25 Ağustos 2008

Vişneli ve Damla Çikolatalı Kurabiye

Vişneli ve Damla Çikolatalı Kurabiye

KURABİYE DE SON NOKTA :)
Bu kurabiye beni benden aldı :) Gün içinde fırsat buldukça pek çok blog dolaştığım ve evde de boş kaldığım her an yemek kitapları karıştırdığım için, artık bana tarifler ve yemek fotoğrafları biraz sıradan geliyor, daha doğrusu eskiden olduğu gibi her fotoğrafa "Ne kadar güzel, olsada yesem çok canım çekti !" demiyorum :) Bakıp geçiyorum genellikle, ama bu kurabiyenin fotoğrafını görüp, malzemelerini okuyunca "hemen yapmalıyım" dedim.
Kurabiye gerçekten enfes, tereyağının, çikolatanın ve vişnenin tadını her yudumda hissediyorsunuz, eşimin son zamanlardaki favorisi, bende sık sık yaptım, çünkü ilk bir kaç kez yaptığımda fotoğrafını çekmedi, "bir yemeğin fotoğrafı çekilip, yayınlandığında bir daha yiyemiyoruz" diyor çünkü :))
Kurabiye Ülker marka damla çikolata ile gayet güzel oluyor (markasız damla çikolatalar ile denemenizi önermem) yada marketlerde satılan veya kuvertur bitter çikolataları minik minik kıyarak da kullanabilirsiniz, vişneniz yoksa da olur ama vişne ve çikolatanın birlikteliği bambaşka :)
Tarif; Lezzet dergisi'nin Güzel Şeyler ekinden, ama ben ufak tefek değişiklikler yaptım ve o haliyle yazıyorum, hatta dergide yer alan başlık cümlesini o kadar beğendimki size de aktarmak isterim; "Kimi malzemeler aynı tarifin içinde eşleştirildiğinde koşulsuz bir lezzet yakalanır. Çikolata ile vişnenin birlikteliği de, damla çikolata ile tarçın, leblebi ile boza, domates ile peynirin aşkı gibidir"

Malzemeler
  • 125 Gr. Tereyağ
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Adet Yumurta
  • 2 Su Bardağından 1 Parmak Eksik Un
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Granül Kahve (neskafe)
  • 1 Çay Bardağı Damla Çikolata
  • 1 Su Bardağı Vişne
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket Kabartma Tozu
Yapılışı
  • Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp, minik minik doğrayın ve kağıt havlu üzerinde bekleterek iyice suyunun süzülmesini sağlayın.
  • Tereyağını çok kısık ateşte eritip, ılıtın. Toz şeker ile tereyağını 5-6 dk. iyice çırpın, tamamen olmasa bile mümkün olduğunca şekerin erimesini sağlayın.
  • Yumurta ve vanilyayıda ekleyip biraz daha karıştırın.
  • Un, kabartma tozu, granül kahve ve tuzu bir kaba birlikte eleyin.
  • Yağlı karışıma ekleyip, karıştırın.
  • Damla çikolata ve vişneleride ekleyip, kaşıkla karıştırın. (Vişneyide ekleyince, hamurunuz normal kurabiye hamuru gibi değil, biraz elinize yapışan bir kıvamda olacak)
  • Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine, bir kaşık yardımı ile ceviz büyüklüğünde ve 2-3 cm. aralıklar ile dizin.
  • 170 derecede önceden ısıtılmış fırında, 25-30 dk. pişirin. Kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak oluyor ama biraz bekleyince sertleşiyor.

NOT : Tarifin orjinalinde 1 çay kaşığı tarçında vardı ama ben eklemedim, onun yerine 1 çay kaşığı olan kahveyi 1 tatlı kaşığı yaptım, siz dilerseniz tarçın da ekleyebilirsiniz.

29 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AMAN HÜNERLİm,
nelerde yapıyorsun böyle..
hakikaten bayılırım-vişne-çikolata ikilisine.
birde portakal-çikolata :)))
elinize sağlık svglrrrrr
NuNu

Adsız dedi ki...

mügecim özlemisim senin yazılarını yeni tariflerini artık kimseden tarif almıyorum çünkü senin tariflerinden o kadar memnunum ki arkadaşlaarıma bile tavsiye ediyorum ellerine sağlık tatlım öpüyorum seni yeni güzel tariflerini bekliyorum

neseersoy dedi ki...

Selamm,
Bende bu tarifi Lezzet dergisinin ekinden hatırlıyorum , o kadar çok tatlı sevmesem bile çikolata ve vişnenin birlikteliği benimde çok hoşuma gidiyor.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ISRARLA "Ne kadar güzel, olsada yesem çok canım çekti !" DİYECEĞİMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Saliha dedi ki...

mmmmmmmmmmmm vişne ve çikolata en cok yakıstırdıgım ikili...

ellerıne saglık mugecım..artık yazılarına başladın ee bızede yarıda kalan okuma keyfımıze devam etmek kalıyor...

bu sıcak gunlerde sımsıcak sevgılerımle....

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

tarifini yapılacak tarifler arasında üst sıralara yazdım en kısa zamanda deneyeceğim ve blogumda yayınlayacağım müsade edersen. Bu şekildeki kurabiyelere bayılıyorum. Ama ben vişne koymam heralde başka birşeyler uydururum yanına.
Böyle tariflerin devam etmesi dileğiyle
Sevgiler,

Begüm dedi ki...

Mügecim süper olmus bu kurabiyeler. Görüntüsü harika. Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

merhaba çikolatayı sevmememe rağmen bu tarifi mutlaka deneyeceğim.çünkü sizin tariflerinize gerçekten güveniyorum bu rada bende bir blog açtım adı elmanin kabugu.blogspot.com benide ziyaret edip yardımcı olursanız sevinirim

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Tarif harika gozukuyor ama maalesef burada visne yok, acaba kirazla denesem olur mu? Yada kuru visne ile deneyebilirim, daha once kuru visne organic bir markette gormustum. Pazarlarda eskiden nadiren goruyordum ama artik hic gormuyorum, gurbette olmanin bedellerinden biri. Eger kuru visne ile denersem size sonucu bildiririm. Saglicakla kalin,
Mine (USA)

TuruncuTatlar dedi ki...

baktım ki senin mutfaktan güzel kokular geliyor dedim müge gelmiş:)hoşgeldin mügecim kurabiyeler al beni ye diyor ellerine sağlık:)

Ayşe dedi ki...

Bugun bu kurabiyelerden yaptim, evde visne olmadigi icin frambuazla yaptim, cok guzel oldu, bir daha ki sefere de visne ile insaallah...ellerinize saglik, paylastiginiz icin de sagolasiniz...

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge hanım,

Kurabiye tariflerinizde "aldığı kadar un" gibi beni sinir eden bir ifade yerine su bardağı ile miktar belirttiğiniz için çok çok çoooook teşekkürler!

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor müge hanım sitenizi takip ediyorum çoğunu denedim sonuçlar mükemmel.yalnız bu tarifte tuz tadını bozmaz mı onu merak ettim.saygılar

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Tatlı kurabiyelerde, minicik (bir tutam) tuz, yağı ve şekeri çok güzel dengelemeyi sağlıyor.
Tadını etkilemiyor, merak etmeyin :)
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba müge hanım, tariflerinizi hiç düşünmeden yapıyorum, hepsinin güzel olacağına emin olarak. kurabiyeyi de denedim, ancak vişnesiz. vişnesiz yapacaklara tavsiyem şekeri daha az kullansınlar, benim ki çok şekerli oldu :(. Elinize, emeğinize sağlık..

çiğdem dedi ki...

müge hanım dün akşam yaptım kurabiyeleri tadı güzeldi ama kuru oldular yaa normal mi elmalı kurabiler yanında lokum gibi geldiler

Adsız dedi ki...

kurabiyeyi denedim ama çok kötü oldu hepsi birbirine yapıştı ve kağıt gibi bir şey oldu sanırım tarifiniz de ki un miktarı az...

NILGUN dedi ki...

BU KURABIYEYI DENEMIŞTIM YAZIN, YORUM YAZMAMIŞIM HAYRET HAKIKATTEN KURABIYEDE SON NOKTA NEFİSSSSSSSSSSS,YAPARIZ EDERIZ DEMEYIN YAPIN AFIYETLE YIYIN

Adsız dedi ki...

müge hanım her tarifinizi tereddütsüz deniyorum ama bu tarif bana göre olmadı... kagıt gibi oldu tepsiye yayıldı kek gibi kestim kurabiyeleri, ikincisi şeker miktarı inanılmaz çok iyice çırptım şekeri ama olmadı. uyum olarak güzel vişne ile çikolata... lütfen yardım edin.

Adsız dedi ki...

tarifi bende denedim birebir uygulamama ragmen beklediğim tadı alamadım açıkçası özellikle yayılması en basta çok moralimi bozdu resmen kötü oldu ve aşırı tatlı oldu
aynı şeyi yaşayanlara tawsiyem şekeri 1su ardağına indirmek ve kabartma tozunu ya hiç kullanmamak yada bir çimdik kullanmak ben hiç atmadım 2.sinde gayet güzel oldu

Hayatın Tatları dedi ki...

Müge Hanim bende denedim ve birebir uyguladım ama gercekten cok kuru bir kurabiye oldu. Orjinali mı bu sekilde yoksa ben mı biryerlerde hata yaptım?

Müge Hüner dedi ki...

Hayatın Tatları;
Tahminimce biraz fazla pişirmişsinizdir.
Kurabiye ilk fırından çıktığında çok yumuşak sanki çiğ, pişmemiş gibi oluyor, bir süre sonra kuruyup sertleşiyor.
Fırından pişmiş çıktı ise sonradan sertleşmiş olabilir.
Sevgiler:)

Hayatın Tatları dedi ki...

Müge hanım ilginiz için çok teşekkür ederim. Çok doğru söylüyorsunuz ikinci tepsiyi daha az pişirip çıkardım dediğiniz gibi oda sertleşti ama daha bisküvi kıvamında oldu ama inanılmaz lezzetliydi eşim bayıldı. Hatta arkadaşlara oturmaya giderken yapmıştım herkes o kadr beğendiki bir tane bile kalmadı. ellerinize emeğinize sağlık :)

ruveyda dedi ki...

Merhaba. Dondurulmus visneyle yapsak ayni sonucu elde edermiyiz acaba?

Müge Hüner dedi ki...

Ruveyda Hanımcım;
Elbette olur ama vişnelerin çözülmesini beklerseniz daha iyi olur.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Mügecim tarifini yazın yapmıştım. Çok çok güzel olmuştu. Gecikmeli olarak çok teşekkürler. Ayşen

Adsız dedi ki...

Acil???lütfen su bardağı ölçünüzü soylermisiniz 200 ml mi yoksa cup ölçüsü mü? tarifinizi denemek istiyorum cevabınıza göre yapmaya başlıcam...Elif

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml.
Sevgiler:)

Adsız dedi ki...

eyvah...dalgınlıkla 125 g tereyağını 175 g olarak yapmışım :D çok yağlı oldular, e bir az da kurudular ama güzel bir çayla ağızda dağılıyor kurabiyeler :) ben vişnesiz, az tarçınlı yaptım. çok teşekkürler tarif için!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin