15 Mart 2013

Portakal Reçeli

portakalreceli

NİHAYET, MEVSİMİ BİTMEDEN :)
Bu portakal reçeli üzerimde nasıl bir baskı oluşturdu anlatamam :)
Geçen yazıda; "bir sonraki tarif; portakal reçeli olacak" dedim ya, demesemiydim acep diyorum şimdi :)
Sadece blogumu takip edenler konusunda rahatım, artık alıştınız benim uzun süreli güncellemelerime... :)
Ama diğer platformlarda Portakal Bahçem ile ilgili paylaşımlar yaptıkça; "Mügee nerede kaldı tarif" sıkıştırmaları epey çoktu. :)

Portakal reçeli tarifi; tahmin edeceğiniz üzere anneme ait. :)
Bir kaç hafta önce elinde minicik bir kavanoz reçel ile geldiğinde; "sizde pek reçel yenmiyor, o yüzden küçük kavanozla getirdim, bir kaşık yiyorsunuz zaten aylarca yersiniz" demişti. :)
Ama eşimde bende reçelden bir kaşık aldık ve reçel -inanın abartmıyorum- ertesi günü görmedi.:)
Annem bunun üzerine evde tekrar reçel yaptı ve yine bize getirdi.
Önce ikinci getirdiği reçelin fotoğrafını çekip, fazla bekletmeden onun ağzından tarif ile hemen paylaşayım istedim.
Sonra, tarifi illa kendimde deneyeceğim ve sorulan sorulara yanıt verebilecek halde olmalıyım takıntım nedeniyle anneme dedim ki; "anne bir kere de bizim evde yapalım, hem aşama aşama fotoğraflarını çekeriz, hem ben yapılışını görmüş olurum, şöyle bol fotoğraflı bir yazı ile yayınlarım"
Ama işte kazın ayağı öyle olmadı, benim müthiş yoğunluğum nedeniyle o reçel bir türlü yapılamadı.
Portakal Bahçem den sipariş verdiğim ve "kim bilir neler neler yaparım ben bunlarla" dediğim 9 kg. portakalda yendi bitti. :)
Sonunda annem olaya ciddiyetle el koydu, "ben yapacağım evde bir kez daha, sana da anlatırım, yayınlarsın. Gelen sorulara da ben yanıt veririm" dedi! :)
Nasıl tepki ama demir yumruk mübarek. :))
Yani bu tarifi bekleyenler bana değil anneme teşekkür edecekler efenim. :)

Portakal reçelinin malzemeleri bütün reçellerde olduğu gibi çok basit. Meyve, şeker ve su...
Yapılışı ise biraz zahmetli. Zahmetliden kastettiğim ise çok zor bir yapılışı olması değil, sadece portakalın sululuk oranına göre kıvamının değişmesi.
Mesela annem ilk denemesinde 3 su bardağı ile yapmış, kıvamını koyulaştırmakta çok zorlanmış. Tadı şahane idi orası ayrı :)
İkinci denemesinde 2 su bardağı ile yapmış ve portakalların suyu nedeni ile ilkinden biraz daha sulu bir kıvamı vardı.
Son denemede ise 1 bardak su ile yapmış, portakallar çok sulu olduğu için, en az su eklediği deneme bu olmasına rağmen, en sulu reçeli elde etmiş.
Burada da çözümü ertesi gün 10 dk. daha kaynatmakta bulmuş ve reçel hakikaten oldukça koyu idi.
Sonuç olarak annemin size bu reçel ile ilgili en önemli önerisi; portakalların sululuk oranına göre suyu eklemeniz.
Ben tarifi size 1 su bardağı ile vereceğim.
Muhtemel karşılaşacağınız durumları da yukarı da yazdım. Yani reçelinizin kıvamı size göre çok sulu ise, ertesi gün bir 10 dk. daha kaynatmanız yeterli. :)
Başka sorularınız olursa da hemen anneme sorup, yanıtlayacağım. :)

Portakal mevsimi bitmeden denemeniz ve sizinde bizim kadar beğenmeniz dileğiyle... :)

Malzemeler

  • 2 kg. (Washington, kalın kabuklu) Portakal
  • 1600 gr. (8 Su Bardağı) Toz Şeker
  • 200 ml. (1 Su Bardağı) Su
  • 1 Adet Limon Suyu (yaklaşık 2/3 Çay Bardağı)

Yapılışı
  • Öncelikle portakalların kabuğunu dikkatlice soyun. Oldukça ince soymanız ve beyaz etli kısma dokunmamanız gerekiyor. Bu aşamada isterseniz kabuklarını rendeleyebilirsiniz. Böylelikle oldukça ince soymuş olursunuz.
  • Kabuklarını soyduğunuz portakalları, öncelikle bol suda 5-6 dk. haşlayın. (su kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dk.)
  • Haşlanan portakalları dikkatlice içinde soğuk su bulunan bir kaba alın. (soğuması için) 10 dk. portakallar soğuyuncaya kadar soğuk suyun içinde bekletin.
  • Portakalları suyun içinden alın ve tel süzgece koyun, iyice suyu süzülünceye kadar bekletin. Kağıt havlu ile oldukça nazik bir şekilde kurulayın.
  • Kuruladığınız portakalları iri iri doğrayın ve en az yarım saat bekletin. (zaten bu sürede şerbetini pişirmiş olacağız)
  • Büyükçe bir tencereye şeker ve suyu koyun, orta derece ateşte 30-35 dk. şerbet kıvamı alıp hafif koyulaşıncaya kadar kaynatın.
  • Kaynayan şerbete portakalları ekleyin ve arada hafifçe karıştırarak (portakalları ezmeden) yaklaşık 1 saat kadar orta ateşte pişirin.
  • Reçelin kıvamını anlamak için 1 saatin sonunda bir kaşık kadarını bir çay tabağına koyup buzdolabına koyun. 3-4 dk bekletin. Çıkardığınızda koyu bir kıvama ulaşmış ise reçel olmuş demektir. Hala çok sulu ise biraz daha kaynatmaya devam edin.
  • Reçelin kıvamı istenilen koyuluğa gelmiş ise (ne çok sulu ne de çok koyu olmalı) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
  • Ocağı kapatın ve çok fazla beklemeden 10-15 dk. sonra reçeli kavanoza doldurun.
  • İyice soğuduğuna emin olduğunuzda da ağzını sıkıca kapatabilirsiniz.

40 yorum:

Unknown dedi ki...

harika bir tarife benziyor. sözüm için kendi ellerimle sizin birkaç tarifinizi yaptım ilk yapışımdı, riskliydi ama o kadar güzel oldukilerki... hatta o gün yengemin sizin kursunuza katılacağını duyunca ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. çok teşekkürler:)

Bak Bu Harika dedi ki...

en sevdiğim reçellerin başında gelir. Ellerine sağlık

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Ellerinize sağlık..Nefis görünüyor...
Sevgilerimle,

Bana da beklerim...:)

Unknown dedi ki...

be bu reçele bayılırım anneciğinin ellerine sağlık.

boncuk mutfakta dedi ki...

Annene ve sana çok teşekkür ederim.Ellerinize sağlık mutlaka yapacağım.
Sevgiler.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Mmmmm harika canim annenin senin eline saglik

Adsız dedi ki...

Tek sevdiğim ve yediğim reçeldir,anneciğimizin ellerine sağlık.Zaten büyüklerimizin bazı tariflerini göz bebeğimiz gibi korumalıyız.Teşekkürler ederim:)Melekper Akkuş

Yolcu dedi ki...

Tam da portakal reçeli tarifi arayacakken, hem de sizden böyle bir tarifi karşımda görünce çok mutlu oldum. Ellerinize sağlık. İnşallah deneme fırsatım olur:)

Satush dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Benim de çok sevdiğim bir reçel.Annenizin ve sizin ellerinize sağlık...
sevgiler

yasaminta kendisi dedi ki...

Merhabalar Müge Hanım, portakal reçelini bizde ailecek çok severiz. Ben de daha yenilerde yaptım yazın yiyelim diye:)Benim tarifim direkt kabuğuyla yapılan cinsten. Annenizin tarifi de harika görünüyor. Bir dahaki sefere böyle denerim artık:))

Unknown dedi ki...

Portakal reçelinin ayrı bir mistik havası ne bileyim ayrı bir asilliği karizması var sanki...Bizde çok severek yeriz...Ellerinize sağlık..

Sevgi dolu bir dünya bu dedi ki...

tam da mevsim sonu güzel bir tarif olmuş,elinize sağlık:)

Unknown dedi ki...

Merhaba,blognuzu severek izliyorum harika lezzetler yapıyorsunuz.Portakal reçeli de harika olmuş ellerinize sağlık.Bende sizi blogumda görmek istiyorum umarım kırmaz bize katılırsınız sevgiler:))

mutfakkimyası dedi ki...

Müge abla merhaba, tarifi tam da ben portakallar ile uğraşırken yayınlamışsın.

Ben de mevsimi geçmeden bi portakal şekerlemesi yapıp mutfak kimyasında yayınlayım diyorum ama ilk denemem koyu oldu ikincisi de istediğim kıvamda olmadı.

İş blogda yayınlamak olunca aynı senin hassasiyetindeyim. Defalarca dene resim çek :)

Portakalın kendisinin reçelini ise hiç denemedim (kabuğundan reçel yapmıştım) ama denersem başvuracağım adres hünerli bayanlar olacak. Annenin ellerine sağlık.

HamaratArkadaslar dedi ki...

Ellerinize saglık. Cok lezzetli görünüyor dogrus. Gerçi ben sizin tariflerinizi genel olarak cok seviyorum ve şimdiye kadar her yaptıgım tuttu ve güzeldi.
Portakalın zamanı geçmeden bende bir deneyeceğim.
Sevgiler
Emine

Adsız dedi ki...

merhabalar müge hanım,8 bardak şekere 1 bardak su demişsiniz daha önce hiç reçel yapmadım o yüzden acaba su az gelmez mi şeker yanmaz mı diye düşündüm? eriyor mu şeker cidden yanmıyor mu? cevabınız için teşekkürler şimdiden:)

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Hayır yukarıda da yazdığım gibi tam geliyor.
Ocağa şeker ve suyu ilk koyduğunuzda çok kısık ateş ile pişirmeye başlayın, şeker yanmadan su ile eriyor zaten merak etmeyin :)

Unknown dedi ki...

Merhabalar, bende dun bu tarifinize gore reçelimi yaptim ve gayet guzel oldugunu dusunuyorum. Hayatimda ilk kez reçel yaptim guzeldi... :) Tesekkur ederim sizede tabiki...

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Annecinin ellerine sizin de kaleminize sağlık canım:)
Portakal reçeli en sevdiğim reçeller arasındadır.
Sevgiler...

mine tozanlıoğlu dedi ki...

aaa evet ben de ne çok yapıyordum portakal reçelini bu sene yapmadım hiç sipariş verip yapsam mı acaba diye düşündüm nefis gözüküyor içine tarçın çubuğu atmak da yakışıyor portakal reçeline hııım sağlıklı, organik, ev yapımı daha ne olsun

Unknown dedi ki...

Recelı yaptım ama cok koyu oldu cozumu var mı?

Müge Hüner dedi ki...

Ceylan hanımcım;
Anneme sordum :)
Eğer koyu olursa (koyuluk durumuna göre) ortalama 1 su bardağı kadar portakal suyu ile bir süre (15-20 dk. gibi) kaynatması yeterlidir" dedi.
Sevgiler...

Fatosca Tadlar dedi ki...

Müge hanımcım ellerinize sağlık, portakal reçelini şimdiye kadar hiç denemedim ama tadına baktım :)))
Nefisss. İlk fırsatta mevsimi de geçmeden denemek istiyorum kısmetse...
Bana da beklerim: http://fatoscatadlar.blogspot.com/
Sevgiyle kalın....

Adsız dedi ki...

mūge hanım ellerinize saǧlık çok guzel tarifler paylaşıyorsunuz.Portakal reçelini denedim.Ìlk defa yapıyorum o nedenle çok başarılı olamadım.Görūntů kőtū:(( Esas reçel çok cok şekerli.Ne önerirsiniz?şekeri nasıl hafifletebilirim?Şimdiden teşekkūrler.....

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Şekerli kavramı her ne kadar göreceli olsa da :) bir önceki yanıtım sanırım sizin içinde geçerli olacaktır.
Reçeli; 1 su bardağı kadar portakal suyu ya da su ile bir süre (15-20 dk. gibi) kaynatmanızı önereceğim.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
eliflendimm dedi ki...

İnce kabuklu portakaldan yapsam olmazmı ki ;s

Müge Hüner dedi ki...

Elfmet;
Sanırım olmaz, portakalların kabukları soyulursa iyi oluyor çünkü.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

slm lar herkeze ben aksam oyle otururken aklıma geldı evde portakal vardı baktım yenmıyo cope gıtmesını de ıstemedım ,esıme sordum portakal recelı olurmu dıye yaparsan nıye olmasın hayatım dedı ,denıgm dedım ve yaptım ama ben lımon ıcıne ılave etmedım kıvamı fln herseyı cok guzel oldu hosumuzA gıttı ... ama lımonsuz olması bı zarar verır mı daha cabuk mu bozulur ? lımonun ıcınde ne ozellık tasıyo lutfen cbınızı beklırum karedsım ...

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Reçele eklenen limon, reçelin şekerlenmesini önlüyor ve daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.
Limon eklemediyseniz, buzdolabında saklamanızı ve mümkün olduğunca çabuk tüketmenizi tavsiye ederim.
Sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Ben kendim reçel yemem ama erkek arkadaşım sevdiğinden onun için yapıyorum.Az evvel verdiğiniz tarife göre pişirmeye calıştım. Ben suyunu biraz fazla koydum portakallarım cok sulu değildi..Kavanozlara doldurdumm..Mükemmel görünüyor..Umarım tadı da cok güzel olmuştur. Çok açık açık yazmışsınız her ayrıntısını..Ellerinize sağlık..

duyguu62 dedi ki...

merhaba bende portakal reçeli yapmak istiyorum o kadar tarif baktım ama en içime sineni sizinki oldu... ilk defa yapacağım olmaz diye tereddütlerimde var aslında sadece bir kavanoz yapmak istiyorum denemek için malzemeleri yarıya indirsem olurmu yarıya indirdiğimde su ve limonuda mı yarım olarak kullanmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim.

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba Duygu Hanım;
Evet tüm ölçüleri yarı yarıya azaltarak kullanabilirsiniz.
Gayet güzel olur reçeliniz.
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhabalar,
Bazi tariflerde receli portakalın kabu ile yapmışlar siz portakal receli yaparke kabuğunu kullaniyormusunuz? Ilk defa portakal receli yapacagim icin kafam karıştı;)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Müge hanim tarif için teşekkürler. İste aradigim tarifff ... Mevsiminde mutlaka deneyecegim. ;)

Adsız dedi ki...

İste aradigim tarifff... Teşekkürler.

lezzetliyemeklerperisi dedi ki...

süper olmuş elinize sağlık

Adsız dedi ki...

Muge ahnim tarifiniz icin tesekkurler ilk defa denedim portakal recelini mis gibi kokusu var . Portakalin kabugunu cok az rendeledim yaptim ama birde rendelemeden denesek aceba nasil olur .

shrbargon dedi ki...

Merhabalar..Benimki acı oldu.Acaba reçeli atmadan nasıl acılıgını alabilirim?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin