10 Mart 2008

Köfteli Çorba

Köfteli Çorba

TERBİYELİ SULU KÖFTE...
Akşam yemeği davet sofrası'ndaki yemekleri sırayla paylaşmaya devam ediyorum. Bu davet sofrasının bana en büyük yararı arşivimdeki yemek sayısını da arttırması oldu:)
Terbiyeli sulu köfte, annemin sık sık yaptığı bizimde severek yediğimiz bir ana yemek aslında. Ben bu sefer köfteleri çok küçük yapıp, çorba olarak ikram ettim.
Siz isterseniz, biraz daha büyük top köfteler ile ana yemek olarak sunabilir, bir miktar salça ekleyerek rengini kırmızı yapabilirsiniz. Hatta, patatesleri küçük küçük doğrayıp, ekleyerek daha bereketli ve doyurucu hale getirebilirsiniz.
Her şekilde çok çok lezzetli oluyor. Denemenizi öneririm.

Malzemeler
  • 300 Gr. Kıyma
  • 3 Yemek Kaşığı Köftelik Bulgur
  • 1 Adet Soğan
  • Tuz, Karabiber, Nane
  • 3 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Lt. Su
  • 1 Orta Boy Havuç
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Adet Limon Suyu
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 3-4 Dal Kereviz Yaprağı (isteğe bağlı)

Yapılışı

  • Öncelikle, soğanı rendeleyin, kıyma, bulgur, birer tutam; tuz, karabiber ve nane ile karıştırarak, yoğurun.
  • Hazırladığınız kıymalı harçtan, bezelye büyüklüğünde minik toplar yapın, bir tepsiye un koyun ve yuvarladığınız topları içine atın. 3 yemek kaşığı unu birden değil, azar azar ekleyin ve arada tepsiyi sallayarak, köftelerin una bulanmasını sağlayın. (Un; hem köftelerin birbirine yapışmamasını sağlıyor, hemde çorbadaki terbiye görevini yapıyor)
  • Bir tencereye, sıvıyağı koyun ve hafifçe kızdırın, minik minik doğradığınız havuçları ekleyin ve havuçlar çok az yumuşayana kadar kavurun (1-2 dk.) Kaynar suyu, doğranmış kereviz yaprakları ve unlu köfteleri ekleyin. Arada hafifçe karıştırarak köfteler pişene kadar, kısık ateşte kaynatın.
  • Köfteler pişince, bir kasede çırptığınız limon suyu ve yumurta sarısını çorbaya ekleyin ve tuzunu kontrol edin. 3-4 dk. daha kaynatın. (Ben bu esnada, tuz yerine 1 tatlı kaşığı tuzot koydum, siz isterseniz sadece tuz yada bir adet et suyu bulyon da kullanabilirsiniz.

NOT: Bu lezzetli çorba ile aynı zamanda, ev sahipliğini; tazecik anne, blog dünyasının neşeli yüzü sevgili Lama'nın yaptığı Ye#32 Çorbalar etkinliğinede katılıyorum. Etkinlik sayesinde, birbirinden nefis onlarca çorba tarifi edinmiş olduk, teşekkürler Lamacım.

32 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mmmmmm mis gibi görünüyor. Şu öğlen vaktinde gurultular gelen mideme ne iyi gelirdi bu enfes çorba. Ellerine sağlık Müge şekerim.
Sevgiler,

sarımutfak-hande dedi ki...

ÇORBANDA MANTAR KURABİYELERİNDE HARİKA ELİNE SAĞLIK
İYİ HAFTALAR
SEVGİLER

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Müge'cim,
coktan beri görüsemedik canim, sen yine hic bos durmamis ve süper yemekler, istah kabartan sofralar hazirlamissin, hersey icin ellerine saglik canim. Köfteli corbanda cok nefis görünüyor, rengi de bir harika olmus, tam benlik köfteli corbalari cok severim.

Selamlar ve öptüm canimcim..hoscakal..

Feyza Fidan dedi ki...

Süper besleyici ve acayip lezzetli bir çorba olmuş..Bir kaç değişiklik dışında bende yapıyorum, Ellerine sağlık Mügecim,
Öpüyorum...

Yemekbahane dedi ki...

nefisss.. annem de yapar bundan adaşım... çok da severimmm ...
eline sağlık
sevgiler
müge

Gönül dedi ki...

mügecim canım benim köften harika olmuş ellerine sağlık bebişim...sevgilerimle öpüyorum

gülriz dedi ki...

Hehe, ne kadar fonksiyonel bir yemektir bu. Önce suyu içilir çorba niyetine; köfteler de ana yemek olarak yenilebilir. Ben kesin tembelim ya, olsun tembellik insanı yaratıcı yapar :)))) Ellerine sağlık canım

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

müge'cim nefis görünüyor çok uzun zamandır yapmadığımı anımsadım.en kısa zamanda yapmalıyım bende,ellerine sağlık cnm.

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş, eline sağlık.

Fulya dedi ki...

Ay ne güzel bir çorba.Minik minik köfteleharika görünüyor.Elinize sağlık.

NiNo dedi ki...

ohh mis olmus bu ellerine saglik canim

Banu dedi ki...

merhaba muge hanim bende bu corbayi cok sever ve sik sik yaparim ellerinize saglik ayrica gecenlerde siz bi yorum birakmis ve sakincasi yoksa mutfaginizin bi fotografini yayinlarsaniz sevinirim demistim bu istegim hala gecerli bi sakincasi yoksa varsada onemli degil. GORUSMEK UZERE

Müge Hüner dedi ki...

Burçin şekerim;
Haklısın, hem doyurucu hemde mideye ilaç gibi geliyor bu çorba. Beğenmene çok sevindim. Öperim.

Sevgili Sarımutfak;
Çok teşekkür ederim.

Kevsercim;
Canım benim, ben seni yakından takip ediyorum bloglines ile. Ne yazsan okuyorum ama işlerin yoğunluğundan bir selam edemedim, kusura bakma. Çok teşekkürler ziyaretine. Öperim canım.

Feyzacım;
Yapmazmısın, sen daha alasını yapıyorsundur eminim. Ben daha yemek konusunda çırak bile olamam senin yanında. Çok öperim canım.

Adaş;
Benim annemin en sık yaptıklarından. İsimleri aynı koyduklarına göre yemekleride benziyor annelerimizin demekki:) Öperim.

Gönülcüm;
Çok teşekkür ederim canım, bende seni çok öpüyorum tatlı dilli kız :)

Gülrizcik;
Ne tembelliği, basbaya bu çorbanın yeme iş akış şemasını anlatmışssın, tüm prosesleri ile. Sen şimdi doktorsun ya, biraz oyuncaklı kelimeler kullandım, nasıl? :)) Öperim.

Semracım;
Biz blogcu bayanlar sürekli yeni şeyler denemekten, eski klasik tatları unutuyoruz dimi?:) Sende eminim çok güzel yapıyorsundur. Sevgilerimle.

Sevgili Seçil,
Çok teşekkür ederim, sevgiler.

Sevgili Fulya,
Çok teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim. Sevgiler.

Ninocum;
Çok teşekkürler tatlım. Sevgilerimle.


Sevgili Banu;
Öncelikle, evimi ve mutfağımı merak etmeniz hoşuma gitti:)
"Bu güzel yemekler nerden çıkıyor?" diye düşündünüz sanırım :) (Çok mu iyimserim acaba)
Sitedeki, özel sofralar etiketine bakarsanız, oradaki tüm görüntüler, mutfağımıza ait, birde balkon görüntüleri var. Oldukça geniş bir mutfağımız ve mutfakta 8 kişilik bir masamız var, misafirlerimizi hep mutfakta ağırlıyoruz. Salonda yemek yenmiyor bizde.
"Damalı Pasta" yazımdada pastanın yapılışını anlatmıştım, ordada birazcık tezgahlar görünüyor.
Umarım isteğine bu yorum ile yanıt verebilmişimdir, sevgilerimle.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Muge'cigim,

Manzara harika. Cok guzel olmus,mis gibi de gorunuyor buradan, yutkunarak bakiyorum:))

Sevgilerimi gonderiyorum.

Yasemin dedi ki...

ay ben bayilirim bu corbaya! mini mini kofteli terbiyeli eksili amannnn :D ellerine saglik olsun bakalim bign yeriz bizede nasip olur :D

Müge Hüner dedi ki...

Aybikeciğim;
Çok teşekkür ederim, sende harika yemekler yapıyorsun, ama yinede memleket çorbasına insan başka bir özenerek bakıyordur değilmi? Sevgilerimle canım benim.

Minik kuşum;
Olmazmı olur tabi, yeterki sen iste, kırk uçurmaya bekliyorum:) Öperim seni çok çok.

Adsız dedi ki...

Mmmmmm...mükemmel bir çorba sanırım çok değişik ama biraz zahmet istiyor yinede harika diye düşünüyorum ellerine sağlık cnm :::İYİ GÜNLER::: (:

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Müge,


Bu yıl ki ilk iftar davetim için bu lezzetli çorbayı yaptım ve çok beğendim.Tarif için teşekkürler.

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ramazanin ilk iftari icin hazirladim bu corbayi, cok nefis oldu, herkese tavsiye ederim, tarif icin tesekkurler muge...
selamlar, aysegul

duygu dedi ki...

muge hanim sirasiyla tum tariflerinizi deneyecegim galiba...limonlu biskuviler cok guzel oldu...pudingle kurabiye yapmak cok degisik geldi bana...dun de corbanizi denedim. bezelye buyuklugundeki kofteleri yaparken yarida vazgececektim ama ugrastigima degdi:))...oldukca lezzetli bir corba oldu... bu kofteleri bol zamanimiz oldugunda yapip dondurucuda bekletsek olur mu, yapisirlarmi acaba cok kucuk olduklari icin? corbada birazcik yumurta kokusu oldu sadece, ya da ben yumurta kokusuna hassas oldugum icin hissetmis olabilirim...kereviz sapi kullanmadim, kullansaydim bastirirdi kesin aromasi. birde ilk pistiginde koyu kivamli olan corba bekledikce sivilasti... acaba terbiyeli yemeklerde boyle mi oluyor limondan dolayi? tesekkurler, sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Duygu Hanım;
Öncelikle geciken yanıtım için çok özür dilerim :(
Tariflerimi beğenmenizede çok sevindim.

Köfteleri yaptıktan sonra, birbirine değmeyecek şekilde, bir tabağa dizip (altına strech film sererek) buzlukta dondurabilirsiniz.
Donunca, misket gibi bir torbaya doldurur, istediğiniz zaman istediğiniz kadarını kullanırsınız.

Terbiyeli çorbanın incelmesi konusunda ise yorumsuzum :(
Hiç başıma gelmedi. Ben bu tarz çorbaları genellikle misafir gelince yaptığım için, pek ertesi güne kalmıyor :)

Sevgilerimle..

zümrüt ve kızı nazlı bahar dedi ki...

Müge hanım,
harikasınız. iştahsız bir kızım var ve yemediği herşeyi sevdiği şeylerin içine gizleyerek yedirmeye çalışıyorum. çorba reddetmediği tek şeydir ve ben yeni tarifler denemeye bayılıyorum. bu çorbadan kızım tam 3 kase içti. ellerinize, klavyenize sağlık:)))))
bu arada keklerinizin sıkı takipçisiyiz. 7-8 tanesini denedik. en son elmalıyı yaptık beraber ve tek kelime ile bayıldık:))))) çoook teşekkürler:))))))))))

ayse dedi ki...

müge hanım bu corbayı denedım ve harıka oldu mısafırlerım bayıldı..cok tesekur ederım tarıflerınızı merakla takıp edıyorum..

seyabb dedi ki...

mmmm harika.İftar da doyurucu bir lezzet olur.

ruken dedi ki...

Senin bu çorbanı yapmıştım ve hakkaten çok güzel olmuştu. çorba sevmeyen eşim bile 2 kocaman tabak içmişti :)
Sonra geçen günlerde amcamlarda tekrar yapayım dedim.. başladım yapmaya.. köfteleri yaptım.. havuçları hafifçe kavurdum. eeee sonra!!! kaldım böyle :S unuttum :) yumurta katılıyomuydu? şu muydu bu muydu derken atmasyon bi şekilde devam ettim.. Yumurtayı çırptım olduğu gibi kattım içine :) tahmin edin sonrasını artık :) amcam o halini bile çok beğendi.. normalini içse tencereyi kafasına geçirecekti heralde :)

canikom dedi ki...

selam bu tarifi yapıcağım yalnız terbiyesi hariç diğer aşamaları akşamdan yapsam ertesi gün terbiyelesem aynı lezzet olur mu.(aslında denemediğim bir tarifi asla misafirime yapmam ama tarifleriniz o kadar doğru ki buyüzden size güvenim tam.tşk ederim) :)sevgiler:)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Canikom;
Çorbayı bir gün önceden yapmanızı çok önermiyorum.
Terbiyeli şekilde bir gün beklemiş olarak da içtim bu çorbadan ama tazesinin yeri bambaşka...
Üstelik ertesi gün terbiyesini yaparsanız, tadı farklı olur bence, köfteler bekleyince tadı biraz değişiyor çünkü.
Sizden ricam mümkünse aynı gün yapın çorbayı, misafirlerinize de taze taze ikram edin.

Sizin gözünüzde oluşmuş iyi imajım zedelensin istemem :)

Sevgilerimle...

canikom dedi ki...

Müge hanım,detaylı anlatımınız için tşk ederim.şu an itibarı ile çorbam pişmiştir.nefis bir kokusu ve lezzeti leziz.....gerçi akşam için erken diyebilirsiniz ama misafirlerim erken geliyor.
not=
imajınız hiçbir şekilde zedelenmezzzz:):):)
---tarifleriniz o kadar doğru ki buyüzden size güvenim tam-- demiştim ya ,birkez daha haklı çıktım.

ZeynepS dedi ki...

Allahım Allahım siz olmasanız evliliğimin şu ilk günlerinde ne yapardım ben :)Şaka bir yanada tek tek tariflerinizi deniyor ve etobur kocama denetiyorum :)Şimdide çorbamın köftelerini hazırladım ocağa konmayı bekliyor ama ben bulgur yerine pirinç ekledim bakalım bu kez nasıl bir yorum gelecek:)Cidden ellerinize ve emeğinize sağlık,
Sevgiler
Zeynep

moonsun dedi ki...

elinize sağlık çok güzel olmuş, şimdi benim yaptığımda pişti. fakat ben koftelerin içine ince bulgur koydum, çok güzel oldu.. unu fazla oldu sanırım cok katı oldu. su da koyamadım lezzeti bozulmasın diye. ama yine de çok güzel oldu.. teşekkür ederim. içine kereviz yerine bezelye koydum.

Adsız dedi ki...

müge ablacim bu corbayi yapiyorum köftlerini hazirladim ancak limon suyu kafami karistirdi. corbanin tadini cok eksi yapar mi. illaki 1 limon suyu olmasi sart mi. corbayi yaptiktan sonra kendimiz istege göre limon siksak olmaz mi

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Bir yemeğin tatlı, ekşi, tuzlu oranı elbette yapan ve yiyecek olan kişilere göre değişir, siz bilirsiniz.
Ancak bu çorbaya 1 limon suyu tam geliyor bana göre ekşi olmuyor.
Kaldı ki pek çok yörede, kitapta bu tarif; ekşili köfte diye geçer. :)
Ama tabi son karar sizin...
Sevgiler:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin