16 Mayıs 2013

Portakallı Madlen Kek

madlen2

MEKİK GÖRÜNÜMLÜ MADLEN :)
World Baking Day & Dünya Pişirme Günü etkinliğinden size bir önceki yazımda uzun uzun söz etmiştim.
O yüzden şimdi direk konuya giriyorum. :)
Etkinlik için pişirdiğim ikinci tarif; çikolatalı portakallı madlen.
Tarifin sahibi; İsveçli blogger, Els Debremaeker...

Tarif ilk önce pratikliği ile pişirdikten sonra da lezzeti ile benden tam not aldı. :)
Aslında bu tarifin en önemli ve belki de tek özelliği; istiridye kabuğu şeklinde mini kek kalıbında pişirilmesi ve madlen adını da buradan alıyor. :)
Ama benim madlen kalıbım yoktu. :(
Tarifi de yapmayı kafaya koymuştum bir kere, bende mekik kalıbında pişirdim.
Oldu mu, oldu. :)
Yani gayet rahat bir şekilde toparlarsam :) eğer madlen kalıbınız yok ise dert etmeyin, her türlü kalıpta olur, yeter ki siz, pişirmek isteyin. :)

Tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım elbette. Örneğin, yumurtalar gözüme küçük göründüğü için 2 yerine 3 tane  kullandım. Şeker kamışı yerine, pudra şekeri kullandım ve ölçüsünü de biraz arttırdım. Kabartma tozuna gerek olmadığını düşündüm ve kullanmadım. :)

Portakal kabuğu rendesi yerine, 1 tatlı kaşığı portakal aroması ekledim. Bu şekilde de gayet güzel oldu ama evde portakal varsa ilk önerim; portakal kabuğu rendesi ile yapmanız olur.

Silikon kalıpları aslında yağlamaya gerek yok ama biraz garantici olduğumdan, ne olur ne olmaz diye sıvı margarin ile biraz yağlıyorum. :)

Üzerlerine isterseniz bütün halde ceviz ya da fındık, badem vs. ekleyebilirsiniz.
Pişirme süresine dikkat edin, 13-14 dk.dan fazla pişirmeyin. İçinde çikolata olduğu için, çok pişirirseniz kuru bir kek oluyor. Batırdığınız kürdan hafif kirli çıksın hatta gayet normal. :)

Malzemeler

  • 100 gr. Margarin (Sana Hamur işi kullandım)
  • 3 Adet Yumurta (yumurtalar büyük ise 2 de kullanabilirsiniz.)
  • 2 Çay Kaşığı Bal
  • 1 Portakal Kabuğu Rendesi
  • 100 gr. Pudra Şekeri (1 Su bardağından 1 parmak eksik)
  • 70 gr. Bitter Çikolata
  • 100 gr. Un (1 Su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 Yemek Kaşığı (silme) Kakao
  • Bir Tutam Tuz

Yapılışı
  • Margarini ve çikolatayı çok kısık ateşte (ya da düşük ısıda ki mikro dalga fırında) eritin. Hafif ılınıncaya kadar bekleyin.
  • Yumurtaları teker teker karışıma ekleyin ve her eklemede çırpma teli ile iyice çırpın.
  • Karışıma, bal, portakal kabuğu rendesi, pudra şekerini ekleyin ve biraz daha çırpın.
  • Un, kakao ve tuzu birlikte eleyin. Karışıma ekleyin ve çok az daha çırpın.
  • Kullanacağınız kalıbı yağlayın ve karışımı çok fazla doldurmayacak şekilde pay edin.
  • 180 derecede önceden iyice ısınmış fırında 12-13 dk. pişirin.

madlen3

Madlen kekinizi, çeşitli kalıplar ile de pişirebileceğinizi söylemiştim. Mekik şeklinde ya da muffin kalıbında...
Ben bir kısmını, ortası çukur mini silikon kalıpta pişirip, üzerlerini portakal reçeli ile süsledim.
Aynı şekilde, arzu ettiğiniz bir pastacı kreması, krem şanti ya da bitter ve beyaz çikolatalı hazır soslar ile de servis edebilirsiniz.
Seçenek çok... :)

32 yorum:

Ege dedi ki...

Portakal ve çikolata uyumunu her zaman sevmişimdir. Ellerine sağlık Mügeciğim :)

Adsız dedi ki...

Yasasin dunya pisirme gunu,yasasin hunerli bayanlar:) google da sitenizi aratip 14 saat once yazisini gorunce cocuk gibi sevindim:) bu pisirme gunu etkinligine orjinal tarifimizle mi katilmamiz gerekli?

Adsız dedi ki...

Cok güzel görünüyor Müge hanım,elinize sağlık.
Yumurtalardan dolayı mı kabartma tozuna ihtiyaç duymadınız?
Firdevs

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Öncelikle yoruma geç yanıt verdiğim için özür dilerim.
Kendi tarifiniz ile değil, dünya çapında seçilen elçilerin hazırladığı 100 adet tarif bulunan listeden seçmeniz gerekiyordu...

Adsız;
Zaten miniminnacık bir kek ve çok fazla kabarmasını istemiyordum.
Fazladan bünyeye kabartma tozu girmesin dedim :)

Egecim;
Aynen! :)

Sevgiler...

mutfakkimyası dedi ki...

Güzel görünüyor eline sağlık Müge abla. İlk resim çıtır çıtır kakaolu kurabiye gibi duruyor.

ye-mek dedi ki...

Ellerinize sağlık müge hanım çok nefis gözüküyorlar. Eminiz ki lezzetleri de doyumsuzdur. En yakın zamanda deneyeceğiz.

Ayşe Kuşkonmaz dedi ki...

paylaşım için çok teşekkürler görüntüsü çok güzel umarım tadıda öyledir.

En İyi Yemek Siteleri dedi ki...

Merhabalar,
En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
Çalışmalarınızda başarılar...
Ziyaret etmek isterseniz:
En İyi Yemek Siteleri

Adsız dedi ki...

http://www.elininlezzeti.blogspot.com/ geliştirmeyi çok istiyorum takip ederseniz sevinirim

Dilek Devamlı dedi ki...

Merhaba :) sitenizin uzun süredir takipçisiyim :) sizde blogum hakkında yorumda bulunursanız çok sevinirim görüşünüz benim için önemli :)http://pastamolasi.blogspot.com/

Değmesin Yağlı Boya dedi ki...

Müthiş görünüyorlar :)

mutfagım yemek tarifleri dedi ki...

güzel tarifler...

döndü dedi ki...

Bloğunuzu çok beğenerek takip ediyorum.Blogda yeniyim.
Sizi de benim bloğuma mutlaka beklerim.
http://lezzettaneleri.blogspot.com/

Yasemin dedi ki...

Özledim:(

Ev dedi ki...

Muge hanim nerelerdesiniz? Nasilsiniz? Merak ettim, bi sorun yoktur umarim...
Hasret kaldik yazilariniza. Mugehuner.com da uzun suredir guncellenmemis.
Bir ses verin...

zeynep erer dedi ki...

müge ablacım ellerın dert gormnesın muhtesem yaa bunlar

Adsız dedi ki...

gercekten Müge hanım cok özledik sizi gözlewrimiz yolda, klavyeye basan parmaklar havada kaldı...
Dönüüüün
Fİrdevs

Adsız dedi ki...

Müge hanım çok özledik sizi bir ses bir nefes ramzan bitmeden bir iftar sofrası ne güzel olurdu tarif olmasda iki satır kendinizden bir haber verin iyi haberlerinizi duyalım. Nilgün

Pınar Kocaoğlu dedi ki...

Merhabalar uzun zamandır takip ediyorum çok güzel paylaşımlarınız emeğinize sağlık benimde artık blogum var beklerim:)
http://citipititasarim.blogspot.com/ hoşçakalın:)

Şule YANIK dedi ki...

Hayırlı bayramlar.Her şey gönlünüzce olsun...

Yemek Tarifleri dedi ki...

harika görünüyor :)

Adsız dedi ki...

MERHABALAR SANIRIM ARTIK BİZE VAKİT AYIRMIYORSUNUZ NE YAZIK KI .
HALBUKİ SİZİ TAKİP EDENLERE EDECEĞİNİZ EN BÜYÜK TEŞEKKÜR SAYFANIZI GÜNCEL TUTMANIZ.EN SON MAYIS ORTASINDA YAYIN YAPMIŞSINIZ.
ARTIK BİRAZ İLGİLENMENİZ GEREKMİYOR MU SİZCE???
Nurdan AÇIKALIN

ESPN America dedi ki...

Muge haniiiim nerelerdesiniz? Sizi gercekten merak etmeye basladim. Diger sitenizde de hic paylasiminiz yok? Her sey yolundadir umarim. Bir ses verin...

Yaş Pasta Tarifleri dedi ki...

Ellerinize sağlık müge hanım...

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Herkese kocaman sevgiler:)
Merak eden, hatırımı soran bu güzel yorumlar için çok teşekkür ederim.
Sitem edenler dahi başımın tacı aynı zamanda :)
Bloglarımı kurs programlarımın yoğunluğu nedeniyle ne yazık ki güncelleyemiyorum.
Bu beni sandığınızdan daha çok üzüyor inanın.
Anlık paylaşımlarımı instagram ve twitter üzerinden yapıyorum.
Hatta sofralarımı bile...
Tabi elbette blogumu seyrek de olsa güncellemeye çalışacağım ama ne olur benden eski performansımı beklemeyin.
Herkesi çok öpüyorum.
Çok sevgiler...

There and Here dedi ki...

Merhaba... Yemek yapmaktan uzak duran genç bir görsel iletişim tasarımcısıyım ve blogunuzu gezerken, yayınladığınız yemek fotoğrafları ve renk uyumları bende yemek yapma isteği uyandırdı... Tebrikler...

Adsız dedi ki...

Yarim seneye yaklasmis yeni yazi olmayali... :( Feyza

Adsız dedi ki...

Müge hanım merhaba,
bahar geçti, yaz geçti, güz geldi geçer siz halen yoksunuz,,
instagram yok twitter yok,,
ee napalım biz peki:))
arada bi ses verin bari...
ayrıca sitem değil özlem, sayfam olmasada, okuyucularım yada takipçilerim yoksada bu yemek bloglarının müdavimlerin denim izleyenim,, bu blog alemine dalan
çıkamıyo biliyosunuz)..
sevgilerimle
Aksaraydan Gül...

gizem can dedi ki...

Merhabalar yeni takipçinizim gizemsel mutfağa da beklerim.Sevgiler…

ArMeda dedi ki...

Ellerinize sağlık Müge hanım çok lezzetli görünüyorlar.Ben de bloğuma geri dönüş yaptım ziyaretinizi beklerim.Sevgiler..
www.armeda.blogspot.com

Yemek Tarifleri dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

Yaş Pasta dedi ki...

Harika görünüyor. çok teşekkürler ellerinize sağlık.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin