05 Ekim 2007

Profiterol

Profiterol

KİMSENİN HAYIR DEMEDİĞİ LEZZET...
Profiterol benim sıkça yaptığım ve her seferinde iltifat topladığım bir tatlı. Bu konuda tek rakibim Beyoğlu İnci Pastanesi diyebilirim. :) Yapımı biraz oyuncaklı olduğu için zaman zaman üşeniyorum açıkçası ama her yaptığımda da, güzel sözleri duydukça "daha sık yapmalıyım diyorum"
Profiterol, aslında yapması kolay ama mutlaka püf noktalarına uyulması gereken bir tatlı, eğer bir püf noktasında hata yaparsanız ortaya bambaşka bir şey çıkıyor ve bu çıkan şey de emin olun sizi mutlu etmiyor. Ben profiterolü en son çekirdek ailemizin toplandığı
iftar daveti için yaptım ve her zamankinden daha dikkatli her aşamasında saate bakarak yaptım bu kez. Tarifi görüp yapmak isteyenler için hiç boşluk kalmasın istedim. Umarım dener ve kulaklarımı çınlatırsınız :)

Malzemeler

Hamuru için;
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • 100 Gr. Margarin
  • 1 Su Bardağı Un
  • 5 Adet (Orta Boy) Yumurta
  • 1/2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;
  • 2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Nişasta
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Yumurta Sarısı
Profiterol Hamurunun Yapılışı;
  • Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
  • Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
  • Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
  • Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
  • Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
  • Tepsinizi hafifçe yağlayın.
  • Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
  • Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
  • 20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
  • Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
  • Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
  • 1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin. (Ben yine mikrodalga fırında pişirdim.)
  • Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.

İç Kremanın Yapılışı;

  • Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.

Profiterol

NOT 1 : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.

NOT 2 : Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.

NOT 3: Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.

NOT 4: Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.

NOT 5: Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.

NOT 6: Bu ölçülerde profiterol için 1 paket çikolata sos biraz az geliyor, siz bol çikolata soslu seviyorsanız 2 paket sos pişirmenizi öneririm.

& Bana bu kadar püf noktası yetmez derseniz :) her denemem de yavaş yavaş ortaya çıkan ve aklıma gelen diğer püf noktalarını
Çilek Soslu Profiterol yazısında başlıklar halinde yazdım, oradan da okuyabilirsiniz.

295 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 295 / 295
Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Mehtap;
Profiterol hamurlarını; içini doldurmadan, 1 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsin. Üzerini strech film ile örtmek şartıyla.
Yada bir buzdolabı poşetine koyup, buzlukta bir kaç ay da saklayabilirsin.
Çıkardıktan sonra yarım saat içinde çözülüyor ve içlerini krema ile doldurabilirsin.

Her şekilde çikolata sosunu servis yapmadan hemen önce dökmelisin.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben Canan. Profiterol tarifinizi uyguladım sonuç mükemmel :) O kadar sevildi ki sürekli isteniyor :))
Ancak aklıma takılan bir konu var. Bizim frının derecelerinde sorun var. Dediğiniz dakikalarda pişirmeye çalıştığımda hamurlarım yanıyor. Bende hamurları üzeri pembeleşince alıyorum. Isıyı düşürüp bekletmiyorum. Hamurlarım puf gibi yumuşacık oluyor. Her pastanenin profiterol anlayışı farklı olduğundan bir türlü karar verememedim, acaba yerken hamur sert sert hissedilmeli mi, yoksa şuan yaptığım gibisi makul mü?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Canan;
Çok haklısın...

Her evin fırını farklı ben bunu hep söylüyorum.
Geçenlerde bir akrabamızda yapayım dedim bende, 200 derecede ilk tepsi 10 dk. da yandı :(
İkinciyi senin söylediğin gibi yaptık.

Önemli olan hamurların içinin pişmesi, pembeleşmesi ve kağıt gibi ince ve yumuşak olması.
Sen bu özelliği hangi pişirme şekli ile sağlıyorsan senin fırınında doğrusu odur :)

Sevgilerimle

hülya dedi ki...

müge ablacığım ben uzun zamandır yapmak istedim bugün yapmaya karar verdim hamurumu yaptım dolaba koydum fakat baya dolapta kaldı fırna vericemderken hamur tepside çok cıvık oldu fırına koyuncada dümdüz kaldı kabarmadı hevesim kırıldı heralde daha yapmam üstelik eşimde yanımdaydı rezil oldumm walla :D

Adsız dedi ki...

bende çok beyendim vede ilk kez yapmak istedim genellikle ve açıkcası yaptığım yemek ve hamur işlerinde hep olumlu şeyler duyarım ama profiterol için aynı şeyi diyemicem neden dersenin içine koyulan tuz miktarı ve ve neden hamur çırpıldığında cıvık bir hal aldı tarifte ne denilirse aynısını uyguladıma emin olabilirsiniz
bana bunun cevabını yazarsanız çok sevinirim şimdiden teşkl

Adsız dedi ki...

profiterol tarifinizi denedim sonuç mükemmel tabiki sizin verdiğiniz püf noktarı çok işme yaradı bundan sonra sıkı takipçinizim

ewwrem dedi ki...

denedim ve süper oldu elinize sağlık

merve dedi ki...

tarifte anlayamadıgım bir yer var hamurdan 1 çay kaşığı alıp fırına mı diziyouz ilk defa yapacağım inş da az geldi miktar sizin proftrller daha kabarmıs sankı

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Merve;
Hamurdan bir çay kaşığı alıp tepsiye dizersen, fotografta görülen büyüklükte hamur topların olur.
Çok kabaran bir hamur çünkü, tüm püf noktalarına uyarsan.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

muge hanim merhaba,ben hollanda`dan dilek.
yeterince yorum var ama ben bi tesekkur etmek istedim yinede.bi tarif ancak bu kadar tam tutabilir verdiginiz detaylar icinde gercekten sagolun ben hafta sonu yaptim ablamlar gelecek diye.8 aylik hamileyim ve yinede yaparken hic zorlanmadim.3-5 tane kaldi o gunden geriye kalanida yine onlar yiyip gitti:))cok guzeldi emeginize saglik.

Blog; Maydonoz by Nalan dedi ki...

Tarif harika gorunuyor, resimlerse mukemmel. Gecen yilbasi profiterolu Yilbasi Agaci seklinde servis yapmistim, ilginizi cekebilecegini dusunerek linki gonderiyorum. http://maydonose.blogspot.com/
ellerinize saglik...

ysl dedi ki...

tarifinizi denedim ve gerçekten harika oldu. herkes çok beğendi yiyenler benden tarif bile almaya başladı :)özellikle ablam buna bayılıyor. Günün hangi saati olursa olsun hiç üşenmeden yaptığım tek tatlı..

filiz dedi ki...

profiterol tarifini ilk sizin sitenizden alıp yapmaya başladım püf noktalarını es geçmeden yaptım ilk denememden beri herkes çok beğeniyor.
yapması herkese zor gelsede bana çok basit geliyor ve severek yapıyorum.ellerinize sağlık.

filiz dedi ki...

müge hanım birde baklava tarifi verirseniz tam süper olacak:)

Adsız dedi ki...

Ben cumartesi günü tarifinizi denedim, çok çok güzel oldu! yaklaşık 20 kişi yedi! Çok bereketli bir tatlı:) Yalnız zamanım olmadığı için kremayı çok önceden hamura doldurdum ve yumuşadı. Ama servisten önce dolduracağım bir daha ki sefere, eminim harika olacak!
Elinize sağlık!
SEvgiler

sohbet dedi ki...

tşk ettim cok güzel tafiler..:))

Gamze Konuk dedi ki...

Müge Hanımcım tekrar merhaba.Ben sizin profiterol tarifinizi de yaptım.Başarılı da oldum :)Teşekkürler.
Sadece sorum, bu tarife göre yaptığımda topların içine krema yetmiyor.Bir yerde hata mı yapıyorum dersiniz?
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyo ve deneyenler genelde çok memnun;ben de ilk kez deneyeceğim ellerinize sağlık

Müge Hüner dedi ki...

Gamze Hanımcım;
Ben yaptığımda hep krema artar, puding gibi kaseye koyup yeriz:)
Bende çikolata sosu yetmez o nedenle iki paket yaparım çoğu zaman :)
Bir yerde hata yapmıyorsunuz bence, bol kremalı profiterol seviyorsunuz demekki :)

Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhabalar tarifleriniz çok güzel çok renkli gerçekten tebrikler benim sorum şu, hazır profiteroller kaşığı batırınca dağılıyor yani hamuru yumuşak oluyor bizim yaptıklarımızsa bıçakla kesilecek kıvamda oluyor nasıl daha umuşak olur acaba.

ISIL CAN dedi ki...

yaptim yedim bayildim muhtesem oldu.. yalniz ben cikolata sosunu kendim yaptim:

2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı silme un
1 su bardağı toz şeker (biraz azalttım)
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı kakao
1 kare bitter çikolata
yarım çay bardağı sıvı yağ


muhtesem oldu.. bu guzel tarif icin cok tesekurler...

Küçük Sofra dedi ki...

Birinci tepsiyi yaptım ama biraz fireyle. Hamur cıvık olduğundan yayıldı biraz, kabarmayınca ben de ikiye katlayarak doldurdum. Ikincisi firinda ona ise biraz daha un ekledim de koydum.
Bakalım o nasil cikacak. Ilk sefer yaptıgımda da yumurtadan kaybetmiştim yine ondan kaybettim sanırım... Halbuki en ince püf'üne kadar dikkat ettim :( Bir dahakine daha tecrubeli olarak yapacağım. Tadına baktıktan sonra bloguma adınızı vererek koyacağım inşaAllah...

Bakalım sonuç ne olacak :D

www.kucuksofra.blogspot.com

Adsız dedi ki...

tarifinizi denedım ve ılk defa yapmama rağmen cok guzel oldu arkadaslarım ve esım cok begendı ıltıfatlar aldım.cok tesekur ederım ellerınıze sağlık.

Adsız dedi ki...

canım ne kadar açık ve net anlatmışsın çok teşekkürler çok güzel yapmışsın sen ellerine sağlık tarifi aldım denicem esmer..

Adsız dedi ki...

cok tesekkurler tarifi aynen uyguladim ve gercekten harika oldular.. Uc kisi icin oldukca fazla oldu ama olsun..

Adsız dedi ki...

ben ilk kez bugün denedim farklı bir tarifti önce kabardı ama sonra söndü tadı güzeldi ama şakil olmadı bende farklı tarifler aradım bu tarif dikkatimi çekti anlatımı püf noktaları çok güzel ikinci denemem mutlaka bu tarif olacak umarım güzel yapabilirim sonucu paylaşacağım

Adsız dedi ki...

sevgili müge hanımi profiterol hiç yapmadım bu gün sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmaya çalışacağım eğer başarabilirsem çay günüm de arkadaşlara yapacağım sonucu size bildireceğim inşallah başarırım tarif için teşerürler

Adsız dedi ki...

tarifteki resmi cok begendim ve suan yapiyorum guzel olacaga benziyor sonucu bildirecem ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Nur herkese gönül rahatığıyla tavsiye edebilirim bu tarifi bir çok kez yaptım gerçekten çok güzel oluyor.Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var hamuru misketten biraz daha büyük bir şekilde yuvarlamanız gerekiyo zaten hamur kabarınca resimdeki şekle ulaşıyor.Site gerçekten çok güzel başarılarınızın devamını dilerim...

gy dedi ki...

merhabalar...
tarif süper akşam deneyeceğim inşallah...

yalnız bişey sormak istiyorum 2 tepsiyi fırında aynı anda pişirsek aynı sonucu alırmıyız acaba...yoksa ayrı ayrı pişirmek bir püf noktamıdır? teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba Müge Hanım.
Tariflerinizi ve emek verdiğiniz güzellikleri büyük bir zevkle takip ediyorum.Tariflerinizin birçoğunu (ailenin genel damak tadına uygun olanları) yaptım ve sonuç harikaydı.sayenizde tatlı sevmeyen biri olarak basitte olsa tatlı yapmaya başladım.Geçen gün büyük bir cesaretle profiterol yapmayı denedim.önce hamuru için malzemeleri karıştırdım,tarifinizde su, margarin, şeker ve tuzu karıştırınca sıvı hamur elde edeceksiniz şekilde yazılmıştı. Fakat benim hamurum biraz daha koyu olunca içine ekstradan yarım bardak su ilave ettim sonra teker teker yumurtaları ekledim ve mikserle çırparak yedirdim.1 saat dolapta dinledirdim.Tepsiyi yağladım(sanırım yağı fazla kaçtı) önceden ısıltılmış fırında 200derecede 20 dk. 150 derecede 20 dk. piştikten sonra fırının ağzını açmadan 15 dk daha bekledim. Profiterol topları çok ince,gevrek,sertti ve kahverengileşmişti. haftasonu tekrar denemek istiyorum,sizce ben nerede yanlış yaptım

Müge Hüner dedi ki...

Merhabalar;
Söylediklerinize göre su hariç tarifi harfiyen uygulmışsınız.
Ama su işi bozmuş :)
Hamur işlerinde (ekmek, mantı vs. hamuru hariç) su eklemek uygun olmuyor.
Süt eklemek daha iyi oluyor.
Ben sulu bir hamur oluyor derken, cıvık, ele yapışan kıvamda bir hamur oluyor demek istemiştim.
Hamurunuzun kıvamı gözünüze nasıl görünürse görünsün, fazladan su eklemeyin.
Yumurta adedinde belki değişiklik yapabilirsiniz, çünkü yumurtaları ekleyip, hamura yedirdikçe, her yumurtadan sonra kontrol edin,patates püresi kıvamında ama yapışkan cıvık bir hamur olmalı.

Bu gidişle profiterolün videolu bir tarifini ekleyeceğim siteye anlaşıldı, kelimeler yetmiyor bana artık :)

Şimdiden kolay gelsin
Sevgilerimle

oppopopğopopopop dedi ki...

karışık bir tarif olmuş biraz kısa ve özünü yazınız lütfen rica ediyorum

Adsız dedi ki...

her zaman profiterol yapma fikri beni gererdi. bçünkü hep uyguladığım standart tarifimde ilk tepsi söner ikinci tepsi kabarır ve muhakkak bir tepsisi balkondaki kuşlara yem olurdu. 1 saat buzdolabında dinlendirme sayesinde sanırım bu sefer hiç zayiat vermeden ve harfiyen tarifinizi takib ederek kusursuz bir hamur ortaya çıkarmayı başardım :)
koca bir tabağı mideye indirdikten sonra söyleyebilirim ki harika bir tarif! ve yapacak olanlara tavsiye : hiç bir püf noktasını atlamayın!

Adsız dedi ki...

bnde deneyecegım zaten çok sewerım hemde bol çikolata soslu teşekkürler mügecim

NURDAN dedi ki...

EKLER BOYUTUNDA OLMASI ICIN BEN CAY KASIGI YERINE TATLI KASIGINI TERCIH ETTIM, COK GUZEL KABARDILAR DERECEYI DUSURDUGUMDE ISE HEPSI SONDU :(( IKINCI TEPSIYI CAY KASIGI ILE YAPTIM, ISIN SIRRI KUCUK OLMASINDAYMIS, BU ZAMANA KADAR DENEDIGIM VE HATTA YEDIGIM EN GUZEL PROFITEROL OLDU, ELLERIME SAGLIK :) TARIF ICIN COK TESEKKURLER

Adsız dedi ki...

bu gün denedim çok güzel oldu gerçekten ilk fırından çıkardığımda kuru gibi oldu ama sonra yumuşadı.bu arada çok uğraştırıyo diyenler hazır krema ve sos kullanabilirler ama denedim krema çok güzel oluyor neden rengi sarı oluyo anlamadım ama tadı güzel...ellerinize sağlık....

Seçil dedi ki...

Bugün sitenize 2. yorumum :) neden daha önce keşfetmemişim burayı bilemiyorum,herşey harika görünüyor.fotoğrafların kalitesi de cabası,tebrik ediyorum sizi vee geçelim pro ya :D hamur toplarımı yaptım,cuma günü gelecek olan misafirlerim için buzdolabında kapalı kaplarımda,kremayla dolmayı bekliyorlar.:) puf pu ve çok güzel oldular.kremalı haliyle de mükemmel olacaktır eminim,ben 1-2 tanesini arasına peynir koyarak tırtıklamış olabilirm bu arada :D:D:D teşekkürler,elinize ve yüreğinize sağlık

Aphraell dedi ki...

Hamur tarifini yarım ölçü yaptım, hatta yumurtam biraz büyüktü sanırım tek yumurta kattığımda kıvamının anlattığınız gibi olduğunu görünce el ve göz ayarıma da güvendiğimden ikinciyi dahi katmadım. Hamurlar 25 dk'dır 200 derecelik fırında ve çok güzel kabardılar. şimdi dereceyi düşüreceğim, yaparken çok çekinmiştim ama çok güzel olacak gibi. İçi için pudra şekeriyle çırpılmış hazır krema, üstüne de fındıklı çikolatalı puding dökeceğim pastane profiterolleri gibi bol çikolatalı olsun istiyorum çünkü :) sonucu da sizinle paylaşırım, blogunuzu çok beğendim ayrıca :)

Adsız dedi ki...

ben yaptım süper bir tarif sitenizden ne yapsam çok beğenildi hayatımda hep denemek istedim yapmayı ama cesaret edemedim sizin püf noktaları sayesinde aynen uyguladım kendim bile şaşırdım doğrusu)))))ne becerikliymişimde haberim yoknuş sizin sayenizde tşkler

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım çok teşekkürler tarifinizi bizimle bu kadar güzel bi şekilde paylaşmışsınız ben de ilk defa yapıorum oruçlu olduğum için kardeşime tattırdım gerçekten çok beendi sizin de ellerinize kollarınıza sağlik

Adsız dedi ki...

Merhaba Mugecim.
Seni cok uzun zamandir sessiz takip etmekteyim.Bir cok tarifini denedim,harikasin tatlim.Paylasimlarin bizler icin degerli,simdi facebook'ta dolanirken 'BUGUN NE PISIRELIM'diye bir sayfa var.Senin profiterol tarifin birebir ayni.Kendi sunumu diye yayinlamis,izinsiz alinti oldugu belli.Icim rahat etmedi gostermis oldugun emeklerinin izinsiz yayinlanmasina..Australia'dan sevgiler Ayten.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ayten;
Hassasiyetiniz için çok teşekkür ederim.
Çok mutlu oldum.
Blog dünyasında geçirdiğim dört yılda artık bu çalıntı meselesine alıştım inanın.
Artık önemsemiyorum, uğraş uğraş bitmiyorlar çünkü.
Kendilerini Allaha havale ediyorum, neticede yaptıkları hırsızlık!

Ben ilginize teşekkür ederim tekrar.
Çok sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba tarifinizi denedim sonuç muhteşem çok teşekkürler başarınızın devamını dilerim.

Mia Wallace dedi ki...

Ayy bayıldım!

Pınar dedi ki...

Müge hanım tarifinizi denedim, şuanda fırında pişiyor hamur ama daha ilk 20 dk içinde olmasına rağmen fazla kızardı gibi geldi bana daha önümde bir 20 dk daha pişme süresi var korkumdan fırını da açıp bakamıyorum umarım yanmazlar :(

beyhan dedi ki...

mügecim siteni şimdi gördüm ve bundan sonra abonenim.ilk defa gr hasabı yapmayan bi site,çok mutluyum:)))))annem usulü bardak,kaşık...ilk olarak profiterol yapımıyla başlıcam tariflerine.denicem ve sonucumuda seninle paylaşcammm...

Meltem dedi ki...

Müge Hanım,

Tarifinizi ilk denememde ilk profiterollerim yediklerim arasında en güzeli oldu. Yazlnız nedense 2. ve 3.de topların içi yapış yapış hamur kaldı. Nerede hata yaptığımla ilgili bir fikriniz var mı?

Şimdiden teşekkür ederim.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Meltem Hanım;
Fırının ısısı çok düşük gelmiş olabilir.
Bazen siz 160 a düşürdüğünüz halde voltajlar düşebiliyor ve fırın ısısıda düşüyor o sırada.
Aklıma da başka bir şey gelmiyor bu konuda.
Üzüldüm açıkçası :(

Sevgilerimle.

ebru uysal dedi ki...

müge ablacım ben tarifi 3kez yaptım.nefis oldu herkes bayıldı ve tarifini istedi.ama benim profiterollerim biraz daha esmer oluyor ve şekilleri biraz bozuk oluyor ama yinede benden sürekli yapmamı istiyorlar.birde ben çikolata sosunu biraz koyu yapıyorum.o zaman sos sanki profiterollerin üzerinde daha yoğun duruyo.yani ablacım seni tanıdığım için çok mutluyum.bütün tariflerin mükemmel. bu tarifleri bizlerlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim.sayende çok güzel tarifler öğrendim.allaha emanet ol...

ceren dedi ki...

Merhaba, Müge abla demek istiyorum :) 21 yaşındayım ve mutfağa girmişliğim yoktur. Ama geçenlerde siteni keşfettim ve tariflere bakarken o kadar güzel yorumlar okudum ki denemek istedim ve galiba en zahmetliden başladım profiterolden :) Herkes çok beğendi 3 yumurta kullandım hamurunda öyle bile bi harikaydı herkes çok şaşırdı :):) Çokkkkk teşekkür ederimmmmmm...

merve dedi ki...

muge profiterolun içine kremayı nasıl katıcaz içi içe olmasını sağlamk için

ayşe dedi ki...

Müge Hanım 3 4 gün önce hamurları yaparsak hamurlar yumuşamazmı?
birde servisten bir gece önce kremayla doldurup o şekilde streçle kaplayıp bekletsek ertesi günü çikolata soslasak bir zararı olurmu?
son sorumda çikolata sosunu birgece önce pişirip onuda bekletsek dolapta,servise yakınmı soslamalıyız?

ayşe dedi ki...

çikolata sosunu ılıkmı dökmeliyiz acaba,ozamn bir gece önce pişirip servise yakın biraz sosu ısıtsak olurmu?
yada soğuk döksek kötümü our?

Müge Hüner dedi ki...

Ayşe Hanım;
Hamurlar 3-4 gün iyice strechlenmiş ise taze kalır buzdolabında ya da dışarıda...
Kremaladıktan sonrada 1 gece buzdolabında bekleyebilir.
Sosu da bir gün önceden hazırlayıp dolaba koyabilirsiniz.
Servis sırasında ısıtmanıza gerek yok, soğuk olarak dökerseniz daha iyi olur hatta.

Sevgiler...

YeMeK vAkTi dedi ki...

Tarif çok güzel oldu.Çoğu kelimeleri sizin anlatımınız ve linkiniz ile bloğumda...Teşekkür ederim :)

Oya Telli dedi ki...

Sevgili Mügeciğim,
Uzun zamandır takipcinim.Profitrolü çok seven bir ailem var. Elimdeki tariften farklı olarak seninkini denedim.Ama üzülerek söylüyorum ki hiç kimse beğenmedi.Hele hamuru acayip kötüydü.Tarifteki herşeyi harfi harfine uygulamama rağmen resimdeki başarına ulaşamadım.
SEVGİLERLE...

Abuk Kraker dedi ki...

Senelerce yorum bırakmadım. Bugün toplu oldu. :)
Harika bir profiterol tarifi. 2 senedir yapıyorum, herkes bayılıyor. Hiç şaşmadı tadından.
İç kreması özellikle çok merak ediliyor yiyenler tarafından. Çok hafif.

Adsız dedi ki...

çok lezzetli görünüyor yarın deniycem

Adsız dedi ki...

değerli müge ablacım bu açıklayıcı tarifin için çok teşekkür ederim ben tarifini denedim ama sonuç beni üzdü:( ben videoyu izledikten sonra denedim fırına yolladım 200 derecede 20 dk sonra kapağı açmadan 20 dk 150 derecede pişirdim baya ii kabardı çok sevindim sonra kapağı açmadan 20 dk daha fırında beklettim çıkardığımda sonuç hüsrandı :((( cidden kendimi çok kötü hissettim profiteroller sönmüştü yetmediği gibi sertleşmişti ikiye bölüp kremayı ekliyim bari dedin bıçaklabdahi ikiye ayrılamıyacak kadar sert ve sönüktü bir balonun sönüp birbirine yapışıp sertleşmesi gibi lütfen yardımcı olun acaba ben nerde hata yaptım kıvamı videodaki gibiydi benim fırında pişirmede mi bi sorum yaşadım acaba lütfen yardımcı olun en kısa zamanda cvbınızı bekliyorum bu tarifiniz için ve özellikle açıklayıcı anlatımınız için kocaman sevgilerimi yolluyorum sevgiler
RABİA

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Rabiacım;
Öncelikle olumsuz sonuç almana çok üzüldüm :(
Anlattığından anladığım kadarıyla fırından kaynaklanan bir sorun olabilir.
Tariflerde sıklıkla kullandığım bir cümle var her evin fırını farklıdır.
Yani benim kullandığım fırında 200 derece de 20 dk. yeterli geliyorken başka bir fırında kahverengi olabilir hamurlar :(
Fırının kapağı açılmadı demişsin ama sönmesi ve yapışması ancak fırının kapağı açılırsa olur.
Voltajlar düşmüş olabilir buda hamurları söndürür.
Tekrar denemeni öneririm canım aynı aşamalar ile.
Eminim olumlu sonuç alacaksın.
Öpüyorum, sevgiler...

Adsız dedi ki...

değerli müge ablacım ben rabia.öncelikle bu açıklayıcı profiterol tarifin için çok teşşekkür ederim çok paylaşımcı sınız :) paylaşmayı gerçekten sevdiğiniz tariflerinizden ve yorumlara yaptığınız cevaplardan belli oluyor.ellerinize sağlık.

değerli müge ablacım ben tarifini denendim... em yazdıklarını hem de videolu anlatımı dikkatle inceledim.uygulamaya geçtim kıvamı videodaki gibiydi daha sonra fırına yolladım 20 dk 200 derecede sonra fırını açmadan 150 derecede 20 dk.sonra fırını tekrar açmadan 20 dk içerde fırının kapağı kapalı olarak beklettim. er şey son ana kadar çok güzeldi profiteroller kendi boyutlarının 2 katı kadar oldu son 20 dk bekletmeye bıraktağımda profiteroller söndü :(( çıkardığımda sertleşmişti hem de bıçakla dahi kesilemeyecek kadar. ikiye kesip kremayı koyayım dedim o durumda dahi kesilmiyodu zaten aşırı bi sönüklükte vardı :(( sizce ben nerde hata yaptım. profiterollerin sönmesinin ve sertlşemesinin sebebi nedir?

Adsız dedi ki...

mügecim bugün gelen misafirlerime yaptım bu tarifi ölçüleri birebir tuttu şahane oldu yalnız pişirme işlemini daha kısa tuttum 15 dk 200c pişirdim 5 dk fırını kapatıp içinde tuttum biraz soğusun diye sonra çıkarıp senin tarif ettiğin gibi yaptım sanada bu tarifin için çook teşekkür ederim..kocaman öpüyorum seni.. banu

Adsız dedi ki...

bn bunun hastasıyım yaaa

Adsız dedi ki...

Sevgili muge hanim...
tarifinizi denedim birebir aynisi yaptim ama benim hamurumda acimsi bir tat olustu,acimsi tat neden oldu acaba beni bilgilendirirseniz cok memnum olurum ellerinize emeginize saglik saygilarimla

tuğba dedi ki...

profiterolu daha önce dr.oetker den yapıyrdm güzel oluyrdu ilk kez tamamen el yapımı yaptm tabiki diğer tariflerinz gibi buda muhteşem oldu ve yiyen herkes bayıldı hamur çok olduğu için içinci tepsiyi piştikten sonra buzluğa attm çıkardm aynı lezzetteydi.ama benim krema biraz koyu kıvamlı oldu topların içine sıkmakta zorlandm içine kremşanti ekledm yumuşak kıvamlı olunca içine daha kolay sıkıldı ve tadı daha güzel oldu teşekkür ederm müge hanım....

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

Tesekkürler Hünerlim ♥ bu güzel paylasim icin! Evimizi senlendiriyorsun bu enfes lezzetle :) Tarife uydum, harika profiterollerimiz oldu, pek bir sekerler!

*tarifi linki belirterek izninle copy-paste yapiyorum.....

Sicacik Sevgiler.

selcan dedi ki...

Blogunla bu tarif sayesinde tanıştım herkes gibi benimde nacizane fikrim blogun yıldızı bu tarif:) Benim fırınım çok farklı o yüzden ayarını bir türlü tutturamadım bazıları sönük oldu amaa yinede çok beğenildi bide tuttursam düşünün artık... :) Çok lezzetli aynı zamanda çok bereketli bu tarif için sana sonsuz sevgilerr..:)

elvin dedi ki...

merhaba bende denemek istiyorum ama kabartma tozu yok tarifinizde

PeNeLoPe dedi ki...

Ah ben de artık profiterol yapıyorum:)
Tarif için çok teşekkürler..
Test edildi, onaylandı:)
http://penelopist.blogspot.com/2012/04/profiterol-bile-yaptm-daha-ne-olsun.html

Gamikosan dedi ki...

Sevgili Müge hanım,
Bloğunuzu bugün keşfettim, belki bir çok arkadaş "uzayda" yaşadığımı düşünebilir :) bu kadar geç kalmama bende kızmış durumdayım. Bugün sizin sodalı poğaça tarifinizin hamuruyla patlıcanlı börek tarfinizin iç harcını harmanladım. Size şunu söyleyebilirim, tarihte kendimi "en beceriksiz kadınlar listesi" nde zirvede görmeme rağmen açma inanılmaz güzel oldu! Bugün sayenizden öz güven patlaması yaşıyorum, ve hatta şuan hızımı alamadım profiterol tarifinizi de yapıyorum. İlk tepsim pişti bilem, ve aynı rahmetlik annemin yaptığı gibi muhteşem oldu. Bildiklerinizi paylaştığınız için teşekkürü bir borç bilirim; benim gibi acemi ev hanımları sizin sayenizde stajlarını başarılı ve güvenle sonlandırıcak ;) tekrar emekleriniz için teşekkür ederim.

Not: Makaronun hastasıyımdır, en kısa zamanda fıstıklı makaron tarifinizi de deneyeceğim. Eğer onu da başarabilirsem, ne ala :)

kırmızı ekoseli battaniye dedi ki...

Merhaba,

Cumartesi günü yaptım.Herkese de hava attım.Sizin tariflerinizi gözüm kapalı yaparım zira Emek veriyorsunuz.Herkes gibi sırf yazmış olmak için yazmak yerine çabalıyorsunuz karşındakine değer veriyorsunuz.Havuçlu kek yapmıştım daha önce bu da şaşmadı. Ben sadece yumurta sevmeyen biri olarak yumurta adetlerini azalttım. Hiç bir şeyi beğenmeyen babam bile nereden aldın? diye sordu.bir de insanlara kendim yaptım diye inandırmak zorunda kaldım iyi mi:)

gelelim benim uyguladıklarıma.Herkese fikir verir diye not alıyorum.

hamurda 4 yumurta kullandım.Tek tek ekledim. 1 saatten daha fazla buzdolabında dinlenirse daha iyi oluyor galiba zira benim ikinci yaptığım şekiller daha bir güzel oldu.

çay kaşığının ucuyla doldurulmalı bence. çünkü benim ilk yaptığım neredeyse hamburger ekmeği olacaktı:) o kadar çok kabardılar ki anlatamam:)

bir de içinin kreması için yine 1 adet yumurta kullandım. enfess enfesss..

kısaca teşekkür ederim.

Çerkeskızı dedi ki...

Yaa ben şuan yapıyorum .. Ama üstleri çok kızardı hiç böyle beyaz olmadı .. fırının üst kısmına da koymamıştım halbuki orta kısmına koymuştum..

Adsız dedi ki...

bu kadar çok yumurta kokmuyormu içinde.ben bu konuda biraz hassasım da..acaba kaç yumurta katarsam hem kokmayan hem de tadı yerinde olan bi hamur elde etmiş olurum.
bu arada çok hoş görünüyorlar.
bi de 2 tepsi çok fazla.1 tepsilik tarifini verseniz.yar yarıya yap işte diyenelr olacak biliyorum ama bazı tatlılarda bu tutmuyor maalesef. teşekkürler

Adsız dedi ki...

sizden cevap bekleyemeden sabırsızlıkla yaptım:))3 yumurta koydum içine,muhallebisi için ise 1 tane sarısını kullandım.yumurta kokusundan hoşlanmayanlar için tavsiye..
bu arada gerçekten çay kaşığı ile yapılmalı.ben tatlı kaşığı ile yapmıştım biras büyük oldular.çay kaşığı tam uygun olacaktır.

Adsız dedi ki...

Mukemmel tarif.. Ben sadece cikolata sosunu kendimce farkli yaptim..ama ilk kez yapmama ragmen tarifi takip edince harika bi sonuc cikti tesekkurler

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge Hanım;
Tarifiniz iki tepsilik olduğu için ölçüleri ikiye bölüp yaptım, hamurum inanılmaz güzel kabardı ve şahane oldu :)Kremasını içine koymayıp kaşık kaşık yiyecektik neredeyse zaten :) Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Size bisey sormk istiyorum :) acaba pismems hamurunuda bi kac gun sklayabilrmyz buz dolabnda ?

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
En fazla 1 gün bekletmekte fayda var :)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

16 yaşındayım tek başıma denedim ve gerçekten çok güzel oldu teşekkürler müge abla :)

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili müge,
Ellerine kollarına sağlık çok güzel görünüyor.
Benim sendenbir ricamvar başka bir sos tarifi verebilirmisin? Ben hazır çikolata sosunu pek sevmiyorumda!

Birsen

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Birsen Hanım;
Videolu Profiterol tarifinde kendi yaptığım sos tarifi var, oraya bakabilirsiniz :)

Adsız dedi ki...

2 tepsiyide neden aynı anda pişirmiyoruz ?

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Çünkü o zaman bir tepsinin sadece üzeri diğer tepsininde sadece altı pişiyor, dengesizlik oluyor.

Adsız dedi ki...

şu an yaptım gayet güzel oldu. sadece hamuru tepsiye koyarken ay çok küçük biraz daha derken kocaman oldu lezzet harika!teşekkürler

hanife dedi ki...

merhaba müge hanım sayfanızı yakından takip ediyorum ve tariflerinizi tereddütsüz yapıyorum. bu tarifiniz de harika yalnız bir sorum olacak hamurların pişme aşaması çok uzun değil mi ben yanar diye tereddüt ettim
sevgiler,
hanife

Müge Hüner dedi ki...

Hanife hanımcım;
Elbette her fırın değişik sürede pişirebilir.
Sizin fırınınız biraz daha hızlı pişiriyor olabilir, hamurların rengi hızlıca dönerse; her iki süreyi de 10 dk kadar azaltabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Daha önce başarısızlıkla biten profitrol denemelerinden sonra korkarak bu tarifi denedim. Tüm püf noktalara uydum ve sonuç harika oldu. Profitrol yapmak korkulu rüya olmaktan çıktı çok teşekkürler... Funda

Silhouette Traveler dedi ki...

ben hamurunu attım fırına 20 dakika çok güzel kabarmıştı. fırından çıkardım sonra bi baktım beni o kabarık hamurlar kağıt gibi olmuş tüm emeğim boşa gitti nedenini anlayamadım yardımcı olur musunuz?

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba Selim Bey;
Tarifi dikkatlice okursanız; 20 dk. sonra ısıyı düşürüp 20 dk. daha pişirin yazıyor.
Hatta fırından hemen çıkartmayıp biraz içinde bekletmek en doğrusu.
Fırından çıkarttığınız için sönmesi çok normal.
Sevgiler...

tuba dedi ki...

mügecim öncelikle hayırlı olsun sinan Allah analı babalı büyütsün
ben sıtenden cok tarif aldım bir kısmınıda denedim bunda sormak istedigim fırına verip 20 dk 200 dereceden diyosun sonra 15 dk bu hamur kucuk kucuk olcagı ıcın cok degılmı bu kadar sure bunu ankastre fırındamı pısırdın musaıt olursan cvp vermenı rıca ederım kolay gelsın

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba Tuba hanımcım
Allah razı olsun çok teşekkür ederim
Pişirme sürelerini hem ankastre fırında hem de ocaklı büyük fırında denedim (evde ve atölyede)
Benim sürelerim bu şekilde tam geliyor ama elbette fırından fırına değişebilir
Mini fırının derecesi daha yüksektir mesela
İlk denemede benim ölçülerimde yapıp sonra kendi fırınınıza göre ayarlama yapabilirsiniz
Sevgiler

Adsız dedi ki...

yalnız muhallebiyi bu ölçülerle yapınca kapkatı birşey oldu, normalde daha yumuşak ve akışkan olmalı. bence tarifinizi güncellemelisiniz

Adsız dedi ki...

tarifinizi yaptım.çikolata sos yerine evde çikolatalı puding vardı.onu kullandım.tek kelimeyle müthiş oldu.teşekkürler müge hanım

en güzel profiterol dedi ki...

Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılabilecek bir tatlı olan profiterol, yapımı zor gibi gözükse de aşamalarına uyulduktan sonra herkesin yapabileceği bir tatlı.

«En Eski ‹Eski   201 – 295 / 295   Yeni› En yeni»

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin