20 Ocak 2011

Zeytinyağlı Pırasa

Zeytinyağlı Pırasa

DÜDÜKLÜ TENCERE İLE ÇOK PRATİK…
Soğuk günlerde sıcacık bir çorba ister insanın canı, sıcak günlerde ise şöyle buz gibi bir limonata ya da dondurma. Kış günü yediğimiz dondurmada güzeldir elbet ama içimiz üşür, sıcak bir fincan çay gibi keyif vermez çoğu zaman.
İşte bu kuralı bozan nadir yiyeceklerden biri pırasa bence…
Hava ne kadar soğuk olursa olsun, pırasa buz gibi soğuk yenince keyif veriyor bana…
Yanında mutlaka taze ekmek ve siyah zeytin ile birlikte…

İtiraf ediyorum ben gerçek bir pırasa sever değilim. Kayıtsız şartsız her şekilde yerim diyeceğim bir sebze değil kendisi. Şartlarım var :)
Bir kere kesinlikle zeytinyağlı olacak, salçalı olmayacak, rengi bembeyaz olacak, bol pirinçli, bol havuçlu olacak, yeşil kısmı az, beyaz kısımları daha fazla olacak, yumuşacık olacak ağızda krema gibi eriyecek, bir gün dinlenmiş ve kıvamı buz gibi soğuk olacak, son olarak kesinlikle üzerine limon sıkarak yenecek.
Nasıl? AB kriterleri gibi değil mi? :)
Bu kriterlerin hepsini başarı ile kim bir araya getirir, benim bu şımarıklığımı bir tek kim sızlanmadan yerine getirir, sorusunun yanıtı ise; tabi ki annem :)

Hafta sonu; “hadi yeni bir şeyler deneyelim” diye mutfağa girdiğimizde, önce bir buzdolabına göz attı annem, sebzelikte, benim alıp, sonrada unuttuğum bir şeyler var mı diye. :)
Her zaman olduğu gibi buldu da :) Pırasalı kiş yapmak için aldığım ama günlerdir öylece duran pırasaları…
“Kiş, miş anlamam ben, yapalım mis gibi zeytinyağlı pırasa olsun bitsin” dedi. Blogda pırasa tarifi olmadığı için hemen kabul ettim tabi :) Tarif olsaydı illa başka bir şey yapalım diye tuttururdum :)

Zeytinyağlı Havuç tarifinde uzun uzun anlatmıştım; pırasanın üzerinden havuçları ve pirinçleri seçtiğimi, sırf bu yüzden annemin bana zeytinyağlı havuç pişirdiğini ama yemeğe lezzetini veren pırasa olduğu için yerini tutmadığını…
Bu nedenle bizim tarif; bol havuçlu ve pirinçli siz isterseniz daha az kullanabilirsiniz.

Annemin tarifinin bana göre en can alıcı noktası; düdüklü tencerede pişmesi. Sebzelerin doğranmasından, tencerenin kapağını açıncaya kadar süre toplasanız yarım saat bile değil, üstelik bu süre içinde sizin çalıştığınız kısım en fazla 10 dk. :)
Düdüklü tencerede yapmak istemezseniz, aynı yapılış aşamalarını izleyip, kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirmeniz gerekiyor. Birde su miktarını birazcık daha arttırmanız.
Sizinde pırasa ile ilgili kriterleriniz benimle aynı ise; tam da mevsimi iken, deneyin derim :)

Malzemeler
  • 1 Kg. (ayıklanmış, doğranmış) Pırasa
  • 2 Adet (orta boy) Havuç
  • 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Pirinç
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Şeker
  • 1 Çay Bardağı (100 ml.) Zeytinyağ
  • ¾ Su Bardağı (1 bardaktan 1 parmak eksik) Su

Yapılışı

  • Pırasaların tepelerinden keserek, dış kabuklarını temizleyin. 2şer cm. kalınlığında doğrayın.
  • Havuçları da ince ince dilimleyin.
  • Tencereye sırasıyla; pırasaları, havuçları, yıkanmış süzülmüş pirinci, tuzu, şekeri, yağı ve suyu koyun.
  • Düdüklü tencerenizin derecesini ayarlayın ve orta ateşe koyun, buhar çıkışı olunca ateşi kısın ve 7 dk. pişirip, ateşi kapatın.
  • 10-15 dk. sonra kapağını açın ve biraz ılınınca servis tabağına alın. (Ben Karaca düdüklü tencerede 2 numaralı konumda pişirdim)
  • En az bir gece buzdolabında dinlendirin ve soğuk servis edin.

26 yorum:

aysemmutfakta dedi ki...

bu akşamki yemeğim.geçen gün pazılı mercimek çorbanızdan yaptım çok beğendik tşk ediyorum.anlatımınız çok güzel tüm ayrıntılar anlatılıyor ellerinize sağlık...

NİLGÜN dedi ki...

SLM;BİLDİĞİMİZ PIRASA DICEM AMA DIYEMIYORUM BAKSANIZA TABLO GIBI DURUYOR NE YAPTIN MUGECIM TEK TEK MI DIZDIN BUNLERI PES YA.....VALLA SUPER

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Bu lezzeti görünce bakarken bile insan doyar, emeğine ellerine sağlık Müge hanım. Sevgiler.

arzulanan tatlar dedi ki...

Sevgili Müge,
kriterlerimiz bire bir aynı. Bende bol havuçlu ve pirinçli, kesinlikle salçasız ve mutlaka zeytinyağlı olarak seviyorum. Senden farklı olarak pırasa ve havuçları verev kesiyorum. Daha şık geliyor gözüme.
Ellerinize sağlık, sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik Mügecigim, az önce biz de yedik kizimla pirasamizi... Ve aynin senin anlattigin sekilde düdüklüde pisirdim, tek fark, su yerine bir bardak portakal suyu kullanmam... Simsicacik bir dilim ekmekle, tadina doyum olmuyor degil mi? Öyleyse, size de bize de afiyetler olsun... Sevgilerimle, filiz

yonca dedi ki...

çok güzel görünüyor hergün yesem bıkmam dediğim bi yemektir aynı tarifle sadece soğan ekliyerek yapıyorum çok lezzetli oluyor bide öyle denemenizi önerim ellerinize sağlık..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben de hiç sevmeyenler grubundayım. hiç sevemedim pırasayı, ancak börekte falan yerim. ama evde seven olunca illa ki pişer. ben de aynen dediğin gibi pişiririm, salçasız, bol pirinçli, iyi pişmiş. yemesem de evdekiler güzel bişey yesinler di mi ama:)) ellerine sağlık

Zeynep'in Evi dedi ki...

çok güzel gözüküyor:)

lezzet sarayı dedi ki...

harika görünüyor ellerine sağlık.

canikom dedi ki...

keşke şuan yiyebilseydim....buz gibi bol limon ve pulbiberli olarak.............harika........

Adsız dedi ki...

Ben bayılırım. Aynen sizin AB kriteleri benim için de geçerlidir.
Ellerinize sağlık. Sevgiler

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım elelrine sağlık bol limonla hımm :)))

Ayşegül dedi ki...

Müge, bizim evde de aynen senin şartların geçerli.
Özellikle salçalısını gördüğüm zaman bana garip geliyor.

ŞIKELLA dedi ki...

bende sein tarifinle aynıyım bir tek farkım ben portakal suyu sıkarım içine
öylede bir dene istersen
çok güzel oluyor

KEYF-İ MEKAN (Nazife) dedi ki...

Müge Hanım ellerinize sağlık, zeytinyağlı pırasa yemeğini bir de pirinç yerine arpa şehriye veya kuskus ile deneyin vazgeçemeyeceksiniz. Ben yarım kg pırasaya 1 türk kahvesi fincanı arpa şehriyesi ya da kuskus ile yapıyorum şahane oluyor.
Ayrıca fotoğraflarda muhteşem, sevgilerimle...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili ŞIKELLA ve Filizcim;
Portakal suyu önerisi şahane!
Çok teşekkür ederim. Zeytinyağlı kereviz nasıl portakal suyu ile bambaşka oluyorsa eminim pırasada çok lezzetli oluyordur.
Bir sonraki yapışım; kesinlikle portakal suyu ile olacak.
Çok çok teşekkürler.

Sevgili Yonca;
“Pırasa zaten soğan” dedi annem koymadı, denemek lazım, aklımın bir köşesinde olsun bir soğan sever olarak :)

Sevgili Nazife;
Şehriye önerisi de çok hoş. Ama nedense pek tadını canlandıramadım zihnimde. “Kesin denerim” diyemiyorum :) Öneri için çok teşekkürler.

Ayrıca tüm güzel sözleriniz içinde çok teşekkür ederim.

Sevgilerimle.

Fransali Gelin dedi ki...

çok severimmmmmmm

Happy Mixy dedi ki...

merhaba,blogunuzu bugün bir dergide görüp incelemeye başladım ve çok fena olduğunuza karar verdim :D Nasıl güzel şeyler yapmışsınız ve yapıyorsunuz...Ellerinize sağlık.Gece gece yemek yapasım geldi ve birazda :/ böyle oldum :D Ben yemek yapmıyormuşum ki diye düşündüm :DD Biraz öğreneyimde mutfağıma şenlik gelsin:) Sevgilerimle...
http://www.happymixy.blogspot.com

Türkan dedi ki...

Merhabalar...Yemeklerinizde birincisi resimler çok canlı ve iştah açıcı oluyor.İkincisi anlatımınızdaki sıcaklığınız ve akıcılığınız da benim takip etme sebeplerinden.Benim uzun zamandır merak ettiğim bir konu var. Mutfakta, düdüklü tencereyi kullanma sıklığınızı sormak istiyorum,yada mutfakta işinizi kolaylaştıran pratik mutfak aletleriniz var mı bizimle paylaşabileceğiniz? Sevgiler....

Müge Hüner dedi ki...

Türkan Hanımcım;
Öncelikle söylediğiniz güzel sözler için çok çok teşekkür ederim.
Her zaman beklerim.
Mutfakta düdüklü tencereyi çok sıklıkla kullanıyorum. Yaprak sarma dahil, neredeyse tüm sıcak ve soğuk yemekleri düdüklü tencere ile yapıyorum.
Nutri Cook ile daha çok buharda haşlanmış patates yapıyorum.
Actifry’ı neredeyse her akşam patates kızartması için kullanıyorum. Sıklıkla biber ve havuçta kızartıyorum.
Onun dışında, Rondo ve buzluktakileri çözdürmek için mikrodalga fırını da çok sık kullanıyorum.
Aklıma gelenler bunlar.

Sevgilerimle

ESRA dedi ki...

PIRASAYI ÇOK SEVERİM MÜGECİM VE SIK YAPARIM.. BEN PORTAKAL VE LİMONU AYNI ANDA KULLANIYORUM VE BİRAZDA SUMAK EKLİYORUM.. SANIRIM EKŞİYİ SEVİYORUM..SEVGİYLE KAL..

Adsız dedi ki...

gercekten süper bir site

Ali Mustafa Yılmaz dedi ki...

Tarifiniz harika, benim bir sorum var. Kayınvalidem harika pırasa yapıyor, onun pırasasında pırasanın yaprakları da pişiriliyor (mutlak yeşil olmalı).
Yapraklar biraz daha sert olduğu için önceden soğanlarla pişiriliyor.
Bence pırasanın yapraklarında da vitamin var, demenenizi tavsiye ederim

Tarif için çok teşekkürler,

sümeyye dedi ki...

sevgili Müge,bu pırasa için sana birde içine portakal sıkmanı önericem aynı senin yaptığın gibi yaptım ve içinde taze portakal suyu,sofrada ortadaki can kase ekmekle sıyrıldı parmaklar yendi,hari bir tat veriyor.Seninde ellerine sağlık :)

Adsız dedi ki...

BEN SÖYLE YAPTIM; PIRASAYI DOĞRADIM; BİLDİĞİMİZ ŞEKİLDE VE TENCEREDE 2 PORTAKAL, 2 MANDALİNA SUYU İLE PİŞİRDİM, PİŞMESİNE YAKIN; AYVA (KÜP KÜP) VE AYVA (GENE KÜP KÜP) EKLEDİM; SONRA GENE BİRAZ PORTAKAL VE MANDALİNA SUYU EKLEDİM. SON OLARAK DA BULGUR İLAVE ETTİM. YERKEN ZEYTİNYAĞI EKLEDİM. (EVET YAĞI EN SON EKLEDİM Kİ PARLAK GÖRÜNSÜN DİYE) ÇOK LEZZETLİ OLDU.....

Gözde dedi ki...

Ben pırasaya zaten bayılırım ama buda enfes görünüyor ellerinize sağlık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin