DİYET DÜŞMANI, KALORİ BOMBASI :)Sizi bilmem ama tahinli çörek deyince benim aklıma sadece böyle zararlı sıfatlar geliyor :)
Kalori deposu, yoldan çıkaran, rejim bozduran vs vs..
“E niye yaptın o zaman Müge” demeyin, “madem yaptın, eşe dosta ikram et, kendin niye bir oturuşta dört-beş tane yedin” hiç demeyin. :)
Tahin helvası, tahin-pekmez, Tahinli Kurabiye… Tahinin girdiği her şeyi seviyorum işte ötesi yok. :)
Tahinli Rulo Çörek çok ama çok uzun zamandır aklımda olan bir tarif. Yalan yok çokça da araştırmasını yaptım, sayısız dergi, kitap karıştırdım. İnternette uzun uzun aradım. Pek çok tarif okudum, inceledim.
Lakin hayalimdeki tarife ulaşamadım. Rulo çörekler hep rulo yapıldıktan sonra dilim dilim kesilen ve o şekilde pişirilen görüntüde idiler.
Benim hayalim ise; pastanelerde satılan tahinli rulo çörekti. Hani şu rulosunu koparıp koparıp yediğimiz, tel tel ayrılan, tahinin ıslak kıvamını değil sadece tadını hissettiğimiz…
Hatta işi iyice abartıp, bir pastane ile muhabbete girerek tariflerini istemeyi bile düşündüm.
Ama gerek kalmadı çok şükür :)
Birkaç gün önce internette; “pastanede satılanlar gibi tahinli çörek” şeklinde azimli! aramalarım sonucu “işte bu!” dediğim tarife rastladım.
Sevgili Aynur Arslan’ın blogunda yapılış şeklini de görünce; “tamamdır” dedim. Yapılış aşamaları kesinlikle ilham vericiydi çünkü. Üstelik diğer tüm tariflerin aksine margarin ile değil sıvıyağ ile yapılıyordu...
Ben hamurunda ve mayalanma aşamalarında bazı değişiklikler yaptım. Sarım şekli olarak ise en önemli önerim; rulo haline getirirken sıkı değil çok gevşek şekilde sarmanız.
Böylelikle mayalanma ve pişme sırasında yukarı doğru tepecik şeklinde değil, yanlara doğru genişleyerek, düz bir şekilde pişecekler.
Benim kullandığım tahin uzun zamandır kavanozda beklediği için inanılmaz sertleşmişti. İçine şeker ve birazcık ılık süt ekledikten sonra kavanozun içinde mikser ile çırparak ancak biraz yumuşatabildim.
Bunun tek iyi yanı; hamurun üzerine sert bir krema gibi rahatça sürebilmem oldu. Kenarlarından akma gibi bir sorun yaşamadım yani.
Eğer siz taze ve akışkan bir tahin ile yapacaksanız; hamuru rulo yaptıktan sonra, mutlaka uçlarını sıkıca büzün ve öyle mayalanmaya bırakın.
Bu tarifi en kısa zamanda şeker yerine pekmez ile deneyeceğim. İlk deneme orijinal hali ile olsun istedim :) Tahin pekmezli de muhteşem olacak diye düşünüyorum.
Hatta bu hamur aynı yapılışı aşamaları ile nutellalı ya da evde hazırlayacağımız bir çikolatalı krema ile de şahane olabilir.
Üzeri için isterseniz yumurta sarısı kullanabilirsiniz. Ben çok uzun zamandır ne böreklerin ne hamur işlerinin üzerine yumurta sarısı sürmüyorum, oluşan o ince kabuğun tadı nedense hoşuma gitmiyor.
Böreklerin içine ve üstüne sadece yağlı su, çöreklere de yoğurt ve pekmez sürüyorum.
Bu nefis çöreği; çocuklara bol bol, büyüklere azar azar ikram etmeniz önerisi ile tarife geçiyorum :)
Malzemeler
Hamuru için;
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Ilık Süt
- ½ Su Bardağı (100 ml.) Sıvı Yağ (fındık yağı kullandım)
- 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Şeker
- 1 Çay Kaşığı (silme) Tuz
- 1 Paket (instant) Kuru Maya
- 1 Adet Yumurta
- 4-5 Su Bardağı Un
- 1,5 Su Bardağı Tahin
- 2 Çay Bardağı (8 Yemek Kaşığı) Şeker
- 1 Yemek Kaşığı Yoğurt
- 2 Yemek Kaşığı Pekmez
- Susam
- Derin bir kapta 3 su bardağı un, şeker, tuz ve kuru mayayı karıştırın.
- Ilık süt, sıvıyağ ve yumurtayı ekleyin. Yoğurmaya başlayın.
- Azar azar un ekleyerek, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
- Hamurun üzerini örterek, 10-15 dk. dinlendirin.
- Dinlenen hamuru, limon büyüklüğünde 15 parçaya ayırın.
- İç harcı için; tahin ve şekeri iyice çırpın.
- Her parçayı, hafifçe unlanmış tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın.
- Üzerine tahinli harçtan, her yerine dağılacak şekilde, 2-3 yemek kaşığı kadar sürün.
- Hamuru rulo yapın ve uçlarını büzerek kapatın.
- Tüm hamuru bu şekilde tamamlayın ve yağlanmış tepsiye dizin.
- Üzerini örterek ılık bir ortamda 1 saat mayalandırın.
- Mayalanan ruloları, yaklaşık 50-60 cm. olacak şekilde iyice uzatın.
- Kendi etrafında çok gevşek bir şekilde sararak, yuvarlak rulo haline getirin.
- Hafifçe yağlanmış tepsiye 1 cm. aralıklar ile dizin.
- Üzerlerine yoğurt ve pekmez karışımından sürün ve susam serpin.
- Hiç bekletmeden 190 derece ısınmış fırında, 20-25 dk. üzeri ve altı iyice turuncu olacak şekilde pişirin.
19 yorum:
Bayılırım bende tahinli lezzetlere bu ara pişiremem ama istediğim kiloya indiğimde kutlama için yapacağım bundan seninde kulağını çınlatırım :)) Ellerine sağlık
Çok çok güzel görünüyor dolapta uzun süredir bekleyen tahin ve pekmez var eee bu tarifide okudum bana da yapmak ve yemek düşüyor. Ellerinize yüreğinize sağlık. FATMAZEHRA
Canım; çok lezetli ve güzel görünüyor,ellerine sağlık, öptüm......sevgilerrrrr....
nefis gözüküyor elinize sağlık,diyetim bitince kesin yapacağım tarif budur
Mügecim sen bir kahin falanmısın :)) daha dün içimden diyordum ki;'' ay keşke şu pastahane usulu tahinli çöreklerin sırrını bulsamda yapsam''.bugün tarifi görünce altın bulmuş gibi sevindim :)).tarif için tşk cnm.deniycem inş güzel olur.ellerine sağlık canım.
çok lezzetli görünüyorlar ellerinize sağlık sevgiler.
Hünerlim öncelikle o güzel yorumunla beni pek bir mutlu ettin...canimsin...bu cörege bende bayilirim ama dedigin gibi o rulolari koparip koparip tel tel ayrilan cinsini cok severim...hemen deneyecegim...süper, ellerine saglik, sevgiler
benim sayfamada beklerim
Sevgili Müge, gene yapmışsınız yapacağınızı tahinli çörekler muhteşem görünüyor.Eminim görünüşü kadar lezzetleride öyle olmuştur.Ellerinize sağlık..Sevgilerimle..PERİHAN
Tekrar merhabalar Muge hanim. Bu tarifinizde her zamanki gibi cok guzel gorunuyor. Bloguma birakmis oldugunuz yorumdan dolayi cok memnun oldum. Ayrica sicak yaklasiminiz beni cok mutlu etti. cok tesekkurler ediyorum. Basarilarinizin devamini dilerim. Ilerleyen gunlerde mutlaka sorularim olucaktir :) Sinem
Müge Hanım merhaba,
yapım aşamalarını okurken aklıma takıldı; her parçayı, pasta tabağı büyüklüğünde açın demişsiniz ya bu parçaların büyüklüğü ne kadar ya da kaç parça çıkıyor cevap verirseniz çok sevinirim. iyi günler...
Sevgili Yasemin Hanım;
Öncelikle dikkatiniz ve uyarınız için çok teşekkür ederim.
Tarifleri ne kadar detaylı yazmaya özen göstersem de bazen böyle unutkanlıklarım oluyor ne yazık ki:(
Hemen gereken eklemeyi yaptım.
Tekrar teşekkür ederim.
Sevgiler.
Siteyi uçurmuşsunuz. Resimler de çok başarılı. Takip ettiğim bir kaç yemek sitesinden biri. İyi çalışmalar dilerim!
oooooohhhh nihayet böreklerine falan yumurta sürmeyen birini buldum :D ben yumurta yemiyorum ve bana çok kokuyor yumurtalı şeyler. misafirliğe gittiğimde de hep daralıyorum. sana rahatlıkla gelebilirim demek ki :P Bu tarifi de en kısa zamanda deneyeceğim inşallah.
Müge Hanım,
Ben de tarifi denemeden bir şey soracağım, fotoğraftaki gibi yukarı doğru konik şekli hamurun içindeki maya mı sağlıyor?
Özlem Hanım;
Hamurdaki o konik kabarmalar benim isteğim dışı oluştu aslında. :)
Mayalanma süresini biraz uzun tutmuşum ve yukarı doğru kabardılar normalde pastanede satılanlr gibi düz rulo oluyorlar.
Şimdiden afiyet olsun :)
Sevgilerimle...
Daha onceki denemelerimdeki basariya dayanarak tahinli corek tarifini blogunuzdan aramaya karar verdim.tahinli corekleri az once firindan cikardim su anda yiyorum(birincisi elimde ama sanki 3-4 yolda gibi:))firinlarda satilanlardan cok daha guzel ,inanilmaz lezzetli ,temiz ve saglikli oldular. Tarif defterime ekleyecegim enfes bir tarif oldu.ellerinize ve emeginize saglik.
çok sevdiğim bir tat tarifi görür görmez denedim muhteşem oldu misafirlerim bayıldılar sayenizde mutfakta harikalar yaratıyorum çokkkkk teşekkürler sevgilerimle...
Mügecim bu harika tarif için çok teşekkürler. Hem yapması kolay hem sonucu şahane. Ben de bugün blogda paylaştım. Tekrar teşekkürler.
Yorum Gönder