PRATİK PATATES KROKET :)
Patates kroketi çok severim. Kokteyl şeklindeki davetlerde, genellikle hep olur ve bende garsonun ikinci tur yanıma gelmesini beklemeyip, civarında dolaşanlardan olurum çoğu zaman :)
Kroketi ne zaman evde yapmaya niyetlensem; ya kıvamını tutturamazsam, ya hamuru cıvık olur da şekil veremezsem, hadi şekil verdim diyelim ya tavaya koyduğum da dağılırsa, diye vazgeçerim.
Off ne büyük dertlerim, düşüncelerim var değil mi ? :))
Markette çıtır pane harcını gördüğümde, her zamanki gibi tavuk yaparım diye düşünmüştüm ama paketin arkasını okuyup, "çıtır çıtır börekler de yapabilirsiniz" cümlesini okuyunca, aklıma hemen çakma patates kroket yapmak geldi.
Kıvamı tutturma riski yok, dağılma riski yok :)
Sofrada da gayet şık duruyor. Hem akşam yemeğinde hem de çay daveti sofralarınızda çok pratik bir seçenek.
Tek olumsuz yanı; sıcak yenildiğinde çok lezzetli olması...
Malzemeler
- 2 Adet Yufka
- 2 Adet (orta boy) Patates
- 3-4 Yemek Kaşığı Süt
- Tuz - Karabiber
- 1 Paket (Knorr) Çıtır Pane Harcı
- 2 Adet Yumurta
- Sıvı Yağ (kızartmak için)
Yapılışı
- Patateslerin kabuklarını soyup, iri iri doğrayın. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip, haşlayın. (patateslerin kabuklarını soyarak haşlarsak bütün vitamini gidiyor haklısınız :) ama kabuklarını soyarken patates haliyle soğuyor, ben çok sıcakken üzerine süt ekleyip ezerek verdiğim kıvamı çok beğendiğim için bu şekilde yapıyorum)
- Haşlanan patatesleri süzün, süt, tuz ve karabiber ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar ezin.
- Yufkayı, uzunlamasına şeritler halinde 6-7 parçaya bölün.
- Şerit halindeki yufkanın ucuna 1 yemek kaşığı kadar patatesli harç koyun. Yufka bitene kadar sağa, sola katlayarak üçgen şekli verin. Uç kısmını suya batırarak yapışmasını sağlayın.
- Bir tavaya iki parmak kadar sıvıyağ koyup, kızdırın.
- Yumurtaları çırpın.
- Börekleri önce yumurtaya sonra pane harcına bulayın ve kızartın.
- Fazla yağının süzülmesi için bir kaç dakika peçete üzerine alın ve sıcak servis yapın.
30 yorum:
UMAIM İLK YORUM BENDEN GELİR :))
CANIM NEFİS OLMUŞ ELLERİNE SAGLIK
ÇITIR ÇITIR ÇOK HARİKA OLMUŞ...
tek olumsuz yanına bayıldım:))
enfes görünüyorlar grçekten.
patates sever biri olarak bir ara deniycem inşallah.
kızartma olması biraz eksi olsa da
lezzet olarak ne kadar da güzeldir...
leziz,bende bu nefis koku nerden geliyor diyordum:)
ben patates haşlarken kabuklarını soyup küp küp doğrayıp bir bardak su bir bardak süt le haşlıyorum(üzerini kapatsın yeteli çok bile koymanıza gerek kalmıyor) arkanızı dönene kadar haşlanıyor sütlü suyunun içinde el bızıtyla çekiyorum şahane ve paratik oluyor.hem börek içi hem püre için şahane .
sevgiler
bu tarif çok hoş mügecim, en kısa zamanda denemeliyim. sevgiler
ufff harika görünüyor :)
mis gibi valla.bende yapıcam , bende yapıcam....(böylede kıskanırım ) : ))))
Hamarat Mügecigim...harika bir tarif, sana minik bir ödülüm var,kabul edersen blogumda, sevgiler
zehra
Patatesli olması tadının muhteşemliğini garantilemiş bence, ama bi de pane harcı, harika bir tarif, en kısa zamanda yapacağım, ellerine sağlık,
sevgiler
Merhaba bloğunu inceledim ve bayıldım tek kelimeyle harika tarifler var .sanırım sen kendin evinde yapıp yayınlıyosun bu dahada bi güvenilir lezzeti açısından tebrikler.Elleine sağlııııııııııık
Ilk odulumuzu, istemeye istemeye de olsa, arkadaslarla paylasmak zorunda kaldik Muge hanim:)
Bir dilim de size dusu!
Lutfen odulunuzu kabul edin.
Sevgiler
Olamaz, bu tarif benimdi! :))
Aynen sana olduğu gibi markette paketin üzerindekileri okuyunca çaktı bendeki şimsekler de :) Çok da leziz bir sonuç çıktı ortaya.. Ellerine sağlık Müge.
Ha bir de, gelmişken bir teşekkür de etmeliyim. Senelerdir sayfanda görüp de denediğim hiç bir tarif beni hüsrana uğratmadı. Bunu sağlayabilmek bir erdemdir, seni tebrik ederim.
Sevgiler.
ellerine sağlık, nefis olduğunu tatmadan tahmin edebiliyorum, sıcak olarak yenilmesi gerektiği hiç sorun değil bence, bundan kolay ne var :)
Müge hanım,sıkı takipçinizim,maaşallah size.Patates haşlama konusunda minik bir önerim var.Her türlü haşlama işlemini artık buhar aparatı kullanarak yapıyorum,ister kabuklu ister kabuksuz.Tavsiye ederim,sevgiler...
bu böreği deniyeceğim mutlaka,enfes olacğı garanti:)
yalnız çok yaptığımızda pişirmeden direk buzluğuna atsak,çıkarıp pişirdiğimizde aynı lezzeti olurmuki,ayrıca buzlumu pişireceğiz yoksa birka.ç saat öncemi çıkarmalıyız?
Sevgili Gülşah;
Buzluğa atabilirsin tabi, dinlenen börek, yapar yapmaz kızarandan çok daha güzel oluyor.
Buzluktan çıkarınca bir saat kadar oda sıcaklığında bekletmen yeterli, kızartacak kıvama geliyor.
Acelen varsa mikrodalga fırında da çözdürebilirsin.
Tabi yumurtaya ve pane harcına bulamadan atıyoruz buzluğa, söylememe gerek yok değil mi:)
müge hanım böreklerimi yaptım hemde ilk deneyeceğim halde 8 yufkadan yaptım 56 tane,güzel olacağından emindim :)buzlıuğa attım,birazını bugün yedik ve bayıldım bundan sonra favori böreğim,herzaman dondurucuda buşunduracağım,çok teşekkürler,farklı tariflere bayılıyorum:))
bir sorum olucaktı genelde sigara böreğide koyarım buzluğa,acaba dondurucuya koyduğumuz bu böreklerin bekleme süresi varmı yani ne kadar sürede tüketmeliyiz,bazen bir ay beklettiğim oluyor?
Sevgili Gülşah;
Denemene ve beğenmene çok sevindim.
Afiyetler olsun:)
Börek buzlukta cok uzun süre dayanıyor, bende yapıp koyuyorum, 3-4 ay durduğu bile oldu, hiç bir şey olmadı. Yani beş aya kadar benden sana garanti :) sonrası sana kalmış :)
Sevgiler.
sevgili müge hanım ben sigara böreklerini sarıp buzluğa atmak istiyorum daha sonra ihtiyacım olduğu zaman çıkarıp fırında pişirmek istiyorum kızartmak istemiyorum.bunun için sigara börekleri yumuşak olsun diye sararken içine süt ve sıvıyağ karışımı sürsem ve daha sonra iç harcını koysam ve sarsam ve bu şekilde buzluğa koysam saklasam olurmu lütfen cevaplayınnnnnnnn acemiiiiiiyim zerrin
şu anda oturdum dört gözle cevabınızı bekliyorum müge hanım verdiğiniz tariflerde nefis görünüyor mutlaka denicem zerrin
sevgili müge hanım tariflerinizi kaçırmadan sürekli takip ediyorum ve deniyorum hepside süper oluyolar.yalnız zerrin hanım güzel bi konuya değinmiş bende hep merak ediyodum.sigara böreklerini iki parmak genişliğinde sarıp içine yağ ve süt karışımı sürdükten sonra malzememi koysam ve acil misafirler için buzlukta saklasam sonrada fırında pişirsem olurmu acaba?böreklerin içine sararken sıvıyağ ve süt karışımı sürmem buzlukta bozulmalarına neden olurmu ?sevgilerimle sizi çok seviyoruuuuuuuuum .en kısa zamanda cevaınızı bekliyorum.
Zerrin Hanım;
Öncelikle yoğunluk nedeniyle hemen yanıt veremedim.
Özür dilerim.
Ben buzluğa koyacağım börekleri sararken sadece su kullanıyorum yapıştımak için.
Böylece aylarca dursa bile içim rahat ediyor.
Süt - sıvı yağ ile hazırlasanızda olur, ama tahminimce en fazla 1 hafta bekletip, pişirmek gerekir.
Çokta denediğim bir şey olmadığı için sizi yanlış yönlendirmek istemem, ben dediğim gibi sigara böreklerini yapıştırmak için sadece su kullanıyorum.
Sevgilerimle...
sevgili müge hanım bloğunuzu inceledim çok güzel tarifleriniz var .ben yeni evliyim ve yemek konusunda biraz tecrübesizim.peynirli sigara böreği sarıp acil misafirler için buzluğa atmak istiyorum.yalnız kızartmak istemiyorum fırındaki yapılan daha güzel oluyor.bunun için buzluğa atmak için hazırlanan peynirli sigara böreğinin içine sıvıyağ filan sürüyomuyuz acaba fırında yapacağım için aklıma takıldı.cevabınız için teşekkürler .kucak dolusu sevgiler......bide unutmadan sorayım buzluktan çıkan sigara böreklerini hemenmi fırına vermeliyim yoksa biraz çözünmelerinimi beklemeliyim?_???SUDENAZ
Sevgili Sudenaz;
Öncelikle geç yanıt verdiğim için çok özür dilerim :(
Sigara böreğini bende fırında yapıyorum hep.
Buzluğa kaldıracaksam eğer, içine hiç bir şey sürmüyorum, sadece maydanozlu peynir, ucunu yapıştırmak için de su kullanıyorum.
Kızartacağım zaman, buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında bir yarım saat kadar bekletiyorum.
Bir kaseye yağlı su (1 su bardağı suya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ gibi) koyuyorum.
Börekleri bu suya batırıp, çıkarıp tepsiye diziyorum.
Üzerine yumurta sarısı da sürmüyorum. Üzeri ve altı kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişiriyorum.
Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun canım :)
üzerine neden yumurta sarısı sürmüyosun müge hanım sürülmesi gerkmiyomu sürsek bişey olurmu?sudenaz
sevgili müge hanım bende acemi çaylaklardan biriyim ve yeni evliyim ama sizin sayenizde usta olucağıma inanıyorum ben karnıbahar sevmediğim için yapmayıda bilmiyorum.ama eşim çok seviyo ve benden yapmamı istedi.geçen gün internetten aldığım tarife göre yaptım hiç güzel olmadı.(yani karnıbahar kızartması (yoğurtlu)hemen kısaca anlatayım nasıl yaptığımı karnıbaharları 15 dk kaynayan suda biraz tuz atarak haşladım.daha sonra süzdüm fakat üzerinden soğuk su geçirmedim.biraz soğuduktan sonra 2 yumurta,4 yemek kaşığı un,yarım su bardağı süt ,ve tuz karıştıırıp karnıbaharları buna bulayıp kızarttım.ama hiç güzel olmadı.şimdi size sorum şu kızatmak için sadece yumurtaya bulasam olurmu acaba???????????? cevabınız için teşekkürler.
Sevgili Sevda;
Ben o şekilde karnıbahar hiç yapmadım ama ne zamandır aklımda, belki bu hafta sonu yaparım :)
Annem çok güzel yapar, hemen telefon açıp sordum. Süte gerek olmadığını söyledi.
Annem;
Önce karnıbaharları çiçek çiçek ayırıyormuş, yaklaşık 15-20 dk. sapları iyice yumuşayana kadar tuzlu suda haşlıyormuş.
Bir kasede, biraz tuz ile 2 yumurtayı çırpıyor, düz bir servis tabağınada bir kaç kaşık un koyuyormuş.
Süzülen karnıbaharları, önce yumurtaya, sonra una bulayıp, kızgın yağda turuncu oluncaya kadar kızartıyormuş.
Çok mışlı, muşlu oldu ama kusura bakma :)
Şimdiden afiyet olsun canım.
Mügecim, bu börek/kroket harika bir şey. Hem çay saati için hem de et yemeklerinin yanında ideal. Favori tariflerimden biri oldu. Paylaştığın için teşekkürler.
Müge Hanım daha önce bu böreği denemeden birkaç soru sormuşum yine size:)
adımıda gülşah yazmışım nedense,ben artık bu böreği herzaman yapıyorum 6 yufkadan yapıyorum zaten ozaman epey fazla adet çıkıyor ve dondurucya atıyorum,yatılıya kalan misafirlerim olduğunda kahvaltıda bir çeşitim hazır bile herzaman,yarım saat önceden çıkarıp hemen paneleyip kızartıyorum,herzaman yemek seçen babam bile bu çok değişik güzel olmuş kızım dedi:)
yani bence bu tarifi mutlaka herkes denemeli,hem pratik hemde değişik bir lezzet,bazen mısır gevreğinede bulayabilirz aslında,tarif için çok çok teşekkürler:))
Arşvini karıştırdım bu tarifede bayıldım. Yaptım oldu. Misafirlerim de çok beğendi :)
Eline sağlık canım. Ve teşekkürler :))
Yorum Gönder