir kek bu kadarmı güzel anlatılır:) nefis görünüyorlar.Ellerine sağlık.
Sevgiler...

NiNo dedi ki...

en sevdigim klasik olanidir :D
ellerine saglik canim

Müge Hüner dedi ki...

Çok sevgili Arkadaşlarım;
Öncelikle tabiki sayfamı ziyaret ettiğiniz ve yorum bırakmadan gitmediğiniz için çok teşekkür ederim, elleriniz dert görmesin:)

Yoğurtlu kek konusunu çok çekinerek yazdım aslında ama şimdi iyiki de yazmışım diyorum, ne güzel sohbet etmiş olduk hepimiz fikrini söyledi:)
Tekrar teşekkürler.

Zerrincim, bir seninle anlaşamadık ama olsun:) Ben sütlü kekde çok severim:

Handancım;
Lütfen böyle sözler ile beni utandırma, ben marifetli değilimki bir sırrım olsun, uydurup uydurup yapıyorum işte basit şeyler.
Öperim canım.

ATHELIEN... dedi ki...

Merhaba,
Işılca Tatlar'ın kızıyım. Yoğurtlu kek tarifinizi bu gün deniyorum. Annemler bir süredir tatildelerdi. Bu akşam dönüyorlar. Akşam kahvaltı edilir, çay içilir düşü içindeler. Eminim, arabada sıcaktan da bunaldılar. Akşam kahvaltıda yemesi güzel olacaktır düşüncesindeyim. Hem de anneme sürpriz olur. Tarif gayet anlaşılır. Bizim evde de maalesef süt kalmadı. Ben de yoğurtla yapsam nasıl olur diye düşünüyordum. Yaptıktan sonra kekin fotoğraflarını çekip bloğumda yayınlayacağım. Bloğum İngilizce. Yine de fotoğraflarımı yayınladıktan sonra bir göz atarsanız beni çok mutlu edersiniz. Bu süper tarif için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ben ıslak kek yapmak istiyorum onun tarifinde 1 bardak süt yazıyor bn onun yerine ne kadar ölcüde yoğurt koyabılırım

SEVGİLERİM İLE...

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Süt yerine; 1 bardak yoğurt kullanabilirsiniz.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

sütüm kalmadığı için nasıl kek yaparım diye sitelerde dolaşırken tarifinize rastladım, iyiki de rastlamışım :)) harika oldu! teşekkürler..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin