17 Kasım 2009

İrmik Helvası

İrmik Helvası

TATLI PİLAV :)
Evet, evet. İrmik helvasının adı buydu benim için, annem her yaptığında "tatlı pilav"mı yaptın?" der ve açıkçası çokta sevmezdim.
Bu konudan daha evvelde sözettim, annemin sürekli yaptığı ve benim çoğu zaman; "başka ne var?" şeklinde burun kıvırdığım bir çok lezzeti şimdi bayıla bayıla yiyorum, nedeni artık kırk yılda bir annem yaptığında yiyor olmam sanırım.
Geçenlerde, Etli Biber Dolması canım isteyince farkettim bunu :)
Hafta sonu; balık'tan sonra en iyi hangi tatlı gider diye annemle konuşurken, önce Fırında Tahin Helvası yapalım dedik, sonra aklıma birden irmik helvası geldi.
Benim çok aram olmadığını bilen annem şaşırdı önce, - hayırdır dedi ? :) gözleri ile her zamanki imasını yaparak; "canın mı çekti ?" :)
Hayır, dedim kendim için değil blogum için istiyorum :)
Uzun zamandır, irmik helvası tarifi isteyen, yorum yazan yada mail atan okuyucularım var onlar için :) Handan'cığım özellikle senin için ! Şimdiden afiyet olsun :)

Tatlıyı, kaşla göz arası ve zaman zaman farklı şekillerde yapan annem, ben başına kağıt kalem ile dikilip, yaptığı her şeyi not alınca biraz panikledi başta, bende dedim rahat ol, sanki ben yokmuşum gibi davran ben izliyorum :)
Yıllar içinde sürekli yapa yapa eli alıştığı için, bazen sadece süt, bazen su ile bazen sırf tereyağ bazende sadece margarin ile yaparmış annem, her şekilde de güzel oluyor dedi. Ama herkesin en beğendiği şekli, karışık olanmış, yani hem su ve süt, hemde tereyağ ve margarin.
Bende blogumda en güzel hali hangisi ise o olsun istediğim için bu halini seçtik ve yaptık.
Bence nefis oldu, altı kişi kocaman tencereyi bitirdik, balıktan sonra da iyi gitti hakikaten.
Yapımı biraz el oyalıyıcı ama oldukça basit olan bu tatlıyı, püf noktalarına da dikkat ederseniz eğer, ani gelen misafirlere bile şipşak hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı (350 gr.) İrmik
  • 75 Gr. Tereyağ
  • 100 Gr. Margarin
  • 2 Yemek Kaşığı (dolmalık) Çam Fıstığı
  • 2 Su Bardağı (400 gr.) Şeker
  • 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Süt
  • 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Su
  • Tarçın (üzeri için)

Yapılışı

  • Çelik tencereye 1 yemek kaşığı kadar margarini koyun ve çam fıstıklarını ekleyin. Orta ateşte fıstıkların hafifçe rengi dönene kadar kavurun. (çok kahverengi olmasınlar)
  • Fıstıkların rengi hafif dönünce, kalan margarin ve tereyağını ekleyin ve ateşi çok kısık hale getirin. Yağları yakmadan soğuk şekilde eritin.
  • Ayrı bir tencerede, süt, su ve şekeri karıştırın. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 3-4 dk. kaynattıktan sonra, kapatın.
  • Eriyen yağa, irmiği ekleyin ve hiç bırakmadan sürekli karıştırarak, irmiklerin rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurun.
  • İrmikler kavrulunca, sütlü şerbeti ekleyin. (Eklediğiniz şerbetin sıcaklığı, elinizi yakacak gibi olmalı, eğer ılınmış ise, tekrar ısıtmalısınız)
  • Şerbeti ekledikten sonra, hafiçe karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte 10-15 dk. pişirin. İrmikler şerbeti çekip, pilav görüntüsü alınca, ateşi kapatın.
  • Servis ederken üzerine tarçın serpin ve ılık servis edin.

İrmik Helvası

NOTLAR ve ÖNERİLER;

  • Tatlının en önemlisi püf noktası; kısık ateş ile kavurmak. İrmiğin güzel kabarabilmesi için, birden kavrulmaması çok önemli. Bu nedenle irmiği kavururkenki ateş, çay demler gibi çok ama çok kısık olmalı. Şerbeti ekledikten sonraki ateş ise, normal yani pilav pişirdiğimiz kısık ateş olabilir.
  • İrmikli tatlıların diğer tatlılardan farkı şerbetinin de sıcak eklenmesi. Hamurlu tatlılardaki gibi, biri sıcak biri soğuk olmayacak. İrmiğin kabarabilmesi için bu önemli.
  • İrmiğin, rengi kahverengi olmuşmu anlamak için, şerbetin üzerine minik bir tutam atın. Beyaz ile birlikte yarattığı kontrastan, daha ne kadar kavurmanız gerek, anlayabilirsiniz.
  • Tatlıyı isterseniz tamamen tereyağ ile yapabilirsiniz. Ben tereyağ olarak; Trabzon-Vakfıkebir tereyağ kullanıyorum. Çok ağır bir aroması olan ama çok lezzetli bir yağ, diğer tereyağlar margarin gibi nötr geliyor ondan sonra :) Anneme göre bu kadar yoğun bir aroma tatlıda hoş olmayacağı için, biz margarin ile karışık kullandık ve bence çok güzel oldu. Sizede bu şekilde öneririm. Margarin olarakta "Sana-Tereyağ Tadında" markasını kullanıyorum ve memnunum.
  • Tatlıyı hemen servis etmeyecekseniz, servis ederken biraz ısıtmanızı öneririm. Yanına arkadaşta isterim diyorsanız, kaymaklı dondurma derim :)

İrmik Helvası

27 yorum:

FİLİZ dedi ki...

ellerinize sağlık...
tatlı krizim tutmuştu keşke şimdi görmeseydim ben bunu ya:(
eve gitmeme daha çok zaman var...sabır sabır sabır:)

DUSBAHCESI dedi ki...

Fotograflar harika:) Ellerinize saglik (esinizin aslinda) HElvada cok istah acici.

--

Pasta Susleme Teknikleri Etkinligi icin bir davet bu! Gosterin dunya aleme pasta nasil suslenirmis :)

Beni yalniz birakmayacaginizdan eminim...

Hollandadan sevgiler!
www.dusbahcesi.blogspot.com

Doğa dedi ki...

Tatlı harika görünüyor.. da bu fotograflara ne oluyor canımmm... bunlar da harıka gorunuyor..
Her ıksı ıcın de.. once annenın ellerıne saglık ( ellerınden opuyorum) , sonra da ( sanırım sen cekıyorsun ) senın emeklerıne ve ellerıne saglık.. :)

Sevgıler..

Arzu dedi ki...

Ellerinize sağlık. Nedense irmik helvasını bir türlü beceremiyorum. :(((

Doğa dedi ki...

Sevgili Arzu..ozaman sende benim gibi DR OTKER irmik helvasını dene.. hiç yanıltmaz :) ozellıkle dondurma ıle ;)

elifinmutfagi dedi ki...

ellerinize sağlık,benimde irmik helvam hep yapış yapış olur:( birde bu tarifi denemeli...

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

ohhh sevilmez mi Mügecim bu enfes şey. ben de çok severim o yuzden yapmam çok sık. çok yemekten korkarım hep.

pembe tatlar dedi ki...

Tatlı pilavv:)))

Canım herzamanki gibi sunum süper elerine sağlık..

Anne ve kızları dedi ki...

Sevgili müge ben yazacak bir şey bulamadım..arkadaşlar yazılması gerekenleri samimiyetle yazmışlar.. hepsi her zamanki gibi harika görünüyor anneciğinin ve senin ellerine sağlık.sevgiler...

Ilker Erdem dedi ki...

Merhaba sevgili Muge, benim tatliyla hic aram yoktur. Ama bu irmik helvasina hic hayir diyemem. Ellerinize saglik. Ayrica goruntu super.

Adsız dedi ki...

mügecim ellereine saglık bekledigim tarif geldi sana teşekür ederim doğru mutfağa gidiyorummmmm öptüm seni handan

Adsız dedi ki...

mügecim helva harika oldu anneninde ellerine saglık selamlarımı iletirsin öptüm canım handan

pembe tatlar dedi ki...

Canımsın önemnli değil bazen gözden kaçabiliyor tarifler çok sık ondan olmuş olabilir...

Sevgiyle kal canım...:)

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Müge'cim ne dersen de adına ama ben bu lezzeti çooook seviyorum.ellerine sağlık cnm.bu arada artık döndüm buralardayım.ne kadar özlemişim anlatamam.daha sık görüşmek üzere cnm şimdilik hoşçakal.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Müge'ciğim,
Bir an annenin yerine koydum kendimi. Böyle pür dikkat bakan biri olunca ben de karıştırırım pek şeyi. Neyse ki anneni rahatlatmışsın da bu güzel helvaya ve püf noktalarına ulaşabilmişiz.Ben de yarı yarıya süt-su kullanırım hep.
Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Annene ve tüm hünerli bayanlara sevgiler,

Adsız dedi ki...

mügecim bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır insanları birbirine Kalbin nur, evin huzur dolsun. Kurban Bayramın bereketli olsun anneninde bayramını kutluyorum öptüm seni handan

Cafe Aroma dedi ki...

Bayılırım irmik helvasına öğrenciyken tv izlerken canım istediğinde hemen kalkar küçük bir tavada tek kişilik irmik helvası yapardım.

lavantin dedi ki...

Görüntü kendini anlatiyor, helvayi konusturmussun masallah...

Nedenki insan kücükken hoslanmadigi tatlara büyüyünce bayiliyor?

ben üzümü kavunu agzima koymaz ayrandan kacardim adeta ama simdi en sevdiklerim.:)

Hayirli vakitler...

annemin yemekleri dedi ki...

Çok güzel olmuş takipcinizim.Sevgler...

Nur Vural dedi ki...

Müge'cim
Bayramın kutlu olsun, sevdiklerinle birlikte nice mutlu bayramlar geçirmeni dilerim.

Sevgiler...

ilker'in mutfağı dedi ki...

Müge'cim kış geceleri canımız tatlı çektiğinde eşimle beraber ilk aklımıza gelen tatlıdır kendileri.bu arada eşimde çok güzel yapar,içinede dondurma:))hımmmm
Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık,muhteşem görünüyor...Çok öptümmm..Sevgiler...

Adsız dedi ki...

her tarifiniz pratik bulunabilir malzemelerle ve en önemlisi BİZDEN tarifler ellerinize sağlık.
NOT:kakaolu kurabiyenin üzerindeki renkli şekerleri nerede bulabilirim.sevgiler

Müge dedi ki...

Merhaba;
Güzel sözleriniz için çok ama çok teşekkürler.

Pasta süslerini, pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan, Eminönü'nden ve büyük marketlerden temin edebilirsiniz.
Benim kullandıklarım, fırında erimedikleri için, fırına vermeden önce, çiğ kurabiyenin üzerine serpiyorum.
Alırken, fırına uygun mu değilmi? sormak lazım.

Sevgilerimle.

Abuk Kraker dedi ki...

Helvadaki ustalığımın sırrı bu tarif. Sen olmasan ben ne yapardım :)

aslı öztürk/istanbul dedi ki...

Selamünaleyküm.Regaip kandili için yaptın ilk defa yaptım ama tek kelime ile süüperrr oldu harika oldu.yerken bunu ben mi yaptım dedim.tabi ki her işin başında besmele olmalı.ölçüler birebir denkleşti.tarif için teşekkür ederim.ALLAH razı olsun.hayırlı kandiller

Adsız dedi ki...

Bu tek kisilik mi

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Hayır tek kişilik değil bu ölçüler ile kocaman bir tencere oluyor.
Rahatlıkla 12-13 kişiye yeter.
Sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin