18 Nisan 2007

Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç

ZİYAFETİN TATLI FİNALİ...
Dün akşam arkadaşlarımıza gittiğimizde Karadeniz yemekleri ziyafeti olduğundan söz etmiştim. Kara Lahana Sarması,
Hamsili Pilav, Terbiyeli Çorba ve daha bir sürü çeşit vardı.
Yemekten kalktıktan sonra artık iki gün birşey yiyemeyiz diye düşünürken fırın sütlaç gelmesinmi ? Önce biraz nazlandık ama ilk kaşığı tatmamızla bitirmemiz yirmi saniye falan sürdü:)
Bende hemen tarifini, bütün püf noktaları ile yazıp, sizlerle paylaşmak istedim. Bu arada Gülsüm teyze'nin uzunca bir süre pastane sahibi olduğunu ve kendisinin de pasta ustası olduğunu belirteyim, tarifi gözünüz kapalı uygulayabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 Kg. Süt
  • 250 Gr. Şeker
  • 100 Gr. Pirinç
  • 50 Gr. Buğday Nişastası

Yapılışı
  • Bir tencerede sütü ve şekeri kaynatın.
  • Ayrı bir kapta suda haşladığımız pirinci süzerek, süte ekleyin.
  • Nişastayı biraz su ile bulamaç haline getirip, sütlü karışıma ekleyin.
  • Karışım kaynayıp, kabarınca altını kısın.
  • Ocağı söndürmeden, kısık ateşte bir yandan karıştırıp, bir yandan varsa toprak kaselere, yoksa fırına dayanıklı kaselere doldurun.
  • Kaseleri tepsiye dizip, tepsiyi su ile doldurun.
  • Üzerleri kızarana kadar pişirin.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

mügecim ben den sana rahat yok canım bir şey ögrenmek istiyorum sütlaçta 50 gr nişasta yazmıssın 1 çaybardagına denk geliyor fazla olmazmı cevabını bekliyorum

Müge Hüner dedi ki...

Handancım;
Estağfurullah. Tariflerinin denenmesinden ve soru sorulmasından hangi blogcu rahatsız olur:)

Bu tarif Gülsüm Teyze'ye ait ve defterinden çok dikkatli bir şekilde not almıştım canım. Ölçülerde hata olduğunu sanmıyorum.
Öperim.

Adsız dedi ki...

TAMAM TEŞEKÜRLER CANIM SEN BİR TANESİN ÖPTÜM CANIM

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Kayseri 'den selamlar sunuyorum.
Bu tarifi hafif olması açısından iftar daveti için soframa dahil etmek istiyorum ama bu ölçülerde kaç kase çıkar bu konuda bilginiz var mı??

Teşekkür ediyorum

Sevgilerimle...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Necmiye;
Benden de Kayseri'ye kocaman sevgiler ve selamlar :)

Her evin kaseleri hele de tatlı kaseleri farklı farklı olduğu için açıkçası kase ölçüsü veremiyorum ama çorba kepçesi ile düşünürsek (her kaseyede 1 - 1.5 kepçe koyduğumuzu varsayar isek) bu ölçüler ile en az 7-8 kepçe olur. Yani ortalama 6 kase diyebiliriz bu ölçüler ile.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ediyorum.İşyerindeyim şu an.Cuma günü ve pazar günü inş. misafirlerim olacak.O günlere hazırlık olarak düşünüyorum da
teşekkür ederim...

Herkese Hayırlı İftarlar..

sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge Hanım;
Profeterolden sonra sitenizden kopamadım, hala gezmekteyim :) Geçen gün Domatesli Şehriye çorbanızdan yaptım, eşim çok beğendi. Şimdi de fırın sütlaç yapmak istiyorum ama ölçüleri anlayamadım. 250 gr şeker neye denk geliyor? 1 su bardağından az fazla gibi geldi bana ama emin olamadım :( Akşama yapmak istiyorum, yardımcı olabilir misiniz?

Müge Hüner dedi ki...

Hülya Hanım;
Çok teşekkürler.
Tarif Gülsüm Teyze'ye ait olduğu için ölçüler gram ile ama dediğiniz gibi standart su bardağı ile ölçerseniz, 1 su bardağı + 1/4 su bardağına denk geliyor.
İsterseniz annemin tarifi ile sütlaç var sitede onu yapıp, sonra kaplara doldurarak fırınlayabilirsiniz.
Onun ölçüleri bardak ile ve içinde nişastada yok.
Seçim sizin :)
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Anında verdiğiniz cavap için çok teşekkürler. Dediğinz tarifede bakacağım. Fırın sütlaç olması beni endişelendiren. Kıvamı çok katı olur diye korkuyorum, onun için bu denenmiş tarifi uygulayacağım. Nette biraz araştırdım 1 su bardağı şeker 240 gr. mış. :) Annemede sordum evlenirken bana ölçek verdiğini söyledi. Eve gidince mutfak dolaplarımı biraz karıştırmam gerekecek :) Tekrar teşekkür eder iyi akşamlar dilerim...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin