11 Aralık 2009

Şehriyeli Tavuk Suyu Çorba

Tavuk Suyu Çorba

ANTİBİYOTİK NİYETİNE :)
Hani bazı yemek isimleri vardır, özellikle restoranlarda. Yemeğin adı öyle uzundur ki, tüm içindekiler ve yapılışı neredeyse adında yazar :)
Tarhunlu, kekikli, truff yağlı, deniz tarağı ve ahtapot kızartması... gibi :)
İşte bu çorbanın adı da aynen öyle bana göre;
Terbiyeli, şehriyeli, tavuklu, tavuk suyu çorba... Haksızmıyım ? :)
Bu çorbayı ilk kez bayramda, Gökay'da tattık. Hatta ilk akşam o kadar beğendimki, iki kase içtim ve ertesi gün de Esma'dan aynı çorbayı yapmasını rica ettim, benim gözlerimin önünde :)
Tarifi dikkatlice not aldım ve bayramdan sonra bende yaptım, gerçekten ilaç niyetine, şifa olsun diye içilecek bir çorba.
Yemek seçme şampiyonu eşim içmedi tabi... Gökay'dan da, fırça yedi bir güzel; "hastasın, en çok senin içmen gerek, antibiyotik niyetine" dedi ama nafile :(
Çorba'da şehriye ve tavuk miktarında oynama yaptım biraz, iki kaşık yerine, üçer kaşık koydum, gözüme az görünmüştü iki kaşık.
Ama benim çorbam, haliye Esma'nınkine oranla biraz koyu kıvamlı oldu. Bu kısım sizin damak zevkinize kalmış.
Çorbayı ister sade, ister limon ekleyerek için ama benim önerim; sarımsakla ve işkembe çorbası ile aranız iyi ise, sirkeli sarımsaklı bir sos ile içmeniz. Şahane oluyor !
Birde ben fotojenik olsun diye kırmızı biber serptim ama bu çorbanın asıl eşlikçisi karabiber, aklınızda olsun :)

Annem, bu çorbanın kuzu etli versiyonunu yapar, yanılmıyorsam kuzu gerdan eti ile. Rüya gibi bir şey olur, anlatılmaz içilir :)
Ben; sade, limonlu ve sirkeli - sarımsaklı olmak üzere üç kase içerek ! bir akşam yemeğini sadece etli çorba ile geçirdiğim günleri bilirim :)
En kısa zamanda annemi bizim mutfağa sokup, yaptırmalı ve sizinle paylaşmalıyım.
Neyse bugünki tarifimiz, tavuklu çorba, etli çorbadan kendi yazısında söz ederim :)

Malzemeler
  • 1,5 Lt. (7-8 su bardağı) Tavuk Suyu
  • 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 3 Yemek Kaşığı (silme) Un
  • 3 Yemek Kaşığı (didiklenmiş) Tavuk Eti
  • 3 Yemek Kaşığı Tel Şehriye
  • 2 Adet Yumurta
  • Tuz

Yapılışı

  • Öncelikle bir bütün tavuğu yada bir adet tavuk göğsünü, 2 lt. su, bolca tuz, biraz karabiber ve (varsa) 4-5 tane defne yaprağı ile 45 dk. kadar haşlayın. (su kaynamaya başladığında ateşi kısın ve kısık ateşte haşlayın)
  • Haşlanan tavuğu ve defne yapraklarını, suyun içinden alın ve tavuk suyunu soğumaya bırakın.
  • Çorbayı yapacağınız tencereye, yoğurt, yumurta ve un'u koyun ve çırpma teli ile iyice çırpın.
  • Soğumuş tavuk suyunu ve tuzu, yoğurtlu karışıma ekleyin.
  • Karışımı, orta ateşteki ocağa alın ve kaynayana kadar sürekli karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca, ateşi kısın ve şehriye ile didiklenmiş tavukları ekleyin.
  • Şehriyeler yumuşayıncaya kadar, sık sık karıştırarak, pişirin. Bu aşamada, çorba gözünüze çok koyu görünürse, bir miktar kaynar su ekleyebilirsiniz.
  • Şehriyeler yumuşadığında, çorbanız hazır demektir.

tavuksuyucorba1

  • Çorba'da kullanacağınız tavuk suyunu bir gün önceden hazırlayabilir, buzdolabında bekletebilirsiniz. Yoğurdun kesilmemesi ve yumurtanın birden pişmemesi için, eklediğiniz tavuk suyunun soğuk olması önemli.
  • Aynı şekilde sonradan ekleyeceğiniz, suyun kaynar olması yada kaynamış soğumuş olması da mineral dengesi açısından önemli. Yanlızca bu çorba için değil, tüm çorbalarınızı, ısıtırken, bu detayı atlamayın.
  • Kırmızı et pişirirken, tuz en son eklenir biliyorsunuz, yoksa et sertleşir. Tavukta ise tam tersi, pişirirken eklediğiniz tuz, tavuğu yumuşatıyor. Özellikle haşlama suyuna, iki tatlı kaşığı tuz ekliyorum. Bol tuzlu suda haşlanan tavuk çok daha lezzetli oluyor.
  • "Müge; koca tavuğu üç kaşık et için mi haşlayacağız ?" demeyin lütfen :) O günü tavuk günü ilan edin, tavuk suyu çorba, fırın poşetinde tavuk ve hatta tavuklu pilav :)

30 yorum:

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

CANIM AFİYET BAL ŞEKER OLSUN HELE BU SOGUK GUNLERDE ŞİFA OLSUN
ELLERİNE SAGLIK BENİMDE COK SEVDİĞİM BİR TATDIR.
ŞİMDİ OLSAYDI 2 TABAGI HOP MİĞDEYE İNDİRİRDİM :)))

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

Becerikli Arkadaşım Merhaba ;
http://birseninmutfagi.com
Ve
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarafından 15 aralık 2009 ve 15 ocak 2010 tarihleri arasında KEK KALIBI KULLANILARAK HAZIRLANAN TARİFLER YARIŞMASI yapılacaktır.
Hazırlamış olduğumuz tarifleri görselliğine önem vererek yayınlayıp tarifinide sitenizde yayınlamanız şarttır.Kekinizin resmini ve tarifini http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ sitemizde yayınlanacaktır.
16 ocak 2010 - 1 subat 2010 tarihleri arasında oylama yapılacaktır.
1 subat saat 14:00 de birinci açıklanıp hediye olarak SOFT BOWL KEK KALIPLARI gönderilecektir.
Ayrıntı için http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ tıklayınız.....
Bu yazıyı okuyan tüm site sahipleri DAVETLİDİR....

SİTEMDEKİ BANNER KODUMUZUDA SİTENE EKLERSEN SEVİNİRİM…

Pakize dedi ki...

Meraba ben Bakuden Ayten
yeni buldum sitenizi.Yemekleriniz de sofraniz da cok guzel,en cok merak ettiyim pecete halkalarini kendiniz mi yaptiniz? yaptiysaniz nasil? :))
onceden tesekkur ederim.
Saygilar.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım ellerine sağlık...

Ekin Mutfagi dedi ki...

himm ellerinze saglik..
cok nefis görünüyor...

sevgilerle.........

pembecikolata dedi ki...

Dışarıda soğuk, yağmur, fırtına...Şimdi blogunu açtım sıcacık bir çorba...Harikasın:)Çok severim...Her zamanki gibi fotoğraflar konuşmuş:)

Doğa dedi ki...

Uzerınde kı kalp bıle yapmam ıcın bır neden :) çok sık bır görüntü ve güzel bir lezzet olduğuna emin oldugum :) bır corba..ellerine emeklerine saglık Sevgılı Muge..

* enişte çorbayı içmediğin için pişman olabilirsin bence :)Müge yaparsa..güzel şeylerortaya çıkar...biz öğrendik bunu :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Muge'cigim,
Harika olmus.

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.

BosandaSemeriniY dedi ki...

Yogurdun kesilmesi, en korktugum sey. O yuzden, yayla corbasina elim gitmez misafirim gelecekse.
Sehriye corbasinin suyunu sogutmayi da, hic denememistim.
Cok teskkurler bu tarif icin.

pakize dedi ki...

müge hanım biz bu çorbayı çok severiz annecim çok güzel yapar.bende ondan öğrendim.ben suyun içine soğan rendelerim annem ise minik minik soğanı doğrar, defne yaprağı koymuyoruz.tavuk pişince içinden alır didikleriz.tavuğu tekrar eklediğimizde 2 kaşık kadar unu bir kasede biraz suyla ezip içine ekleriz. aynı zamanda da biraz pirinç ekleriz.pirinçler yumuşayınca yumurta sarısıyla beraber biraz yoğurdu iyice karıştırıp içine de çorba suyundan katıp güzelcene karıştırır sonra çorbanın içine katıp ocağın altını kapatırız.tadına doyum olmaz.babam içine muhakkak kurutulmuş sivri acı biber attırır.çorbayı içerken tabağına sıyırır acılı acılı çok lezzetli.ayrıca her gün sitenize girmeden yapamıyorum nerdeyse.merakla acaba bugün ne var diye bakıyorum.çok sıkı bi takipçinizim yemeklerinizi yapıyorum.sofralarınızdan kopyalar çekiyorum.eşime ve misafirlerime yapıyorum.sevgilerimle pakize (çok uzattım)

Sinıo dedi ki...

Süper Görünüyor :)

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

aaaa o ne güzel anlatım yaaa, hemen yapasım geldi. bayılırım zazten ben de terbiyeli tavuk suyu çorbaya. ilk fırsatta senin tarifi de deneyeceğim mutlaka. ellerine sağlık

Mutfak Havlusu dedi ki...

Annemin daimi çorbalarındandır,kaçtır diyorum ölçüyle yaparsan anne daha iyi olur bende rahatlıkla veririm tarif ama annelerin o gözkararları maşALlah kesin ölçüler!
Çok leziz duruyor sizinki ellerinize sağlık,benim birde sualim vardı ekmeklerinizi yerleştirdiğiniz o güzle kırmızı sepeti nereden aldınız?
Ben bir cafe de görmüştüm çokta hoşuam gitmişti ama öğrenememiştim:)

şehnaz dedi ki...

CANIM BENCEDE HARİKA BİR ÇORBA BENDE YARIN İÇİN BU ÇORBADAN DÜŞÜNMÜŞTÜM....İNŞALLAH....ELLERİNE SAĞLIK...

mehtap dedi ki...

Merhabalar,
bugün hem bu tarifinizi hem de patatesli mayalı poğaça tarifinizi denedim.ikisi de çok güzel oldu.teşekkürler

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım dün çorbanı misafilerime yaptım. Bayıldılar. Özellikle hamile arkadaşım için yaptım:)))
Ellerine sağlık canım
Nefisti
Haftanın güzel geçmesi dileğimle
sevgiler

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Nefis bir fotograf olmuş çorbadan önce renk uyumuna ve ışığa kapıldım. Sonra da çorbadan çekti canım. Adına kitabı bile olan bir çorba tma da hastalıklardan korunmak için. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

Fatma Betül dedi ki...

ımmm buz gibi havalarda insanin içini ısıtan sıcacık bir çorba yapmışsınız ellerinize sağlık...

Müge dedi ki...

Sevgili Pakize Hanım;
Tarif için teşekkürler. En kısa zamanda deneyeceğim.
Babanızın da ellerinden öperim, güzel sözleriniz içinde çok teşekkürler.

Sevgili Ayten Hanım;
Peçete halkalarını kendim yapıyorum evet. Yapılışını da anlatmak istiyorum aslında ama fırsat olmuyor bir türlü :)
Ayrıca güzel sözleriniz için çok teşekkürler.

Sevgili Mutfak Havlusu;
Kırmızı sepeti Eminönü'nden almıştım. Tamamen metal aksesuarlar satan bir dükkan ama ismini bilmiyorum :(

Sevgilerimle...

Tuğba dedi ki...

Merhaba Müge,
ben yaklaşık 8 aydır yazmıyordum,dün başladım. Senin siten bu aralar en çok uğradığım sitelerden biri.Tariflerinde hoş,ama peçeteler ve sofra düzeniyle favorimsin.Ellerine sağlık..
Ben de "keyiflimutfağım"a beklerim.
sevgiler..

Yemekbahane dedi ki...

ooo peçete halkaları yine popüler :) adaş sen beni bloglinesdan izlesen de ben hergün burdayım, eski adetlerime sahip çıkıyorum :)
Bu çorbaya bayılırım, annecim pek güzel yapar dur soyliiimm de yapsın valla :)

sana mail attım, çabuk bak bakiimm ! :)

yagmurumun elleri dedi ki...

Herşey süper gerçekten. sizden çok şey öğreniyorum. Çok teşekkür ederim. Bir de peçete halkalarının nasıl yapıldığını anlatırsanız çok sevinirim. İmkanları çok kısıtlı bir yerde yaşıyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.

Ayşe Gül dedi ki...

Bende dün ikizlerim ve kendim için bu çorbayı denedim hasta olmuştuk çorba çok iyi geldi Müge hanım ellerinize sağlık

Burcu dedi ki...

Merhaba Muge Hanim,

Sitenizin surekli takipcisiyim, hem icerik ve anlatim olarak, hem de duzen olarak bu kadar guzel bir blogla henuz karsilasmadim...

Ben de bu corbayi anneannemden ogrenmistim,biz bir iki degisiklikle yapiyoruz, paylasmak istedim:

Tavugu kaynatirken suyun icine kabuklari soyulmus sogan ve patates de ekliyoruz, vitamini bol oluyor ve tat da katiyor...

Sehriyeyi de en basta kavuruyoruz, ondan sonra tavuk suyunu ve suyu ekeleyip terbiye yapip, didilmis tavuklari ekliyoruz.

Sevgiler

Londra'dan Burcu

Müge dedi ki...

Sevgili Burcu;
Öneriler için çok teşekkürler.
Deneyeceğim mutlaka.

Çok sevgilerimle...

Selma dedi ki...

Muge hanim..bende bu corbayi cok yaparim ayrica cok cok severim.. ama sizin sunumunuz cok harika olmus..muhakkak boyle sunacagim bende:)

ben terbiyesi icin..yumurta, yogurt, un, ve limon kullanirim..limon super lezzet katiyor..kesinlikle denemelisiniz! nefis oluyor!

opuldunuz!

Adsız dedi ki...

mügecim merhaba acilen mantar çorbası tarifini ihtiyacım var tarifini verirmisin kendine iyi bak emi handan

gülşen dedi ki...

Müge Hanım bu çorbayı dün yaptım ve çook beğendik,ben genelde çorbalarda kıvamı tutturamıyorum ama bu tarifte tavuğun haşlama suyu ölçüsüne kadar vermişsiniz,2lt.suda haşladım ve 1 saat sonunda 1 buçuk litre tavuk suyum olmuş bu kadar ölçü olur yani, tarif için çok teşekkürler:)
ve yapım aşamasında kesinlikle yoğurdum kesilmedi çok lezzetli oldu,sıra diğer çorbalarınızda,sevgiler...

Adsız dedi ki...

denedim harika oldu tariflerinizin çoğunu aynı şekılde uygulamı yapıyorum vee hepsı çok güzel oluyor ellerinize sağlık :)

nilgün dedi ki...

merhaba harika bir blog.emeğinize sağlık.ben dün yapptım çorbayı ama olmadı.hem miktar olarak çok fazlaydı koca tencere oldu hem de yoğurt özleşmemişti.bi tuhaf oldu.aslında aynen uyguladım tarifi am vardır herhalde yanlışım.ben sanırım asla güzel yemek yapamayacağım.
iyi çalışmalar..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin