05 Nisan 2007

Açma

Açma

YUMUŞACIK AÇMALAR...
Bu açmalar sevgili kayınvalidemin mükemmel yaptığı, yaptığı zaman bolca yapıp bizlerede verdiği, benim de misafir geldiği zaman cankurtaran simidi gibi buzluktan çıkarıp ısıttığımız lezzet parçaları.
Ben açmayı eskiden beri çok seviyorum, simitçiden bile simit yerine açma alıp yerdim, ama bu açmaları tattıktan sonra artık dışarıda açma yiyemez oldum. Deneyince eminim sizlerde benim gibi düşüneceksiniz.

Malzemeler
  • 1 Lt. Süt
  • 1 Paket (250 Gr.) Margarin
  • 2 Paket (84 Gr.) Yaş Maya
  • 6 Yemek Kaşığı Sirke
  • 1 Yemek Kaşığı Tuz
  • 12 Yemek Kaşığı Şeker
  • Un (aldığı kadar)

Üzeri için;

  • 3 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Yemek Kaşığı Pekmez
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • Çörek Otu - Susam

Yapılışı

  • Tüm malzemeler (margarin hariç) bir kasede karıştırılıp, azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içi büyüklüğünde açılır.
  • Açtığımız hamurun üstüne, iki fındık büyüklüğünde yumuşamış margarin veya tereyağ sürülür. (Kayınvalidem bir çok denemeden sonra, bu açmanın en güzel "Sana" marka margarin ile güzel olduğunu, daha çıtır olduğunu söyledi. Diğer yağlar ile denediğinde hem istediği gevreklikte olmamış, hemde yedikten bir süre sonra midede yanma oluşuyormuş.)
  • Rulo şeklinde, hafifce ezerek sarılır, meydana gelen rulo ile bir düğüm atılarak, yağlanmış tepsiye konur. Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
  • Sıcak bir ortamda 1,5 saat mayalanmaları için bırakılır. (Ortam soğuk ise süre uzayabilir.)
  • Açmalar mayalandıktan sonra, üzeri için hazırlanan karışım üzerlerine sürülür, çörekotu ve susam serpilir.
  • 180 derecede, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

NOT 1: Açmalar mayalanırken bir hayli şişeceği için, tepsiye aralıklı olarak dizin.

NOT 2: Açmalar fırından çıkınca üzerlerine 5 dk. ıslak bez örtün.

NOT 3: Yukarıdaki ölçüler ile yaklaşık 35 adet açma çıkıyor, siz isterseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz, ama buzlukta uzun süre taze kaldığı için fazla yapmanızda bir sakınca yok.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

iyi günler diliyorum ellerinize sağlık açmalar çok güzel görünüyor birşey öğrenmek istiyorum açmaları hangi aşamada buzluğa koyuyorsunuz şimdiden teşekkür ediyorum kolay gelsin

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Betül;
Açmayı hazırladıktan ve pişirdikten sonra, biraz ılıtıp buzluğa koyuyoruz. Bu şekilde aylarca taze kalıyor ve istediğin zaman buzluktan çıkartıp fırında ısıtabilirsin yada oda sıcaklığında yarım saat çözülmesini bekleyebilirsin. Her iki şekildede güzel oluyor.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

sevgili müge... çok teşekkür ediyorum buzluktan çıkarıp ısıttıktan sonra yeni pişmiş gibi yumuşak ve lezzetli oluyormu diyede sormak istiyorum eğer başınızı ağrıtmadıysam..sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Betülcüm;
Estağfurullah, öyle şey olurmu.
Açmaları buzluktan çıkarıp, fırında ısıtırsan ilk piştiği andan hiç bir farkı olmuyor. Nefis nefis, yazarken bile canım istedi şimdi:)

Adsız dedi ki...

Merhaba acmalariniz cok guzel gozukuyor.Sormak istedigim bir sey var.Sutu ilikmi ekleyecegiz malzemelerin icine ve margarini sadece yaptigimiz rulolarin icine surmek icinmi kullanicaz.simdiden tesekkur ederim...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Azra;
Sütün hafif ılık olmasında yarar var, margarinide sadece içine sürmek için kullanıyoruz, hamura eklemiyoruz. Tarifte parantez içinde belirtmişim zaten.
Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Müğe sitenizi yeni keşfettim. ve emeklerinizden dolayı tebrik ve teşekkür etmek istiyorum. açmalara bayıldım. bir şey soracam ben sirkelere takıldım da. yemek kaşığı yazılmış cok değilmi biraz? yani burada Türkiye'de elma ve üzüm sirkesnden başka sirke bulamadım da (ben yabancıyım:)) sirke derken siz bunları mı kastemiştiniz? yoksa bilmediğim başka sirkemi var? teşekkür ederim.
Bahtıgül

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Bahtıgül;
Sirke hamur işlerine çok yakışan bir malzeme. Kurabiyeleri daha kıtır, poğaça ve açmaları ise daha gevrek yapıyor.
Ben yeni bir lezzet tattığımda onun kıvamından içinde sirke oldugunu anlıyorum mesela, çok farklı bir lezzet katıyor.
Elma yada üzüm sirkesi kullanabilirsin.
Diğer sirke çeşitlerini bende denemedim.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

merhabalar müge hanım
yaş mayayı sütle eritip mi katalım?
bir de un için yaklaşık bir ölçü var mı?
biraz acemi biri olarak aldığı kadar un kavramını bazen tutturamıyorum da:)

çok teşekkürler şimdiden.
hergün en az bir kere ziyaret ediyorum,yenibirşeyler eklenmiş mi diye...

merve

Müge Hüner dedi ki...

Merve Hanımcım;
Ilık süt ve biraz şeker ile eritmek her zaman daha güzel sonuç verir evet.
Un için yaklaşık 1 kg. diyebilirim. (artı, eksi olabilir tabiki)

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

SEVGİLİ MÜGE HANIM PAYLAŞIMLARINIZ ÇOK GÜZEL KEYİFLE TAKİP EDİYORUM RAMAZAN DOLAYISIYLA TARİFLERİ OKURKEN ZORLANIYORUM AMA OLSUN:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin