05 Mart 2008

Çıtır Kase içinde Et Sote

Çıtır Kase içinde Et Sote

ÇOK AMAÇLI CİPS HAMURU :)
Başlık bütün yazıda anlatmak istediğimin kısa bir özeti, Hafta sonu misafirlerim için, çok abartıya kaçmadan, çorba, ana yemek ve pilavdan oluşan bir menu hazırlamak istedim.
Çok fazla çeşidin olduğu sofralarda nezaketende olsa her çeşidin tadına bakıldığı için, tatlar birbirine karışır gibi gelir bana. Lezzetli ama az çeşit olan sofralardan daha çok keyif alırım. Menu için bir hafta boyunca düşündüm :) Aklımda fikirler uçuşup, sürekli yer değiştirdi. Sonunda sade bir et sote yapmaya ve yemeği farklı bir şekilde sunmaya karar verdim.
Lezzet dergisinin eki; Güzel Şeyler'de yer alan "Çıtır kase içinde sebzeli et" tarifindeki çıtır kaseyi yaptım.
Tarifte; hamurdan bir kase hazırlanmış ve yemek içine doldurularak servis edilmişti. Ben aynı ölçüler ile yedi kase yaptım.
Sonuç, beklediğimden çok daha güzeldi. İçindeki malzemeler nedeniyle, lezzetli bir hamur olacağını tahmin ediyordum ama ev yapımı bir cips elde edeceğimi hiç düşünmemiştim.
Bu tarifi kullanarak; hamuru, bir dahaki sefere incecik açıp, kalıpla keserek, fırında kızartıp cipsler yapacağım. Salatalara süs olarak kullanmak yada atıştırmak için.

HAMUR KASESİ İÇİN;

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Çay Bardağı Su
  • 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 7-8 Dal Dereotu
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Yemek Kaşığı Çörek Otu
  • 1 Yemek Kaşığı Susam
  • 1 Yumurta Sarısı

ET SOTE İÇİN;

Malzemeler

  • 1 Kg. Dana Eti
  • 2 Orta Boy Domates
  • 1/2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • Kekik, Tuz

HAMUR KASESİ

Yapılışı

  • Öncelikle hamur malzemelerinin hepsini karıştırarak, kulak memesinden biraz daha sert olacak şekilde bir hamur yoğurun. Tuzu damak zevkinize göre azar azar ekleyin. Kullandığımız unlarda kıvam açısından farklılık gösterebileceği için, unuda azar azar ekleyin. Hamuru, yarım saat kadar dinlendirin. Fırına dayanıklı kaselerin dış kısmını katı yağ ile yağlayın ve hamuru oklava ile açarak kaselerin üzerine sıvayın. (Ben büyük kaseler elde etmek istediğim için, hamur ile mini tart kalıplarımın dışını kapladım, siz daha minik kaseler yapmak isterseniz, kalıbınızın iç kısmını kullanabilirsiniz) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dk. hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

ET SOTE

Yapılışı

  • Kuşbaşı doğranmış olan etlerinizi güzelce yıkayın. Suyunu çok süzmeden, bir tencereye alın. Yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Arada karıştırarak ve suyunu kontrol ederek (etler pişmemiş ama suyunu çekmiş ise 1 çay bardağı kadar kaynar su ekleyin, bu işlemi et pişene kadar tekrar edin) pişirin. Et pişerken üzerinde oluşan köpüğü bir kaşık ile alarak, atın.
  • Etleriniz pişince, bir kevgir yardımı ile temiz bir tencereye alın, 1 çay bardağı sıvı yağ ile orta ateşte karıştırarak kızartın. Domates rendesi, ve salçayı ekleyip, domateslerin çiğ tadı gidene kadar pişirin. Altını kapatıp, tuz ve kekik ekleyin.
  • Hem hamur kaseleriniz, hemde et sote soğuyunca, yemeği hamur kaselerinin içine paylaştırın. Servis etmeden önce üzerine biraz kaşar serpin ve 200 derece fırında ısıtın. Sıcak servis yapın.

36 yorum:

Unknown dedi ki...

Harika bir sunum çok beğendim çok farklı amaçlar için kullanılabilecek bir tarif Mügecim ellerine sağlık eminim misafirlerininde hoşuna gitmiştir...

melda dedi ki...

Müge süper görünüyor!
Ben de akşam yemeklerinde çok çeşit sevmiyorum. Az olduğu vakit herbirinin tadına vararak yiyorsun, ama çok olunca herbirinden azıcık alıp tadına bakayım desen bile tıkabasa doluyorsun :)

GANNE dedi ki...

Mügecim çok şık ve değişik bir sunum olmuş. Masa ve menü süper zaten. Akşam yemeği davetlerini de başarıyla yapıyorsun bence. Ellerine sağlık. Opuyorum.

SEDA dedi ki...

Ben de kitapçığı gördüğümde kesinlikle denenmeli dediğim bir tarifti çıtır kaseler. Çok şık olmuşlar. Ellerine sağlık.

İLKAY dedi ki...

Müge'ciğim yemek davetin çok hoş olmuş...sofran yemekler birbirinden güzel...bu tarifi de deneyeceğim...sevgiler,
ellerin dert görmesin...

Fulya dedi ki...

Elinize sağlık.Ne güzel bir sunum bayıldım.Et sotenin sunum şekline

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ay ne hoş bir alternatif buuuuuu. Bayıldım.....

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Harika bir sunum, çok beğendimmm...

Ellerine sağlık,

Sımsıcak sevgiler...

Gönül dedi ki...

mügeeeeeeeeeeeeeee canım benim bu negüzel bişi böyle ay bayıldım valla bebişim yaa...hamuru kasenin dışına sıvadınya çıkarırken zor olmuyormu ..kırılıp çatlamıyormu ..ay en ama ennn kısa zamanda denicem ben bunu bayıldım valla..davet sofraları için süper görüntü ve lezzet...ellerine sağlık tekrar şekercim:.....sevgilerimle kocaman öpüyorum

Müge Hüner dedi ki...

Zerrincim;
Aynen dediğin gibi, çok farklı amaçlar için kullanılabilir, hatta kahvaltıda içine peynir karışımları, yada soslu salatalar konabilir. Dip sos ile cips yer gibi. Konuştukça aklıma yeni şeyler geliyor:) Öperim canım.

Meldacım;
Evet, bencede, karıştırıp mideyi çorba yapmaktansa, tek bir çeşit yemekten bolca yemeyi tercih ediyorum bende. Sevgiler canım.

Fadimecim;
Çok teşekkür ederim canım, yavaş yavaş başladım işte hayırlısı bakalım. Öperim senide çok.

Sedacım;
Lezzet dergisi benim yeni favorim, yorumda da yazdım sana, "Güzel Şeyler" serisi oluşturmak için almaya başladım ama hem kitapçık hemde dergi çok hoşuma gidiyor. Sevgilerimle canım.

İlkaycım;
Çok teşekkür ederim, bu güzel sözler için. Umarım, dener beğenir ve kulaklarımı çınlatırsın. Sevgilerimle.

Sevgili Fulya;
Çok teşekkür ederim, sunumlara çok önem vermeye çalışıyorum. Beğenmene çok sevindim. Sevgiler.

Burçin şekerim;
Kesinlikle bol alternatifli bir sunum. Bayılmana çok mutlu oldum apla:) Öperim.

Rapunselcim;
Çok teşekkür ederim, beğenmene. Öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum canım.

Gönülcüm, cicim;
Sen hemen bekliyorum tarifi dedin bende yayınladım:) Hatta sen yorumu yazdığında ben yayınla tuşuna basıyordum tam, çok hoş bir tesadüf oldu, kalpler bir demekki:)

*Hamurları sıvamadan önce kalıbın dışını, katı yağ ile bolca yağladım (yağı eritip, fırça yardımı ile sürdüm)sonra hamuru sıvadım. Kesinlikle yapışmadılar, fırından çıkınca, daha sıcakken, bıçağın ucu ile hafifçe ittirerek çıkarttım. Soğuyunca kıtırlaşıp çatlayabilir diye düşündüm. Merak etme kolayca yaparsın şekerim. Öptüm seni.

Adsız dedi ki...

Söylenecek bir şey kalmamış, çok güzel olmuş, harika olmuş, enfes olmuş vs...

Feyza Fidan dedi ki...

Mügemm, harikasın..Çok ama çok şık olmuş bu kaseler..Bayıldım..Ellerine sağlık canımcım,
Öpüyorum seni..

Bu arada, aşağıdaki sofrana da hayran kaldım, sadece seyretmek bile insanın iştahını açıyor :)

Ateş Mutfakta... dedi ki...

Mügeciğim,
Canım benim harika bir şey olmuş bu yemek..Valla deminden beri hayran hayran resmi inceliyorum..Ellerine sağlık..Muhahkak en kısa zamanda yapacağım...Sevgiler..

Adsız dedi ki...

selamlar...

et soteyi severim ve nasil servis ettigin resmen sahane olmus, citir kase demek hehe cok hos fikir...

ellerine saglik canim, cok nefis olmus...

hoscakal, aysel

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

müge'cim bence süper birşey bu özellikle cips tarifi harika ,çocuklara cips almayı hiiiiç sevmiyorum eminim onlarda bayılacaklar buna ellerine sağlık.

etki alanı dedi ki...

Çok farklı görünüyor..
Son zamanlarda ziyaret ettiğim bloglar,beni adeta mutfağa davet ediyor..
Ama değişik tarifler nedeniyle giriyorum..
Bunu denemeye çalışacağım..
Kadınlar günümüz kutlu olsun..
TüTü

Adsız dedi ki...

Mügem, sen nasıl bir sofra hazırlamışsın böyle. ayol insanın köşesine kıvrılası geliyor... önce salatadan tırtıklayıp.. :) ki üzerindeki turp havucu yumurta sandım iyi mi :))

ellerine sağlık canım benim.

Ama bu çıtır kase olayına bittim. Mutlaka yapıp denemeli sonra bol bol yemeliyim. :))

öpüyorum yanaklarından.

sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Limonlu Kek;
Çok teşekkür ederim, ilahi çok alemsin, güldürdün beni, sağolasın.

Feyzacım;
Çok teşekkür ederim, yemek konusunda yeni yeni ısınıyorum mutfağa, bakalım inşallah başarılı olurum yakında:) Sofrayı beğenmenede sevindim, Öperim canım.

Kevsercim;
Çok teşekkür ederim, bencede dene, hem yapımı çok basit hemde çok havalı duruyor. Öperim canım.

Sevgili Ayselce;
Et soteyi bende çok severim, genellikle herkes sever diye düşünüp yaptım zaten ama sunum çok önemli tabi, bende bir şeyler katmaya çalışıyorum kendimce. Sevgilerimle.

Semracım;
Kesinlikle dene ama cips olarak yapacaksan, biraz tuzunu fazla koy. Kesin dışardan aldın sanacaklar:) Sevgiler.

Tütücüm;
Hiç sorma bende bu aralar o kadar tombik oldumki, yemek yapan blog komşularımı dolaşmıyorum kaç gündür:) Bende hepimizin kadınlar gününü kutlarım canım, çok çok öperim seni. Özledim valla.

Zerrincim, misim;
Çok teşekkür ederim, aman ne kadar güzel laflar bunlar, valla şımardım. Bu arada salata da yumurta süper fikir, ama sarısına yıldız şekli vermek zor olur, dur ben bu konuda biraz çalışıyım:) Öperim seni.

cekirdeksizuzum dedi ki...

davet sofraları için çok güzel bir tarif, hem şık hem farklı. ellerine sağlık

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Çekirdeksizüzüm;
Kesinlikle haklısın, şık ve farklı. Hemde çok pratik. Teşekkür ederim canım.

Adsız dedi ki...

ben bu sunuma bayildim:))) ama bir sey sormak istiyorum, etleri anladim da kaseleri nasil yediniz sonra ?? bicakla kesilecek bir kivamda mi oluyor, icini yiyip disini birakir mi misafirler?? cok mu sacma oldu bu soru :P ama cok begendim bu kaseleri ve kafama takildi bu kisim:)))

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Hande;
Beğenmene çok sevindim, ayrıca hiçde saçma değil sorun gayet mantıklı bende başka bir blogda görsem bu sunumu aynı şeyi düşünebilirdim :)
Kaseler bildiğimiz cips gibi kıtır kıtır olmuyor, bıçakla kesilecek kıvamda yumuşak oluyorlar. Birde içine sote koyup biraz fırınlıyoruz ya ısıtmak için, dibi iyice yumuşuyor. Eline alıp ısırarak da yenebilir, yada bıçakla rahat rahat kesip yenebilir. Şimdiden afiyet olsun :)
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Traifiniz süper .Vermiş olduğunuz cips tarifinden kaç kase elde edebilim.Teşekkürler.

karolin Bıçakçı

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Karolin;
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Bu hamur ile ortalama 6 kase çıkıyor. Ben fırına girebilen sütlaç kaselerini kullanmıştım.
Ama bir kezde muffin kalıbımı kullandım ve 7 adet elde ettim.
Yani 6-8 arası denilebilir.
Sevgilerimle

Unknown dedi ki...

merhaba. suan yemekteyiz programinda bu tarifi izledim ve hemen aramaya koyuldum ve sizi buldum supersiniz , hizir gibi yetistiniz, ellerinize saglikkk

reyyan dedi ki...

canım dün yemekteyiz programında bu tarifin mantarlısını yaptılar çok hoş bir görünümü vardı googleden aradım bide ne göreyim senin sayfan çıktı. sende eklemişsin sağolasın bende denemeyi çok istiyorum yalnız ben üç kişilik yapacağım ölçülerini ne kadar koymam gerek? beni bilgilendirirsen çok sevinirim.
sevgiler
reyyan.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Göknur;
Çok teşekkürler.

Reyyancım;
Bu ölçüler ile 6-7 kase çıkıyor. Demekki ölçüleri yarı yarıya azaltırsan 3 kişilik olur.
1 yemek kaşığı şeklindeki ölçüleri 1 tatlı kaşığı yapabilirsin.
Birde tam ölçü hazırlayıp, yarısını çiğ olarak buzluğa kaldırabilirsin.
İhtiyacın oldugunda çözdürüp kullanırsın geri kalanını.

Sevgilerimle

reyyan dedi ki...

o zaman ben yaptığımda yarı kısmını buzluğa kaldırayım canım. yarı ölçüye indirirsem belki ayarlayamam:(
cvp için tşkler. annem bendeyken yapayım diyorum inş güzel olurlar.
sevgiler.

reyyan dedi ki...

Canım tariflerinden yaptığım olursa meille bana tarifini gönderirsin değilmi? Çünkü yazılar kopyalanmıyor bende sayfamda paylaşmak istiyorum senden aldığımı belirteceğim zaten.
Benim meil adresi sayfamda mevcut. Ben o zaman söylerim yorumla sende Bir zahmet gönderirsin inş.

Sevgiler.

reyyan dedi ki...

Mügecim çıtır kasemi ekledim buyur gel bak.:)

Adsız dedi ki...

merhaba muge hanim,
gecen gun kesfettim blogunuzu ve ilk olarak bu citiri denedim.esim ve ben bayildik.ben v esim mesika yemeklerini cok severiz,evde de SIK SIK yapariz ama malesef hazir satilan tacoslar bizdeki lava ekmeginin biraz daha serti oldugu icin istedigim keyfi alamiyordum.bu citirlar kesinlikle tacos olarak kullanilabilir.
sevgiler

gülşah dedi ki...

bu yemeği burada yakaladığım için çok mutluyum,yemekteyizde tavuk soteli yspılmıştı ve sunum olarak şık yemekleri çok sevdiğim için bayılmıştım,tarifi hemen yazacağım ve en kısa sürede deneyeceğim:))

Adsız dedi ki...

sitenizi herzaman takip ediyorum. ve tariflerinizi güvenerek uyguluyorum. ben dün akşam denedim bu çıtır kasleri. gerçekten çok lezzetliler. bu çıtır kaseleri tavuk sote için kullandım. çok hoş göründüler.yalnız kalıp olarak kullandığım küçük güveçlerimin arkasına yağ sürmediğimden ilkini çıkartmak zor oldu çatladı. ama sonrakiler soğuyunca çok kolay çıktı. güzel tarifleriniz için teşekkür ederim. buket

Adsız dedi ki...

merhaba harika bir sunum. kaseleri 1 gün öncesinden yapsakta aynı sonucu alırmıyız acaba ?

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Hava almayacak şekilde saklarsanız neden olmasın :)

Sevgiler...

Hayatın Tatları dedi ki...

Çanaklar süper hem lezzetli hem şık. Dün akşam iftara gelen misafirlerim için bende 12 li muffin kalıbının tersi ile yaptım tam iftar tabağı için uygun büyüklükte oldu. Tüm hamuru merdane ile açıp yuvarlaklar kestim. 12 adet çanak çıktı. ellerinize sağlık süper bir paylaşım :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin