KİMSE YEMEZSE BEN YERİM :)
Deniz börülcesine bayılırım... Hafta sonu alışveriş yaparken markette görür görmez sevinç çığlıkları ile attım sepete :)
Annem; "eminmisin, sence bunu yer mi misafirler ? kalmasın sonra" dedi. Ben de; "kimse yemezse ben yerim, hiç önemli değil, hatta daha iyi olur, hepsini ben yerim" dedim :)
Deniz börülcesi; deniz kıyılarında, suyun gel-git yaptığı yerlerde, sular çekildikten sonra yetişen bir bitki. Genellikle Mayıs ayı gibi pazarlarda görülmeye başlıyor, sonbahara doğru bitiyor.
Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz; Vikipedi size yardımcı olacaktır :)
Tadı ise; çok net, yani ya çok seversiniz benim gibi ya da ağzınıza sürmezsiniz.
Ben yaz sofralarında, balık yanında meze olarak yemeye bayılıyorum. İsterseniz tarifte verdiğim gibi zeytinyağlı, sirkeli, sarımsaklı ya da yoğurtlu, sarımsaklı yapabilirsiniz.
Her iki şekilde de mükemmel oluyor. Ben son yaptığımda çok küçük bir demet deniz börülcesi kullandığım için, ölçüleri göz kararı ayarladım ama göz kararı ölçü yazmayı sevmediğim için kendi kullandığım kadar yazdım malzemeleri.
Siz damak zevkinize göre eksiltip, arttırabilirsiniz.
Sirkeli, yağlı olanı; bir gün önce hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Yoğurtlu, sarımsaklı yapacaksanız, bir gün önceden haşlayıp, servis edeceğiniz zaman sarımsaklı yoğurt ile karıştırmanız daha iyi olur.
Benim önerim ise; her iki şekilde de servisten kısa bir süre önce yapmanız, zaten kaynatırken vitamini azalıyor kanımca, bekletip daha da öldürmeyelim :)
Malzemeler
- 1 Demet Deniz Börülcesi
- 3/4 Çay Bardağı (1 çay bardağından 1 parmak eksik) Zeytinyağ
- 2 Yemek Kaşığı Sirke
- 2-3 Diş Sarımsak
- Tuz
Yapılışı
- Deniz börülcesini yıkayıp, kaynar suda - orta derece ateşte - yaklaşık yarım saat kaynatın. Piştiğini anlamak için, sapın dibinden tutup, nazikçe aşağıya doğru çekin, yeşil kısmı kolayca ayrılıp, kılçığı kalıyorsa pişmiş demektir.
- Pişen deniz börülcesini süzüp, üzerine ılık su dökerek, durulayın.
- Üstten aşağı çekerek, yeşil kısımları ayrılıp, kılçıkları kalacak şekilde ayıklayın.
- Sarımsakları ezin, yağ, tuz ve sirke ile karıştırıp, sos haline getirin.
- Börülceyi sos ile karıştırın ve buzdolabında bir iki saat dinlendirip, servis edin.
ÖNEMLİ NOT : Deniz börülcesinin, kendisi zaten tuzlu. Adı üzerinde, deniz içinde yetişiyor :) Ben, az da olsa ekledim ama tadına bakmadan eklememenizi "özellikle" öneririm...
ÖNERİ; Deniz börülcesi ile ilgili daha detaylı fotoğraflar ve hazırlanışını aşamaları ile görmek isterseniz Ege'ciğimin blogunda yer alan "Deniz Börülcesi" tarifini ziyaret etmenizi öneririm...
27 yorum:
Eline sağlık bende çok severim .
mügeciğim antepde bu tür şeyler pek bulunmuyor maalesef. Ben de tadını hep merak ederdim. geçen baharda metro markette gördüm hemen atladım. Yaptım ve tadına bayıldım. Ondan sonra da bidaha kısmet olmadı. Demek yine mevsimi geliyor, bakmak lazım büyük marketlere :))
sevgiler..
Iste ben buna dayanamam, bunu bana yapmayacaktiniz :( Deniz borulcesi en sevdigim ottur benim ve burada bulmama imkan yok. Ancak iki yilda bir Izmir'e gittigimde yeme sansim oluyor. Harika olur harika, hele hele dediginiz gibi balik sofrasinin vazgecilmezidir bence de. Nacizane bir tavsiye, sirke yerine limon ile deneyin bir de...
Afiyet olsun, ne diyeyim...
Sevgiler,
Asuman
Bayılırım!!
bende deniz börülcesini seviyorum ama kendim yaptığımda hiç tuz koymadığım halde aşırı tuzlu oldu.siz tarifte bir de tuz kullanmıssınız. nasıl oluyor bu?
AY MÜGECİM YOK BEN ALAMAYAYIM
SANA AFİYET BAL OLSUN
KIZ NASIL YİYORSUN YA
VALLA TADINI BİLE BİLMEM
AMA BANA İSMİ BİLE HOŞ GELMİYOR
SENİN ELLERİNE SAĞLIK
AFİYET OLSUN...
ÖNCELERİ HEP MERAK EDERDİM NEDİR NASILDIR DİYE
FATİH PAZARINDAN ALDIM DAHA SONRA
BAYILDIM TADINA ....
İÇİNDE Kİ TUZ ORANI ENTERESAN GELDİ BANA
KENDİLİĞİNDEN TUZLU HİÇ İLAVE ETMEYE GEREK KALMADI ..
İLK FIRSATTA TEKRAR YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM
ELİNE SAĞLIK ...
canımmmmmmm,havuclu kek yorumunu yenı okudum sımdı buna yazayım onada ugrayacagım:)ben nası farletmem:(sendekı tarıfı:)
denız börulcesını ben coooook severım:)banada yaparmısın?
kartaldaki ve kumpapıdaki balıkçılarımdan alırım hep:)bana tavsıyeleri,karbonatlı sirkeli suda 10 dakıka haşla abla:)demişlerdi:)hem kendıne has o kokusunu alıyor,mikrobunu öldürüyor hemde haşlanırken yumuşuyıp kolay soyulmasını saglıyor:)
ama ben acemi fotocu oldugumdan rsmini hiiiçç tutturamadım:(yeşilinden dolayı cook parlak cıkıyo:( eşinden tüyolar almam lazım:(
şekerime sevgilerrrrrrr:)))
Selamlar Müge hanım.
Can damarlarımdan birinden vurdunuz beni.Benim de bayıldığım bir lezzettir.İzmir'de sahil kasabasında oturmamın büyük avantajını yaşıyorum bu konuda.Çünkü sahillerimiz deniz börülcesiyle dolu.Oldukça doğal.İstediğim zaman gidip toplayabiliyorum.Şu mevsimde olmadılar daha.Artık üretilmeye de başlandı.Benim topladığım börülcelerede hiç tuz kullanmıyorum.Doğal olduğu için oldukça tuzlular.Bir de Arnavut ciğeri gibi ben de limonlu seviyorum.
Ellerinize sağlık çok iştah kabartıcı duruyor.İtiraf etmeliyim çok canım çekti.
Sevgiler:)))
Çok severim, Alaçatıdan dönerken almış ve yapmıştım.Aslında baya bir gözümü korkutmuşlardı pişirmeden evvel.Bir yerde suyuna karbonat koyun diye okumuştum, uyguladım cidden çok kolay ayıkladım.
Ayyyy çenem düştü be adaş...Fotoğraf her zamanki gibi olağanüstü..
Beyfendiye selamlar diyorum :)
Canım ;Deniz börülcesini ben ilk defa bu yaz tatilde otelde yedim ve çok beğendim.Sonra ege de izmirde pazarlara baktım pazarlarda dolu.
Ama yapması çok emek isteyen bir yemek.Ellerine sağlık canım.
ellerinize sağlık ,çok severim bende ,balık yemeklerinin yanına zeytinyağlılarla birlikte çok yakışıyor ,kılçıklarından ayıklama işi biraz zahmetli olsada buna değer
sevgiler
Muge Hanim,
Bizim buralarda 4 mevsim bulabiliyoruz. Lakin, ben kok kismini kesip, oyle hasliyrodum. Sizin anlatiminizdan anladigim kadariyla, baska sekilde ayiklaniyor bu bitki?
Gercekten mazur gorun ama, nasil ayirdiniz yesil kismini?
ayrilabilen bir kismi oldugunu hic dusunmemistim:(
Kilcik kismi dediginiz, disardaki derisi mi?
MERHABA MÜGECİM BİR ARKDAŞIM SAYESİNDE TATMIŞTIM ŞİMDİ SANA NE SEVDİM DİYEBİLİRİM NEDE NEFRET ETTTİM DİYEBİLİRİM AMA BİLMEDİĞİM BİR TAT DEĞİL AMA BİZİM EVDEKİLER YEMEZ SANA AFİYET OLSUN SEVGİLER
şu deniz börülcesini çok merak ediyorum ama bir türlü yiyemedim ilk başta güzel yapan birinden yemem lazım ki ben beceremezsem güzelse bile tadı kötü demeyim ben önce bir restorantta deneyim seversem senin tarifi uygulayım ellerine sağlık.sevgiler..
Mügecim ben bayılırım deniz börülcesine, İstanbulda çok sık karşıma çıkmıyor ama buldukça alırım mutlaka. ellerine sağlık
Deniz börülcesine bayilirim.O yüzden basligina talebim...Ama bu zamanda da bulundugunu duymamistim...Yazin Cesmede cok yeriz hatta onunada kalmaz Almanyaya dönerken birde bavulda getiririm.
bende sevenlerdenim :)) yaptığımda pek kimse ağzına sürmesede bende senin gibi düşünüyorum kimse yemezse ben yerim :)
ellerine sağlık canım..
ilk yediğimde çok da sevmemiştim doğrusu belki de ön yargılı olmaktan kaynaklı bir durumdu genelde alışık olmadığımız tadları reddetme durumumuz vardır ya fakat tadını aldıktan sonra çok da sever oldum ellerinize sağlık
Ellerıne sağlık..
Nefis görünüyor..
Burda bulmak zor oldugundan sık sık yapamıyorum ne yazık kı
Hiç yapmadım ama tadına bakmıştım. Evet güzel. tarif de güzel, resim de çok güzel. Ellerinize sağlık..
Mügecim, dolaylı yoldan pişti olmuşuz :)) Ben de çok sevdiğim için rest. da yediğimi ekledim.
Artık marketlerde var demek, beni nasıl mutlu ettin bilemezsin :)
Arkadaşlar;
Her zaman yaptığınız yorumların benim için çok değerli olduğunu söylüyorum zaten.
Ama bu sefer özellikle çok teşekkür ediyorum, çünkü sayenizde çok sevdiğim deniz börülcesi ile ilgili yepyeni bilgiler edindim.
Karbonatlı suda haşlama fikri süper bence de.
Hem yumuşatır, hem mikrobunu kırar hem de haşlama süresini azaltırki en önemli avantajı da bu :)
Sirke yerine limon fikri de süper, bir sonraki yapışımda limonlu yapacağım.
Çok teşekkürler gerçekten.
Kral Çıplak;
Deniz börülcesi yeteri kadar haşlandığı zaman, üstten aşağıya doğru, baş parmak ve işaret parmağı ile çektiğinizde, üstteki yeşil etli kısmı ayrılıyor ve kılçık kalıyor geriye.
Ancak Vikipedi'de okuduğuma göre iki çeşit deniz börülcesi varmış, kılçıklı ve kılçıksız.
Belki siz bugüne kadar hep kılçıksız olanı aldınız.
Bundan dolayı tarif size değişik gelmiş olabilir.
Çok sevgiler :)
Ellerine sağlık,harika görünüyor.Ben de sevenler arasındayım:)))
sevgiler...
Bir keresinde ben de yapayım salatasını demiştim. HA ha ha, kılçığını bilmiyordum. İğrenç birşey oldu. Lokantada yerken kılçık mılçık yoktu, düşünemedim öyle birşey olacağını tabi :D
aykın turşu ,kaya koruğu , deniz börülcesi
Yorum Gönder