30 Haziran 2008

Şeftali Dolgulu Kurabiye

Şeftali Dolgulu Kurabiye

MEVSİM GÜZELİ...
Geçtiğimiz ayların güzeli çilekti, kendisinden bolca faydalandım, sık sık çilekli pasta yaptım, ama anında tükendiği için, hiç fotoğrafını çekmeye fırsat olmadı, buda sevinsemmi, üzülsemmi bilemediğim durumlardan biri :)
Sadece milföy hamuru ile yapılan pratik pasta blogda yer aldı, oda kendi dilimimi daha sonra yemeyi kabul ettiğim için :)
Şeftali ise şimdilerin güzeli, mis gibi... Mümkün olduğunca yiyoruz, ama bu aralar hamur işlerinden uzak durmak istediğim için, tariflerde pek kullanmıyorum, daha çok meyve olarak tüketiyoruz.
Şeftali dolgulu kurabiyeler, uzun zamandır aklımda, hatta yapmayı unutmamak için Sofra dergisinde tarifin bulunduğu sayfayı açık olarak sehpanın üzerine koymuştum :) hafta sonu denedim, dergi her zamanki gibi beni yanıltmadı, nefis bir lezzet oldu.
Kurabiyenin, dergideki ismi "Şeftali Kapaması", bu isim bana başta çok garip geldi, çünkü fotoğraftaki görüntüsü kurabiye idi:) Tarifi yapıp, tadına bakınca dergiye hak verdim, çünkü bu bir kurabiye değil, kurabiye görünümlü kek ! Sanırım içindeki yoğurt ve zeytinyağ nedeniyle yumuşacık, yemesi inanılmaz keyifli.
Ben dergideki tarife ek olarak, hamura limon kabuğuda rendeledim ve sıvıyağ yerine sızma zeytinyağ kullandım, nefis oldu. Akşam üstü beş çayı keyfi yaparken çok iyi gidiyor, benden söylemesi:)

Malzemeler (16 adet kurabiye için)

Hamuru için;

  • 1 Çay Bardağı (50 gr.) Eritilmiş Margarin
  • 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
  • 1 Çay Bardağı Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • 1/2 Adet Limon'un Suyu
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 3 Su Bardağı Un

İç Harcı için;

  • 1 Adet Şeftali
  • 1 Yemek Kaşığı Fındık, Fıstık veya Ceviz

Yapılışı

  • Un ve kabartma tozu hariç, tüm malzemeleri bir kaba koyun ve çırpma teli ile iyice çırpın. Harcın üzerine, 2 su bardağı un ile kabartma tozunu birlikte eleyin ve yoğurun, kalan unu azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun. (Hamurunuz kurabiye hamuru kıvamında değil, poğaça hamuru kıvamında esnek oluyor)
  • Hamurun üzerini örtün ve 15-20 dk. dinlenmeye bırakın, bu sırada şeftalinin kabuklarını soyun ve çatalla ezin, fındık veya fıstığıda irice kırın.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça koparın ve avucunuzun içinde açın, ortasına bir tatlı kaşığı kadar şeftali, biraz fındık veya fıstık koyun ve yuvarlayarak kapatın.
  • Hafifçe yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin, 180 derecede yaklaşık 25-30 dk. üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Fırından çıktıktan 5 dk. kadar sonra, hafif ılınınca üzerine pudra şekeri serpin.

Şeftali Dolgulu Kurabiye

Ben kurabiyenin içinden taşar korkusu ile şeftaliyi çok az koymuştum ama korktuğum gibi olmadı, size en az bir tatlı kaşığı şeftali koymanızı öneririm. Hatta şeftali yok ise, kayısı, vişne, elma gibi meyveler ile yapabilirsiniz, hepside nefis olacaktır.

Nutella Dolgulu Kurabiye

Hamurdan bir parça ayırıp, içlerine birer çay kaşığı nutella ve antep fıstığı koydum. Bu hali hepimizin daha çok hoşuna gitti, yumuşacık, mini alman pastası gibi oldular :) Meyveli yapmak istemez iseniz, nutella veya istediğiniz bir çeşit reçel ile yapabilirsiniz.


32 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Şeftaliye bayılırım, ellerine sağlık Müge'cim.. Gerçekten de keklere ve kurabiyelere çok yakışıyor.Haftasonu yaptığım tartı yedikten sonra tarta da çok yakıştığını anladım :) Size afiyet olsun..

zeynep dedi ki...

Ellerinize saglik... kurabiyeleriniz harika gorunuyor

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bayılırım şeftalili lezzetlere beenn !

Bir Dilim Düş dedi ki...

Şeftal, yazın taze taze yediğim kışın da bol bol komposto olarak tükettiğim bir meyvedir. Kurab,yesi de harika olmuş, ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

mügecim ellerine saglık tadı harikadır hafta sonu misafirlerim gelecek ve ben bunu çayın yanına yapıp ikram edicem ve yine sayende bir sürü övgü alıcam:)))iyi ki varsın canım öpüyorum seni

pelince dedi ki...

Müge yaz meyvelerini kullanmak gibisi yok,nefis gözüküyor..

Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

ne güzel olmuş, bayıldım. içinde şeftali olması ise ayrı güzel. müge ellerine sağlık :)

kibrisgunceleri dedi ki...

Muhtesem guzel gokuyor kurabiyeler...ellerine saglik hemen denemeyi dusunuyorum...

Hülya dedi ki...

Çok güzel olmuş bunlar...
Ellerine sağlık..

şengül dedi ki...

çok güzel olmuş ellerine sağlık canım çok eğişik bir tat olmuştur heralde denemek lazım canım saygılar

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Müge, kandilin mübarek olsun..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sevgili müge
ilk kez rastladım ,şeftalili kurabiyeye,tşkrlrr..eline sağlık.
hayırlı kandiller dilerim.
nUnU

zarpandit dedi ki...

hayırlı kandiller..(regaib)
bu kandili anlayıp yasamak dualarla gecirmek nasip etsin rabbim inşallah:)

Adsız dedi ki...

mügecim hayırlı kandiller rabbim bütün dualrımızı kabul etsin

Jasminskager dedi ki...

Ellerinize saglik cok guzel olmustur eminim.Bu arad kandilinizde mubarek olsun.

HÜLYA dedi ki...

ellerine sağlık süper görünüyorlar.. kayısıya ve kayısılı tariflere bayılırım. sizde süper yapmışsınız resmen ye beni diyor... sevgiler

Adsız dedi ki...

ben yedimmmm ben yedimm bundan :) bu şahane kurabiyelerden :)

türlüden de yedim :)))

herşey çok güzeldi mügem.

çok çok teşekkürler

www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

slm sitenz guzel ama bir tarif verirken niye lafi o kadar uzatyosnz cook fazla ve gereksz yazi yzmssinz tarfleri o kadar ovmene gerek yok abarttign kadar cikmyor uzgunum

Adsız dedi ki...

sitedeki herşey çok güzel ama övgüden görünüşünden ziyade tadı hakkında yazan neredeyse yok. önemli olan tadı. görünüşü zaten çok güzel. tatlıları kurabiyeleri salataları yapan arkadasımıza tariflerini bizlerle paylastıgı için çok teşekkür ederim. arkadaslar lütfen tatlarndan bahsedelim. tarifi yapmadan çokgüzel olmus demek saçma

Adsız dedi ki...

Merhabalar, birebir tarife uyarak biraz önce yaptım ve hemen soğumasını bekleyip bir tanesini mideme indirdim. Kurabiye güzel, tadı filan tam yerinde ama anlatımınızdaki bekleneni yakalayamadım. Normal bir kurabiye işte, öyle kek tadında filan değil. Yine de tam misafirlik bir kurabiye. Ellerinize ve yüreğinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Müge'cim merhabalar, biraz önce yaptım dediğim gibi, kurabiye gerçekten çok güzel ama senin yaptığındaki görüntüyü yakalayamadım ben.Hamuru kıyır kıyır ama sımsıkı, yani kek gibi değil. Nerede hata yapmış olabilirim? Gerçek zeytinyağ kullanmış olmam mı yoksa tereyağını eritmiş olmam mı sımsıkı yaptı? İsterdim ki şeftali ile yapabilmek ama İzmit'i altüst ettim bulamadım. Ben de armut rendeledim, ceviz dövdüm ve damla çikolara ile karıştırdım ve yuvarladım. Teşekkürler, İzmit'ten Reyhan...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Reyhan;
Un miktarı fazla gelmiş olabilir.
Ele yapışmayacak kadar ama çok yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
Tereyağını eritmek yerine oda ısısında bekletip kullanmakta daha iyi oluyor hamur işlerinde.

Yumuşaklık konusuna gelince, herkesin damak tadı farklı biliyorsun.
Benim aklıma, kurabiye deyince hep kıtır kıtır ve sert kurabiyeler geldiği için bu kurabiyeyi çok yumuşak buldum.
Yumuşaklığını tanımlamak için de kek gibi demiştim :)
Beğenmene sevindim, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Müge'cim merhabalar...
Tatile çıkmışsın, iyi tatiller diliyorum.
Şu an öyle sevinçliyim ki; kek tadındaki bu kurabiyeleri başarıyla yapabildiğim için. Bir önceki mesajımda hamuru sımsıkı olmuş kurabilerim için senden yardım dilemiştim. Şimdi ise, seninkilerle birebir görünümlü, portakal tadı hakim, harika yumuşaklıkta olan kurabiyelerim çayla beraber eşlik ediyor. Dediğin gibi işin sırrı unda ve tereyağını eritmeden oda sıcaklığında kullanmakta. Gerçek zeytinyağ yerine ayçiçek yağı kullanında da al sana kek tadında kurabiye. Kekte nemliliğe, kurabiyede de böylesi yumuşaklığa önem veriyorum. Gerçekten övgüye değer kurabiyeler ve sen de tabii ki Müge. İzmit'ten sevgiler, Reyhan...

Adsız dedi ki...

bu kurabiyeleri yaparken hangi marka un kullandınız, marka ismi vermek sakıncalı değilse tabii, ve gram ölçüsünü yazabilirmisiniz.

Müge Hüner dedi ki...

Sayın Adsız;
Özellikle kullandığım bir marka yok.
Söke un, Bizim un gibi markaları tercih ediyorum genellikle.
Gram ölçüsü vermek aslında çok zor hamur işlerinde.
Değil gram, bardak ölçüsü bile vermek çok zor.
Çünkü yağların markası ve sıcaklığına göre un miktarı artıp azalabiliyor.
İlla ölçü olsun derseniz, benim su bardağım ile 3 su bardağı un = 375 gr.

Şimdiden kolay gelsin, sevgiler.

Adsız dedi ki...

şimdi yapmak üzereyim tüm yorumları okudum denemekle bişey kaybetmem değil mi?:)

Adsız dedi ki...

evet denedim ben içine kayısıyı püre yapıp cevizle beraber koydum..biraz yayıldılar ama arkadaşıma giderken götürdüm bugün oğlu bayıldı tabi bizde top top olsalardı daha memnun olucaktım ama yenmicek derecede değiller en azından deneyerek geliştirilebilir diye düşünüyorum...

NİLGÜN dedi ki...

gunaydın mugecım,şeftalı dolgulu kurabıyeyı en sonunda cumartesı gunu yaptım gerçekten çok guzel oldu zaten tarıf senden olunca aksı duşunulemez dımı,denemek ısteyen arkadaşlar mutlaka deneyın derim.senıde kocaman opuyorum sevgıler

Adsız dedi ki...

kesinlikle denenecek bir tarif..benim gibi beceriksiz birinin yaptığına kesinlikle kimse inanmadı.. herkes bayıldı.içine herşey koyabilirsiniz.ben fındık ezmesi,reçel,ballı çerezler oluyorya onu bile koydum.hatta lokum dahi denedim. harikasonuç elde ettim...teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım.evdeki şeftalileri değerlendirmek istiyordum ve şeftalili kurabiye tarifi aradım ancak seninki gibi bulamadım.bu sayede siteni şans eseri ziyaret etmiş oldum ilk defa.ve iyiki gelmişim:)bu kurabiyeler harika.içine dilediğim malzemeyi koyabilirim evde neyi değerlendirmek istiyorsam.çok kullanışlı bunlar.) tarifi birazdan denicem ve sonucu buraya yazıcam umarım olumlu olur:) sevgilerimle..

gülşah dedi ki...

Müge Hanımcım bu kurabiyeler yapılmak üzere benim listemde bekliyor:)ben içinde nutela fındık koyucam ona bile karar vermedim yapmadan:)
sizinde bahsettiğiniz gibi eritilmiş yağla yapılan kurabiyeler biraz daha tok yapılı oluyor yani sert gibi,bu tarifte yumuşamış margarin kullanabilirsiniz demişsiniz öylemi yapayım bende,ve nekadar yumuşamış margarin kullanayım miktar olarak?
sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülşah;
Margarini yumuşamışda kullansan miktarı aynı kalsın bence.
Şimdiden afiyet olsun :)

Sevgilerimle

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin