NAMI-DİĞER; KÖLÜK AŞI…
Bir önceki yazıda söz ettiğim, daha doğrusu söz verdiğim gibi ofis mutfağında pişen basit yemekleri paylaşmaya devam ediyorum :)
Çorbayı az önce pişirdim, sıcak sıcak birer kase içtik eşimle. Sonra bir fincan çayımı aldım ve geçtim ekranın karşısına… Yani daha tadı damağımdan gitmeden yazısını yazıyorum :)
Kölük Aşı; Kilis yöresine ait bir tarif... Çok lezzetli, çok besleyici ve misafirlerinize ikram edeceğiniz kadar da zengin bir çorba…
Kayınvalidem oldukça sık pişirir, hem bulgurlusunu hem pirinçlisini. Her seferinde tarif isterim, o da; “kızım ölçülü yapmıyorum ki, ne diyeyim” der :)
Başında dikilip ölçüleri not almakta kısmet olmadı bir türlü.
Bende yıllar içinde yapa yapa ve eşimin acımasız eleştirileri sayesinde kendime bir ölçü oluşturdum.
Kimi zaman koyu dedi, kimi zaman şusu eksik, busu fazla :)
Böyle böyle oturdu bizim evin Kölük Aşı :)
Bugüne kadar neden yayınlamadın? derseniz açıkçası çok basit bulmuştum.
Normalde çok zor, atraksiyonlu tarifler yayınlarım, her gün mantı açar, cheesecake falan yaparım ya! Bu tarifi basit gördüm nedense :))
Sonra bir gün; Kurabiye Kursunda Hilal’ciğime ikram ettim bu çorbadan, pek sevdi iltifat etti, sonrada “mutlaka yayınlamalısın” diye fırçaladı beni :)
Bende bu tarif yokluğunda tam zamanıdır diye düşündüm. :)
Yapımı bana göre hazır çorbadan daha kolay, kaynayana kadar devamlı karıştırma seremonisi bile yok, düdüklüye koy malzemeleri, pişsin gitsin.
Ufak tefek notları da her zamanki gibi aşağıda belirttim.
Malzemeler
- 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Pilavlık Bulgur
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 7 Su Bardağı (1,4 Lt.) Su
- 2 Çay Bardağı Sıvı Yağ (Fındık Yağı kullandım)
- 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
- ½ Tatlı Kaşığı Pul Biber
- 2 Tatlı Kaşığı Kimyon
- Kırmızı mercimeği akan suyun altında iyice yıkayın ve süzün.
- Düdüklü tencereye mercimeği, bulguru, tuzu, salçayı ve suyu koyun. Salçayı mümkün olduğunca suyun içinde eritin.
- Orta ateşte buharı çıkıncaya kadar, buhar çıkınca ateşi kısıp; 7 dk. pişirin.
- 15 dk. sonra buharını çıkartıp, tencerenin kapağını açın.
- Küçük bir tavada sıvıyağı kızdırın.
- Kızgın yağı, çorbanın üzerine ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın.
- Nane, pul biber ve kimyonu da ekleyip karıştırın.
- Çok fazla bekletmeden servis yapın.
- Çorbanın kıvamı gözünüze koyu görünürse bir miktar kaynar su ekleyerek açabilirsiniz.
- Aynı şekilde tuz miktarını da damak zevkinize göre azaltıp, arttırabilirsiniz.
- Yağ miktarı gözünüze biraz fazla görünebilir ama en azından ilk denemede orijinal hali ile yapın derim, mercimek yağı pek sever :)
- Salçayı suyun içinde mutlaka eritin, yoksa düdüklü tencerede erimeyip, koyduğunuz şekli ile kalabilir.
- Çorbayı el blenderından ya da mikserden geçirmeyin.
- Ben; Karaca düdüklü tencere ile pişirdim. Buharı çıkınca, ateşi kısıp, düğmesini 2 no'lu seçeneğe getirdim. Siz kendi düdüklü tencerenize göre süreyi ayarlayabilirsiniz.
31 yorum:
Sevgili Tatlı Müge,
Normal tencereye göre lütfen yazman mümkün mü?
Düdüklü tencerem fobim var.
Tariflerini büyük bir keyifle takip ediyorum.
Ceren
bende mercimek çorbasını yıllardır bu şekilde bulgurlu ve bol kimyonlu yaparım ve çok severiz demek adı kölük aşıymış ne güzel müge hanımcım sayenizde öğrenmiş oldum, düdüklüde yapmamıştım hiç deniycem teşekkürler, ellerinize sağlık...
kızarmış ekmek parçaları yani crouton'lar süper görünyüro Müge Able :)
Artik benimde blogum var ya, sürekli yorum yapiyorum sana :)
Ceren
Yağı yanlış yazmış hemen uyarayım dedim ama doğru diyorsan biz de öyle deneriz :) Ha bu arada sana söyleyenler çoktur ama bir kez de ben söyleyeyim. Yeni evli bir bayanım. Normalde basit görünen ama benim bilmediğim bir çok tarifi senden öğreniyorum. Yada ölçüsü nasıl olmalı diye düşünürken senin tarifinden esinleniyorum. Onun için tarif yazarken herkes biliyor diye düşünme nolur.
hmm nefis gözüküyor.. yapılabilecek bir yeni tarif daha.. elinize sağlık
mügecim tam akşama ne pişirsem diye düşünüyordum sen imdadıma yetiştin bende yapayım dedim şu anda düdüklüde çorbam:) ellerine sağlık canım seni tekrar burada görmek çok güzel arayı çok açma taşınma işi zordur bilirim ama sen altından kalkabilirsin sevgilerimle canım :)
Bayılıyorum size. Muhteşemsiniz.
Müge abla güzel görünüyor ama bir sorum var 2 tatlı kaşığı kimyon çok gelmiyor mu? Ekşimsi bir tat verir gibi geldi bana bu kadar kimyon. Normalde ben de yemeklerde sık kullanırım ama bu ölçü nedense çokmuş gibi geldi okuyunca. Ne dersin:) Fatmazehra
Kimyonu ben de fazlaca kullaniyorum yemeklerde hatta sarimsakli, kimyonlu mercimek corbasi yayinlamistim gecenlerde.
http://lamamutfakta.blogspot.com/2011/04/kimyonlu-sarimsakli-mercimek-corbasi.html
ayiptir soylemesi bu sabah kahvaltida da yesil mercimek corbasi ictim, seninkinde gozum kaldi, agzim sulandi vs...
yasasin corbalar!
sevgiler muge sekerim
Sevgili Ceren Hanım;
Yakın zamana kadar benimde düdüklü tencere fobim vardı :) Seni anlayabiliyorum.
Normal tencerede bu çorbayı hiç yapmadım.
Tahminimce bulgur, mercimek, tuz, salça ve su birlikte kaynatılır. Mercimek ve bulgur iyice pişip dağılınca, yağ ve kızgın baharatlar eklenir diye düşünüyorum :)
Şimdiden afiyet olsun.
Sevgili Fatma Can;
Evet, yazıda da dediğim gibi yağ ilk başta çok görünüyor ama bir deneyin. Kesinlikle yağlı bir çorba olmuyor.
Sevgili Fatma Zehra;
Kimyon ölçüsü çok uzun süredir yaptığım denemeler sonucu oturdu. Bize fazla gelmiyor :) Ama siz isterseniz ilk denemede bir tatlı kaşığı ile deneyin, damak zevki herkesin farklı olabilir tabiî ki.
Lama Şekerim;
Sarımsaklıyı ben pazı ile yapıyorum daha çok. Senin çorba da nefis görünüyor. Yaşasın kimyon, yaşasın çorbalar :) !
Herkese kocaman sevgiler…
nefis bir çorba olmuş Müge hanım.tarif not edildi. evde ilk hasta olana yapacağım:))).aslında birilerinin hasta olmasını beklemek acımasızlık olur.herkez sağlamken yapayım ben en iyisi.
HImmmm..Mügecigim kimyonu bende kullanirim ama böyle bulgur veya pirincle denemedim hic... tadindan zaten hic süphem yok,nede olsa senin elinden cikma ama görüntüye takildim yine...harika, sevgilerimle
MERHABA MÜGE HANIM HASTA OLDUĞUMU VE DEĞİŞİK BİR ÇORBA İSTEDİĞİMİ NERDEN ANLADINIZ:)))) KAÇGÜNDÜR ANNEM BAŞIMDA O KLASİK HASTA ÇORBALARINDAN İÇİRMEYE ÇALIŞIYOR BENDE İNATLA İÇMİYORDUM TADINDAN HİÇ ŞÜPHEM OLMAYAN ÇORBAYI HEMEN YAPITIRIYORUM VE ŞİFA NİYETİNE İÇİYORUM:DDD SEVGİYLE KALIN BOL ÖPÜCÜKLER....
fotoğrafa bayıldım! bu arada evet kesinlikle kimyon ile mercimek çorbası çok yakışıyor-dumanı üstünde çok güzel bir fotoğraf:)) bu arada şu fındık yağını hala denemedim, denemek gerek...
Böyle güzel tarifler hem yemek yapanlar için hemde yemeyi sevenler için çok yararlı.Akşam yemeğine umarım evde birisine yaptırabilirim.Çok lezzetli gözüküyor.Elinize sağlık...
Tarif cok hos, mutlaka denemek isterim. Fotografta cok kaliteli, cok begendim. Emeginize saglik.
Mügecim ellerine sağlık..ne şanslıyım ki o nefis çorbandan içtim ve evde, annemde sürekli yapıyorum.. Bence bu tarifi deneyenlerinde favorisi olacak..Bende içen hayret ediyor..Ne var bunun içinde zahmetli olmalı diyorlar, kimyonu duyunca şaşırıyorlar :)
Sevgili Müge,
Uzun süredir bloglardan uzak kaldım.Ve bu hafta anneler günü dolayısıyla,30 kişilik bir aile toplantısı düzenliyorum evimde.Planlarımı tamamladım ve ekstra ne yapabilirim diye yemek bloglarına bir göz atmak istedim.İlk olarak senin bloğuna baktım.
Başarılarla dolu sayfalarla karşılaştım,ve çok hoşuma gitti.Kurslar ve TV programlarına konuk olman çok hoş gelişmeler...Bloğunun düzenini çok beğendim,özellikle fotoğraflar muhteşem.Sürekli gelişme halinde olduğun için seni kutluyorum.
Başarılarının devamlı olmasını diliyorum.
(Bir yazında rahatsızlık gibi bir şey okudum.Yanlış anlamış da olabilirim,umarım kötü bir şey yoktur.Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum sana...hepimiz bir şeyler atlatıyoruz zaman içinde...)
Sevgilerimle,
TüTü
mercimek çorbasına hayran biri olarak kesinlikle deneyeceğim..ellerinize sağlık:))
Tarifi denedim, ancak beklediğim tadı alamadım maalesef, bir de bulgur miktarı fazla gibi geldi bana.
Yağ miktarı da çok fazla, çorba biraz ağır oldu..
Napalım, başka tariflerle tuttururuz inşallah :-)
Teşekkürler Müge Hanım,
Merhabalar Müge Hanım,
Çorbayı denedim.. Eşimde bende çok beğendik.. Ellerinize ve emeğinize sağlık.. Her sabah blogu açıyorum, "Acaba bugün ne yapacağız.." diyorum :)
Arayı fazla soğutmamanızı rica ediyorum, Özleniyor ve bekleniyorsunuz..
Sevgiler..
Sevgili Müge Hanım;
Biraz önce tüm aşamalarını bitirip yerime oturdum. Tadına baktım ve bayıldım:) Kimyon çok baskın bir tat olduğu için 2 tatlı kaşığı fazla gelir diye düşünmüştüm ama tadına baktıktan sonra ekledim tekrar. Tek sorunum yağ oldu çünkü mercimek yağı çok sevse de ben pek sevmediğim için ve içerken onun içinde 2 çay bardağı sıvı yağ olduğunu bileceğim için daha az kullandım:) Şu anda da tarif defterimde yerini aldı tarifiniz:)
Emeğinize sağlık...
artık en sevdiklerim arasında bu çorba... :) teşekkürler.
yarin kayinvalidemler geliyor .. corbaya karar verememistim gozume kestirdim bu tarifi umarim begenilir.. ellerinize saglik..(denedikten sonra fikrimi soylerim)
Müge Hanım,merhaba nasılsınız? Ben sizin tariflerinizi severek ve beğeniyle takip ediyorum.Bugün kölük aşı çorbasını denedim..Gerçekten ailece çok severek afiyetle içtik:)))Teşekkür ediyoruz.İyi ki varsınız.Çorbanın kıvamı,tadı,lezzeti çok güzeldi...Sevgilerimle...
Merhabalar....çorba tarifinizi denedim ve içen herkes çok memnun kaldı tarif için teşekkürler:))
Merhaba Muge, sitenizi cok begeniyorum. Yayla corbanizi yapmistim ve cok memnum kaldim. Bu corbayi denedim, tadi cok nefis ama senin resmin gibi gorunmedi. Senin resmin, koyu kivamli gorunuyor ama ben yapinca sanki mercimek ve bulgur dibine coktu gibi oldu ve daha cok ezogelin corbasina benzedi. Ben ama duduklu tencerede yapmadim, ve piserken corbanin icine butun sogan attim acaba ondan mi oldu? Ve bir kusurum daha var, 2 cay bardagi yag kullanmadim. Bu tarife sogan gerekmiyor galiba.
Sevgili Dilzy;
Bu çorbaya soğan eklenmiyor. Tadı tamamen farklılaşıyor, dediğiniz gibi Ezogelin'e dönüyor :)
Normal tencerede de olur aslında ama belki sizinkinin suyu biraz fazla gelmiş olabilir.
Son olarak yağı kısmayın, bütün özelliği kimyon ve zeytinyağ :)
Sevgilerimle...
Dün akşam arkadaşlarıma yaptım, anormal kolay ve lezzetli bir çorba.Herkes çok beğendi.Teşekkürler :)
Corbayi yaptıktan sonra aksam tekrar isitip servis yapsak tadi farklı olur mu ki bekletmeyin yaziyor da :)
Elbette ısıtarakta servis edebilirsiniz.
Gerekirse biraz kaynar su eklersiniz.
Taze taze daha güzel oluyor diye öyle yazdım.
Sevgiler
Yorum Gönder