FARKLI BİR PİLAV DENEMEK İSTEYENLER İÇİN...
Uzun zamandır blogumun Yöresel Lezzetler bölümünü güncelleyemiyordum. Oysa yaklaşık bir yıl önce ilk blog yapma fikri ailenin hünerli bayanlarının, nefis yöresel lezzetlerini hem kalıcı hale getirmek, hemde sizlerle paylaşmak için oluşmuştu. Zaman içinde benim pasta ve kurabiye yapma merakım nedeniyle blog daha çok bu konuda ağırlık kazansa da Kilis mutfağınıda ihmal etmek istemiyorum açıkçası. Bayramın son günü Filiz yengeler'de Burak'ın doğum gününü kutlamak için toplandık.
Ben hemen pasta yapma görevini üstlendim, Filiz yenge'ye de "Sende yöresel bir şeyler yap, ihmal ettiniz ne zamandır bölümünüzü:)" dedim.
Sağolsun keşkek yapmış, birde tavuk suyuna terbiyeli bir çorba yapmışki, nefis bir lezzeti vardı. Her ikisinide sizlerle paylaşacağım, öncelikle kiminin damak zevkine uymayan, kiminin ise bayıla bayıla yediği keşkek ile başlayalım.
Malzemeler
- 1,5 Su Bardağı Aşurelik Buğday
- 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
- 1/2 Tavuk Göğsü
- 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
- 2 Çay Kaşığı Kimyon
- Tuz, Karabiber, Kırmızıbiber
Yapılışı
- Öncelikle nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda akşamdan ılık suda ıslatın ve bir gece bekletin.
- Bir tencereye tavuğu ve suyunu süzdüğünüz nohutu koyun ve üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip haşlayın. (Düdüklü tencerede yapıyorsanız, nohut fazla su çekmeyeceği için bu ölçü ideal, normal tencerede haşlayacaksanız, arada kontrol ederek, su azaldıkça aynı oranda kaynar su ekleyin)
- Nohut ve tavuk pişince altını kapatın. Tavuğu ayrı bir tabağa alarak ince ince didikleyin.
- Tavuk suyuna buğdayı, salçaları, baharatları ekleyin ve kısık ateşte buğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Buğdaylar pişince, ocağın altını kapatın. Nohutu ve bir tavada kızdırdığınız zeytinyağını ekleyin, çok az karıştırıp demlenmeye bırakın.
- Didiklemiş olduğunuz tavukları, bir miktar zeytinyağ ile bir tavada kavurun ve servis yaparken pilavın üzerine serpin.
15 yorum:
Keskegi bizde cok severiz, ellerine saglik canim, cok lezzetli ve cok SIK bir görünümü var.
Sevgilerimle
hasret
cok guzel gorunuyor afiyet olsun canim sevgiler
Mügecim merhaba
Açıkcası ben evlenene kadar keşkeğin adını bile duymamıştım ama eşimin memleketinde keşkek düğün yemeklerinin olmazsa olmazı...Yapanın ellerine sağlık...Sevgiler..
himm bu kilis usulu keskek resimden sanki bulgur pilavi gibim duruyor :) bizim keskekin apayri bir goruntusu vardir bi ara bende onu koyayim siteme bareee :) farkli keskekler :D ellerine saglik sizinkilerin bidenemmmm!!!
Keşkeğe bayılırım..Ama bizimki bundan oldukca farklı..Mesela salça bizde kullanılmaz..Senin yaptığından da İskenderuna her gittiğimde muhakakak yerim.Buda ayrı bir lezzet..Ellerine sağlık canım..Görüntü çok hoş..Sevgiler..
Babanemiiinnn keşkeeenin üstüne keşkekkk tanımam bennnnn !!!!
Her şeker bayramı yapılır bizde ama bizim yöreninki daha cıvık cıvık olur..Allam yemede yanında yat ! Sen bulgur pilavını bize keşkek die kakalıyo olmayasın Mügeecaannn :)
Bu tipinide Bakırköy'de ev yemekleri yapan bir yerde yemiştim , aynı lezzet değil ama kesinlikle güzeldi..
Bacım senin blogda çenem düşüyo benim..Gidiyim en iyisi yavaş yavaş
Hala yazıyorum..sustummmmm..gittimmmm
ben de eşim sayesinde tanıştım keşkekle. Uşakta özel günlerde yapılıyor. Onların ki daha sulu oluyor ve kırmızı etle yapılıyor. Ben sadece etlerini yiyorum. Alışkın olmadığım için pek sevemedim sulu sulu olmasını. Seninki benim damak tadıma daha uygun. Ellerine sağlık...
Müge'cim ne kadar güzel çekilmiş bir resim.ellerine sağlık cnm.
Keşkek denince bende akan sular durur..Ya yengene söyle bize de yapsın adaşım :) ya da kadıköy çiya'ya gidip keşkekimsi bir şeyler yiyelim.Çatlarım yoksa :)
Müge
Sevgili Hasret;
Çok teşekkür ederim, hem lezzetli hemde şık bulduğun için. Sevgiler.
Mutfakistan;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler.
Zerrincim;
Bende evlenene kadar hatta yiyene kadar duymamıştım, sadece annem bazen pilavı tutturamazsa, lapa olursa babam keşkek gibi olmuş derdi, sadece ordan biliyordum:) İlk defa tattım. Evet düğünlerde yapılırmış mutlaka. Çok teşekkürler canım.
Yasemin şekerim;
Koy tabi sende, farklı farklı yöresel lezzetler tanıyalım demi gülom? :) Öperim.
Kevsercim;
Keşkek biraz farklı bir lezzet, seven çok seviyor, sevmeyen hiç sevmiyor. Sen sevenler grubuna giriyorsun demek:) Sevgiler canım.
Burçi şekerim;
Çenen düşsün ona eyvallah, bu kısımdan memnunuz:) ama yengenin mis gibi keşkekine çamur atmayalım lütfen:)) ahh yaso hep senin başının altından çıktı bu! Kırk yıllık keşkeğe bulgur dedin oldumu şimdi?:( Öperim Burçi.
Sevgili Çekirdeksizüzüm;
Bende senin gibiyim açıkçası ben bu halini bile biraz sulu buldum, diri seviyorum demekki ben pilavı:) Keşkeği Kiliste aslında kırmızı etle yaparlarmış, Siret yenge söyledi ama burda tam istedikleri gibi et bulamadıkları için tavukla yapıyorlarmış. Etle de yapılışı aynı imiş. Sevgiler canım.
Sevgili Semra;
Eşim adına teşekkür ederim canım.
Adaş şekerim;
Sen iste yeterki, ben rica ederim yenge den senin için. Olmadı bu bahane ile buluşup gider yeriz, ne demiş bir bilen "Yemek bahane" :)) Öperim.
müge abla gene döktürmüşsün..:):)vala burda pasta tasarım die bi yerin önnden gecerken aklıma sen geliosun..:):):):):):)
ben düşündümde müge abla hani sen bana dedin ya fazla naz aşık usandırır die o aşık usanmasın:):):)
kurabiyelerini beklicem müge abla:):)
hımmmm bende keşkeğe bayılırım o nasıl bir lezzettir öyle..valla her yediğimde yedikçe yiyesim geliyor...ellerine sağlık yeavrım sevgilerimle hayde öptüm
Mügecim;
Bu şekilde yazman çok hoşuma gitti, çok tatlısın sen cidden. sen mail adresime bir adresini yaz bakalım ne yapabiliyoruz:)
Gönülcüğüm;
Seviyorsun ama kendine hakim ol yeme bakalım, termal şort operasyonu boşa gitmesin:) Rejimi bozmak yok! Heyecanla takipteyim:)
MUGECIM. COK NEFIS GORUNUYOR. EN KISA ZAMANDA MUTLAKA DENEYECEGIM. BU ARADA SENI BUGUN TANIDIM. COK MEMNUN OLDUM. BIZI TANISTIRAN DUYGUYA (DUYGU TICARET) ÇOOKKK TESEKKURLER
NESLİ EVECAN
ben karadenizliyim ve hic boyle keskek gormedim cok farli pilav gibi olmus bu keskek daha akiskan ve sulu olur
Yorum Gönder