31 Aralık 2009

Kestaneli İç Pilav

Kestaneli İç Pilav

YILBAŞI SOFRASI İÇİN SON ÖNERİ :)
Kestaneli pilavı yapalı epey oldu biliyorsunuz, hatta ilk iki yaptığım, fotoğrafı çekilemeden tükendi.
Özellikle yılbaşından önce yayınlamak istiyordum ve neyse ki bu kez tarif tembelliğime kurban gitmedi :)
Yılbaşı sofrasında; kestaneli iç pilavla doldurulmuş, şöyle heybetli bir hindi hazırlamak isteyen hanımlar, bu tarif sizin için :)
Benim hindi eti ile aram hiç bir zaman iyi olmadı ne yazık ki, eğer yaparsam, aynı yemeğin tavuk versiyonunu uygulamayı düşünüyorum :)
İç pilav tarifi için, dergiler de ve internette kısa bir araştırma yaptım önce. Açıkçası tariflerin çoğu aklıma yatmadı, ya çok şekerli idiler, ya çok üzümlü, tarçınlı, hatta ciğerli !
Ben malzemeleri ve ölçüleri kendi damak tadımıza göre değiştirdim. Soğan zaten tatlı ve karamelize bir tat verdiği için, şeker miktarını azalttım. Üzüm olarakta sarı üzüm ve kuş üzümünü birlikte kullanmak yerine yanlızca kuş üzümü kullandım.
Bir çok tarifte; "kestaneleri haşlayıp, soyun" gibi bir ifade kulanılmış ama ben kendi adıma hiç bir zaman haşlanmış kestaneyi bütün olarak soymayı başaramam :)
Bu nedenle her zamanki gibi fırınladım.

Eskiden de, annem kestaneleri haşladığında, içini sıyırarak yemeye çalışır ve; "ziyan ettin yine onca parayı" diye kızardım:)
Şimdi yeni nesile tuhaf geliyordur ama, kestane, muz, kivi gibi yiyeceklerin çok pahalı olduğu ve nadir satın alındığı bir nesilden geliyorum ben :)
Küçüklüğümde, yanlızca yılbaşı sofrasında, hem zeytinyağlı sarma hem amerikan salatası, hem de muz ve kuruyemiş olurdu :)
O yüzden bu yaşımda hala, nerede mükellef şekilde hazırlanmış bir sofra görsem; "aa yılbaşı sofrası gibi olmuş" derim :) Yani bilinçaltım söyletir bunu, ben ne kadar engel olmaya çalışsam da :)
Önceleri bunun yanlızca maddiyat ile ilgili olduğunu sanırdım, ancak, şimdiler de -yani bu yaşımda ve evli biri olarak- düşünüyorum da yanlızca maddiyat değil.
Ondokuz yaşında evlenen, hayatı boyunca çalışan, benim yaşıma geldiğinde neredeyse liseye başlayacak yaşta çocukları olan annem, her gün bu kadar çok çeşitli bir sofrayı hangi arada hazırlayabilirdi ki.
Annem; "bir çok şeyi anne olunca anlayacaksın ancak" der hep, ben şimdiden anlıyorum bile kimbilir anne olunca daha neler neler anlayacağım :)

Heyhatt ! kestaneden nerelere geldim, amma yazasım varmış :)) Toparlayalım...
Kestaneli pilav süper, eşim de dahil "on numara olmuş" demeyen yok.
Şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı Su
  • 1 Adet (orta boy) Soğan
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
  • 20 Adet Kestane
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Şeker
  • 15-16 Dal Dereotu
  • 1 Adet Tavuk Bulyon
  • Tuz, Karabiber
Yapılışı
  • Pirincin üzerine 4-5 parça limon doğrayıp, 1 tatlı kaşığı tuz serpin. Üzerini bir parmak geçecek şekilde, kaynar su ile ıslatın. Yarım saat beklettikten sonra, musluğun altında akan suyu berraklaşıncaya kadar yıkayın ve süzün.
  • Kuş üzümlerinin saplarını ayıklayıp, iyice yıkayın, 5-10 dk. kadar ılık suda bekletip süzün. (kuş üzümünde en az ıspanak kadar kum olduğunu unutmayın :) çok iyi yıkamaya özen gösterin)
  • Kestaneleri ortasından çizin ve -kesinlikle ıslatmadan- 200 derece ısınmış fırında 30 dk. kadar fırınlayın. Sıcakken kabuklarını soyun.
  • Soğanı minik minik yemeklik doğrayın.
  • Teflon tencereye, sıvı yağı koyup, ısıtın. Soğanları ekleyin ve 2-3 dk. soğanlar şeffaflaşıp, sararana kadar kavurun.
  • Kavrulan soğana, pirinçleri ve kuş üzümünü ekleyin ve 4-5 dk. pirinçlerin uçları şeffaflaşana kadar kavurun.
  • Ayrı bir kapta, 3 su bardağı kaynar suda, ıslatmak için kullandığımız limonların suyu, şeker, bulyon ve karabiberi eritin. (tuz ve karabiberde ölçü vermiyorum, damak tadına göre ekleyin)
  • Kavrulan pirince, sulu karışımı ve kestaneleri ekleyin. Bir kez karıştırın.
  • 1 dk. orta ısıdaki ateşte daha sonra kısık ateşte 8-10 dk. kadar pişirin.
  • Pilav suyunu çekince, ocağı kapatın ve ince ince kıydığınız dereotunu serpin.
  • Üzerine bir kağıt havlu koyarak, kapağını kapatın ve 15-20 dk. dinlendirin, servis edeceğiniz zaman pilavı karıştırarak, dereotunun içine karışmasını sağlayın.

Kestaneli İç Pilav

& Tüm sevdiklerimin, büyüklerimin, küçüklerimin, blog komşularımın yeni yılını en içten duygularımla kutlarım. Umarım, yeni yıl hepimize, önce sağlık, sonra huzur ve bol bereket getirir. Tüm hastalara şifa, kiracılara ev, isteyen herkese bebek nasip olur inşallah :)

& Hem yorumları, hem de mailleri ile hatta kart atarak yeni yılımı kutlayan tüm blog dostlarım, hepinize tek tek maille dönmeye çalıştım ama buradan da bir kez daha teşekkür ediyorum. İyiki varsınız...

25 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Mügecim ne kadar güzel bir noktaya değinmişsin. Biz gerçekten şimdiki gibi bolluk içinde bir zamanda büyümedik. o yüzden yılbaşı geceleri özeldi, hep bol çeşitli olurdu ve o nadir alınabilen yiyecekler de kıymetli olurdu. Şimdi çocuklar herşeyi her an gördükleri ve önlerinde oldugu için kıymetini de bilmiyorlar canım. eskiden güzelmiş, az ama öz. sevgiler tekrar. pilavın da enfesss

pembecikolata dedi ki...

Mutlu yıllar!!!Şahane:)

Unknown dedi ki...

yeni yılda bol bol mutluluklar diliyorum:)izlemeye takip etmeye devam foto her zamanki gibi çok güzel ellerine sağlık.

nazardeğmesin07 dedi ki...

Yüreğin umutlu, umutların atlı, sevdan kanatlı, sofran tatlı, mutluluğun katlı, makamın tahtlı, ömrün bahtlı, gelen yılın bereketli olsun...http://nazardeymesin07.blogspot.com

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Yeni yılda her şey sizin ve sevdiklerinizin gönlünce olsun.Sevgiler.Mine

gunesligunler dedi ki...

Nice güzel yeni yıllara. Pilav harika görünüyor. Bizim nesil herşeyin azıyla yetinmeyi bilen bir nesildi, sofraların mütevazı ama gönüllerin sevgi dolu olduğu yıllar.

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerize sağlık.mutlu yıllar..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Demek ki işin sırrı kestaneyi yıkamadan fırınlamakmış. Kabuklar çok güzel ayıklanmış. Bir daha ki sefere böyle deniycem:)

Pilav enfes görünüyor, ellerine sağlık.

Huzurlu ve hayırlı bir yıl diliyorum canım.

GÜLSÜM dedi ki...

FOTOĞRAF ÇEKİMİ İLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİ VARSA PAYLEŞIRMISINIZ... PROF DEĞİL MAKİNAM AMA AYARLARINI TAM BİLEMİYORUM... NE ZAMAN NE AYAR KULLANILIR MESELA.... TEŞEKKÜRLER...

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Müge, herşeyin gönlünce lması dileğiyle yeni yılını kutluyor, sevgiler yolluyorum.. İç pilav için de 10+10 puan verdim... mükemmellllllllll...

Betül KAVAL dedi ki...

Canım Yeni Yılın bir önceki yıldan daha bereketli sağlıklı ve huzurlu geçmesi dileği ile

Sevgiler Öpüyorum.

Unknown dedi ki...

Mmmmm.... Keske vaktim olsaydi da ben de yapabilseydim... Sana ve tüm yiyenlere afiyetler olsun..

Sevgili arkadasim bu yeni senede ve bundan sonraki senelerde hersey gönlüne göre, gönlünce olsun... Ama önce saglik olsun... Sevgilerimle Filiz

Gaye dedi ki...

Sevdiklerinin yanıbaşında olduğu, sağlıkla geçireceğin bir yıl dilerim. Mutlu Yıllar..

Nurten Arıcı dedi ki...

Yeni yıl için ne güzel dileklerde bulunmuşsun. Umarım 2010 yılı herkes için huzur dolu bir yıl olur. Karaca ile ilgili gelişmelere de çok sevindim. Merakla izliyorum..Bol bol başarılar inşallah...

sakizliturkkahvesi dedi ki...

mügecim,2o1o yılı bereket,huzur ve 2009 da sahip olmadığın bi şeyler getirsin,mutluluk versin,içini kıpırtıyla doldursun,hiç unutulmasın....sevgiler...damla

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Muge'cigim,
Harika olmus harika, ellerine saglik.
Yeni yilini kutluyorum tekrar, cok uzaklardan sevgilerimi gonderiyorum....

Adsız dedi ki...

mügecim ellerine saglık pilav harika gözüküyor anlattıkların benide küçüklgüme götürdü benim annemde çalısıyordu bizimde yılbasında menümüz tavuk pilav tavuksuyu çorbası salata cevizli kabak tatlısı elmalı turta meyva kuruyemis olurdu ama çok mutluyduk daha çok egleniyorduk hele tombala oynarken annemizin kıymetini bilmemiz gerekir çünkü annelerimiz herseyin en güzeline layık bunu şimdi daha iyi anlıyorum öpüyorum seni handan

Ayşegül dedi ki...

Yeni yıl dileklerin çok güzel :) Ben de yılbaşından bir gün önce bir kaç yıldır bebek isteyen bir arkadaşımdan hamilelik haberi aldım. 2010 hızlı başladı ve harika geçecek diye düşünüyorum..İnşallah senin kalbinden geçenler de bir bir olur bu yılda..
Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Mutluluk dolu nefis bir yıl diliyorum,
sevgilerimle

vildan çayan dedi ki...

Bloğun ve sen harikasınız. Trendus da oyumu verdim. Hakettiğine inanıyorum. Başarılar canım.

Nur dedi ki...

Ben kestaneli pilavı Buhara Pilavı adında dostlarıma ve konuklarıma sunuyorum. İçine piyazlık doğranmış soğan ve kibrit çöpü ya da jülyen doğranmış havuç kavrularak kestaneler ve haşlanıp tiftilmiş tavuk eti ilave ediliyor. Baharatlarla karşıtırılıp pilav tenceresinin dibine sıkıca bastırılıyor. Üzerine sıcak suda kabartılmış yıkanmış pirinç ilave diliyor. Tavuk suyu kenarından pirinçleri bozmadan dökülüp pişiriliyor. Servise sunarken de tabağa ters çevrilerek sofraya getiriliyor Müge Hanım. Zahmetli ama çok görsel ve lezzetli oluyor. Sizin de sofranıza yakışır mutlaka hem görsellik olarak hem de lezzet olarak. Ben de misafirlerime yakın zamanda yapacağım. Resimleri sizinle paylaşmayı arzu ederim. Teşekkürler...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nur;
Çok teşekkür ederim bu güzel öneri için.
Sizinde dediğiniz gibi, birazcık zahmetlide olsa eminim sofraya getirdiğinizde çok sükse yapacak bir tarif :)
Bende denemek isterim uygun bir zamanda.
Fotoğrafları paylaşırsanız çok sevinirim tabi.

Çok sevgilerimle.

Nur dedi ki...

Sevgili Müge Hanımefendi;
Misafirlerimi dediğim menüm ile ağırlayalı uzun zaman olmasına rağmen bu aralar bayağı yoğunluk yaşadığımdan yazık ki size yazamadım. Size bahsetmiş olduğum pilavımın sofrada çekmeyi unutsam bile servis öncesinde de olsa fotoğrafını çekebildim ve buradan nasıl yükleyebileceğim konusunda bir fikrim yok. Beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum. Teşekkürlerimle.

Müge Hüner dedi ki...

Nur Hanımcım;
Fotoğrafı bana mail yolu ile gönderirseniz (muge@hunerlibayanlar.com)bende flickr albümüme yükler ve buraya linkini eklerim.

Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

arkadaşlar bu tarifi ikinci yapışım. hayatta yaptığım en güzel pilav budur. ölçüler mükemmel. herkese tavsiye ediyorum. teşekkürler Müge hanım

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin