13 Kasım 2009

Arpa Şehriye Pilavı

Arpa Şehriye Pilavı

PİLAV GÖRÜNÜMLİ MAKARNA...
Aslında başlığı bu şekilde değil; "simple in the best / basit en iyidir" şeklinde yazmayı planladım, sonra bunu daha küçük harflerle yazmaya karar verdim, kıyamadım kendime bu kadar yüklenmeye :)
Ama yüklenmem lazım biraz, silkelenip kendime gelmem lazım. Ne bileyim, bir mantı açmalıyım örneğin, bir cheesecake yapmalıyım, bir mercimekli köfte, bir kadınbudu köfte olsa arşivimde fenamı olur. Yada baklava yufkasını sürekli börek yaparak bitireceğime, bir sütlü nuriye yapsam da afiyetle yesek... Hmm kulağa çok hoş geliyor ama nerede o cengaver :)
O kadar basit şeyler yapıyorumki son zamanlarda. Aslında her akşam mutfağa giriyor, akşam yemeği ve ofis için öğle yemeği hazırlıyorum bir kaç çeşit. Ama çok bilindik sebze yemekleri; Kıymalı Makarna, Mercimek Çorbası, Mısırlı Pilav, Arpa Şehriye Pilavı vs.
Bloga da bunları ekliyorum haliyle :)

Blogun diğer hünerli bayanları da pek meşgul bu aralar. Siret yenge, kızı için düğün telaşında, Filiz yenge'de minik Feyza'sı ile ilgileniyor. Yani bir yöresel lezzet yapalım da, Müge'de bloguna eklesin diyemiyorlar :)
Bu arada, unutmadan haber vereyim, çok güzel bir parti ile davet ettiğimiz :) Feyza kızımız 11.11.09 da dünyaya geldi. Şipşirin, çok yaramaz bi hatun :)
Herkese, güzel dilekleri, duaları için bir kez daha teşekkür ediyorum, hepsi kabul oldu çok şükür ve kızımız çok sağlıklı bir şekilde aramıza katıldı.

Konuyu nasıl tarife bağlayacağım bilemiyorum şu anda :))
Bu yemeğin, görüntüsünden dolayı adı pilav ama aslında bir makarna. Ben sık sık yapıyorum, özellikle biber dolması yada yaprak sarma var ise sofrada çok güzel oluyor.
İki renkli yapma fikrini, Emel Abla'dan öğrendim, kendisinden pek çok fikir ediniyorum, usta bir aşçı çünkü.
Emel Abla, bu tarifi margarin ve tereyağ ile yapıyor ben ise sıvıyağ ile. Su miktarını da zamanla üç bardak olarak kesinleştirdim.
İşten gelince, çok kolay bir şekilde hazırlayıp, demlenme süresi olmadığı için, pilavdan daha kısa sürede servis edebileceğiniz, çok pratik bir yardımcı yemek.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Arpa Şehriye
  • 3 Su Bardağı (kaynar) Su
  • 4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Adet Tavuk Bulyon

Yapılışı

  • Öncelikle kaynar suyun içinde, bulyonu eritin.
  • Yağı biraz ısıtın ve 1 su bardağı şehriyeyi ekleyin. Orta ateşte, sürekli karıştırarak, rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurun.
  • Kavrulan şehriyeye, kalan şehriyeyi ve bulyonlu suyu ekleyip, bir iki kez karıştırın.
  • Harlı ateşte, 1 dk. daha sonra ateşi kısarak, 10-15 dk. suyunu çekene kadar pişirin.

Arpa Şehriye Pilavı

  • Pilavda tereyağ kokusundan hoşlanıyorsanız, piştikten sonra (ateşi kapatır kapatmaz) bir tatlı kaşığı kadar tereyağını, fındık büyüklüğünde parçalar halinde üzerine serpin. Bir beş dk. kadar beklettikten sonra karıştırın.
  • Pilavın tuzu için bulyon yeterli oluyor ama siz damak zevkinize göre, kaynar suya tuz ekleyebilirsiniz.

18 yorum:

  1. mügecim bu özellikle pilav ve makarna hastası çocuklar için çok güzel olur..yaptığın çok basit olsa bile onu çok daha güzzelleştiriyosun emin ol..hayırlı cumalar canım..

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık sunumda çok şık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Fotograflar herzamanki gibi super! Ellerine saglik pilavda nefis gorunuyor.

    YanıtlaSil
  4. Dün akşam ıspanaklı gözleme yaptım.O kadar uğraşıp yufakasını elde açtım.Çocuklar zorla bir tane gözleme yedi...

    Yaptığınız yemekler beğeni ile yeniyorsa boşverin varsın kolay olsun.

    Dün cheesecake yapmaya niyetlendim.İlk olarak sizin bloga baktım.Ah keşke bir kaç çeşit cheesecake tarifi olsaydı, diye aklımdan geçti yeri gelmişken yazayım:)

    YanıtlaSil
  5. Mügecim al benden de o kadar canım. inan hiç uğraştırıcı şeylere giremiyorum, dediğin gibi mantılar baklavalar bana göre değil yani.

    ben de arpa şehriyeden pilav değil ama içine yeşilliklerle salata yaparım aynen böyle. çok da bayılarak yeriz. gerçekten çok lezzetli bu arpa şehriye.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. bu arada mink Feyza ya saglıklı uzun bir ömür dilerim. ne güzel bir babyshower partisi idi o öyle hala aklımda:)))

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar güzel bir blog:)Tarifleriniz çok net,açık.İnsanın mutfağa girip yapası geliyor. Fotoğraflar çok profosyonel.Herşey harika!Ellerinize sağlık.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  8. Mügecigim...pilav harika harika olmasina da ben sütlü Nuriyeyi bekliyor olacagim...Mihmmmm bayilirim da...:) Ellerine saglik, sevgilerimle

    zehra

    YanıtlaSil
  9. MERHABA BENİM EN SEVDİĞİM PİLAVLARDAN BİRİSİ BEN GENELİKLE TEK RENK YAPIYORUM BÖYLEDE GÜZEL FİKİR

    ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER

    YanıtlaSil
  10. çok severim şehriyeli pilavı...ellerine sağlık...kolay gelsin...
    güzel bir haftasonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  11. Çok severim şehriye pilavını ama ben hep sebzeli yapıyordum:))

    Ellerinize sağlık sunumlara bayıldım..

    YanıtlaSil
  12. Bu ara tembellik bloglarda bulaşıcı galiba...
    Bir pilav bile bu kadar güzel fotoğraflanırsa varsın kolay tarifler gelsin.
    Hem ben her zaman pratik tariflerden yanayım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık
    çok leziz görünüyor
    fotolar da bir harıka.....

    www.annebal.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, hem sunum hem fotograflar yine cok guzel. Eminim yemegin tadida oyledir. Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Bende denemiştim,ama bulyon koymamıştım.. Sunum şahane mügecim yememek imkansız.. ellerine sağlık...
    Keyifli bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  16. mügecim ellerine saglık basit bir yemegi şık bir sunum çok zengin gösteriyor sende bunu fazlasıyla basarıyorsun harikasın öptüm seni handan

    YanıtlaSil
  17. Muge Hanim,

    Denedim,cok cok begendik:) Artik favorilerim arasinda:) Gercekten supersiniz:))))

    YanıtlaSil

Yazdığınız yorumların, benim için çok değerli olduğunu ve gelen her yorumun beni çok mutlu ettiğini bilmenizi isterim.
Sevgilerimle...