09 Nisan 2007

Lebeniye



KİLİS MUTFAĞINDAN NEFİS BİR YOĞURT ÇORBASI...
Lebeniye; Kilis mutfağının yüzlerce nefis lezzetinden biri. Basma yoğurt denilen, yöreye özgü süzme yoğurt ile yapılıyor. Basma yoğurt bulamazsanız, ekşi süzme yoğurt ile de yapabilirsiniz, yine çok güzel oluyor.

Malzemeler
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 1/2 Su Bardağı Süzme Yoğurt
  • 1/2 Su Bardağı Pirinç
  • 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
  • 300 Gr. Haşlanmış Et
  • 4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • Nane
  • Tuz

Yapılışı

  • Küçük kuşbaşı şeklinde doğranmış eti ve nohutu yaklaşık 1,5 Lt. suda haşlayın. Et ve nohutun pişmesine yakın pirinç ekleyin.
  • Kaynayan et suyundan 1/2 bardak alın ve robotta yoğurtlar ile birlikte çırpın. (Bu işlemi yoğurdun kesilmemesi için yapıyoruz.)
  • Yoğurtlu karışımı, kaynamakta olan çorbaya azar azar yedirerek ekleyin ve kısık ateşte 5 dk. kadar pişirin.
  • Altını kapatınca, ayrı bir yerde kızdırdığınız sıvıyağ ve naneyi üzerine gezdirin.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Istanbulda bilinmeyen bu yemek tarifini verdiğiniz için teşekkürler.Biriki ayrıntı ekliyeyim.
Nohutlar haşlandıktan sonra kabukları çıkarılırsa iyi olur.
Et olarak yağı ayrılmış kuzu eti kullanılmalı ve et haşlama sonrası el ile uzulamasına 2-3 cm lik küçük parçalara ayrılmalıdır.
Babamdan hatırladıklarım bu kadar.

Adsız dedi ki...

Ülkemizde, Kilis Mutfağının bir yeri var bu tartışılmaz. Hele, bir tartışılmaz bir şey var ki kendimce, Lebeniye Çorbası, çorbaların şahı.
Abartıyor muyum? bilemem.Sizler de güzel tariflemiş ve sunmuşsunuz. Emeğinize,elinize sağlık.

Müge Hüner dedi ki...

Akif Bey;
Hem ziyaretiniz hemde bu güzel önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Yorumunuzu klasik tatlardan yorum gelince yanıt yazmak için yazıyı açtığımda gördüm.
Gecikmeden dolayı çok özür dilerim.

Klasik Tatlar;
Size kesinlikle katılıyorum, bende Kilis mutfağı ile evlendikten sonra tanıştım ama tek kelimeyle aşık oldum. Tüm yemekler bir şölen bu mutfakta.
Güzel sözleriniz içinde çok teşekkürler.

emine yıldırım dedi ki...

hamur şekeri tarifi ararken,bloğunuzun güzelliğine vurulup gezinmek istedim ve büyük süprizlerle karşılaştım.ben Kilisliyim ve yemeklerden yok yok,görüntü lezzetini hissettiriyor ve resimleme gerçekten süper.bloğunuzun sadeliği ve güzelliği de göz kamaştırıyor,mutfak becerim pek yok bunu geliştirmek için şuanda internetten faydalanmaya çalışıyorum bundan sonra sizi takip edeceğim.başarılarınızın devamını diliyorum.saygı ve sevgilerimle.emine.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin