12 Haziran 2007

Izgara Köfte

Anne Köftesi

ANNE KÖFTESİ...
Benim için en lezzetli ızgara köfte annemin yaptığıdır.
Ben her ne kadar tarifini harfiyen alıp yapsamda, bir türlü onun lezzetini tutturamam yada en azından bana öyle geliyor.
Aslında hemen tüm yemekler için bu geçerli sanırım, biz çocuklar ne kadar büyüsekde, ne kadar güzel ve farklı lezzetler tatsakda, annemizin yemekleri hep en güzel yemekler olarak kalır.
Hafta sonu annemden köfte yapmasını istedim, oda beni kırmadı, belki denemek isterseniz diye sizlerle de paylaşmak istedim...

Malzemeler
  • 1/2 Kg. Köftelik Kıyma
  • 1,5 Su Bardağı (İnce Çekilmiş) Bayat Ekmek
  • 1 Orta Boy Soğan (Rendelenmiş)
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Kekik
  • 1,5 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Köfte Baharı
  • 8-9 Dal Maydanoz
  • 3-4 Dal Taze Nane
Yapılışı

  • Tüm malzemeleri karıştırın ve iyice özleşene kadar yoğurun. Baharatları damak tadınıza göre azar azar ekleyin. İstediğiniz şekli vererek, sıvı yağda kızartın.

Not : Bizim evden, yaz boyunca patlıcan kızartması eksik olmaz, eşimin sarımsak ile arası iyi olmadığından, domates sosunu kaynatırken, çok az zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 adet bulyon (tavuk) ekliyorum. Çok lezzetli oluyor, mutlaka tavsiye ederim.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Müge'ciğim bende patlıcan kızartmasını çok sevenlerdenim ama ağır geldiği için çok fazla yapmaktan kaçınıyorum. Domates sosu ile harika oluyor gerçekten. Ben eskiden sarımsakla aram pek iyi değilken soğanla yapardım domates sosunu. Şimdi eşim sarımsağa alıştırdı sarımsakla yapıyorum. Hiç şüphesiz sarımsaklı olan soğanlıyı geride bırakır. Tavuk bulyonlu da kulağa hoş geliyor, ben hazır gıda olduğundan bulyon kullanmamaya çalışıyorum ama tavuk suyu ile eğer yapılsa nasıl olur sence?

Köfteler de çok güzel bu arada..

Müge Hüner dedi ki...

Nailecim,
Bulyon bende çok fazla kullanmamaya çalışıyorum, ama domates sosu sarımsaksız (bana göre) hiç bir şeye benzemediğinden, eşimde sarımsaklı sevmediğinden kendimce böyle bir yol buldum. Pizza sosu hazırlar gibi özeniyorum sosu pişirirken, yeni keşfimde bulyon.
Birde küp şeklindeki bulyonların tadını sevmiyorum, maggie'nin kabartma tozu paketi gibi toz bulyonları var, köy tavuğu lezzeti diye. Dene bak süper, gerçekten tavuğu haşlamışsında suyunu kullanıyormuşsun gibi.

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge,

annelerimizin yemeklerini hep özlüyoruz değil mi.. ben de annemin köftesini çok severim. Ama bir türlü aynısını yapamadım. Sanırım onların ellerinde hokus pokus var :))

Patlıcan kızartması pek güzel olur. Ama domates sosunda sarımsak olmazsa olurmu yahu :))) Sen yapmışsan olmuştur.

Anneciğinin ellerine sağlık

sıcacık sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba canım
bende annemin yaptığı köfteyi çok severim çok lezzetli oluyor.
anneciğnin ellerine sağlık
afiyet olsun sevgiler..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Anne yemekleri gibisi var mı? İnsan çocukluğunda alıştığı tatları arıyor bir ömür boyu.
Köfte sevmeyen ben köfte canavarı oldum resmen hamilelikten sonra:) Et yediğim için çok seviniyorum:) Hamilelik başlangıcında bu durum beni kara kara düşündürüyordu:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Zerrin, Banu ve Pınar;
Hepinize aynı yanıtı yazmak istedim, çünkü ortak noktamız annelerimizin elinde bir hokus pokus olduğu ve ne kadar uğraşsakda onlar gibi lezzetler yapamadığımıza inanmamız. allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin.

Unknown dedi ki...

Muge Hanim,
Tevazu en degerli hunerlerinizden biri oldugu kanisindayim.
Tarif cok guzel ama biraz nane artirilsa belki daha iyi, cok ince kuplenmis aci sivri biber de iyi olabilir.
Bir sozum Naile hanima:
Patlican, biber illa yagda kizartilmaz, ustlerine biraz z.yagi surulmus her turlu sebzeyi tuz ve biber ekerek izgarada yapabilirsiniz.

Papatya dedi ki...

Köfteye çok sevdiğim taze naneyi koymayı hiç denemedim. Eminim yakışır...

Anne köftelerinin gizli sırrı, yaparken kattıkları sevgi ve o ellerde biriken yılların tecrübesi herhalde.. belki bizim de anneliğimiz "yıllandığında" köftelerimizin lezzeti de annemizinkilere yaklaşır, ne dersiniz?
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Nefis Yorumlar, paylasmanin guzelligi burada...

Jeofizikci bir arkadasim bana benim annemin yaptigi yaprak dolma kadar lezzetlisini kimse yapamaz demisti. Ilkin hepimiz gibi bende onun damak zevkini annesine baglamistim. Ikinci kez ayni kelami edince, neden boyle soyledigini sordum. Cevap:
"Bizim Nigde'deki bagimizdaki asmalarin damarlari eksi yapraklarini cok iyi bilir onlari toplarda ondan" oldu. Anne huneri, bilgi veya uzun yillarin deneyimi ile birlikte gelisiyor zahir. Hepinize esen gunler, aydinlik yarinlar dilerim.

Feridun

Unknown dedi ki...

Tavuk Suyu Cikartmak,

Bence piyasada satilan "bulyon"lar iyi bir yapimci firmadan ise OK...

Ama bir tavugu dudukluye koyup, icine elinize ne geciyorsa, havuc, patates, sovan iri iri kiyilip konup, sevdiginiz birkac baharat, ornegin: karabiber ve kekik gibi, konup 30 dakika kadar once biraz hizli sonra cok nazli (yani duduk dolu dizgin gitmeyecek) piserse hem sovus tavuk etiniz hemde bulyon'unuz hazir olur.

Bir dener misiniz?
Feridun

Müge Hüner dedi ki...

Feridun Bey;
Her iki değerli yorumunuz için de ayrı ayrı teşekkür ederim.
Düdüklü tencerem yok henüz ama normal tencerede önerdiğiniz şekilde mutlaka yapacağım.
Ben tavuğu, sadece su, tuz ve karabiber ile haşlayıp bulyon yapıyordum, sizin tarifiniz eminim çok daha güzel olur.

Tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Güzel bir tarif, ellerinize sağlık. Ancak köfte ızgara yapıldığı zaman sıvıyağda kızartılmaz, yağsız tavada arkalı önlü pişirilir ya da doğrudan ızgaranın üzerinde kendi yağıyla yapılır. Bu yüzden kanımca bu tarif için 'köfte kızartması' tabiri daha uygundur.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin