DOMATES SOSU YATAĞINDA KEYİF YAPAN KÖFTELER...
Eminim bu yemeği lokantada yiyecek olsaydık, mönüyü elimize aldığımızda bu tarz bir isimle karşılaşırdık.
Hatta daha da uzun. "Çeşnili domates sosu yatağında, patates ve sos ile süslenmiş, baharatlı köfteler" gibi... :)
Ama biz süper bayanlar, eşlerimiz "ne yemek yaptın bu akşam?" diye sorduğunda, sadece "Hiiç, İzmir Köfte" diyoruz.
İzmir köfte benim köfte yemekleri içinde en sevdiğimdir, sosuna taze ekmeği bandırarak yemek ise apayrı bir keyif.
Yemeği yapmaya başlarken aslında köfteleri çanak şeklinde yapıp, sadece üstüne patates rendesi koyacaktım ama gerçek bir patates sever olan eşime bu kadarı yetmeyecekti. Bende her köftenin altına bir dilim patates koydum.
Birde bu yemeğin köftelerin üzerinde kavrulmuş ıspanak olanını yemiştim ki kesinlikle tavsiye ederim, ama eşim ıspanak yemediği için bu fikirde olamadı, hatta rendelediğim patatesi yeşil gıda boyası ile renklendirsem nasıl olur acaba diye düşündüm, sonuç olarak daldan dala uçuşan onlarca fikir sadece aklımda kaldı ve ortaya klasik İzmir Köfte çıktı...
Malzemeler
Köfte için;
- 500 Gr. Köftelik Kıyma
- 1 Orta Boy Soğan
- 1 Su Bardağı Çekilmiş Bayat Ekmek
- 1 Adet Yumurta
- 2 Yemek Kaşığı Domates Rendesi
- 1 Adet Sivri Biber
- Maydanoz
- Karabiber - Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Karbonat
- Köfte Baharı - Kimyon - Nane
Sosu için;
- 4 Orta Boy Domates (Rendelenmiş)
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay Kaşığı Şeker
- 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Çay Kaşığı Kekik
- 1 Paket Toz Bulyon
Yapılışı
- Kıyma hariç diğer malzemeleri robotta özleşene kadar çekin. Kıymayı ekleyip elinizle yoğurarak, köfteleri hazırlayıp büyükçe yuvarlaklar yapın. İster fırının ızgarasında isterseniz çok az yağ ile teflon tavada kızartın.
- Ayrı bir tenceredede domates sosunu (domatesin çiğ tadı gidene kadar, yaklaşık 20-25 dk.) pişirin.
- Bir borcama kalınca doğradığınız patates dilimlerini ve üzerine de köfteleri dizin.
- Çiğ patatesi rendeleyerek, biraz tuz ile karıştırın ve çok az yağ ile bir teflon tavada 1-2 dk. patatesler yumuşayıncaya kadar kavurun.
- Patates rendesinden köftelerin üzerine birer tutam koyun.
- Domates sosundan birer kaşık her birinin üzerine gezdirin ve kalan sosu borcama dökün. (Sos gözünüze az görünürse biraz kaynar su ve salça ile çoğaltabilirsiniz)
- 190-200 derecede önceden ısıtılmış fırında, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Köfteler ve rende patates, nemli ve yumuşak olsun isterseniz, pişme sırasında ara ara borcamdaki sostan kaşıkla yemeğin üzerinde gezdirin.
- Fırını kapatınca, üzerlerine ince bir dilim kaşar da koyabilirsiniz, ben genellikle koyuyorum, çok güzel oluyor.
24 yorum:
Böyle bir köfte tabağı ile Armağanın karşısına çıksam heralde sevinçten deliye döner, eğer yanında pirinç pilavı, salatası ve ayran ya da kolası da varsa, keyfine diyecek olmaz:)
Izgara yaparken etler yapışmıyor mu tele:( benim bu köftelerin yapımı ile ilgili tek derdim bu olur
Pınarcım,
Armağanı mutlu etmek ne kadar da kolay, demekki bize bir sonraki yemeğe gelişinizde menu tüm detayları ile belli oldu, tatlı olarakda fırın sütlaç yaptım mı tamam değilmi? :)
Izgara yaparken teli kullanmıyorum, borcamda kızartıyorum canım, üstü kızarınca çeviriyorum, hem yapışma derdi, hemde sıçrayıp bir sürü bulaşık çıkarma derdi olmuyor, tavsiye ederim.
öyel akşam yemekleri, toplanmalar. Bilmiyoruma artık nedir durum!!! Valla şu anda tukkandan yeni gelmiş, poposu açık bebi ile oturduk, köftelere bakıyoruz... Sevgiler ve saygılar diyorum...
Mügecim, baba evinden en çok özlediğim, anne yemeklerinden biridir köfte, çünkü ben çiğ ete dokunamıyorum pek, durum böyle olunca hazır köftelere kalıyoruz. Tarifini çok beğendim, anneminkiyle aynı, pişirme usulün vs. Eeee artık olsa da yesek demekten başka bir şey yok:)
Ellerine sağlık
Sevgiler
Ayşemcim,
Sen bebi demiyormusun benim içimin yağları eriyor :)Büyüsünde gelsin Müge Teyzesi onada yapsın inşallah, tabi o büyüyünceye kadar gelmeyeceğiniz anlamına gelmiyor bu..Her zaman beklerim.Sevgiler
Neslihancım;
Bende bu köftenin adına anne köftesi diyorum ve ne yaparsam yapayım, onunki gibi olmuyor zaten. Köfteyi ben robotta yoğuruyorum, sadece şekil vermek için ellemiş oluyorum, sanada tavsiye ederim o şekilde.sevgiler...
Ayyyy harika görünüyor canım. Pınar'lar gelirken ben de gelebilir miyim? :))
Bu arada ben de annem gibi köfte yapamıyorum. Her gelişinde hazırlayıp buzluğa atıyor sağolsun. Anne elindeki sihir geçiyor köfteye, biz de anne olunca belki köfteler daha güzel olur :)
Neslihancım, ameliyat eldiveni kullansan köfteyi ellerken? Faydası olur mu acaba?
Sevgiler, öpücükler
Şirineciğim;
Ne zaman istersen gel, başımın üstünde yerin var, dile benden ne dilersen. Anne köftesini şimdilik çocuk köftesi olarak yapıp yiyoruz, bakalım dediğin gibi anne olunca değişecekmi? :) Öpüyorum
:))) Fırın Sütlaç çok iyiydi.
Annem memlekette iken sütlacı kazan ile yaptı desem inanırmısın:) 5 kg sütten. Armağanı doğum gününde hediye olarak
Bolulu Hasan Usta'nın fırın sütlaç kazanının başına göndereceğim:)
Merhaba Blogunuz cok güzel... Tüm Hanimlarimizi www.Hanimlar.de.vu Adresine Bekliyoruz tabiki sizide.. Devam Dagitirsaniz Seviniriz.. Hoscakalin.
çoooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkgüzel harika süper resimiyle bile insanın canı çekiyor...
o kadar güzel anlatamam...
Evdekilerin tatilde olması nedeni ile yalnız kalmış, buzluktaki köfteleri kızartmak dışında ne yapabilrim diyen, yemek işinden pek anlamayan 28 yaşındaki erkek okuyucu bu güzel tarif için teşekkür eder.
Not: Köfteyi baştan yapmak yerine, daha önceden hazırlanmış deep-freeze bulunan köftelerden kullanacağım, e o kadar olur.
deneyeceğim inş güzel gözüküyo
ay çok şükür sonunda istediğim gibi bi tarif buldum ya hu (:
elinize, bloğunuza sağlık (;
en kısa zamanda deneyeceğim
kolay gelsin, keyifli mutfaklarınız olsun (:
Ace
ben yaptım süper oldu
ama bişi sorcam üstüne folyo kapatsak tepsinin olurmu ??
tarifleriniz süper..
teşekkürler..
Merhaba;
Tabiki olur.
Hatta daha iyi olur :)
Fırın köfteleri biraz kurutuyor, folyo ile yumuşacık kalır.
Hatta bende dikkate alacağım bu öneriyi :)
Sevgiler.
Gerçekten çok lezzetli bir tarif.3kez denedim sizin izmir köfte tarifinizi.Şİmdi de kendi blog siteme ekliyorum.Ellerinize sağlık.Yeni tariflerinizi de bekliyorum.
Nişanlım izmir köfte istemişti benden.
Ve ben bilmediğim halde biliyorum dedim. :))
Harıl harılş tarif aramaya başladım, fakat anlamayan şu halimle en güzel tarifin bu olduğuna inandım. :) Yaptım ve harika oldu. Usta bir aşçı sanıyor artık beni :P
Teşekkürler :)
bir izmir köftesini yapmaya çalıştım harika tat ordaya çıktı mükemmel birşey herkese tavsiye ederim teşekkürler...
Müge Hanım bu yemeği sabahtan hazıurlasak akşam gelecek misafirler için,köfteleri patatesleri kızartsak;sosunu pişirsek,borcama köfte patatesleri dizsek,akşama kadar bekletsek,sosunuda akşam fırına vermeden önce köfte patatesle buluştursak sizce yinede güzel olurmu?
birde bekletme işinde o üzerindeki rende patates işi aklıma yatmadı sanki rende patates kı*zartması akşama kadar bekleyince kötümü olur acaba?
bu konuda önerilerinizi bekliyporum,ben son anda hazırlık yapınca elim ayağıma dolaşıyorda:)
sevgi,ler...
Sevgili Gülşen;
Olur neden olmasın.
Ama ben patates kızartmasının beklemiş halini sevmiyorum, bayat bir tadı oluyor.
Bu yüzden İzmir köfte'nin hep, patatesini çiğden yaparım.
Köftesini önceden kızartabilirsin, sosunu da önceden pişirirsin, misafir gelmeden önce çiğ patatesle buluşturup, fırında yada tencerede patatesler pişene kadar pişirirsin.
En güzel böyle olur bence.
Üzerindeki rende patatesleri ise yapmak zorunda değilsin ben tamamen süs amaçlı yaptım onları :)
Müge Hanım bugün sirkeli patlıcan ve yanında izmir köfte yaptım,ve harika oldu:))ikisinede bayıldık,misafir gelincede yapmayı düşündüğüm için pratik olsun diye hazırlığını önceden yaptım,öğlen köfteyi hazırladım yuvarladım,ve az yağlı tavada pişirdim,patatesleri dilimledim ve borcama çiğ patates ve pişmiş köfteleri dizdim üstünü streç filmle sardım buzdolabına kaldırdım akşam için,patatesi rendeledim onuda pişirmeden streçledim,sosumu pişirdim onuda beklettim,akşam zaten dizilmiş olan köfte patateslerime rende patateslerimden pişirip üzerlerine koyup sosumu döküp fırına verdim,misafir gelincede aynı bu yolu izleyeceğim böyle çok iyi oldu:)
benim 16 civarı köftem oldu,bir parmak kalınlığında patatesleri dilimledim,yaklaşık 1 buçuk saati geçti patateslerimin yumuşaması,köfteleride iyiki tavada iyice pişirmişim öyle olduğu halde sanki azıcık daha erken alsam köftelerin içi pişmemiş gibi olacakmış,sizin kaç tane civarı çıkıyor acaba ?köfte acaba ben çokmu kalın yaptım patates ve köftelerimi?
son yarım saati üstünü folyo ile kapatarak pişirdim yoksa tepsim kuruyacaktı,en sonda kaşar koydum,köftelerim yumuşacıktı en çok buna sevindim,tarif için çok çok teşekkürler sevdiğim ana yemekler arasına girdi,sevgiler...
Müge abla,teşekkürler.
tesadüfen buldum blogunuzu ve o zamandan beri de takipçinizim :)..Bugün izmir köfte tarifinizi yaptım ve çok güzel oldu.yemek konusunda seçici olan dedem bile çok beğenerek yedi.Daha sonra sürekli iltifat etti.Ayrıca yayla çorbanızı bir de tavuklu spagettinizi de yaptım :)onlar da harika oldu. çook teşekkürler,iyi ki sizi bulmuşum ve iyi ki varsınız.her zaman başarılar..sağlıcakla kalın..
sibel...
Harika bir ana yemek tarifi. Tadına doyamadık. Çorbanın yanına bugünkü iftar yemeğimiz olarak 2.ye pişiyor. :)
Çok teşekkürler.
ya ben anlamadim karbonati koftenin harcinami koyuyoruz hic duymamistim...
Yorum Gönder