SES SES DENEME BİR İKİ… :)
Yukarıdaki cümleyi okurken, kalabalığın karşısında, aynı
zamanda pat pat mikrofona vuran, bir yandan da “acaba sesim gidiyor mu?” diye
şaşkın şaşkın bakan bir Müge hayal edin. :)
İnanın aynen o durumdayım.
Ses verenleri maillerden, yorumlardan duyuyorum ama ses
vermeyip sadece ziyaret eden, “bugünde yeni bir şey yok” deyip kızan
diğerlerini de, işte o elimde mikrofonla karşılarında durduğum kalabalık olarak
hayal ediyorum. :)
Oradasınız, biliyorum ama sıkıldınız, daha aktif, daha
sık güncellenen, yeni yeni denemeler yapıp, fikirler sunmaya çalışan bir blog
sahibesi istiyorsunuz.
Haklısınız. :)
Hiç bahanelere sığınmayacağım. Çok yoğunum, bayramdan bu
yana haftanın yedi günü çalışıyorum, gecem gündüzüme karıştı, mutfakta doğru
dürüst bir şeyler pişmeyeli günler oldu filanda demeyeceğim. :)
İhmal ediyorum ötesi yok, sırf blog uzun süre aynı
kalmasın diye gecenin bir yarısı kek pişiren Müge uzun zamandır yok. :)
Son yazılarımın tamamında sözler vermişim hep, şöyle
aktif olacağım, böyle sık yazacağım vs.
Bunu da yapmamaya karar verdim artık, üzerime gereksiz
bir sorumluluk yükleyip, blogumu hobi olmaktan çıkarıp, bir görev haline
sokuyor bu sözler.
Ne zaman fırsat bulursam o zaman yazacağım. :) Anlaştık mı? :)
İşte bu nedenle, Kıbrıs tatili fotoğraflarını düzenlemeyi
ve yayınlamayı beklemeden bu lezzetli açmaları paylaşmak istedim sizinle.
Kıbrıs’tan geldiğimden beri iki kez yaptım, severek yedik.
Bir türlü fotoğrafı çekilemedi yoğunluktan.
Önce gezi fotoğrafları yayınlarım sonra bir daha yapar,
güzel bir fotoğraf çekmesini isterim eşimden ve yayınlarım diye düşünüyordum
ama vazgeçtim.
Beklemeye gerek yok ve elimdeki fotoğraflarda gayet güzel
lezzetini yansıtıyor. :)
Açmanın yumuşacık, pufur pufur bir hamuru var. Çok el
oyalayıcı değil ve en önemlisi çok bereketli.
Hamuru ikiye bölüp, hem peynirli hem sade
hazırlayabilirsiniz.
Şekil olarak ben minik rulo yapıp, klasik açma şekli
verdim. Uğraşmak istemezseniz, direk top top hazırlayabilirsiniz. Aynı şekilde
peynirliyi de… İster içine peynir koyup yuvarlayarak isterseniz peynirli
rulolar yaparak. Dilim döndüğünce tarifte anlattım şekillerini.
Kuru maya; instant olduğu için, direk hamura
karıştırabilirsiniz aslında ama ben kendisine yaş maya muamelesi yapıyorum ve
ılık süt ve şeker ile biraz kabartıyorum, kesinlikle daha güzel oluyor bana
göre…
Tarifi temize çekerken fark ettim ki Gizem’de aynı
şekilde yapmış. E aklın yolu bir… :)
Şimdilik bana müsaade, biraz da diğer blogum ile
ilgilenip sonra işlere devam etmeye...Malzemeler
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
- ½ Su Bardağı (100 ml.) Zeytinyağ
- 100 gr. (yumuşak) Tereyağ
- 1 Şişe (200 ml.) Soda
- 1 paket Kuru (instant) Maya
- 2,5 Yemek Kaşığı (silme) Toz Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Tuz
- 4-5 Su Bardağı (yaklaşık 600gr.) Un
- 1 Tatlı Kaşığı Mahlep (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Ilık süt, şeker ve kuru mayayı bir yoğurma kabına koyun ve biraz karıştırın.
- Üzerini bir kapak ile kapatarak 10 dk. kadar bekleyin.
- Karışıma zeytinyağ ve erimiş tereyağını ekleyin, biraz karıştırın.
- Oda sıcaklığındaki sodayı açın ve tuz ile birlikte ekleyin, biraz daha karıştırın.
- Ayrı bir yere üç-dört su bardağı kadar unu eleyin.
- Elenmiş unu yavaş yavaş karışıma ekleyin ve bir yandan yoğurmaya başlayın.
- Mahlep ekleyecekseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz.
- Oldukça yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edin.
- Hamur toparlandığında un eklemeyi bırakın.
- Üzerini bir kapak ya da mutfak havlusu ile örtün ve mayalanması için, oda sıcaklığında, yaklaşık 1 saat dinlendirin. Mayalanması tamamlandığında hamur en az iki katına çıkmış olmalı.
- Hamuru limon büyüklüğünde bezelere ayırıp, her bezeyi rulo haline getirip hafif bir düğüm atar gibi şekil verin ve yağlanmış tepsiye dizin.
- Peynirli yapmak isterseniz; bezeyi yarım cm. kalınlığında açın, üzerine kıyılmış maydanoz ve ufalanmış peynir serpin. Hamuru rulo yapın ve 2şer cm. kalınlığında kesin. Parçaları yatay olarak yağlanmış tepsiye dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam, çörek otu ya da haşhaş tohumu serpin.
- Biraz daha mayalanması için açmaları tepside –fırına vermeden önce- yarım saat daha bekletin.
- Önceden ısınmış 180 derece fırında 25-30 dk. üzeri ve altları iyice turuncu oluncaya kadar pişirin.
44 yorum:
nefis gözüküyorlar..denenmeli en kısa sırada..sevgiler..
Yemede yanında yatttt.
ellerine sağlık.
Açmalar süper görünüyor,eline sağlık:) Bence de üzerindeki baskıyı atıp,canın ne zaman istiyorsa,ne zaman vakit bulabiliyorsan o zaman yaz.. Burası görev yeri değil ki, zaten yeterince itinayla yazıyorsun,biz de keyifle okuyoruz:)
Kocaman sevgiler..
Gül
Çogu insan vardir ne kadar ugraşır ama hiç sonuç alamaz. Masallah sizin elin ayarı çok güzel ve hepsi bir bir birinden güzel tatlar.
Bizim oralarda elinde beni olan kadın güzel yemek yapar derler. Kontrol edin elinizde veya elinizin bilek kısmında ben varmı...)))
Sevgiler..
Sevgili Mutfak Dili;
Öncelikle ilahi! diyorum güldürdünüz beni.
Ve şimdi de sıkı durun diyorum çünkü avucumun içinde kocaman bir ben var! :)
Üstelik bu ben doğuştan değil, sonradan oluştu elimde.
Ve bende kendim bileli değil evlendiğimden beri yemek yapıyorum :)
Yani bu ben olayında ciddi ciddi bir doğruluk payı var :)
Öpüyorum sizi
Sevgilerimle....
mügecim seni takip etmeyi seviyorum yni birşey olsun olmasın eskilerlede idare ediyorum bu açmanda çok güzel eminimki tada öyle çünkü senin tarifler tam kıvamında oluyor
ellerine sağlık
sevgiler:)
ellerine saglik.cok leziz gorunuyor.afiyetle
hemen yarin yapaagim ve mesaj atarim nasil oldugunu
ellerine sağlık müge ablacım ,nefis görünüyor,tarifini aldım bile..
slm Muge'cım açmalar gerçekten guzel gorunuyor ellerıne sağlık ılk fırsatta deneyıp yazıcam dıcem ama ben sonucu tecrubelerıme dayanaraktan yazayım arkadaşlar super olmuş mutlaka deneyın
Merhabalar,
Acaba yeni bir şeyler var mı diye hergün bloga girenlerdenim bende : Tarif olmasa da yazılarınızı okuyorum..
"Bundan sonra ki yazısında artık tarif verir" diyorum :)
Teşekkürler, Nefis görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim..
Sevgiler..
eldeki ben olayına katılıyorum, bu arada ben de yay burcumusunuz diye sormak istiyorum, son olarakta y
andaki ne aramıştınız kısmında bir sorun var sanırım.
yazinizi okuyupta yorum gondermemek mumkun mu ? gulmekten patladim Vallahi ! her ne ise cok lezziz seyler yapiyorsunuz bazen yorum gondermesem de taktir ediyorum yahu ! hi hi hi ! basarilar ! bir gözüm sizde haberiniz olsun bakin ha !...
Oh nihayet Müge Hanım. Uzun süredir meraktaydım açıkcası nerelerdesiniz diye. Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz. Açmalar nefis görünüyolar en kısa zamanda deniycem. Nur...
Sizin tarifleri çok seviyorum...sorunsuz oldugu ve lezzetli oldugu için...en çok yaptıgım havuçlu kekiniz:)) Tuzlu konusunda çok zayıfım..özellikle mayalı şeylerden bi korkarım nedense:)) bunu denicem...sevgiler
Muge hanım zaten insan vucudunda olusan bir çok ben doguştan olmuyormuş sonradan oluşuyor .
Avucunuzdakı benin işaretide de sonradan yemek güzel yemek yapacagınız anlamına geliyor.
Vallah ben ataları bazen eleştiririm. Bu defa bende onlara 100 üzerinden 90 verdim. Dogru demişler.
Sevgiler..
elerine saglık müge ablacım bekledım tarıfı yayınladınız kac gundur acıp bakıyorum acaba tarıfı yazacakmısınızdıye sonunda yayınlandı tesekurler :))
Özlüyoruuuuum....Yazilarini...tariflerini...sofralarini....SENI özlüyoruuuuum iste....
zehra
Merhaba Müge Hanım açmalar harika görünüyor. ben de ilk fırsatta yapıp sonucu paylaşıcam inşaallah. Yalnız size bir sorum olacak bu tarz hamur işlerinin fotoğraftaki gibi kızarması için üzerine sürdüğümüz yumurtanın içine bişey koymaya gerek var mı ?
nefissss görünüyorlar...hergün kendime söz veriyorum aç karnına yemek bloglarını gezme diye:( ...
sevgiler
mis gibi..ışıl ışıl...ellerinize sağlık..sevgiler
Hoşgeldiniz :)
Hemen yan taraftaki o sıcacık gülümsenizin olduğu fotoğrafla,elinizde mikrofon eşliğinde sizi zihnimde canlandırmak,ciddi ciddi sizinle karşılıklı diyolog halindeymişiz hissi verdi bana.:)
Zaten hayal edin demeseniz bile,o sıcacık cümlelerle insan kendisini koyu bir muhabbetin içerisinde buluveriyor..
Hem kızamayız ki size..:)
Sadece merakla bekleriz sizden haberleri,tarifleri..
Elleriniz,yüreğiniz dert görmesin..
Sevgilerimle..
beğendim en kısa zamanda denemeliyim
Merhaba, ellerinize sağlık hepsi çok güzel görünüyorlar. Ben de sizi beklerim bloğuma. Sevgiler.. :)
www.LensMarket.Com
Ya bir de o mahlep yok mu? Heryere yetiyor. fırından bile kokusu uzun süre çıkmıyor ve ben buna bayılıyorum:) Ellerine sağlık Mügecim:)
Bunu ortasından bölük sakallı yapsak bir de güzelce çay demlesek yanında ne güzel olur di mi:) Ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyorlar.
Merhaba. Tarifinizi görür görmez denemem gerektiğini düşündüm ve bu sabah kahvaltı için yaptım. Zor beğenen annem bile beğendi. Teşekkürler..
açmanı denedim her zamanki gibi tam kıvamındaydı:)teşekkürler ellerine sağlık tekrardan
bazen seni arkadaşımsın da her gün görüşüyormuşuz gibi merak ediyorum:)ne yapıyor diye çok özletme kendini
sevgiler canım.
Muhteşem muhteşem
mutlaka denenecek
Ellerine sağlık
Sevgiler
Kek, pasta yapmayi cok seviyorum ama hamur islerinden korkuyorum. Nedense hamurlarim bir turlu kabarmiyor.
Ama karar verdim sizin acma tarifini deneyecegim. Bu arada benim blogum 1haftalik, daha cok acemiyim ama sizin gibi birinin bir goz atmasina cok sevinirim. Bu arada ben sizin siteyi sessizce takip edenlerdendim ilk defa yaziyorum.
Allah yolunuzu acik etsin, sevgilerimle
(www.mutfaktahayalgucu.blogspot.com
harikaaaa
Merhaba Müge Hanım,
Tarifinize aynen uydum ve sodalı açmalarım 1 saat önce fırından çıktı. Tadları o kadar güzel ki, insanın yedikçe yiyesi geliyor! Denemeyi düşünen herkese hiç vakit kaybetmemelerini öneririm! :) Teşekkürler!
Muge Hanim merhabalar..
Tariflerinizi buyuk bir begeni ile takip ediyorum. daha once de size yazmistim ama bu sefer size bir sorum olacak! Yardimci olursaniz cok sevinirim! sizin pandispanya tariflerinizi aynen yapiyorum fakat tadi herseyi tam olmasina ragmen pandispanyanin ortasi icine cokmus oluyor :( bu konuda ne yapmam gerek acaba? renkliimutfak.blogspot.com simdiden tesekkurler
Müge hanım bu sabah kahvaltı için eşim ve minik kızıma sürpriz olsun diye erkenden kalkıp yaptım,çok güzel oldu.Ama pastane açması gibi yumuşacık puf puf değilde biraz sert oldu.Tarife aynen uydum ancak benim hamur beklerken 2 katına çıkmadı sanki.Yumuşacık olması için ne yapmalıyım,instant maya yerine yaş maya kullansak istediğim gibi olurmu acaba? Tariflerinizi sürekli uyguluyorum,süpersiniz.Teşekkürler.
Sevgili Burcu;
Yumuşaklığın kıvamı tamamen un ile ilgilidir.
Unu mümkün olduğunca az eklemelisiniz.
Çok yumuşak bir hamur olmalı.
Mayalanmadaki sorunda muhtemelen ortamın biraz serin olmasındandır.
Kışın bazen bende kaloriferin üzerine koyuyorum kabı o zaman daha güzel mayalanıp, kabarıyor.
Aklınızda olsun :)
Sevgilerimle...
Muge Hanim tekrar merhabalar..
benim mailime burcu hanima yazdiginiz cevabiniz geldi, zannedersem bir karisiklik oldu. Mumkunse sizi tekrar rahatsiz ediyorum ama pandispanya icin cozum onerinizi merakla bekliyorum.
renkliimutfak tekrar tesekkurler
Sevgili Sinem Hanım;
Herhangi bir karışıklık yok. Burcu hanıma kendi sorusunun yanıtını vermiştim.
Sizin sorunuzun yanıtı; pandispanya dosyasının altındaki yorumlarda mevcut aslında.
Daha önce pek çok kez benzer soruları yanıtladım orada.
Pandispanyanın çökmesinin sayısız nedeni olabilir.
Şu an için "direk şu olabilir" diye bir şey söylemem çok zor.
Sevgilerimle...
Bakar mısın bakar mısıııınnn :)
http://kirazzade.blogspot.com/2011/12/yumusack-mmmmmmsr-ekmegi.html
Muge hanim ben de acma tarifinizi yas maya kullanarak denedim,yumusacik oldular,tadi da cok guzel oldu,hatta yapisimin uzerinden 2 gun gecti hala yumusaciklar,tarif icin tesekkur edyrm,iyicalismalar:)
Sevgili Müge,sodalı açma tarifini denedim.Gerçekten harika oldu,yumuşacık ve çok lezzetli...Tadına bakan misafirlerimin de çok hoşuna gitti.Her gün merakla seni takip ediyorum.Yeni,farklı birşeyler var mı diye,ellerine sağlık.Bu güzel paylaşımların için bir kez daha teşekkürler...
mügecim açmalar şuan fırında pişiyor. hamur öyle güzel şekil aldı ve kabardı ki, tadına bile bakmadan yorum yazmak istedim.
senin tarifleri gözüm kapalı yapıyorum. çok teşekkürler :)
Müge hanım, kızımın doğum günü için menü oluştururken tarifinize rastladım.Doğum gününden öncede denemek istedim.Çalıştığım için ancak gece saat 11'de fırına verebildim ve üst kat komşumu kapımın önünde tabağıyla beraber buldum.Ertesi gün diğer komşularımdan şunu duydum 'dün biri bir poğaça yapmıştı've dün akşam tam üç tepsi yaptık.Çünkü 1 tepsinin yapılmasıyla bitmesi bir oldu.Menümü sitenizden oluşturdum.Sofranın bir fotğrafını da size göndereceğim inşallah.Emeğinize sağlık,teşekkürler...
Bende sizi sessizce takip edenlerdenim basarilariniz dilerim sonsuz olur ne güzel bir gurur bi bayanin böyle el emegiyle yükselmesi berlinden selamlar ......:)
Biliyorum şuan blogunuz ile uzun uzun ilgilenemeyecek kadar meşgulsünüz ve tatlı bir telaş içindesiniz :), Allah mutluluğunuzu sonsuza dek daim eder inşallah.
Bir süredir mayalı poğaça tarifi arıyordum, bugün bu tarifi denemeye karar verdim. Az önce fırından çıktılar ve 20dk içinde neredeyse tükendiler :)Ne yalan söyleyeyim, hayatımda yediğim en lezzetli mayalı poğaçalardan biriydi ve bu lezzeti 22 yaşında genç bir erkeğe bile yakalata biliyorsanız eğer, bu başarıda sizin de çok büyük payınız olduğunu düşünüyorum. Böyle güzel tariflerle biz takipçilerinizi ve bizim çevremizdekileri mutlu etmeyi başarıyorsunuz. Bana kalırsa işte bu yüzden çok seviliyorsunuz :)
Tarifi bizimle paylaştığınız için gerçekten tekrar teşekkür ederim. Bu mesajı ne zaman okuyabilirsiniz bilmiyorum ama ben yine de minnettarlığımı dile getirmek istedim.
Hoşça kalın.
Yorum Gönder