17 Ekim 2007

YE#27 Karadeniz Yemekleri

KARADENİZ MUTFAĞININ DEMİRBAŞLARI...
Ben Karadenizli değilim, eşimde... Ve her ne kadar öncelikli tercihimiz Güneydoğu mutfağı olsada, bazı yakın arkadaşlarımız sayesinde, güzel Karadeniz mutfağını da sık sık tatma imkanımız oluyor, mesela arkadaşım Fatoş'un annesi Bilgisel Teyze'nin yaptığı mıhlamanın tadı, aradan yıllar geçmesine rağmen hala aklımda, sanki dün akşam yemişim gibi. Mısır ununu, tereyağını ve peynirini Trabzon'dan getirdiği için sanırım tadı inanılmaz güzeldi.
Ramazan'da bizi iftara davet eden Rize'li arkadaşlarımızın
iftar sofrasınıda sizlerle paylaşmış, Gülsüm teyze'nin birbirinden güzel yemeklerini yayınlamak için ise etkinliği bekleyeceğimi anlatmıştım. İşte o gün geldi, birazcık gecikmeli de olsa, kendim yapmadığım ama tadını test edip onayladığım :) üç güzel tarifle katılıyorum bu ayki YE#27 Karadeniz Yemekleri Etkinliği'ne...
Ev sahibimiz sevgili
Yeşim'e bu güzel konu için çok teşekkür ediyor ve etkinlikte kolaylıklar diliyorum.

Kara Lahana

KARA LAHANA YEMEĞİ

Malzemeler

  • 1 Kg. Kara Lahana
  • 1 Su Bardağı Kuru Fasulye
  • 2 Su Bardağı Süt
  • 1 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Yemek Kaşığı İç Yağ
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağ

Yapılışı

  • Lahanaları irice doğrayıp, bol suda haşlayın ve süzün.
  • Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri de ayrı bir yerde haşlayın ve süzün.
  • Bir tencereye; lahanayı, fasulyeyi, yağları ve un ile bulamaç haline getirdiğiniz sütü koyun ve 20-25 dk. pişirin.

Mıhlama

MIHLAMA

Malzemeler

  • 125 Gr. Tereyağ
  • 2 Yemek Kaşığı Mısır Unu
  • 2,5 Su Bardağı Su
  • 1/2 Su Bardağı Kaşar (küp küp doğranmış)

Yapılışı

  • Tereyağını tavaya koyun ve kızdırmadan eritin.
  • Yağ eriyince mısır ununu ekleyin ve 5 dk. kısık ateşte yakmadan kavurun.
  • Karışıma azar azar su ekleyin ve bu sırada sürekli karıştırın. Koyu boza kıvamında bir karışım elde edinceye kadar 4-5 dk. pişirin.
  • Üzerine kaşarları serpin ve karıştırmadan kaşıkla düzeltin. Kaşarlar eriyince altını kapatın ve yağının üzerine çıkması için tavayı bir iki kere sallayın.
  • Bekletmeden sıcak servis edin.

Fasulye Kavurma

FASULYE KAVURMASI

Malzemeler

  • Taze Fasulye
  • Kuru Soğan
  • Tereyağ
  • Sarımsak
  • Tuz

Yapılışı

  • Taze fasulyeyi ayıklayıp, ikiye bölün ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Ayrı bir yerde halka şeklinde doğradığınız soğanları tereyağ ile kavurun.
  • Fasulyeleri, sarımsağı ve tuzu ekleyin. Hepsini 4-5 dk. daha kavurun.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

FADİME'den E-POSTA
Şubat ayının soğuk günlerinde, ikisi de Amerika'nın değişik bölgelerinde, ayrı ayrı iş gezilerinde olan Dursun'la karısı, Florida'da buluşup yaz sıcaklarının yaşandığı bu bölgede, bir kaç gün geçirmeye karar verirler.
Eşi, Dursun'dan önce gider Florida'ya ve ertesi gün için Dursun'a da yer ayırttıktan sonra, ona bir e-posta gönderir. Fakat mesaj, adreste bir harfi yanlış yazdığı için, Dursun yerine, bir gün önce karısı ölen Temel'e gider. Yaşı da epeyce ilerlemiş bulunan Temel, bilgisayar ekranında mesajı okuyunca, korkunç bir çığlık atar ve düşüp bayılır. Zaten çok üzgün olan Temel'in bu çığlığı üzerine ev halkı odaya dolar ve herkes yerde yatan Temel'e yardım için koşuşturmaya başlar.
Temel, bir süre sonra kendine gelir ve niçin çığlık attığını soranlara, bilgisayar ekranını gösterir:
"Sevgili Kocacığım,
Bugün, buraya ulaşır ulaşmaz, önce yarın senin gelişinle ilgili tüm işlemleri tamamladım, sonra da bana ayrılan yerime yerleştim. Burası gerçekten de dedikleri gibi çok sıcak... Seni dört gözle bekliyorum..." (Karın)
Biz karadeniz yemekleri yerken genelde soframızda Temel fıkrası eksik olmaz..Ellerine sağlık..Kevser A.

Tijen dedi ki...

Fatoş'a sevgilerimi iletir misin Müge'ciğim? Çok alemsin! (Ayrıca ben usta değilim, söylemiş olayım da)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim,
Karadeniz çıkarması olmuş bu etkinlik sayesinde sayfanda bakıyorum. :)) Hepsi birbirinden lezzetli görünüyor. Özenle hazırlandıkları ne kadar belli.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Yeni lezzetleri keşfetme merakından dolayı seni kutluyorum.Ama özellikle Karadeniz yemekleri konusunda sayfa oluşturduğun için teşekkür ediyorum.Sevgili arkadaşım mıhlamaya biz Trabzonlular yağlaş yada kuymak deriz.Rizeliler mıhlama der,sen boşver Rizeliler'in ne dediğini:))))

NiNo dedi ki...

ayyy mnasallah hepsi birbirinden leziizzzz ellerien saglik canim

Adsız dedi ki...

Canım Müge, burada kara lahana aradım geçen haftalarda yok yok :( Nasıl canım istemişti.. Kuru fasülyeli ilk kez görüyorum.. Çook güzel gözüküyor... İstanbul'a gidişimde kara lahana yiycem bolbol :)))

Seni sımmsıkı kucaklıyorum.. etkinlik yemekleri birbirinden güzel.

Selen dedi ki...

Rizeliler laf yok :) Dedesi Rizeli biri olarak hemen laf atayım :))
Mügecim şanslısın vallahi, benim dedem Rizeli ama hiç karadeniz kültürü yok malesef. Katılamadım etkinliğe. Ellerine sağlık Bilgisel ve Gülsüm hanımın.

Adsız dedi ki...

bu kadar güzel olur herşeyi öyle güzel yapmışsın ki
ellerine sağlık mügecim tam takım gelmişsin
kocaman sevgiler

Leziz Sofralar dedi ki...

Müge hanim ellerinize saglik 3 tarifte nefis görünüyor hepsini denemek gerek,sevgiler...

Adsız dedi ki...

etkinlik sayesinde ne güzel tarifler edindim.yemekleriniz harika elinize saglık..

Neslihan dedi ki...

Hünerli Mügecim, bir değil iki değil şekerim yapınca üç tane yapıyosun, ellerine sağlık canım, bu arada bayram tatlısı da süper
Sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Kevsercim;
Sayende yorumlara neşe geldi, Karadeniz etkinliği tam oldu:) Çok güldüm, teşekkürler canım.

Sevgili Tijen;
Tabiki iletirim; ayrıca sana usta demeyeceksek kime diyeceğiz çok merak ediyorum. Sevgiler.

Burçinciğim;
Hakikaten çıkarma gibi olmuş, şimdi sen söyleyince banada öyle geldi:) Gülsüm teyze sağolsun, yoksa ben nerde, katılamazdım bile herhalde etkinliğe, çok teşekkürler canım.

Fatoş şekerim;
Karadeniz yemekleri etkinliği sağolsun, yoksa bende böyle bir yazı bulunamazdı, en kısa zamanda bir davet bekliyorum senden şöyle bol Karadeniz yemekli:) Mesaj alındımı?:)

Nihancım;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler.

Zerrincim;
Böyle uzaklarda olupta, yayınladığım bir şey olmayınca bulunduğunuz yerde çok hüzünleniyorum, İstanbula geldiğinde arayı kapat bolca, yapmayı bilsem gel yapayım diyeceğim ama nerdee:) Çok öperim canım.

Şirineciğim;
Ben hem Karadeniz hemde Güneydoğu mufagından yana şanslıyım, hatta baba tarafından birazda Ege'li. ok şaslıyım cidden çokk:) Dede'ne hürmetlerimi iletirim, sen boşver Trabzonluları:)))

Yeşimciğim;
Evet tam takım geldim ama Gülsüm Teyze'nin sayesinde:) Asıl senin ellerine sağlık, bu güzel konu için. Sevgiler canım.

Sevgili Yemeğim;
Hepsini gönül rahatlığı le deneyin derim, özellikle de mıhlamayı. Şimdiden afiyet olsun, sevgiler.

Sevgili hunerlieller;
Bende her etkinlik için aynı şeyi düşünüyorum, çok güzel arşivlerimiz oluşuyor. Sevgiler.

Neslihancım, şekerim;
Bu seferkileri ben yapmadım dediğim gibi Gülsüm Teyze.
Ama bayram tatlıları bendenize ait beğenmene sevindim canım. Çok öperim.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Sevgili Müge,etkinligi takip ederken senin tarifte Görüntü muhtesem) takildim kaldim.Bugünde pazarda karalahanalari görünce nasil pisirilecegini bilemedigim icin ic cekerek almadan geldim.Bundan sonra ben de artik karalahana pisirecegim.Tesekkürler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Serap;
Gülsüm Teyze'nin tarifleri garantili:)
Gönül rahatlığı ile yapabilirsin. Sunumları beğenmene çok sevindim. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge
Yemek tariflerin çok güzel.Seni kutluyorum.Karadeniz yemeklerini okurken gözüme bişey takıldı.Bende karalahana çorbası yapıyorum.Benimki biraz daha farklı.Ben lahanayı haşlayınca suyunu atmıyorum.Yoksa tüm vitamini tadı gider.Bide lahanayı iri değilde incecik kıyacaksın.lahanayı haşlarken ıslatıp süzdüğün fasulyeyide içine at.fasulyede barbunya fasulye,unda mısır unu olacak.Lahanalar iyice yumuşayınca unu yavaş yavaş,topaklanmaması için karıştırarak çorbaya ilave et.İstersen ayrı bir kapta biraz suyla mısır ununu karıştırıp öyle katabilirsin.(ama orjinali böyle)koyu çorba kıvamında olacak.hatta içine bir avuçta bulgur atarsan daha güzel olur.hepsi pişince en son bol tereyağ eritip kırmızı biberini de attınmı nefis olur.(iç yağı ağır geldiği için ben kullanmıyorum.)Eh benimde biraz olsun bi katkım olursa çok sevinirim.Afiyet olsun herkese.Selamlar.

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
(Adınızı yazmadığınız için hitap edemiyorum)
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Çok mutlu oldum.
Gülsüm teyze'nin yemeğini yediğim için tadı hakkında yorum yapabilirim çok güzeldi. Ama sizin tarifinizi okuyunca ağzım sulandı diyebilirim, o kadar güzel ve detaylı anlatmışsınızki ilk fırsatta denemek istiyorum.
Hatta bir fikrim var siz pişirdiğiniz bir gün resimleyip bana gönderirseniz sizden gelenler başlığında yayınlayabilirim. Ne dersiniz?
Sevgilerimi iletiyorum.

aysel dedi ki...

ben bir trabzonlu olarak yemeklere bayılırım deneyin gercekten cok güzeldirler.faulye kavurmasını hemen hemen kimse bilmez ama yiyenler bir daha yemek istiyolar biz ona turşu kavurması deriz

Adsız dedi ki...

mıhlamayı denedim ama çok sulu oldu. beğenmedim. su miktarını kontrol edebilir misiniz? teşekkürler

Adsız dedi ki...

Biz Rizeliyiz biz Mıhlama demeyiz Muhlama deriz:)Rize'ye özel peynirlerle bu Muhlamanın tadı harika oluyor,bol tereyağlı.Ekşimek diğer adıyla lor peyniri bir diğer adıyla çökelecek veya normal peynirle de yapılabilir.Üzerine pul biber de koyarsanız acılı acılı güzel olur.:)

Unknown dedi ki...

ben fasule kavurmasına bayılırım,ama turşusundan olursa daha leziz olur bir de öyle denyin derim :)

Adsız dedi ki...

bir karadenizli olarak bu yemeklerin hepsine bayılırım. yerken de parmaklarımı da yerim. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin