09 Nisan 2007

Mudurnu - Göynük Gezisi

Hafta sonu eşim ve arkadaşlarımız ile Mudurnu, Göynük ve Sünnet Gölü civarını gezerek mini bir tur yaptık. Gezide hepimizin ilgi alanları farklı idi, eşim ve arkadaşı evler, sokaklar ve doğa fotoğrafları çekmek için uygun zamanları kollarken, bende yöresel ürünler, yiyecekler ve tarifler bulmaya çalışıyordum. Gezinin sonunda hepimiz amaçlarımıza ulaşmış ve mutlu olarak evlerimize döndük.


Cezerye ................................................. Osmanlı Sucuğu

Gezideki ilk durağımız Adapazarı yolu üzerindeki Berceste Tesisleri idi. Kahvaltı yapmak için girdiğimiz tesiste doğal ürünler bölümünü görünce kelimenin tam anlamı ile başım döndü. İkinci resimdeki Osmanlı Sucuğu'nun %75 i dana etinden oluşuyor ve yapımı neredeye pastırma kadar zahmetliymiş.


Neredeyse onlarca çeşit kuruyemiş vardı, benim en çok dikkatimi çeken ise minicik küp şeklinde doğranmış kuru kayısı, kuru incir ve bezelye büyüklüğünde kavrulmuş fındıklar oldu. Gözümün önüne hemen bu yemişler ile yapılacak kek ve kurabiyeler geldi. Tabi hepsinden biraz aldım.İlk fırsatta deneyeceğim.



Mudurnuya gelipte, buradan söz etmemek olmaz. Mudurnu küçücük şirin bir kasaba, çevreyi dolaşmak en fazla bir saat sürüyor, ortasından zayıf bir dere akıyor ve iki katlı ahşap evler, dar sokaklardan oluşuyor. Ne yazıkki evlerin çoğu terkedilmiş yada çok bakımsız. Aklıma hemen keşke buradaki evlerde Safranbolu evleri gibi restore edilse, ne kadar şirin olur düşüncesi geldi.



Mudurnu Saat Kulesi... Saat Kulesini görmek için tepeye çıkınca bütün kasabayı yukarıdan görmüş oluyorsunuz. İkinci resim, yapımına cami olarak başlanan, ancak kral söz verdiği halde hristiyan olan mimara kızını vermekten vazgeçince, mimarın tepesine haç yerleştirerek bitirdiği bir yapı...


Mudurnu'da az sayıdaki bakımlı evler ve konaklar, restore edilerek otele dönüştürülmüş. Bizim kaldığımız Keyvanlar Konağı'nın dış görünüşü ve aslına uygun olarak düzenlenen odaları çok hoştu.
İkinci resim de Mudurnu El Sanatları Merkezi.



Mudurnu Bakırcılar Çarşısı

Mudurnu'da cumartesi günleri pazar kuruluyor. Hanımlar, hepsi ev yapımı olan erişte, kaşık sapı, keş, tarhana, kızılcıklı tarhana, tereyağ, yufka gibi ürünlerini satıyorlar. Resimde görülen beyaz kalıplar şeklinde gördüğünüz Keş, kurutulmuş süzme yoğurt. Rendelenerek eriştenin yada Kaşık Sapı makarnasının içine konuyor, yada dilimler halinde kesilerek kahvaltıda yemek için kızartılıyor, lezzetli ama çok tuzlu. Ben ürünlerden aldım ve teyzelerden nasıl yapılacağını öğrendim, ilk fırsatta deneyip sizlerlede paylaşacağım.

Gezideki ikinci durağımız Göynük.. Buradaki evler Mudurnu'ya göre çok daha bakımlı ve çevre tertemiz.

Göynük Saat Kulesi ............. ..........Akşemsettin Türbesi


Sünnet gölüne giderken, tesadüfen tabelasını görüp yolumuzu değiştirdiğimiz Çubuk Gölü... İkinci resimdeki yeldeğirmenleri Rüzgarlı Bahçe tv dizisi için gölün kenarına inşa edilmiş, dizi yayından kalkmış ama geriye turistik bir bölge bırakmış.

Gezimizin son durağı Sünnet Gölü gerçek bir doğa harikası. Çevresinde sadece bir tesis var ve dokuyu hiç bir şekilde bozmamış. Ailece bol oksijen depolamak ve doğa fotoğrafı meraklıları için bulunmaz bir yer. Daha önce gitmemiş olanlara kesinlikle tavsiye ediyorum. Eminim hayran kalacaksınız.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Blogunuz cok güzel... Tüm Hanimlarimizi www.HanimlarBasBasa.de Adresine Bekliyoruz tabiki sizide Devam Dagitirsaniz Seviniriz.. Hoscakalin.

Adsız dedi ki...

ne guzel bir ulkemiz varmis,ayrica antalya bodrum disinda da ne guzel yerlerimiz varmis tatil icin.cok guzel fotolar,ilgiyle baktim .bayildim

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nursel;
Beğenmene çok sevindim, vatanımız hakikaten bir cennet keşfetmekle bitmiyor.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ah Mügeciğim senden korkulur valla.Sünnet gölü burnumuzun dibindeyken gitmek bize nasip olmadı.Bak sen kalkıp İstanbul'lardan gelmişsin..Ama keşke oralara kadar gelmişken Dokurcun/Sülüklü Göle'de uğrasaydınız..Muhteşem bir doğa harikası..Artık bidahaki bahara diyelim..Sevgiyle kal..Kevser A.

Müge Hüner dedi ki...

Kevsercim;
Eşimin fotograf merakı sayesinde bu güzellikleri keşfediyoruz. Senin söylediklerinide bir kenara yazdım inşallah en kısa zamanda gideriz. Öperim, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge Hn;
Google da dolaşırken bloğunuza rastladım,gayet hoş ve güzel bir çalışma olmuş,sizde damak tadına ve seyahata,farklı yerler görmeye düşkün biri olduğunuz anlaşılıyor.
Benim de yapmaktan büyük zevk aldığım şeylerin başında seyahat gelir, sürekli eşimle beraber atlarız arabamıza ülkemizi karış karış gezeriz.Yeni yerler görmek orada bulunan yerel halk ile muhabbet etmek,farklı lezzetler tatmak en büyük hobilerimizin başında gelir.Bir gün yine bir seyahatimizin ardından neden yöresel ürünleri istanbul'da bulamadığımızı düşündük.Bu düşünceden hareketle Mayıs ayında Memleket Pazarı Yöresel Ürünler isimli butik dükkanımızı açtık.Türkiye'nin dört bir köşesinden getirtmiş olduğumuz yöresel ürünleri toptan ve perakende şeklinde pazarlaması ve satışı ile igilenmekteyiz.Dükkanımıza her gelen şaşakınlık içinde dükkanımızda gezer, hayretler içinde kalmasının nedeni her baktığı ürünün kargoyla şehirdışından getirilmiş olması,yani her ürünün istanbul dışından getirilmesi ve ardından tüketiciye sağlıklı koşullarda sunulmasıdır.Yöresel niteliğinin yanında o yörenin en kaliteli ürünü nü seçmeye çalıştık.
Bir gün sizi ve sayfanızı ziyaret eden herkesi dükkanımıza bekleriz.ve geldiğinizde menengiç kahvemizden ikram edeceğimizi unutmayın.Gaziantep'te bulunmanızdan ötürü siz biliyorsunuzdur eminim,ama sitenize gelenlerin bir çoğu bilmiyor olabilir, bu hoş lezzetli kahveyi dükkanımıza gelen herkese ikram ettiğimiz gibi,sizlere de ikram da bulunmak isteriz.
Sağlıcakla kalın

Aydın Bircan
www.memleketpazari.com

Adsız dedi ki...

müge hanım bloğunuz sık eklenenlerde sadece yaptığınız pastalar için ekliydi. dün akşam gurbet elde olmanın burukluğu ve minik kızımın (26 yaşında):=))özlemiyle eklediğim sayfaları gezerken mucize alet olan tefalin aktifirayını (okunduğu gibi yazdım boşveeeer yaşıma verin) görünce ekrana yapıştım. 1 ay önce aldım ama sefasını süremeden tatile çıktım. ve o aleti almakla çok ii ettiğimi anladım. bugünde yöresel tariflerinize , gezilerinize ve deeee fotoğraf çekimlerine hayran kaldım. her yer bana ne kadar da yakınmış, eşim erdekli olduğu için o yöreyi ii biliyorum. otabandan geçerken oralarda bişeyler olduğunu farkettik ama böylesine bir güzellik olacağına ihtimal vermiyoduk. ayyy yine gözümün önüne mumbar, içli köfte geldi. saf boşnak olarak acaba ben daha önceleri güneyde bi yerlerdemiydim. güney ve güneydoğu yemeklerini çok seviyorum ve etrafımdanda güzel yaptığıma dir övgüler alıyorum. 30 yıllık mutfak tecrübemin 17 senesi o yöreye ayrılmış durumda. oooo yine çenem düşmüş, çok konuştum ama heyecanıma verin. SEVDİM SİZİ. sevda

Müge Hüner dedi ki...

Sevda Hanımcım;
Sıcacık yorumunuz beni nasıl mutlu etti anlatamam.
Tekrar tekrar okudum.
Güzel sözler içeren, onore eden yorumlar zaten güzel, birde benden daha tecrübeli büyüklerimden olunca iki katı mutlu oluyorum :)
Çok çok teşekkürler.

Ayrıca eş tarafından da hemşehriyiz :) Bizde Erdekliyiz. Ben evlendikten sonra eşimin ailesi sayesinde Güneydoğu mutfağı ile tanıştım.

Her zaman beklerim, çok sevgiler.

Adsız dedi ki...

ben yorum yazamıyorum yaaaa :(

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin