27 Kasım 2007

Söke Un - Çavdar Ekmeği

Söke Un - Çavdar Ekmeği

EKMEK MAKİNASI VE SÖKE UN İLE İLGİLİ BİR YAZI...
Ekmek makinası almak için çok uzun süre düşündüm, pişirme süresinin uzunluğu, kaplayacağı alanın büyüklüğü, ekmeğim hazır satın alınanlar gibi lezzetli olacakmı endişesi ve daha bir çok düşünce kafamda uçuşup durdu. Son zamanlarda yaşadığım bir iki olay nedeniyle (her zaman ekmek aldığım fırında imalathaneden kedi miyavlaması gelmesi gibi) ekmeğimi kendim yapmak fikri de çok cazip gelmeye başlamıştı.
Önce elde yoğurarak bir iki
ekmek denemesi yaptım, çok da güzel oldu ama yoğurma işlemi ve mayalanmasını takip etmek biraz zahmetli geldi açıkçası vazgeçtim. Sonra ekmek makinalarını araştırmaya başladım, konunun uzmanı sevgili Binnur'un sayfasını ve sevgili Devletşah'ın konu ile ilgili yazılarını okudum ve ramazanın ilk günü ekmek makinama kavuştum. Marka olarak, Sinbo'yu tercih ettim, hem fiyatı hemde Binnur ve Devletşah'ında Sinbo kullanıyor olması fikrimi çok etkiledi. Kararımdan çok memnunum, benim gibi karar aşamasında olan herkese öneririm. Sadece ekmek değil, hamur yoğurma işleminide artık makina da yapıyorum.
Ekmek makinamı aldığım günden beri severek kullanıyorum ama, işte bu ama... kısmı biraz can sıkıcı idi, çünkü ekmeklerim biraz tok bir dokuya sahip, yani nasıl desem fırınlarda satılanlar gibi olmuyordu nedense.
Ama bu durum uzun sürmedi,
Yasemin şekerim bizi kahvaltıya davet edipte muhteşem çavdar ekmeği ile tanıştırana kadar. Yasemin'in ekmeğini bende eşimde bitirene kadar iltifat ede ede yedik ve hemen sırrını sordum tabi, meğer Söke Un karışımları ve onun hokus pokuslu elleri imiş bu lezzeti oluşturan.
Hemen bir paket çavdar unlu karışımdan aldım ve fotoğrafta gördüğünüz muhteşem görünümlü ve inanılmaz lezzetli ekmeği yaptım.
Kutunun içinden iki paket çıkıyor, ben birini sade, birini cevizli yaptım, her ikisi de çok ama çok güzel oldu. Yumuşacık dokulu nefis bir ekmek.
Eşim ve ben o kadar çok sevdik ki, bir sonraki markete gidişimizde
Söke Un'un tüm çeşitlerini alıp yapmayı düşünüyorum ve sizlere şiddetle öneririm.

Malzemeler
  • 320 ml. Su (1 Su Bardağı = 200 ml.)
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Bardağı İri Çekilmiş Ceviz
  • 500 gr. (1 Paket) Söke Un - Çavdar Unlu Karışımı
  • 1 Paket Kuru Maya (paketin içinden çıkıyor)
Yapılışı

(Ekmek Makinası ile)
  • Makinanın yoğurma kabına sırasıyla, su, tuz, yağ ve 1 paket un karışımı dökün. Unun ortasına küçük bir havuz açarak, mayayı dökün ve üzerini kapatın.
    En az 3 saatlik bir program (Ben 3 saat süren "Normal ekmek" seçeneği ile yapıyorum) ince kabuk ve 900 Gr. ayarlarını seçin.
  • Ekmeğinizi, makinenin içinde en az 3-4 saat dinlendirmenizi, hatta en güzeli gece çalıştırmanızı ve sabah makinadan çıkartıp yemenizi öneririm.
(Elde yoğurarak)
  • Tüm malzemeleri yoğurun ve üzerini kapatarak 30 dk. mayalandırın.
  • Hafifçe yağladığınız tepsiye, hamurdan küçük toplar kopararak dizin ve yine üzerini kapatarak oda sıcaklığında hamurlar iki katı şişinceye kadar bekleyin.
  • 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk. pişirin. (Isırma kontrolü yapmadan fırından çıkarmayın:)
  • Fırının içine, ısıya dayanıklı bir kase ile su koymayı unutmayın, böylelikle yumuşacık kabuğu olan bir ekmeğiniz olacak.

Söke Un - Çavdar Ekmeği

14 yorum:

Pasta Saati dedi ki...

Sevgili Müge, blogumu ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgilerimle,

Ateş Mutfakta... dedi ki...

Merhaba Canım, Ekmek Makinası almayı uzun zamandır bende düşünüyorum.Ama bi türlü karar veremiyorum. Bizim burda ekmek fırınlarımız çok meşhurdur.Genelde hepsi odun fırınıdır ve karadeniz ekmeği çıkartırlar.Yani fabrika ekmeği yok gibi bişi.Ee ailecede ekmeği çok severiz..Böyle güzel ekmekler çıkartılırken kim yer benim ekmeğimden diye düşünüyorum..Hayatım ekmeğin çok güzel görünüyor..Olağanüstü fotoğraflarınla yine aştın PC'leri:)Şurda mesainin bitmesine kalmış 15 dakika..Ekmek resmen başımı döndürdü yaaa..Ellerine sağlık canım..Bundan sonra sitene karnım tokken bakacağım.:)Sevgiyle Kal..

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Ellerine saglik, sanki kokusu buralara kadar geldi mi ne?

Sevgiler

ayseyaman dedi ki...

Mügecim öncelikle Esra için hazırladıgın taziye defteriyle ne kadar güzel bir insan olduğunu gösterdin. Allah razı olsun canım...2.bloglines üyesi oldum olalı seninde yazılarını anında takip ediyorum...Sayfanıza gelmeden resimleriniz yazılarınız karşıma geliyor.
o yüzden okuduğum yazıları ben yorumsuz bırakıyorum malesef ama olmuyor böyle anladım..Bir çare bulmak lazım...Kıymetlı arkadaslarımsınız yazını okudum demek bile yeter degıl mı, burada oldugumu haber vermek yeterli...
Canım ekmek makınan ile sana saglıklı mutlu bir ömür dilerim..Saglık için bence en iyisini yapmıssın, eminim yakında en güzel tarifler senin olur ve "kulağı da" geçersin..:)
sevgiler sana

Ferah Gülşen dedi ki...

Mügecim ekmek makinanı nice sağlıklı günlerde kullan. Ev yapımı gibisi var mı? Mis missss.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Müge,
Ben de yaklaşık 3 senedir ekmek makinası kullanıyorum ve inanır mısın dışarıda ekmek yiyemiyorum artık:))
Mis kokusu evin içini sardığında insanın kendine hakim olması mümkün olmuyor maalesef:))
Ellerine sağlık, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili bıcırım,ben de eskiden ne gerek var ekmek makinasına diyordum.(büyük konuşmamak lazım)Şimdi evde pişen ekmek kokusu,beni o kadar mutlu ediyor ki anlatamam.Ben de o unlardan kullanıyorum.Bulduğum ve yaptığım başka tariflerde var.Artık arkadaşlarıma giderken onlara ekmek yapıp götürüyorum...Ayşem'e,Münevver Ablaya ve Tütü'ye bir danış derim:)Eğer tariflerimi istersen yollarım..Pekmezli,susamlı,keten tohumlu yaptığım bir ekmek var süper.....

Gönül dedi ki...

canım ellerine sağlk çok güzel olmuş misler gibi...sevgilerimle

Nalan Kaplan dedi ki...

Eline sağlık Müge, sökenin karışımları hep çok iyi sonuç veriyor zaten fire vermiyor hiç.Sevgiler...

Koyubeyaz dedi ki...

boyle harika gorunuyor elinizede saglik. ama ben maalesef bir turlu basaramadim bu ekmek yapimini. lutfen beni aydinlatin bu konuda. bende ayni nedenelerden dolayi gidip bir ekmek makinesi aldim ve evet bende cok arastirdim alirken ve gidip SINBO aldim. ve en son gecen hafta soke unun cavdar ekmegini denedim ve fransiz ekmegi modunda yaptim ama sonuc benim acimdan basarisizdi. nedenmi? islak oluyor benim ekmegim. icine hic bir ek katmama ragmen biraz islak gibi nemli yani firindan aldigimiz ekmekler gibi ici kuru olmuyor. bunu bir turlu cozemedim ve artik denemekten sıkıldım. ilk baslarda ben yanlis yapiyorum gibi geldi ama sizi okuyunca hayir ayni seyleri yapmisi ama ekmegin ici hafif nemli umarim anlatabilmisimdir ve umarim yardim edersiniz.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gaye;
Blogunu cok beğendim ve sık sık geleceğim artık, sevgiler.

Elticik;
Çok tatlısın sen ya:) Nasılda moral verirmişsin sen öyle:) Çok teşekkürler canım, desteğin için, bana yaşamadığım kız kardeş duygusunu yaşattığın için. Sen hele bir gel, ekmeklerden ekmek beğen her çeşit mevcut:)

Kevserciğim;
Lezzeti güzelse, hijyeni de iyiyse sen fırına devam et o zaman, hiiç uğraşma canım. İllede evde yapacam dersen arada bir Söke un karışımlarından alıp elde yaparsın, olur biter:) Teşekkür ederim iltifatlarınız için bu arada efendim:)

Aybikeciğim;
Ekmek kokusu bu, okyanusları aşar valla:) Öperim seni canım.

Ayşemim, Yamanım;
Senin bloglines tan beni takip ettiğini ve yazılarımı kaçırmadığını biliyorum canım, o yuzden sen arada bir uğrayıp selam etsende olur, alınmam canım. Güzel sözlerinde ruhumu okşadı, bu aralar o kadar daraldıki ruhum, bu yorumlar ilaç gibi geliyor inan. Sağol canım.

Ferahçım;
Çok teşekkür ederim canım, gerçekten alıştınmı dışardan yemiyorsun ekmek.

Sevgili Rapunsel;
Sen eskitmişsin bile makinayı valla bravo:) evet, özellikle sabahları ekmek kokusu ile uyanmak harika bir duygu.

Suziciğim;
Evet, evet yolla:) Mail atarsan bana çok memnun olurum, ekmek yapmak bir süre sonra bir tutkuya dönüşüyor aynı pasta yapmak gibi, şimdi yeni hevesim bu.Öperim canım. Ayrıca ekmeği nasıldı diye sormam, bizzat yemek isterim şeker:)

eyvahhyemekyandiocakbatti:)
Çok teşekkürler canım.

Nalan Ablacım;
Bende yeni keşfettim işte, Yasemin sayesinde. Gerçekten müthiş.Öperim çok.

Sevgili Koyubeyaz;
Açıkçası size ne yazayım diye oturdum uzun uzun düşündüm. Bende ekmek makinası aldığım dan beri içinden çıkan tarifleri yaptım hep, ama çok da beğenmiyordum açıkçası, gözüm dışardaki ekmeklere kayıyordu:) Birde ilk denemelerde bi sürü başarısızlığım olmadı, çöken, kabarmayan vs.vs. ekmekler.
ama söke un karışımlarından çok memnun kaldım, söylediklerinize göre makinamız, unumuz, programımız herşeyimiz aynı..ama..ıslak??
Aklıma gelenler;
* Ekmeğiniz pişince hemen kabından çıkarıp, üzerine bir havlu kağıt koyduğunuz, fırın ızgarasına koyun. Izgarayı da lavabonun üzerine.. Ekmek soğuyana kadar bu şekilde tutun. Yani her yerden hava alarak soğumasını sağlayın.
* Ekmeği akşamdan yapın (ama sabaha bitecek şekilde kurmadan) yani mesela gece 12 de yaptınız diyelim, 04.00 gibi biter program, ekmek içinde kalsın dinlensin 4-5 saat. Çıkarttığınızda etrafı ıslak olacak, endişelenmeyin, yine kağıt havlu ile kurulayıp ekmeği ızgaranın üzerine koyun ve biraz bekletin.
En azından ben bu şekilde yapıyorum ve ıslak olmuyor.Bütün bunları yaparsanız ve hala ıslak oluyorsa, bir servise danışın derim makinada bir sorun olabilir.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

demekki ekmek makinasını alırken tek tereddüt eden ben değilmişim bende epey bi düşündüm sonunda aldım ve çok memnunum..ama anlattığınız karışımları denemedim.ama malumunuz ekmek nekdr güzel oluyor ve doyurucu hazır ekmek tatlarına alışmışız fkt birçok katkı maddesi konularak önümüze geliyor.bence en sağlıklısı el yapımı olandır..ekmek makinamdan çook memnunum :) herkkese tavsiye ederim özellikle sinboyu

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Evde ekmek yapan ve Söke Un'u tercih eden sizleri, Söke Un'un katkılarıyla Paloma Yayınevi'nden çıkan Evde Pişen Ekmekler isimli kitaptan haberdar etmek istedim. Ekmek yapımı, ekmek makinesinin kullanımı gibi konularda güzel bilgilerin de yer aldığı bu kitapta harika tarifler bulacaksınız. Kitabımız yeni çıktı ve bir-iki haftaya kadar kitabevlerinde bulabilirsiniz. Ekmekleri büyük bir keyifle ve heyecanla pişirdik, sevdiklerimizle paylaştık ve herkesten harika yorumlar aldık. Umarım siz de beğenirsiniz.

Adsız dedi ki...

Pardon ama su ve kase ne icin anlayamadim bu kusmi :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin