20 Haziran 2007

Revani

Revani - Filiz Yenge

YAZ GÜNÜ TATLI YEMEK İSTEYENLERE...
Havaların ısınması ile birlikte hafif ve soğuk tatlılar tercih eder olduk biliyorum, özellikle dondurma, taze meyve yada sütlü tatlılar.
Revani bana hep bir kış tatlısı olarak görünür, ağır tatlılar sınıfındadır yani...
Hafta sonu Filiz yenge'nin bize revani ikram ettiğini görünce, önce "çok sıcak, yok, teşekkür ederim" gibi şeyler söyledim, sonra "birazcık tadına bakayım" dedim. İyiki de demişim, koca bir dilimi anında yedim :) Sizde belki denemek istersiniz diye düşünüp, tarifi paylaşmak istedim.

Malzemeler


Kek için;
  • 3 Adet Yumurta
  • 1 Çay Bardağı Şeker
  • 3 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Su Bardağı İrmik
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 3 Yemek Kaşığı (ince çekilmiş) Fındık
  • 1/2 Çay Kaşığı Karbonat
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Şerbeti için;

  • 3 Su Bardağı Şeker
  • 3 Su Bardağı Su
  • 3-4 Damla Limon Suyu

Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti hazırlayın, bir tencereye şekeri ve suyu koyun, orta ateşte şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca altını kısın ve kısık ateşte 5-10 dk. kaynatın, indirmeye yakın limon suyunu ekleyin.
  • Kek malzemelerini, kek yaparken kullandığımız sıralama ile (yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın, yağı ve yoğurdu ekleyip biraz daha çırpın, kuru malzemeleri eleyip ekleyin ve karıştırın) hazırlayıp, yağladığınız bir kalıba (yaklaşık 25x30 cm.lik bir tepsiye yada 26-30 cm.lik yuvarlak bir kalıba) dökün.
  • 175 derece ısınmış fırında, üstü kızarıp, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkınca, 3-4 dk. ılınması için bekleyip, keki tepside dilimleyerek, üzerine soğumuş olan şerbeti kaşıkla azar azar yedirin.
  • Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırın ve en 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis edin.

NOT : Tatlının kekini hazırlarken, içine 1 yemek kaşığı limon veya portakal kabuğu rendesi eklerseniz, çok hoş bir aroma verecektir.

53 yorum:

Adsız dedi ki...

Ayy ben çok severim revaniyi. Ama hiç yapmadım desem inanır mısın? Kayınvalidem çok güzel yapıyor onun arifini denemek istiyordum ama bir türlü yazmak kısmet olmamıştı. Bu da sanırım aşağı yukarı aynı. Fındık koymuşsunuz fazladan eminim çok güzel olmuştur. Bundan denerim artık bende.

sevgiler..

NiNo dedi ki...

revaniyi sevmeyen varmi acaba hele portakalli olursaaaaaaaaa mmmm ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

ellerınıze saglık cok nefıs görunyor cok severım ..

Selen dedi ki...

Ay Mögücüm (yeni adını beğendin mi? :) ),
Kalbimiz bir resmen. Ben de dün internetten revani tarifi baktım. Neden diyeceksin. Çünkü anneannemin tarif defterinde bir revani tarifi gördüm ve tarifte 8-9 yumurta yazıyordu! Gözlerime inanamadım. Muhtemelen eski tariflerdeki sana yağı ve yumurta bolluğundan nasibini almış o revani de. Ama diğer malzemeleri hatırlamıyorum. Akşama karşılaştıracağım. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Nailecim;
Ben aslında kek, kurabiye tarzındaki şerbetli tatlıları sevmem (revani ve şekerpare gibi), o yuzden revaniyi başta yemek istemedim, dediğim gibi ama tadına bakınca o kadar beğendimki yayınlamaya karar verdim. Fındıklı dene süper oluyor.
Sevgili Nihan;
Yanıt veriyorum "evet var" :) ben..hiç sevmem revaniyi, yediğim ve beğendiğim tek revani bu oldu. Limon kabuğu rendelendiğini ve çok yakıştığını duydum ama portakallı hiç duymadım eminim, çok güzel bir tat veriyordur.
Sevgili Banu,
Afiyet olsun, beğenilerine teşekkürler.
Şirinem,
Sen isim koyarsında ben beğenmezmiyim, teşekkür ederim. :))
Eski tariflerde ki margarin ve yumurta oranlarını görünce bende çok şaşırıyorum aynı şekilde, biz bu konuda daha çekingen davranıyoruz, ama sonrada ne yaparsak yapalım onlar gibi olmuyor deyip durmuyormuyuz :(

Yasemin dedi ki...

canim mugem :) valla oldurdun beni guldurmekten :) bu aralar biraz islerde yogunluk var bitanem ondan bi turlu ilgilenemedim sitemle kendimide kiniyorum.. ayrica cok sicak mutfaga girince ericem zannediyorum :) en kisa zamanda kendimi affettiricem.. optum canim...

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Müge,
Revaniyi yaz kış severim. Filiz Yenge'nin tarifi de fotoğraftan anlaşıldığı kadarı ile çok güzel. Üstelik yanına dondurma da yakışır değil mi? Ellerine sağlık Filiz yenge nin ve paylaşımın için teşekkürler.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Yasemincim,
güldürebildiysem seni ne mutlu, bu aralar en çok ihtiyacımız olan şey o değilmi? ama gülüp geçmek yok, akşam hava serinleyince dooğru mutfağa :)
Sevgili Bocuruk;
Beğenilerine teşekkür ederim, yanında dondurma iyi fikir olur gerçektende, hem yoğun tadı hafifletir, hem serinletir. Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Bende dün denedim bu tarifi inanin enfes oluyor. Ilk defa Revani yaptim üstelik, esimde cok tatli seven biri degil ama bunu sevdi.
Cok tesekkürler tarifiniz icin..
www.kelebekk.blogcu.com

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Kelebek;
Yine aynı şeyi söyleyeceğim; en mutlu olduğum yorumlar "Yaptık, beğendik" olanlar. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

ELA ÖZEN dedi ki...

TARIF SUPER YADA YAPAN KISI IYI GUNLER

Adsız dedi ki...

Tarifiniz buradaykiyle aynı.

http://www.devletsah.com/revani/

Müge Hüner dedi ki...

Sayın İsimsiz;
Zahmet edip tariflerin üzerindeki yayınlanma TARİH lerine bakarsanız benim tarifi yayınlama tarihimin HAZİRAN, Devletşah'ın kinin EKİM olduğunu fark edecekseniz.

Tarifi Devletşah; yüzyüze sohbetimizde de (ben hiç revani yapmamıştım, bu güne kadar, geçenlerde eşimin kardeşinin canı revani istedi, tam da o gün sen revani yayınlamıştın, yaptım, çok güzel oldu) ifadesi ile belirttiği üzere benim blogumdan alarak yapmış ve aramızdaki sevgi ve samimiyete dayanarak link verme gereği duymadan yayınlamıştır.

Bencede bu durumun hiç bir sakıncası yoktur.
Bu tür bir hareket ile kendisi ile aramda bir sıkıntı doğuracağınızı düşünerek fena halde yanıldınız.

Sizi de bir daha bir konu hakkında tam olarak bir inceleme yapmadan, kişileri "itham etmek" konusunda daha dikkatli olmanız konusunda uyarırım.

Saygılarımla...

Adsız dedi ki...

wallahi revainiyi simdi denedik super oldu..yapmak isteyen herkese tavsiye edeblilirim bu tarifi..gercekten cok guzel..ellerinize saglik..

Adsız dedi ki...

ben hiç revaniyi tutturamazdım ama sizin tarifinizle tuttur ellerinize sağlık sibel

Adsız dedi ki...

ya malzemelerini az kısaltın annem hep bana yazdırıyo ama yinede çok güzel oluyo...:)

Adsız dedi ki...

Bende aynen denedim tarifinizi yanlız hamur bana biraz cıvık geldi unu bır kaşık fazla koydum ve çok güzel oldu herkese tavsiye ederim ve limon kabuğu inanılmaz güzel koku veriyor ellinize sağlık teşekkürler...

Adsız dedi ki...

çok güzel bir tarif ,nefis oluyor.yiyen herkesten beğeni dolu sözler duyuyorum teşk. müge.

aysel dedi ki...

öncelikle merhabalar,
sizin sitenizle tanışmam ilk profiterol tarifi arıyodum ve sizin sayfanızla tanışma fırsatım oldu iyiki tanışmışım diyorum.ben öyle cok fazla tatlı pasta bilen biri değilim yeni yeni öğreniyorum .revani arıyodum ve ilk sizin sayfaya bakmak istedim .yapılan yorumlar beğenilerin sunulması benim için cok önemli çünkü ilk yapan birisi olarak bunlara dikkat etmem lazım.ama yorumlar hep olumlu yönde.sizde cok sevimli birisiniz diyeceksiniz nerden tanıyosun ama cevap vermeniz cok incelikli bir davranış.revaniyi yapınca yorumumu hemen ekleyeceğim ilk defa yapıcam
size sevgilerimi sunuyorum....

SELDA dedi ki...

İlk defa yaptım ben bu tatlıyı ve ilk denemede çok güzel oldu.Artık revani yapmak için tek bir tarifim olsun istiyorum:)

Tatlının şerbetini yaparken koyuluğu nasıl olacak,kaşığa şerbetin ağırlığı gelecek mi,şerbet çok kaynıyor:)ancak koyu oluyor:) Üniversite öğrencisiyim merak edip yapıyorum tarifleri çok maharetli oldum sayenizde:)

SELDA dedi ki...

Evdekiler yetmedi komşulara revani yapıyorum ben:) Ev ve iş yerlerine servis yapılır yakında:) Bu tarif harika oluyor:) Çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

ben bloğunuzun sessiz bir takipçisiyim..
Geçtiğimiz kış bloğunuzu keşfettikten sonra; keklerimi, pandispanyamı,tiramisumu ve en son dün akşam revanimi sizin tariflerinizle yaptım..daha evvel de kek yapardım ama sizin tariflerinizle kek yapma anlayışım değişti diyebilirim :)

Kek dışındaki diğer denemeler ilktir ve ilk denemede bu kadar başarılı olması tamamen sizin yazdığınız tariflerdeki ayrıntılarda gizlidir..

Bu kadar takipçi olup sessiz kalmayı ayıp saydım ve yazıyorum artık..


Emeğinize sağlık..
Tülay

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Tülay hanım;
Çok ama çok teşekkürler bu güzel yorum için, çok mutlu ettiniz beni günüme hoşluk kattınız.
Her zaman beklerim.

Sevgilerimle.

sibel dedi ki...

merhabalar;ben yeni evliyim eşim revaniyi çok sevdiğini söyledi,cesaret edemediğimden bugüne kadar tatlı yapmadım,birçok sitede gezinip tarif aradım ve bu sitede iyi yorumlar görünce revaniyi yapma cesareti gösterdim(keki kabartma konusunda iyimdir)ama revani kabarmadı nasıl tepsiye koyduysam öylede çıktı.yanlış yapmamak için mutfak ve bilgisayar arası mekik dokudum ama sonucun fiyasko olmasını engelleyemedim.yazık oldu emeklerime:(

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Sibel;
Öncelikle emeklerine çok çok üzüldüm inan.
Bir blog yazarının en üzüldüğü yorumlar bunlar işte (en azından benim için öyle)

Benzer bir yorumu annemde yaptı, ilk yaptığında mini fırın tepsisinde pişirmiş ve çok ince olmuş, şam işi tatlısı gibi :(
Sonrakilerde 20x30 ebatlarında borcamda pişirmiş ve sonuçtan gayet memnun kalmış, birde öyle dene diyeceğim ama hevesin kırıdıysada elimden bir şey gelmez:(

Kusura bakma canım, sevgiler.

Eda dedi ki...

Merhaba.sitenizin devamli takipcisiyim.revani harika gozukuyor cuam gunu misafirlerime yapacagm.Fakat baktigim birkac revani tarifinde un daha fazla 3 ymek kasigi un az degil mi?Olcude yanlislik yokdegilmi?

Müge Hüner dedi ki...

Eda Hanım;
Ben bu tatlıyı hiç yapmadım ama Filiz yenge'nin elinden defalarca yedim. Güvendiğim için de yayınladım.
Bu güne kadar da olumsuz bir yorum gelmedi.
En son Yasemin denedi, hafta sonu (http://yaseminmutfakta.blogspot.com) o da çok beğendiğini söyledi.

Yine de siz bilirsiniz.
Sevgiler.

selda dedi ki...

Sağolsun Müge Hanım sayesinde meşhur oldum,herkes benden tatlı yapmamı istiyor:)

ayşe gül dedi ki...

denedim çok güzel oldu fakat kekinin içine şekeri daha az koyabiliriz o zaman tam revani olur.

cansu dedi ki...

merhaba müge ablacım (22 yasındayım:) bı gelın adayı olarak hayatımda ilk defa revani yaptım ve herkes bayıldı.. yüregınıze sağlık ii çalışmalar bol tarıflı gunler :)ayrıca devletsah gıbı sızıde derya baykalda görmek ıstıyoruz..

Zerrin dedi ki...

Revaniyi küçükken yapmayı denemiştim. Felaket olmuştu. Herhalde tarif kötüydü ya da yanlış uyguladım. Bu sefer süper oldu. Şerbetini biraz daha az koydum. Tarif için teşekkürler. Mutfaktaki kurtarıcılarım :)

gülşen dedi ki...

Bende dün revani yapmıştım Sevgili Oktay Ustanın tarifinden,orada yumurta miktarı irmik ve yoğurt miktarı aynıydı sadece unu 1.5 su bardağı idi ve yağ yoktu,karbonatta yoktu,lezzet çok güzel oldu ben 30a 37 cmlik klıpta pişirdim ve fazla kabarmadı:(
keşke önce burayada baksaydım,hatta fırında pişerken acaba Müge Hanımda revani varmıydı diye içimden geçirmiştim:)
acaba tepsidenmi kabarmadıki,ayrıca karbonatta daha iyi kabartıyor kekleri diye biliyorum değilmi?

sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba revani tarifiniz icin cok tesekkur etmek istiyorum..artik hep bu tarifle yapiyorum ve herkes cok begeniyor..fakat 5yemek kasigi un koyuyorum vede serbetinide 2.5sub su 2su b seker olarak azalttim..tekrar tesekkurler tarifiniz icin

Adsız dedi ki...

merhabalar LÜTFEN OKUYUN
revaniyi aynen yazdığınız tarife göre uyguladım.ÇOK KABARMADI :( İRMİKLER İÇİNDE ÇITIR ÇITIR,LEZZETİ HOŞ AMA GÖRÜNTÜ HİÇTE HOŞ GÖRÜNMÜYOR.ANNEMİN YAPTIĞI REVANİ BENİM YAPTIĞIMIN İKİ KATI KALINLIKTA OLUYOR. :((((((((
BUNUN PÜF NOKTASI NEDİR?

Özlem'in Güncesi dedi ki...

Sevgili Müge hanım merhaba :)

Bende revaniyi çok sevenlerdenim. ama geçen gün denediğim revani beni hüsrana uğrattı. tarif hemen hemen buna yakındı fakat asıl sormak istediğim şu. bu tarife göre hamurun içerisine 3 yumurtanın yanında 2 bardak sıvı giriyor. 1 çay br un ile 1 su bar. irmik bu hamuru koyulaştırmaya yeter mi? geçen gün denediğim tarifte çok çok çok sıvı bir hamur oldu bende ekstra ilave etmiştim. ben bunun pişme ihtimalini bile düşünemiyorum demiştim içimden. sizin tarifinize göre benim yaptığımın farkı un 1 su bardağı giriyor ve 1 yumurta fazla. çok kastım sanırım kusura bakmayın.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Özlem;
Tarif; Filiz yengeye ait.
Kendisinde defalarca yedim. Yani ölçülerde bir sorun yok.
Ayrıca buradaki tarif ile yapan ve beğenen sayısız arkadaşım var.
Gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım:)
sizin sayfanızı arada bir ziyaret ediyordum, dün revani tarifi ararken yine sizi buldum:) tarifiniz ve yapılan yorumlar hoşuma gitti eve gider gitmez denedim vee müthiş oldu. ama ben şerbetini hazırlarken bir bardak daha su ekledim kıvamı tam eşimin istediği gibi oldu. o kadar çok tarif denedim ki hiç tutturamıyordum ama dünkü yaptığımı eşim çok beğendi. paylaşımınız için teşekkür ederim sevgilerimle hülya.

Adsız dedi ki...

Merhabaaaaaaa harika bayan...
ya bir kerede yapipta tutturabildigim tek evani olduuuuuu hemde süper saolun paylasimlariniz icin ;)
Almanyadan sevgiler...

Muhterem dedi ki...

Denedim , dayanamayıp en köşesinden yedim ((: müthiş herşeyi ile tam kıvamında .
Yslnız ben dikdörtgen borcamda pişirmdim ince oldu Müge Hanım'ın dediği gibi küçük kare borcam için tam ideal ölçü. Emeğinize sağlık .

Akşama blogda yayınlarım artık :)))

Adsız dedi ki...

Merhaba Muge hanim,
Ilk defa revani yapacaktim ve uzun aramalardan sonra bu tarife ulastim. Iyi ki de ulasmisim, harika bir lezzet oldu. Misafirlerimiz cok begendi.Ben sadece findik yerine ceviz koydum. En kisa zamanda tekrar yapacagim.Tadi hala damagimda. Paylasim icin cok cok tesekkurler. Sevgiler..Canan

Safiye dedi ki...

Selamlar,
Daha önce de profiterol tarifinizi denedim ve çok güzel övgüler aldım... bugun de sütsüz şerbetli bi tatlı ypayım dedim..bunu denedim..İnşallah benzer övgüler alırım...Ellerinize ve anlatımınıza sağlıkkk :))) Keşke yorumları okyup öyle yapsaymışım çünkü ben en büyük boy borcamda yaptım ve ince oldu. :))

Adsız dedi ki...

Ben aliye revani tarifinizi denedim ve mukemmeldi tek kelime ile tskler

gülay dedi ki...

merhaba müge hanım:)sitenizi uzun süredir takip ediyorum ve artık ben de yazmalıyım dedim.sitenizle ilk tanışmam ay çöreği tarifinizi denemekle başladı ve o gün bugün hangi tarifinizi denesem süper oldu.kayınvalidem çok güzel yemekler yaptığı için eşim kolay beğenen birisi değildir ama sayenizde denediğim her tarifinizden sonra övgüler alıyorum.en son 2 gün önce revani tarifinizi denedim.mükemmeldi.ellerinize sağlık.paylaşımlarınız için çoook tsk ler:)))

Adsız dedi ki...

Tarifleriniz tam tutuyor ve çok güzel oluyorlar.Ama özledik yeni yazılar bekliyoruz :)....

amofti dedi ki...

Sevgili müge; revaniyi çok sevmeyen birisi olarak mutfağımda denemeye de yanaşmamıştım ancak çok sevgili dostumu kıramayarak tarif aramaya giriştim ve bu sayfada gördüğüm revaniyi de hiç tereddütsüz yaptım. İyi ki yapmışım iyi ki sen de paylaşmışsın püf noktalarına uyulunca muhteşem bir tatlı oldu teşekkür ederiz. Amofti

Adsız dedi ki...

çok güzel oldu eşim çoook begendi teşekkürler...

BERNA KARACA dedi ki...

3 yemek kaşığı un demişsiniz ben bir sürü un ekledim anca oldu:).Çok lezzetli oluyor.

bisey dedi ki...

Merhaba tarifinizi bugün uyguladım ve nefis bir tatlı oldu. ben yağı yarım su bardağı koydum bir de fındık yerine hindistan cevizi ekledim. Paylaşımınıza KOCAMAN TEŞEKKÜR ederim. :)
(Ben denemeden önce yorumları okumuştum,olumlu yorumların çokluğu güven verdi,belki benimde yorumumun birilerine fikir verir).
ÇOK GÜZEL, HAFİF BİR TATLI :)) ÖZELLİKLE BİRKAÇ SAAT BUZDOLABINDA KALINCA NEFİSS.. HEM DE BU SICAKLARDA :)))

neşe dedi ki...

Sıvı miktarına göre katı miktarı çok az. Yaptım ama beğenmedim. Bir de tarifi yazarken keşke malzemeleri kek hamuruna katılma sırasına göre verseydiniz. Bir aşağı bir yukarı bakmak zorunda kalınmazdı böylece.

Adsız dedi ki...

revani tarifi ararken sizin tarifinizi buldum yorumlara bakılırsa gayet güzel ve başarılı bir tarif olmuş...yarın denemeyi düşünüyorum bayrama hazırlık olsun....
Fakat bazı kişilerin yaptığı yorumlara gerçekten üzülüyorum mesela benden önce neşe hanım yazmış kek hamuruna katılma sırasına göre verseydiniz,bir aşağı bir yukarı bakmak zorunda kalmayız demiş, diye ne kadar düşüncesiz ve kaba yorumlar...emeğe saygı yok..gerçekten ayıp...üzülüyorum yani yapılanların değeri ve kıymeti bilinmediği zamanlarda..ellerinize sağlık...sağlıcakla kalın....iyi bayramlar

Unknown dedi ki...

Immm denedim nefis oldu bugün yine yaptım hem pratik hem leziz.Teşekkürler tarif icin cok güzel tarifleriniz maşallah ellerinize saglık müge hanım ..

Unknown dedi ki...

Ya maşallah size müge hanım.Bütün tariflerinizden cok memnunum yani denedğim :) Revaniyide 2.ye yapıyorum hem pratik hem leziz ellerinize saglık.Bizimle paylaştıgınız içinde teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Bayram icin iki tepsi yaptim,ilk kez yaptim ve bu kadarvovgu aldigina gore muhakkak guzeldir diye olcuyu ikiye katladim.cok hafif ve guzel oldu tesekkur ederim.yalniz ben bir daha ki sefere serbeti biraz azaltmayi dusunuyorum bize biraz tadi fazla gibi geldi ama biraz cok degil:) Derya

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin