17 Mayıs 2010

Çilek Soslu Tart

cileklitart4

FINDIK LİMON ve ÇİLEK AŞKI :)
Bu üçlü birbirlerine hakikaten aşık. Bir araya geldiler mi, etrafa ışık saçıyorlar, lezzet olarak uyumları müthiş!
Çilek başlı başına zaten çok fotojenik, ama yanına beyaz renkli bir krema ve -nane gibi- yeşil renkli bir şey :) geldiğinde olağanüstü fotojenik hale geliyor. Eşimin bu tarifi fotoğraf çektikçe çekesi geldi :)
Bende fotoğrafları düzenlerken açıkçası hangisini seçip ekleyeceğimi şaşırdım :)
“Tariflerini çok övüyorsun, bırak güzel olup olmadığına biz karar verelim” diyenleri kızdıracak bir cümle kuracağım şimdi ama bu tart hafta sonu tam on sekiz kişi tarafından tadıldı ve tek bir kötü not almadı. Herkes bayıldı :)
Beni tek zorlayan yanı; dilimleyip servis etmek oldu.
Taban kısmı; kurabiye kıvamında sert olduğu ve herkese yetmesi açısından çok ince dilimlemem gerektiği için keserken çok zorlandım.
Normal pasta dilimi boyutunda keserseniz ve keskin bir bıçak kullanırsanız çok problem olmaz diye düşünüyorum.
Tek kişilik mini tartolet kalıplarınız varsa servis etmeniz çok daha kolay olur.
Çilek Soslu Muhallebi” tarifinde; “bu ölçüler ile oldukça fazla sos çıkıyor, isterseniz sütlü irmik tatlısı ile birlikte servis edebilirsiniz” demiştim ya, işte size bir öneri daha; çilek soslu fındıklı tart…

Malzemeler (8 kişilik)

Tart hamuru için;
  • 125 Gr. Yumuşak (kase) Margarin
  • 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 1 Su Bardağı Fındık
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • 1 Adet Yumurta
  • 2,5 - 3 Su Bardağı Un

Kreması için;

  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
  • 2 Çay Bardağı Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi

Üzeri için;

Yapılışı

Tart hamuru;

  • Fındıkları rondoda toz haline gelinceye kadar çekin.
  • Limonun kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Yumuşak margarin ya da tereyağını, pudra şekeri ile yoğurun.
  • Yumurta, limon kabuğu rendesi ve çekilmiş fındığı ekleyin, biraz daha yoğurun.
  • Unu azar azar ekleyin ve hamur toparlanıncaya yoğurmaya ve un eklemeye devam edin.
  • Yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Üzerine örterek buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • 28 cm.lik tart kalıbını margarin ile hafifçe yağlayın, hamuru kalıba yayın ve elinizle iyice bastırarak eşit ve ince olmasını sağlayın.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk. kenarları ve üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Ilınınca kalıptan çıkarın ve ızgara tel üzerine alarak soğumaya bırakın.

Krema;

  • Bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve orta ateşte, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
  • Krema kaynamaya başlayınca, ocağı kapatın ve arada karıştırarak soğumasını sağlayın.

Tart;

  • Tart hamurunun içine yada ters çevirerek üzerine, soğuyan kremayı yayın. Ben krema torbası ve aparatı kullanarak yaptım, biraz el oyalayıcı olsa da, vaktiniz var ise; şık olması açısından bu şekilde yapmanızı öneririm :)
  • Üzerine çilek sosunu gezdirin ve taze nane yaprakları ve çilekler ile süsleyin.

cileklitart1

NOTLAR;

  • Hamura -evde yok ise- fındık eklemeyebilirsiniz, sadece limon kabuğu rendesi ekleseniz yeterli ama fındığın hamura ve bu tarife kattığı lezzet tartışılmaz!
  • Fındık yerine cevizlide yapabilirsiniz, muhteşem olur.
  • Kreması daha fazla aromalı olsun, yerken çıt çıt etsin isterseniz :) bir çay bardağı hindistan cevizi ekleyebilirsiniz.
  • Aynı şekilde krema da fındık aromalı olsun isterseniz, hamur için hazırladığınız toz fındıktan iki yemek kaşığı çalıp, kremaya ekleyebilirsiniz :)
  • Yukarıdaki önerilerin hangisini uygularsanız uygulayın, hamurdan ve kremadan limon kabuğu rendesini sakın çıkarmayın, o olmaz ise olmaz.
  • Fındık olarak mutlaka kavrulmuş kullanın hatta kuruyemişçiden aldığınız fındığı bile gerekirse 1-2 dk. teflon tavada kavurun, fındık mutlaka kavrulmuş kokmalı.
  • Çilek sosunu hazırladıktan sonra, hava almayan bir kavanozda, buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.

cileklitart3

ÇİLEKLİ TART
Çilek sosu hazırlayacak vaktiniz yok ise, ya da çilekleri sos haline getirmeye kıyamayıp, taze taze yemek istiyorsanız kremanın üzerine istediğiniz kadar çilek serpin ve taze nane yaprakları ile süsleyin.
Bu hamur ve krema tarifi ile sadece çilekli yapmak zorunda da değilsiniz, istediğiniz her meyve ile özellikle kayısı ve şeftali ile şahane olur.

cileklitart2

Tart hamurunu bir gece önceden pişirip, strech filme sararak buzdolabında ya da hava almayan bir yerde -fırının içi gibi- saklayabilirsiniz.
Aynı şekilde kremayı da bir gece önceden hazırlayıp, üzeri örtülü şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Servis edeceğiniz zaman; kremayı hamurun üzerine yayıp, çilekleri yerleştirin.
Krema dışarıda da olsa buzdolabında da olsa üzeri kapalı değilse, kabuk tutuyor çünkü.
Çileklerde uzun süre dışarıda kalırsa kuruyor.

cileklitart5

SERVİS ÖNERİLERİ;

  • Tart kalıbınız ya da mini tart kalıplarınız yok ise; hamuru yarım cm. kalınlığında açın. Arzu ettiğiniz bir kurabiye kalıbı ile kesin. En ideal şekil; yuvarlak olması, kalıbınız yok ise çay bardağının ağzı ile yuvarlak şekiller yapabilirsiniz.
    Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve 13-15 dk. kadar pişirin. Fırından çıkınca ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın. Servis etmeden hemen önce, üzerine krema sıkın ve çilek sos ya da çilek ile süsleyin.
  • Muffin kalıbınız var ise, yine hamuru yarım cm. kalınlığında açın ve çay bardağının ağzı ile yuvarlak şekil verin. Muffin kağıdının içine yerleştirin ve muffin kalıbında 13-15 dk. pişirin.
    Fırından çıkınca kağıdından ayırın ve soğuyunca içine krema sıkıp, çilek sos ya da çilek ile süsleyin.

37 yorum:

Neşe dedi ki...

Şu görüntüyü yakalayacağımı bilsem hiç durmaz şimdi mutfağa koşardım,bu güzel tarifleri böylesine hayran olacak hale bürümekte sizin marifetiniz işte Allah verdimi veriyor :) Ellerinize Sağlık..

Canan dedi ki...

Senin sitenden deneyip de memnun kalmadığım tarif yok. Bu tart da eminim onlardandır. Görünüm olarak zaten tadının nasıl olduğuna dair ip uçları veriyor:) Hemen denemek istiyorum. Kocamaaan öptüm yanaklarından,

Canan

çeşnici Handan dedi ki...

Ellerine sağlık. Harika görünüyor.

Tülin dedi ki...

Ay Mügecim harikasin. Bu yaz cilege doyacagiz. Birde cilek receli yapacagim daha. Oh harika cilegi zengin bir yaz bizi bekliyor. Kokusu beni cok mutlu eder.
Hersey gönlünce olsun. Ellerine saglik.

Tümay dedi ki...

Tesadüf bende bu haftasonu çilek soslu tavuk göğsü yapmıştım. Çilekler çıktı ne güzel her yer, her tarif çilek kokmaya başladı:) Çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık:)

Sıcak Paylaşımlar Aysel dedi ki...

Hımmmm birbirinden güzel muhteşem çilekli tarifler, bayıldım, hangisine baksam gözüm kaldı, aklım kaldı... Ellerine sağlık. Sevgiyle kal...

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

mügecim ellerine sağlık tatlım harika olmuş
bunlardan tatmak için bir gün çat kapı geleceğim haberin olsun :))

Adsız dedi ki...

harika hemen denemek istiyorum...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çilekli güzellemelere başladınız maşAllah bitmek bilmiyor!
:)
çok güzel aman böyle üretin bende vakit bulabilsem ne güzel olucak aynen çileği bende o 3lü halde çok severim:)
ellerinize sağlık olsun...

MÜNSTER dedi ki...

ELlerineeeeee saglik... Bu tart tam da benim asla kremali pasta sevmeysen esime göre... Bana hep "Tart hamuru kitir olsun, krema keki sulandirmasin, üzeri bol cilekli olsun" diye söylenir durur... Tamamdir bu is... Hafta sonu bizde de bu tart pisecek kismetse,,, Sonuctan da haberdar edecegim seni.... Sevgilerimle, tekrar sagol, varol canim benim...

Zeynep dedi ki...

sevilciğim beraber gidelim haber ver şekerim:)))burda fotolara bakıp bakıp iç geçiriyoruz cık cık cık...haksızlık bu:)))
ellerine sağlık canımmmm,hakikaten çok şık görünüyor
öpüyorum canımmmm

pelince dedi ki...

Müge geçen gün bloğuma ne kadar güzel bir mesaj bırakmışsın öyle,beni çok mutlu ettin.Sizin gibi eski üstatlardan bunları duymak ayrıca hoş..
Güzel sözlerin için bir kez daha teşekkür ediyorum..
Çilekli ve çilek soslu tart ise mükemmel olmuş,fotoğraflar iştah açıyor:))
Ellerine sağlık...

Kocaman Sevgiler..

asmabahce dedi ki...

muhteşem olmuş, gerçek mi bu fotoğraflar:)),ellerinize sağlık

elifin terazisi dedi ki...

Ellerinize sağlık, enfes görünüyor:)

papatya68 dedi ki...

Hobidünyam woman forum tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 4. sü PASTALAR VE KEKLER etkinliğine ben yani PAPATYA68 ev sahibeliği yapacağım 15 MAYIS İLE 15 HAZİRAN arasında yapılacak olan etkinliğimize katılmak için pastanızı veya kekinizi yapıp resmiyle birlikte tarifinizi sahrayolu@gmail.com adresime göndermeniz ve bloglarınızda yayınlamanız yeterli olacak bloğu olmayan arkadaşlar da mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyoruz:)


Ayrıca her ay için yeni bir konu ile etkinliklerimiz devam edecektir TEMMUZ VE AĞUSTOS ayları tatil nedeniyle etkinlik olmayacak diğer aylarda devam edecektir eğer sizde bu etkinliklere ev sahibeliği yapmak isterseniz sahrayolu@gmail.com a mail atmanız yeterli sırasıyla değerlendirip sizlere hangi ay ev sahibesi olacağınızı ve etkinlik konusunu bildireceğiz başvurularınızı da bekliyoruz
hobidünyam woman forum adına papaty68.blogspot.com

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

komşum olurmusun canım tart çekiyor sana gelcem :)

sümeyra dedi ki...

müge hanım muhteşem olmuş her zamanki gibi yalnız sormak istediğim nasıl bir tart kalıbı kullandınız ve kaç cm onları söylerseniz çok memnun olurum.sevgilerimle

Müge dedi ki...

Sevgili Sümeyra;
Tarifleri her zaman çok detaylı yazmaya özen gösteriyorum.
Hatta bazen detay vermeyi abartıp çok uzattığımı bile düşünüyorum :)
Ancak yine de bazı şeyleri unutabiliyorum tabiki, o durumda da yorumlardaki soruları mutlaka yanıtlıyorum.

Bu tariftede; "yapılışı" kısmında "28 cm.lik tart kalıbını yağlayın" şeklinde zaten belirtmiştim.
Kalıp olarak cam tart kalıbı kullandım, tabanı çıkabilen tart kalıbı kullanırsanız yağlamanıza gerek yok.
Çok sevgilerimle...


Sevgili Arkadaşlar;
Güzel yorumlarınıza teşekkürler, çat kapı gelenlerede her zaman kapım açık diyorum :)

sümeyra dedi ki...

valla o kadar mükemmel yazıyosunuzki tariflerinizden anlamamak mümkün değil çok sağolun ben dikkatsizlik etmişim görmemişim ayrıntıyı kusura bakmayın.en kısa zamanda denicem tarifinizi harikasınız tek kelimeyle.hele o fotoğraflar sanki ekrandan fırlicak kadar müthiş:)
yeni tariflerinizi iple çeker oldum

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

leziz olmuş canım. ellerine sağlık

sevgiler :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Ne denebilir ki Muge'cigim, tek kelime ile, NEFISSSS.
Ellerine saglik, sevgiler ve selamlar Texas'dan...

fatmasolgun dedi ki...

Sevgili Müge Hanım,
Sitenizi zevle takip ediyorum ve sizi çok da başarılı buluyorum. Naçizane aşağıdaki bilgileri sizinle paylaşmak istedim.

Alüminyum ve Alümiyum Folya Tehlikesi

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yürüttüğü bir çalışma sonucunda alüminyum
kaplarda pişirilen yemeklerin sağlık yönünden sakıncalı olduğunun anlaşıldığını iddia etti.

Turhan, Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde alüminyum kapların hala yaygın olarak kullanıldığını, alüminyum folyonun da özellikle fırında yemek pişirilirken vazgeçilmez pişirme materyallerinden biri olduğuna dikkati çekti. Alüminyumun doğada en çok rastlanılan elementlerden biri olduğunu belirten Turhan, alüminyumun zararlı etkileri üzerine yapılan araştırmaların, fazla miktarda alınan alüminyumun başta çeşitli kemik hastalıkları olmak üzere, alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığının, diyaliz hastaları için ise son derece sakıncalı olduğunun tespit edildiğini anımsattı.

Özellikle kırmızı ve beyaz etlerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyoyla pişirilmesi durumunda yiyeceklere ne kadar alüminyum geçtiğini tespit etmek için çalışma yürüttüğünü kaydeden Turhan, araştırma sonucunda yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak yiyeceklere alüminyum geçtiğini tespit ettiğini söyledi.

Turhan, yaptığı araştırmaya göre, sığır, koyun ve manda gibi kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi durumunda pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içeriklerinin yüzde 90 ile 400 oranında arttığını, beyaz etlerde ise bu artışın yüzde 80 ile 250 arasında olduğunu belirtti.

Etlerin içerdiği yağ miktarının da alüminyum artışını etkilediğini belirten Turhan, yağlı etlerde geçişin daha fazla olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Turhan, alüminyumun bilenen zararlarını yeniden anımsatarak, “Alüminyumun toksit etkisinin zararlı olduğu yıllardan beri bilinmektedir, bu nedenle yiyeceklerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanılarak pişirilmesini tavsiye etmiyoruz” dedi.

Turhan, özellikle fırın yemeklerinde kullanılan alüminyum folyonun yerine yağlı kağıdın kullanılabileceğini de belirtti.

Müge dedi ki...

Sevgili Fatma Hanım;
Öncelikle güzel sözleriniz için, sonra da bu yararlı bilgileri zahmet edip bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Alüminyum folyo ile ilgili son zamanlarda ben de duyuyordum bir şeyler ama bu bilgilerle kafamda somut olarak oturmuş oldu.
Kulaktan dolma, uydurma bir söylenti değilmiş, gerçekmiş demek ki...

Zaten ben fırında yiyecekler ile direk temas edecek şekilde kullanmıyordum, örneğin bir borcamı kapatmak için (kapak niyetine) kullanıyordum, o da çok nadir.
Ama artık hiç kullanmam :)

Tekrar tekrar teşekkürler, her zaman beklerim.

Sevgilerimle.

Oznur dedi ki...

cok guzel gorunuyor canim ellerine saglik
resmen gel beni ye diyor :)

gülşen dedi ki...

müge hanım tar denemem hiç olmadı daha önce,tartın kek hamurundan dahamı sert kıvamda olması gerekiyor?
bunun kıvamının kurabiye gibi olduğundan bahsetmişsiniz,yapmadan önce danışmak istedim?
ayurıca mini tart kalıpları kullanırsak her kalıbın içine merdaneyle açmadan, elimizle bastırarak yayabiliriz değilmi?

gülşen dedi ki...

Müge Hanım ayrıca dondurmalı pasta tarifi yapıp ekleseniz ne güzel olur,püf noktaları olduğu için yapmaya cesaret edemedim daha,sizin detaylı tarif vereceğinizden eminim:)

Müge dedi ki...

Sevgili Gülşen;
Hamur pişince kurabiye kıvamında oluyor evet.
Mini tart kalıbında yaparsanızda yerleştirmek size kalmış, hangisi kolayınıza gelirse öyle yapın derim ben :)

Dondurmalı pasta yazın iyi gider gerçekten, denemek lazım :)

Sevgiler.

Melike dedi ki...

Annemle mutfağa girip yemekler yapmaya, yeni şeyler denemeye bayılırız, bu siteyi de yeni keşfettik sayılır, şimdi sıra buradaki tarifleri talan etmekte :) Bu mükemmel tarifler için size ne kadar teşekkür etsek azdır.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

bu tarifte çilek sosu yerine aynı malzeme ile fakat çilek yerine vişne koysak olur mu?

sevgilerle Neşe...

Müge dedi ki...

Sevgili Neşe;
Tabi ki olur.
Ama çilek vişneye göre biraz daha tatlı bir meyve olduğu için belki şekeri biraz arttırman gerekebilir.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler Müge hanım.

İyi günler

Neşe.

canikom dedi ki...

HARİKA OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK

Adsız dedi ki...

müge hanım
öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum..bu kadar nefis lezzetleri bizimle buluşturduğunuz için..sitenizden alıp denediğim tüm tarifler müthiş oldu..ellerinize sağlık..en son çilekli tart yaptım yok böyle bi lezzet...iyi ki varsınız...

Adsız dedi ki...

hil
Müge Hanım tarifinizi denemek istiyorum ama kabartma tozu yazmıyor katılmıyor kabartma tozu?

Adsız dedi ki...

merhabalar.. müge hanım gercekten hepsi birbirinden hoş görünüyor ama beni oturdugum yerde tart kalıpları bulmak cok zor... acaba kelepceli bir kalıp ta yapmam da bir sorun cıkar mı cevabınızı bekliyorum ki yapıyım ..

Hülya.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Hülya Hanım;
Kelepçeli kalıpta da yapabilirsiniz.
Yağlı bir hamur olduğu için sorun olmayacaktır.

coco-jelly dedi ki...

Ba-yil- dim :))) resimden yiyesim geldi :) cilek mevsimi kacsa da baska bir seyle denicem bloga da ekliycem.ayrica mugecim hic sasmadigim pastaci kremam vardir ki cidden bir ustadan calmistim :) ama senin pastaci kremalarini yazin denemis ve de bayilmistim:) soylemeyi unutmusum :)cok Optum

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin