GERÇEK PATLICANSEVER, KIŞIN BELLİ OLUR :)
Gelecek yorumları şimdiden peşinen kabul ediyorum, bu bir yaz mezesi, evet...
Ama tarifi görür görmez vuruldum. Sağlıklı yaşam, mevsime uygun sebze tüketmek, mümkün olduğunca kızartma yapmamak, hepsi de dikkat ettiğim konular inanın.
Ama, ama lütfen, bir kereden bir şey olmaz değil mi? :)
Yazın haftada en az dört kere çeşitli şekillerde patlıcan tüketen biri olarak, tarif pratik ve sık yapılacaklar kısmında yer aldı bile.
Tarif; Lezzet dergisi, Aralık/2009 sayısı ile verilen; Altın Mutfak kitapçığından.
Uzun zamandır hem evde çok fazla biriktiği, hem de tarifler çoğu zaman aklıma yatmadığı için dergi almıyordum, malzemeler ve yapılışı arasında öyle kopukluklar oluyorki, bazen şaşıp kalıyorum.
Ben blogumda tarifleri, çok detaylı ve yapacak kişiyi, o tarifi daha önce yapmamış kabul ederek anlatmayı sevdiğim için sanırım, dergiler bana bu anlamda biraz özensiz geliyor artık.
Geçen ay fikrimi değiştiren ise, blogunu büyük bir keyifle takip ettiğim, sevgili Tijen'in dergide yer alması oldu.
Şubat sayısını ise şimdiden ayırtsam mı? diye düşünmeye başladım, süper bir aşçıdan, süper tarifler olacak çünkü, kim olduğunu söylemeyi kendisine bırakıyorum, şimdilik sürpriz :)
Tarife dönecek olursak, üzerinde pek değişiklik yapmadığım ve hem görüntüsü hem de lezzeti ile benden tam not alan bir meze.
Süzme yoğurt kullanmak şart, malzemenin içinden akmaması gerekiyor çünkü. Tuz ve sarımsak miktarında damak zevkinize göre değişiklik yapabilirsiniz.
Biberleri kendiniz közlemek yerine konserve kullanacaksanız, tuz eklerken özellikle dikkat edin.
Ilık olarak yendiğinde çok lezzetli ama bir kaç saat önceden de hazırlayıp, masanıza ekleyebilirsiniz, gayet güzel oluyor. Ben kalan bir taneyi ertesi gün yemiştim, hala fena değildi :)
Tamam kabul ediyorum, ben bir patlıcanseverim :)
Malzemeler
- 3 Adet (ince - uzun) Kemer Patlıcan
- 3 Adet (iri) Kırmızı Biber
- 3 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
- 2 Diş Sarımsak
- Tuz, Kekik
- 8-10 Adet Taze Soğan Sapı
- Sıvı Yağ (kızartmak için)
- 2 Adet Yumurta
- 1 Kase Galeta Unu
Yapılışı
- Patlıcanların kabuklarını soymadan, boylamasına ince ince dilimleyin. (İlk ve son dilimde mümkün olduğu kadar, kabuğunu soyar gibi ince dilimlerseniz, 3 dilim elde edersiniz)
- Dilimlediğiniz patlıcanları, yarım saat kadar tuzlu suda bekletin, suyunu süzüp, nazikçe sıkarak fazla suyunu alın ve br peçete üzerinde 3-4 dk. bekletin.
- Yumurtaları çırpın.
- Galeta ununun bir kısmını, biraz tuz ekleyerek, düz bir servis tabağına koyun. (azaldıkça yenisini ekleyin)
- Bir tavaya, bir parmak yüksekliğinde sıvı yağ koyun ve kızdırın. Yağ kızınca ocağı orta ısıya getirin.
- Patlıcanları önce, yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp, kızartın.
- Bir peçete üzerine alarak, fazla yağının çekmesini ve soğumasını sağlayın.
- Biberleri fırının ızgarasında (yada arzu ettiğiniz şekilde) közleyin. Kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın ve iri iri doğrayın.
- Ayrı bir kapta, süzme yoğurt, tuz, kekik ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Biberide ekleyip çok az daha karıştırın.
- Taze soğan saplarını süzgece koyup, üzerine kaynar su dökün ve yumuşamasını sağlayın.
- Patlıcanın ucuna, bir yemek kaşığı kadar yoğurtlu harç koyup, nazikçe sarın.
- Sarmayı; soğan sapı ile bağlayıp, kurdele yapın.
26 yorum:
Patlıcanlı herşeyi çok severim müge dediğin gibi bir kereden bir şey olmaz, deneyeceğim bende off karnım mı açıktı ne ??
Mügecim harika görünüyor.Ayrıca çokta lezzetli.
İkramlık olarakda görseli çok şık bir tarif.Ellerine Sağlık
Mügee bu çoooook güzeeeeel.
ellerine sağlık
Vallahi bu tam benlik olmus.Tarifi hemen aliyorum.Tesekkürler
ellerine sağlık, harika görünüyor
ımmm, ben bu tadı biliyorum, türkmenistan lı teyzelerim de yapıyor bundan, yalnız içine biber yerine bol maydanoz koyuyorlar
mügecim ellerine saglık tatlım
bende bir patlıcan severim yaz kış yerim hiç sorun degil :))
davet masalarında super bir secenek olur. tarifi not ettim izninle
sevgiler
O nasıl bir güzellik öyle..Eminim tadı da muhteşemdir :) İlk fırsatta deneyeceğim.Teşekkürler
Ellerıne sağlık nefis tek kelıme ile..
Sevgilerle..
ayy bayıldım buna,favori tariflerim arasına gireceği kesin görünüyor,en kısa sürede deneyeceğim,hem sunumu çok şık hemde bende patlıcanı çok severim:))
ellerinize sağlık.ilk bakışta hamsi gibi duruyor:)
Bende bir "patlıcanmania"yım. Çok şık olmuş ben de deneyeceğim :) Ellerine sağlık. Sevgiler
ohh çok güzel görünüyor keşke burda olsaydı da yiyebilseydim ellerine sağlık..
Adaş.. Bir şeyi yap da kötü olsun beee.. Bu ne ?
Mutfağımı özledddimmmmm... :)
hıım görüntü süper eminim tat da öyledir ,ellerine sağlık canım
sevgiler
çok şık olmuş sunumunuz ..
davet sofraları için güzel bir alternatif olabilir denemeye değer ...
elinize sağlık ..
Müge hanım, çok güzel görünüyorlar. Misafirlerdende tam not alacağı belli. Ellerinize sağlık...
Hülyas
FATMA
offff süper, iyiki siteniz var. Deneyeceğim. Ahhh şimdi olsa da yesem. Müge abla güzel paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.
Canım güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Çok kibarsın.
Lezzet dergisi inan bana etraftaki bir çok dergiden çok daha farklı ve özenli. Çalıştığım için daha da iyi anladım ve gözlemledim. Dergideki tüm tarifler özenle yapılıyor ve sonrasında afiyetle tüketiliyor:))))
Kısmetsze Mart ayı için yine çalışacağız.
Sarma tarifi bence sen yapınca ayrı bir güzel olmuş canım.
Ellerine sağlık
Bir aksilik olmaz ise yarın tanışacağız ne güzel.
Kocaman sevgiler
çok güzel bir siteniz var ama sitenizdeki fotoğrafları göremiyorum acaba bilgisyarımda mı sorun var yoksa süreli mi koyduğunuz fotolar?
Bayildim bayildim. Pat-sar bayildi mi koysak bunun adini:)
Ellerinize saglik, yine harika, yine harika!
Mügeee Bu ne ... Patlıcan hastası biri olarak bayıldım ben buna. hemen deneyecem. ellerine sağlık canım.
sevgiler
Özlm;
Fotoğrafları ben flickr dan yüklüyorum.
Eğer bulunduğunuz yer flickr erişimine izin vermiyorsa göremezsiniz.
Süreli değil, fotoğraflar.
Sevgiler.
Bu tarife bayıldım, eve gider gitmez denedim ama şçşne peynirli harcı hazırlayamadan iftar oldu. Yinede tek başına bile inanılmaz güzel bir lezzet oldu benim için. Bir dahakine iç harcıyla deneyeceğim mutlaka... Ellerinize sağlık.
selam patlıcana hıç dayanamam elıne sağlık paylaşımına teşekkürler hayırlı ıftarlar
sitenizi 3 yıldır ilgiyle takip ediyorum.böyle özenli ve böyle sıcacık bir site oluşturduğunuz için sonsuz teşekkür ederim.Saygılarla...
Seray
ellleerinize sağlık.bu tarifi bugün kahvaltı sofrasına yaptım herkes bayıldı müge hanım süüperrsiniz,elleriniz dert görmesin
Yorum Gönder